NFL: Brady–Belichick vagy Mahomes–Rodgers – pikáns SB-lehetőségek

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 18:51
null
Tom Brady Bill Belichick ellen a Super Bowlon? Ez lenne az NFL-idény igazán drámai zárása (Fotó: NS-montázs/Getty Images)
Hétfő hajnalban drámai körülmények között kialakult az NFL rájátszásának 14 csapatos mezőnye. Tizennyolc klub máris a következő idényre összpontosít, de a versenyben maradók még hisznek abban, hogy ott lehetnek február 13-án a Los Angeles-i nagydöntőben. Még bárki reménykedhet, bármi előfordulhat, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, melyek lennének a legpikánsabb Super Bowl-párosítások, és sorrendbe is állítottuk azokat. (Egy szabályt alkalmaztunk: egy-egy klub csak egy-egy párban szerepelhet.)

7. BUFFALO BILLS–PHILADELPHIA EAGLES

Mindkét két csapat rendkívül büszke lehet szenvedélyes, odaadó szurkolótáborára, a Bills Mafia és az Eagles kitartó rajongóserege is a liga legjobbjai közé tartozik. Bár a döntőhöz át kell utazniuk az egész országot, a távolság ma már nem akadály, hangulatában talán ez a párosítás ígérné a legtöbbet. A Philly két elvesztett Super Bowl után 2018 februárjában felért a csúcsra, míg a Bills máig egyetlen csapatként zsinórban négy döntőbe is bejutott, és mind a négyet el is bukta.

6. LOS ANGELES RAMS–TENNESSEE TITANS

A Rams magasabbra került volna ezen a listán, ha a Chargers is bejut a rájátszásba, hiszen 2015-ben még egy Los Angeles-i csapat sem volt az NFL-ben, most pedig itt lenne a lehetősége annak, hogy két helyi klub csapjon össze az 1993 óta első Los Angeles-i fináléban. A Rams előtt persze még megvan a hazai Super Bowl lehetősége, és hogy lemásolja, amit a Tampa Bay tett egy évvel ezelőtt. A Titans eddigi egyetlen nagydöntőjében éppen a Ramstől (2000. január 30-án még St. Louis Rams volt) kapott ki drámai végjáték után, most az AFC első kiemeltjeként idegenben állhatna bosszút.

5. LAS VEGAS RAIDERS–SAN FRANCISCO 49ERS

Az alapszakasz utolsó játéknapja előtt mindkét csapat playoffba jutása kérdéses volt, a vereségük az idényük végét jelentette volna. A 49ers a Rams ellen, a Raiders a Chargers ellen nyerte meg a rendkívül fontos mérkőzést, ráadásul hosszabbításban – ha az ettől kapott lendület mindkét csapatot a Super Bowlig repítené, az maga lenne a csoda. A Vegas hatvan éve az első NFL-klub, amely idény közben váltott edzőt, mégis bejutott a rájátszásba, és a december végén elhunyt legendás Raiders-edző, John Madden emléke előtt is méltóképpen tisztelegne negyedik bajnoki címével.

4. CINCINNATI BENGALS–ARIZONA CARDINALS

A Cardinals három évvel ezelőtt a draft első választási jogával elvitte Kyler Murray irányítót, majd egy évvel később a Bengals az első cetlivel kihúzta Joe Burrow-t. Ehhez az azt megelőző idényben a két csapatnak a liga legrosszabb mutatójával kellett zárnia. A két klubnál folyó kiváló munka mellett az NFL erőkiegyenlítő rendszerének hatékonyságát is bizonyítaná, ha a 2019-es és a 2020-as draftelső csapna össze 2022 februárjában a Super Bowlban. (Nem lenne hasonló példa nélküli az eset, a 2015-ös idény fináléjában a 2011-es draft első két választottja, Cam Newton és Von Miller csapott össze a Carolina és a Denver döntőjében.)

3. DALLAS COWBOYS–PITTSBURGH STEELERS

Egyetlen párosítás van az NFL történetében, amelyet már háromszor is láthattunk a Super Bowlban, és mielőtt mások is eljutnának eddig, jöhetne a negyedik Dallas–Pittsburgh párharc. 1976 és 1979 januárjában a Steelers nyerte meg a döntőt (az 1979-es meccsen összesen 25 Hall of Fame-tag szerepelt), a Cowboys 1996-ban törlesztett (és azóta vár az újabb SB-szereplésre). Mindkét csapatnak ez lenne a kilencedik Super Bowlja, a Pittsburgh a hetedik (az idény végén visszavonuló Ben Roethlisberger a harmadikkal búcsúzna), a Dallas a hatodik bajnoki címét szerezné meg.

2. GREEN BAY PACKERS–KANSAS CITY CHIEFS

Az előző párosításhoz hasonlóan ennek az összecsapásnak a felvezetését is átlengené a történelem, ugyanis 1967. január 15-én e két csapat játszotta az első Super Bowlt. A Vince Lombardi-edzette Packers 35–10-re legyőzte Los Angelesben a Chiefset. A Kansas City azóta két finálét nyert meg, a két éve aratott diadalát követően tavaly kikapott a Tampa Baytől. A Green Bay 2010-ben nyerte meg negyedik bajnoki címét, azóta nem jutott a döntőbe. Aaron Rodgers és Patrick Mahomes a liga talán két legjobb formában lévő irányítója, a Super Bowl is megérdemelne egy párharcot kettejük között. Összeállításunkból erre a Super Bowlra látjuk a legnagyobb esélyt.

1. TAMPA BAY BUCANEERS–NEW ENGLAND PATRIOTS

Azok után, hogy a 21. század első két évtizedét uraló Patriots kapcsán végeláthatatlan viták folytak arról, hogy Tom Brady vagy Bill Belichick szerepe a fontosabb, a szakításukat követő idényben az irányító bajnok lett a Tampa Bayjel, míg Belichick és a New England a rájátszásba sem jutott be. Az edző erre az évre összerakta Patriots játékát, s bár Mac Jones nem Brady, elég megbízható ahhoz, hogy bárki ellen esélyes legyen a csapat. Brady a Bruce Arians által irányított „All Star-csapattal” (benne a szintén korábbi bostoni Rob Gronkowskival) esélyes a címvédésre, s nem is lehetne drámaibb forgatókönyvet kitalálni annál, mint hogy Belichick védelmén kellene túljutnia az idény legfontosabb meccsén.

NFL, RÁJÁTSZÁS
A WILD CARD-KÖR PROGRAMJA
Szombat

22.30: AFC, Cincinnati Bengals (4.)–Las Vegas Raiders (5.)
Vasárnap
2.15:
AFC, Buffalo Bills (3.)–New England Patriots (6.)
19.00:
NFC, Tampa Bay Buccaneers (2.)–Philadelphia Eagles (7.)
22.30:
NFC, Dallas Cowboys (3.)–San Francisco 49ers (6.)
Hétfő
2.15:
AFC, Kansas City Chiefs (2.)–Pittsburgh Steelers (7.)
Kedd
2.15:
NFC, Los Angeles Rams (4.)–Arizona Cardinals (5.)
Az első kiemeltek (az AFC-ben a Tennessee Titans, az NFC-ben a Green Bay Packers) erőnyerők, automatikusan a főcsoport-elődöntőbe jutnak.

A mérkőzéseket az Arena4 közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik