NBA: LeBron James közellenséggé vált Hongkongban

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2019.10.16. 14:19
null
LeBron James magára haragította a hongkongiakat (Fotó: AFP)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legnevesebb sztárja, LeBron James is megszólalt a liga és Kína közötti feszültséggel kapcsolatban. A Los Angeles Lakers sztárja előbb nyilatkozat, majd Twitter-bejegyzés formájában foglalkozott az üggyel, ezért azonban rengeteg támadás érte, Hongkongban a nevével ellátott mezeket is égetni kezdték.

Kína és Hongkong között már hónapok óta harc dúl. A városállamban több hete zajlanak a kormányellenes tüntetéssorozatok, zavargások. Nemrég az NBA-ben szereplő Houston Rockets általános igazgatója, Daryl Morey egy Twitter-bejegyzésben reagált a helyzetre, amit később eltávolított. A 47 esztendős amerikai ügyvezető a kiírásában kiállt a hongkongi tüntetők mellett, ez pedig gyorsan nagy vihart kavart.

Kína ugyanis nem nézte jó szemmel Morey bejegyzését, és fenyegetőzni kezdett, hogy megszünteti az ország és a liga közötti gazdasági kapcsolatot, valamint a rendkívül magas érdeklődés ellenére a jövőben eltörölné a kínai előszezonmeccseket. Az NBA kínai piaca a legnagyobb bevétel a liga számára az Egyesült Államok után, így érthetően először az amerikaiak sem ujjongtak Morey bejegyzése láttán, aki ráadásul a Houston Rocketsnak az ügyvezetője, amely az egyik legnépesebb rajongótáborral rendelkezik az ázsiai országban.

Az esettel kapcsolatban nemrég megszólalt LeBron James is, aki messze a legismertebb játékos jelenleg az NBA-ben, így Hongkongban is.

„Nem szeretnék Daryl Moreyval rossz viszonyba kerülni, de azt hiszem, úgy nyilvánított véleményt, hogy nem ismerte eléggé a kialakult helyzetet. Szólásszabadság van, de ez néha negatívumokkal jár. Óvatosnak kell lennünk, amikor ilyeneket mondunk” – mondta a 34 éves NBA sztár, aki kapott hideget-meleget is megszólalása után.

James ezt követően szintén írt egy Twitter-bejegyzést, amiben megpróbálta megmagyarázni a nyilatkozatát.

„Hadd öntsek tiszta vizet a pohárba! Nem hiszem, hogy át lett volna gondolva az a bizonyos tweet és annak következményei, de nem foglalkozom tovább az üggyel. Mások beszélhetnek róla” – állt a bejegyzésben.

Ezt követően még több kritikát kapott a Lakers sztárja a különböző közösségi oldalakon, sőt, többek közt a szintén az NBA-ben szereplő Boston Celtics új centere, a török Enes Kanter is felszólalt ellene.

Hongkongban a kormányellenes tüntetők égetni kezdték LeBron James-mezeiket, miután úgy gondolják, a liga sztárja szerint nem minden esetben elfogadható a szólásszabadság. Többen azt is szóvá tették, hogy James csak enyhíteni szerette volna az NBA és Kína közötti feszültséget, hiszen az ázsiai ország és a liga közötti gazdasági kapcsolat esetleges megszűnése neki is fájó volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik