NFL: Lamar Jackson másodszor MVP, illusztris társasághoz csatlakozott

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 09:40
Lamar Jackson a 2023-as NFL-alapszakasz MVP-je (Fotó: Getty Images)

 

Három nappal az 58. Super Bowl előtt megtartották az NFL hagyományos díjátadó gáláját, ahol kiosztották a legfontosabb egyéni elismeréseket. Nos, hogy a lényeggel kezdjük, a legértékesebb játékos, vagyis az MVP Lamar Jackson lett – karrierje során másodszor. Az alapszakaszban lehengerlő, a rájátszásban főcsoportdöntőig jutó Baltimore Ravens irányítója egyéni számok tekintetében nem feltétlenül emelkedett ki a mezőnyből (4499 totál yarddal, 29 touchdownnal és 7 interceptionnel zárt), de csapata 13–4-es mérleggel megnyerte az AFC-t, ő pedig a legfontosabb pillanatokban, a legerősebb csapatok ellen játszott kifogástalanul. Utóbbi (mint ahogy az egész díj) persze az alapszakaszra vonatkozik, a rájátszásban ezúttal nem (sem) tudott szinten lépni. A második helyen egyénként Dak Prescott (Dallas Cowboys), a harmadikon Christian McCaffrey (San Francisco 49ers) zárt. 

Jackson a második MVP-címével illusztris társasághoz csatlakozott, hiszen vele együtt mindössze 11 olyan játékos van az NFL történetében, aki legalább kétszer nyerte el a díjat. Peyton Manning ötször, Aaron Rodgers négyszer nyert, három MVP-címet négyen gyűjtöttek be, a többiek kettővel zártak/állnak. 

Az Év támadójátékosa a 49ers klasszis futója, Christian McCaffrey lett, aki a mi szubjektív díjkiosztó cikkünkben az MVP-címet is elnyerte, de ezt a valóságban ritkán adják nem irányítónak... McCaffrey 2023 yarddal és 21 TD-vel zárt összességében. Az Év védője-címet a Cleveland Browns elit passzsiettetője, Myles Garrett zsebelte be teljesen megérdemelten, de egyébként is tarolt a Browns, hiszen tőlük került ki az Év edzője, Kevin Stefanski (pályafutása során másodszor) és az Év segédedzője, a defenzív koordinátor Jim Schwartz is. 

No de ezzel még nem ért véget a Browns-díjazottak sora, hiszen az Év visszatérője a veterán QB, Joe Flacco lett, akinek sokáig csapata sem volt, majd a szezon utolsó harmadában beugorva remekül játszott, s rájátszásba vitte csapatát. A nyertes egyébként így is meglepetést jelentett, hiszen a fogadóirodáknál a Buffalo Bills védőjátékosa, Damar Hamlin volt a toronymagas favorit, aki egy tavalyi alapszakaszmeccsen kis híján életét vesztette, amikor leállt a szíve, de onnan visszajöve idén is lehetőséget kapott az NFL-ben – még ha nem is sokat. 

És akkor már csak a Texans féle újoncpercek maradtak hátra: az Év védőújonca a Houston passzsiettetője, Will Anderson lett, míg az Év támadóújonca-címet az egészen fantasztikus irányítóteljesítményt bemutató 1/2-es C.J. Stroud kapta. Nem kérdés, utóbbi megérdemelte a díjat, de azért meg kell említeni a második helyezettet, Puka Nacuát is. A Los Angeles Rams ötödik körös játékosa történelmi újonc elkapószezont produkált, de még így sem tudta behúzni a díjat. Mit lehet mondani? Nem irányító... 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik