NFL: Rams–Patriots 4–3! – az álomcsapatban Los Angeles-i előny

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.01.29. 19:57
null
Patrick Mahomes megállíthatatlan volt az idényben (Fotó: Getty Images)
Vasárnap éjjel az utolsó mérkőzéséhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2018-as idénye. A New England Patriots–Los Angeles Rams nagydöntő előtti felvezető írássorozatunkban ezúttal az alapszakasz – szubjektív – álomcsapatát mutatjuk be. A legtöbb játékost a nagydöntős Rams adja, néggyel, de a másik finalista is képviselteti magát három fővel. A Patriotson kívül még a Chicago Bears ad három játékost az álomcsapatba.

 

MINDEN AZ 53. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

TÁMADÓK

Irányító:
Patrick Mahomes (Chiefs)
Futók: Todd Gurley (Rams), Saquon Barkley (Giants)
Elkapók: Julio Jones (Falcons), DeAndre Hopkins (Texans)
Tight end: George Kittle (49ers)

Az idényt 5097 yarddal és 50 touchdownpasszal záró Patrick Mahomesról a szubjektív díjkiosztós cikkünkben már értekeztünk, ahogyan az általunk év legjobb támadójának megválasztott Todd Gurleyről (1831 összyard és 21 TD) is. A másik futó posztjára a legtöbb futott yarddal (1434) záró Ezekiel Elliott és a legtöbb összyarddal végző Saquon Barkley (2028) csatázott, kettejük közül a hattal több touchdownt (9–15) szerző újonc kapta meg a lehetőséget.


Az elkapóknál is nagy a verseny, de nem lehet megkerülni Julio Jonest, aki 1677 yarddal a legjobbként végzett, és az elmúlt öt idényben három kihagyott meccs ellenére közel 1600 yardot átlagolt... DeAndre Hopkins 1572 yardot és 11 TD-t szerzett 115 elkapásból úgy, hogy a felé menő passzkísérletekből egyet sem ejtett el! Érdemes még kiemelni Tyler Lockettet is, aki ugyan „csak” 57 elkapással, 965 yarddal és 10 touchdownnal zárt, de ez leginkább a kevés passzkísérlet (csupán 65) miatt van, Russell Wilson tökéletes (158.3) irányító-mutatóval áll, ha őt veszi célba!

A legjobb tight end címéért George Kittle és Travis Kelce futott versenyt, előbbi végül 1377 yarddal új posztcsúcsot állított fel (utóbbi 1336 yardja is új rekord lett volna, ha nincs Kittle), riválisánál kevesebb elejtett passzal zárt (6–8) és lényegesen jobban segítette a futójátékot, ez emelte az első helyre.

Támadófal: David Bakhtiari (Packers), Joel Bitonio (Browns), Jason Kelce (Eagles), Shaq Mason (Patriots), Rob Havenstein (Rams)

Bakhtiariról már tavaly is írtuk, hogy a Green Bay egyik legalulértékeltebb játékosa, a játéka szintjén pedig még emelni is tudott, így végre a szakíróknál is ő lett a legjobb bal oldali tackle a ligában. Aaron Rodgers testőre mellé (aki a Pro Football Focusnál kimagaslóan jó, 93.6-os értékelést kapott a passzblokkolásra) a túloldalra inkább egy futás segítésében kiemelkedő tackle-t kerestünk, ebben pedig senki sem volt jobb az idényben Rob Havensteinnél, aki a döntőig vezető úton nagyszerűen takarított Todd Gurley (és C. J. Anderson) előtt is. Eggyel beljebb haladva, a guardoknál is ezt a felfogást folytattuk, a Patriots kiváló futójátékának Shaq Mason volt a fő kulcsa, amikor ő nem játszott, akkor lényegesen nehezebben ment (a Titans ellen például csak 40 yard jött össze), és a passzjátékban is fontos szerepe volt – a nélküle lejátszott két meccsen ötször sackelték Bradyt, a maradék 14-en 17-szer. A bal oldali guardok mezőnyében Joel Bitonio kapta a legjobb értékelést a passzblokkolásra a PFF-től, és összességében is a legjobb LG-mutatóval zárt, a guardok közül Mason mellett csupán Zack Martin és Marshal Yanda tudta megelőzni. A fal közepén Jason Kelce helye kétségbevonhatatlan, 657 passzkísérletből egy sacket sem engedett, emellett pedig a futójátékot ő segítette legjobban a centerek közül.

Aaron Donald lett nálunk az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)
Aaron Donald lett nálunk az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)


VÉDŐK

Irányítósiettetők: J. J. Watt (Texans), Trey Flowers (Patriots)
Belső védőfalemberek: Aaron Donald (Rams), Akiem Hicks (Bears)
Linebackerek: Bobby Wagner (Seahawks), Luke Kuechly (Panthers), Darius Leonard (Colts)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 53. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

J. J. Watt szerencsére ismét egészséges, ez pedig csak rosszat jelenthet az irányítóknak – 16 sackjével a második legjobb volt az egész ligát tekintve a futás ellen is remekül ténykedő védőfalember. Nála csak a nálunk ismét az év védőjének megválasztott Aaron Donald zárt jobban, ő 20.5-ig jutott, az ő érdemeiről hétfői cikkünkben írtunk, helye itt is betonbiztos. Sokkal érdekesebb a helyzet Watt túloldalán, ugyanis Von Miller kifejezetten elit szinten kergette a passzmestereket, a 14.5 sacken túl összesen 64 irányítózargatást (sack, még szabályos megütés, siettetés) hozott össze. Most mégis egy kevésbé ajnározott nevet dobunk be ide, Trey Flowersét, akinek a sackszáma bőven elmarad az élmezőnytől (csupán 7.5), de ugyanúgy 64 összsiettetéssel zárt (egy meccsel kevesebbet játszva), folyamatos terror volt az irányítók számára, de ezenkívül a futójátékok megállításában (3.), a szerelések hatékonyságában (6.) is elit volt, sőt amikor vissza kellett mozogni a passzsávba, akkor is a jók közé (8.) tartozott. A fal belsejébe adná magát még Fletcher Cox vagy éppen Chris Jones beválogatása is, de elit pass rusher már így is van ott Donald személyében, így a picit méreten aluli Rams-védő mellé egy masszív hegyomlást állítottunk be, a 150 kilós Akiem Hickset, aki az egyik legjobb a ligában futások megállításában (44 alkalommal állította meg az ellenfeleket, rajta kívül csak Donald jutott 37 fölé, ő mondjuk 50-nel zárt), emellett pedig 7.5 sacket azért összegurigázott ő is az egyik, ha nem a legjobb védelemmé váló Bearsben.

A linebackerek közé igyekeztünk válogatni olyat, aki kimagasló a passz elleni védekezésben, olyat, aki a futójátékoknál elit és olyat is, aki plusz nyomás generálására is képes lehet. Előbbi kategóriában az idényben Bobby Wagner vitte a prímet, 70 passzkísérletből egy touchdownt sem tudtak szerezni ellene (amúgy 530 yardig jutottak vele szemben a támadók), de a szerelések hatékonyságában és az irányítókra helyezett nyomások kategóriájában is ő lett az első a PFF-nél, sőt a futójátékoknál is a második. Ebben a kategóriában Luke Kuechly előzte meg, aki 61 védelmi stopot mutatott be, és nem mellesleg szintén kiválóan szerepel a passzjátékoknál (6.). A „szokásos” páros mellett is számos kiváló teljesítmény volt, mi most ezúttal a legtöbb szerelést (163) és sacket (7) és labdavesztést eredményező mozdulatot (4) bemutató Darius Leonardöt említjük ki, aki nálunk az év újonc védője címet is megkapta.

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Patrick Mahomes (Chiefs)
Az év támadója: Todd Gurley (Rams)
Az év védője: Aaron Donald (Rams)
Az év újonc támadója: Baker Mayfield (Browns)
Az év újonc védője: Darius Leonard (Colts)
Az év visszatérője: Andrew Luck (Colts)
Az év edzője: Matt Nagy (Bears)

Szélső hátvédek: Stephon Gilmore (Patriots), Kyle Fuller (Bears)
Söprögetők: Eddie Jackson (Bears), Derwin James (Chargers)

Stephon Gilmore a Titans elleni mérkőzést (98) leszámítva egyik mérkőzésén sem engedett 50 yardnál többet az ellenfeleknek, a Patriots remekül teljesítő hátvédsorában húzóemberré lépett elő a két éve márciusban öt évre 65 millió dollárért szerződtetett játékos. Kyle Fullernek gyakrabban csúsztak be többyardos meccsek (akadt 60, 67, 68, 70, 80, sőt egy 147 yardos is), de ő cserébe igazi labdamágnesként ténykedett, és hét interceptionnel segítette a Bearst, összességében pedig csupán 66.6-os irányítómutatót engedett az ellenfeleknek. A söprögetők közül kiemelkedett a szintén rengeteg labdát szerző (6 interception) klubtársa, Eddie Jackson, aki a Packers elleni első és a Giants elleni találkozót leszámítva kis túlzással tökéletes idényt zárt. Derwin James új szintre emelte a Chargers védelmét, 40 védelmi stopjánál csak Jamal Adams jegyzett többet (44), a passzok ellen valamivel hatékonyabb volt nála, összességében pedig az döntött kettejük közül, hogy előbbi hatásával a Los Angeles-i csapat összességében lényegesen hatékonyabb volt.

SPECIÁLIS EGYSÉG

Rúgó: Aldrick Rosas (Giants)
Punter: Johnny Hekker (Rams)
Visszahordó: Andre Roberts (Jets)

Rosas ebben az idényben 33 rúgásából csak egyet, egy 52 yardosat hagyott ki, és bár Robbie Gould 33/34-gyel zárt, ő két extra pontot is elrontott, míg a New York-i egyet, így egy hajszállal most előbbi nyer. Hekker 43 yardos nettó puntátlagával csak Thomas Morstead tud versenyezni, ő 43.2-vel zárt, de míg előbbi a 43 próbálkozásból 24-szer is a 20 yardoson belülre szorította az ellenfelek támadóit, utóbbi „csak” 20-szor, és kettővel többször került a célterületen belülre a tojás (2–4), ami a 20 yardos indulást eredményezte. Érdekesség, hogy ebben az idényben van sikeres mezőnygólja és extra pontja is, az pedig szintén nem elhanyagolható, hogy a negyedik kísérleteknél passzokkal és futásokkal is képes meglepni az ellenfeleket. Visszahordóként a kezdőrúgás és a punt után is egy-egy TD-t szerző, 29.4-es (4., de a legjobb a legalább 33 visszahordással bírók közül, neki 63-ból jött ki ilyen nagyszerű átlag) és 14.1-es (3. legjobb) átlaggal rohangáló Andre Robertsre esett a választás.

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) 17–23
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) 15–16
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) 31–13
New England Patriots (2.)–Los Angeles Chargers (5.) 41–28
NFC
New Orleans Saints (1.)–Philadelphia Eagles (6.) 20–14
Los Angeles Rams (2.)–Dallas Cowboys (4.) 30–22
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (1.)–Los Angeles Rams (2.) 23–26 – h. u.
SUPER BOWL 53 (2019. február 4.)
New England Patriots (2.)–Los Angeles Rams (2.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik