NFL: milliós fogások, sztárparádé és őrült fogadások a Halálcsillagon

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 09:00
2023-ban lila fürdőt kapott a nyertes főedző, idén vajon milyen színű lesz? (Fotó: Getty Images)
Az amerikai futball döntőjéig már csak napok vannak hátra. A Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers összecsapása előtt bemutatjuk a nagydöntőt körülvevő atmoszférát. Körbejárjuk a Halálcsillagnak becézett Las Vegas-i  Allegiant Stadiumot, megnézzük mennyibe kerülne eljutni a döntőre, illetve milyen lehetőségek vannak az étkezésre a helyszínen egészen az alapellátástól a legmagasabb luxusig. Továbbá szót ejtünk a sztárfellépőkről a pályán és azon kívül is, valamint bemutatjuk a legkülönlegesebb fogadási ajánlatokat is.

A Halálcsillag, avagy a Las Vegas-i stadion

Az 58. Super Bowlon az AFC bajnok Kansas City Chiesf és az NFC-győztes San Francisco 49ers mérkőzik meg egymással a Lombardi trófeáért. Különleges a mérkőzés helyszíne is, ugyanis a 2020-ban átadott Allegiant Stadium most először lesz otthona a nagydöntőnek. A Las Vegas Raiders stadionjának a keletkezése is különleges volt, ugyanis ilyen gyorsan tervezett és megépült stadion nem volt még az Egyessült Államokban, mindezt úgy, hogy ez volt a világ második legdrágább stadionja. 

A csaknem kétmilliárd dolláros létesítmény tíz emeletből áll, és 65 ezer ember befogadására alkalmas, ami akár további hétezerrel bővíthető. A stadion egyik különlegessége az átlátszó teteje, aminek köszönhetően a fedett nézőtér is kültéri hangulatot áraszt magából. Másrészt a természetes fű borítást ki-be tudják mozgatni a stadionon kívülre. A gyepre nagy hangsúlyt fektetnek, mert hasonló technika van a tavalyi döntő helyszínéül szolgáló State Farm Stadiumban, amelyet akkor sokan kritizáltak.  Nem egyszerű a feladat, hiszen csak a gyepszőnyeg olyan nehéz, mint az Eiffel-torony, így a mozgatása, karbantartása is komoly odafigyelést igényel.

„A Raiders szervezetében a legélénkebben égő tűz a győzelmi akarat” – mondta Al Davis, a Raiders korábbi tulajdonosa. Ezt a lángot jelképezi a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készült tárgya, a fáklya, amelyet a rajta elhelyezett LED-ek tesznek igazán életszerűvé. Ha már képernyő, az biztos, hogy senki nem fog lemaradni a döntő egy pillanatáról sem a helyszínen, ugyanis 2300 tévé van elhelyezve a stadionban. A stadion legnagyobb képernyője a déli oldalon található 15 méter magas és 77 méter széles kivetítő.

„Üdvözöllek titeket a Halálcsillagon, ahol meghalnak az ellenfeleink álmai” – kezdte a csapatának intézett beszédét az első, immár az új stadionban megtartott edzésen a Raiders jelenlegi tulaja, Mark Davis. Több se kellett a szurkolóknak, az Allegiant Stadium beceneve Halálcsillag lett, bár sokak szerint inkább hasonlít egy robotporszívóra, mint a Star Wars-filmekből ismert objektumra.

Jegyárak és étkezés

Aki a helyszínen akarja végigszurkolni a mérkőzést, annak minden korábbinál többet kell költenie. A legolcsóbb jegy 5400 dollárért (közel kétmillió forint) kelt el, míg az átlagár körülbelül 9500 dollár (3.4 millió forint), ami 70 százalékkal magasabb, mint 2023-ban, és 54 százalékkal több, mint a két csapat négy évvel ezelőtti döntőjén. A StubHub cikke szerint jelenleg a legdrágább helyek 44 100 dollárba (16 millió forint) kerülnek, amelyek VIP-belépőt is tartalmaznak. Az előzetes hírek szerint Kaliforniából több jegyet vásároltak, mint Kansasből, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy többségben lesznek a 49ers szurkolók. Természetesen oda is kell jutni, ami Kansasből átlagosan 240 ezer forintba kerül, míg San Franciscóból 138 ezer forintért repülhetünk. Szállást legolcsóbban 144 ezer forintért találhatunk éjszakánként egy főre, míg Las Vegas luxusszállodáiban a felső határ a csillagos ég.

A négy órán át tartó show-t persze nem lehet kibírni étkezés nélkül. Amerikát mindig foglalkoztatja, hogy ebben az időszakban a boltokban mennyivel drágulnak a legnépszerűbb élelmiszerek. Mi megnéztük, milyen árak várják a nézőket a stadionban. Egy sör 14–18 dollár (5000-6500 forint) között van, míg a vízért vagy palackozott üdítőért 7 dollárt (2500 forint) kérnek. Egy pizzaszelet 4600 forint, egy perec 2100 forintba kerül. A legolcsóbb megoldás a hot dog és a nachos, amelyekhez már 1000 forintos áron hozzájuthatunk. Az Allegiant Stadionban természetesen popcornt is vehetünk, egy vödör 5400 forintba kerül, amelynek része egy ajándékvödör is, az újratöltésért már csak 1000 forintot kell fizetni.

Ezek voltak az alapszolgáltatások, amelyeket amúgy is elérünk, ha a Las Vegas-i stadionba látogatunk, de mivel készülnek a szervezők a Super Bowlra? Nos, aki a legtöbbet akarja kihozni az élményből, az egy 2.5 millió dolláros (90 millió forint) luxuslakosztályban fogyaszthatja a legkülönlegesebb ételeket. A menün szerepel Vegas legnagyobb rákkoktéltornya, wagyu bélszín, wagyuval töltött hotdog, homár, steak, amerikai palacsinta és Hot Dog Macaron nevű fúziós étel is. Ezek mellett BBQ-ba égetett burrito, sült krumpli, sajttorta és hazavihető popcornos doboz, valamint egy bár is kiszolgálja azokat, akik mélyen belenyúlnak a zsebükbe.

Fogadjon bármire 

Az amerikai sportok szerves része a sportfogadás, ezt bizonyítja az is, hogy idén rekord értékben fogadhatnak az amerikaiak a Super Bowlra. Ahogy azt megszokhattuk, a győztes kiléte mellett számos érdekes mutatóban rakhatjuk meg tétünket a Super Bowl kapcsán is. Lehet fogadni a hivatalos nézőszámra (116.5 millió fölött vagy alatt), vagy arra, hogy a közvetítés során hányszor mutatják Taylor Swift énekesnőt (4.5 alatt vagy felett), vagy Roger Goodellt, a liga vezetőjét (1.5 alatt vagy felett). Ezen felül tippelhetünk arra, hogy két márka reklámja közül melyik lesz előbb adásban, vagy milyen hosszú lesz a nemzeti himnusz.

Ha vége is a meccsnek, a fogadás akkor sem áll le, ugyanis megjósolhatjuk, hogy a győztes csapat milyen színű itallal önti le edzőjét a mérkőzés után (egyelőre a lilára van a legnagyobb esély), vagy azt, hogy a döntő legjobb játékosa kinek köszöni meg először beszédében az elismerést, de azt is, hogy lesz-e lánykérés a pályán.

 

Sztárok a pályán, a színpadon, a lelátón és a reklámokban

A Super Bowl minden évben a legnézettebb műsorok egyike. Ennek oka a mérkőzés mellett a körítésben rejlik. Nemcsak a pályán lesznek sztárok, hanem a lelátón, a reklámokban és a fellépők között is. Az amerikai himnuszt a „Country királynőjének” nevezett Reba McEntire énekli, míg az „America the Beautiful” című számot Post Malone előadásában hallgathatjuk.

A Super Bowl a sportágat kevésbé követők számára a félidei show miatt érdekes, ahol idén a nyolcszoros Grammy-díjas Usher koncertjét élvezhetjük, akihez egyelőre nem tudni, hogy ki csatlakozhat, de esély van Jay-Z, Justin Bieber vagy akár Pitbull színpadra lépésére is.

A Super Bowl félidejében Usher lép fel (Fotó: Getty Images)

A reklámokban pedig találkozhatunk többek között a Jóbarátok című sorozatból ismertté váló David Schwimmer, Jennifer Anniston párossal, de felbukkan Arnold Schwarzenegger, Jenna Ortega, valamint David Beckham és felesége, Victoria is. Egy félperces reklám idén nagyjából 6.5–7 millió dollárba kerül. 

Kérdéses volt, hogy a Chiefs leghíresebb szurkolója, a Travis Kelcevel egy párt alkotó Taylor Swift odaér-e a nagydöntőre, ugyanis 14-szeres Grammy-díjas énekesnő a Super Bowl előtt Tokióban koncertezik. A washingtoni japán nagykövetség azonban mindenkit megnyugtatott: „Swift a 12 órás repülőút és a 17 órás időeltolódás ellenére kényelmesen megérkezik Las Vegasba a Super Bowl kezdete előtt.”

 

AMERIKAI FUTBALL
NFL, SUPER BOWL
Hétfő, 0.30: Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik