NFL: a bajnok az NFC trónkövetelőjével játszik az idénynyitón

Vágólapra másolva!
2023.09.07. 07:51
null
Patrick Mahomes nyomában: amióta a tengerentúli profi liga üdvöskéje irányít, szárnyal a Kansas City Chiefs (Fotó: Getty Images)
Patrick Mahomes új támadókoordinátorral és kedvenc célpontja nélkül lép pályára, míg a Detroit évtizedek gyötrelmeit hagyná maga mögött.

 

Újra elindul a hajsza a Vince Lombardi-trófeáért. A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 32 klubja ugyanazzal a céllal áll csatasorba a héten: eljutni a Las Vegasban 2024. február 11-én rendezendő Super Bowlba, majd megnyerni. Hosszú, rögös út vezet odáig, amelyen az első lépéseket a címvédő jogán a Kansas City Chiefs és ellenfele, a Detroit Lions teheti meg magyar idő szerint péntek hajnalban.

Első pillantásra legyinthetnénk, hiszen az elmúlt öt évben a kansasiek dinasztiává nőtték ki magukat.

Amióta a liga üdvöskéje, Patrick Mahomes irányít a pályán, így alakultak az idényeik: Amerikai főcsoportdöntőbe jutott, Super Bowlt nyert, Super Bowlba jutott, főcsoportdöntőbe jutott, Super Bowlt nyert. A legtöbb csapat bármit megadna ennek a feléért is…

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Mahomes melletti két legnagyobb sztár, Chris Jones és Travis Kelce szereplése is kérdéses péntek hajnalban – előbbi új szerződésre vár, és „sztrájkol”, utóbbi egy rossz lépésnél feszítette túl a térdét a héten. Ráadásul a nyáron elhagyta a csapatot Eric Bieniemy, az elmúlt időszak lehengerlő támadógépezetének koordinátora és Mecole Hardman, az egyik legjobb elkapó is, kérdés, a „Mahomes-mágia” elbírja-e ezeket a veszteségeket is.

Ezzel szemben a Detroit felszálló ágban van, második évadára készül Dan Campbell vezetőedző irányításával, aki új kultúrát honosított meg az „oroszlánoknál”; Jared Goff karmesterként reneszánszát élte a 2022-es amerikaifutball-szezonban, sőt Jahmyr Gibbs személyében nagyon ígéretes és sokoldalú futójátékos is a Lions segítségére lesz. A gárda éppen késznek tűnik kilépni az elmúlt évtizedek – jóindulattal – középszerűségéből, hiszen 1992 óta csak nyolcszor jutott be a rájátszásba, és egyszer sem élte túl az első kört, de a két főcsoport 1970-es összeolvadása óta is csak egyszer, 1991-ben jutott el a főcsoportdöntőig.

Minden adva van tehát a kirobbanó nyitányhoz: két friss, kipihent és ami a legfontosabb, bizonyítási vágytól fűtött együttes, a sportág szerelmesei pedig elégedetten dőlhetnek hátra a karosszékben – elkezdődik az év legizgalmasabb nagyjából öt hónapja.

NFL
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szeptember 8., péntek
2.20:
Kansas City Chiefs–Detroit Lions (Tv: Arena4)

Szeptember 10., vasárnap
19.00:
Atlanta Falcons–Carolina Panthers
19.00: Baltimore Ravens–Houston Texans
19.00: Cleveland Browns–Cincinnati Bengals
19.00: Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars
19.00: Minnesota Vikings–Tampa Bay Buccaneers
19.00: New Orleans Saints–Tennessee Titans
19.00: Pittsburgh Steelers–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)
19.00: Washington Commanders–Arizona Cardinals
22.25: Chicago Bears–Green Bay Packers
22.25: Denver Broncos–Las Vegas Raiders
22.25: Los Angeles Chargers–Miami Dolphins
22.25: New England Patriots–Philadelphia Eagles (Tv: Arena4)
22.25: Seattle Seahawks–Los Angeles Rams
Szeptember 11., hétfő
2.20:
New York Giants–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
Szeptember 12., kedd
2.15:
New York Jets–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik