A Thunder a Spurst is legyőzte, első Nyugaton!

Vágólapra másolva!
2014.01.23. 10:39
null
A Spurs elbukott a Thunder elleni ütközetben (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapja nem a listavezetőkről szólt: az Indiana az óriásölő Phoenix otthonában, az újabb fontos játékosát elvesztő Spurs pedig a Thundertől kapott ki – Kevin Duranték ezzel át is vették a vezetést Nyugaton. A Clippers sem tudta megtörni a Bobcatset, a Knicks újabb lehangoló vereséget szenvedett, míg a sérülésektől sújtott Celtics, Hawks és Bulls is győzött. A Toronto magára talált és levédekezte a Dallast, a Bucks pedig hosszú vereségszériát szakított meg. A Rockets is simán verte a Kingst, amelynél nagy lehet a baj: Cousins bokája és Gay Achillese is megsérült.



Charlotte Bobcats–Los Angeles Clippers 95–91

A Clippersnek is beletört a bicskája a Bobcats védekezésébe. A palánk alatt Blake Griffin 27 ponttal, DeAndre Jordan 20 lepattanóval tartotta frontot, azonban a periméteren besült a Los Angeles játéka, 26 triplakísérletükből csak hat ment be. A végjátékban így is lett volna esélyük a győzelemre, azonban hiába egyenlített ki Jamal Crawford 89–89-nél, Gerald Henderson zsákolását követően a szupercsere két ziccert is kihagyott, a túloldalon pedig higgadtan büntetőztek.

Kemba Walker nélkül is megy. A Clippershez (Chris Paul) hasonlóan a csapat motorja nélkül sem omlik össze a Bobcats, de nekik jóval kisebb a merítési lehetőségük, mint a LAC-nak – ennek ellenére félelmetes védekezést mutattak be: a Clippers mindössze 9 büntetőt dobhatott, alaposan lelassították a játékukat. A Bobcats idén 44 meccsből 29-szer tartotta 100 pont alatt ellenfelét, ezzel a ligában a harmadik legjobb.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 24, McRoberts 13/6, Henderson 13.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Crawford 20/6, Redick 15/3.

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 87–98

Elnyűhetetlen kezdőjátékosok. A Boozer nélkül kiálló Bulls kezdőötöse 202 percet töltött a parketten a lehetséges 240-ből. Könnyedén elviselték, hogy a padról mindössze 4 pont érkezett, ugyanis többen extra teljesítménnyel jelentkeztek. Dunleavy és D.J. Augustin precízen dobták a triplákat (4/5, illetve 5/8), Noah gyűjtötte a pattanókat (18), Gibson pedig szinte nem is hibázott mezőnydobást (15-ből 11 mezőnyből, 3 blokk).

Denget megbabonázták. Az eddig megbízhatóan és kiegyensúlyozottan teljesítő brit játékos nem találta a fonalat korábbi csapata ellen. Nagyon gyenge, 2/11-es mezőnymutatóval végzett és csak büntetőzésének köszönhette, hogy tíz pont fölé jutott. Az ohiói gárda kritikája, hogy így is a csapat harmadik legeredményesebb játékosa lett. Rajta kívül még Thompson is a várakozások alatt teljesített, 6 ponttal (3/14 mezőnyből), 7 lepattanóval és 4 kapott blokkal.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/15, Waiters 15/3, Deng 11
A Bulls legjobb dobói: D.J. Augustin 27/15, Gibson 26, Dunleavy 22/12

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Orlando Magic–Atlanta Hawks 109–112

Lepattanók nélkül nehéz győzni. Glen Davis és a tripla-dupla közelébe jutó (24 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) Oladipo tudott csak érdemleges lepattanózást bemutatni, a Magic 33–42-re elbukta ezt a párharcot. Hiába kergették 17 eladott labdába ellenfelüket, a végjátékban az Atlanta élt a büntetők által kínált lehetőséggel – kilencet dobtak be egymás után a Hawks-játékosok –, nem engedte ki kezéből a győzelmet.

Korver nem csak a triplákat tudja. Sorozatban 110. mérkőzésén dobott legalább egy hárompontost Kyle Korver, ezzel tovább nyújtotta sorozatát. Ám inkább arról marad emlékezetes a mérkőzés vele kapcsolatban, hogy 7 gólpasszt osztott ki, valamint az utolsó támadásnál nagyon jól védekezett Jameer Nelsonon, aki elhibázta utolsó dobását.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/6, Harris 19, Nelson 17
A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/3, Teague 23/6, Carroll 17/9

Toronto Raptors–Dallas Mavericks 93–85

Nagyot hajrázott a Raptors. 21 ponttal is vezetett már a Nowitzki nélkül játszó Dallas, ám egy 14–6-os futással 82 pontnál utolérte őket a hazai brigád, és a karriercsúcsot jelentő 40 pontig jutó DeRozan, valamint Amir Johnson kosaraival a vezetést is átvették. A Dallasnak nem akadt válasza, a harmadik negyedben 13-at szóró Monta Ellis sem tudott betalálni, így a Raptors a szezonbeli legnagyobb feltámadását vitte véghez.

Eladott labdák, büntetők. A Dallas elsősorban 21 eladott labdájának köszönhette, hogy fel tudott zárkózni a Toronto – ebből egyébként Ellis egymaga nyolcat vállalt. A büntetőkkel is hadilábon álltak a vendégek, ugyanis mindössze 14 alkalommal kísérletezhettek a vonalról, pontosan annyiszor, mint a túloldalon DeRozan. A Raptors összesen 32 büntetőt dobhatott, igaz, csak 69 százalékkal értékesítették ezeket. DeRozan remeklése mellett meg kell említeni Kyle Lowryt, aki 0/10-es mutatóval „dobott" mezőnyből, illetve Rosst, aki hét dobásából egyet tudott célba juttatni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 40/3, Vasquez 17/9, Valanciunas 12
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 21/6, Calderon 13/6, Wright 13.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Washington Wizards–Boston Celtics 111–113 – hosszabbítás után

Alapemberek nélkül is megy. Rajon Rondo pihent, Avery Bradley sérülés miatt hiányzott, így a Phil Pressey – Gerald Wallace hátvédpárral állt fel a Boston, és nem játszhatott az első számú hátvédcsere, Jerryd Bayless sem. A 39 pontot repesztő, nyolc hármast elsüllyesztő Jeff Green vezetésével és Pressey remeklésével (20 pont 70 százalékos hatékonysággal, 4 gólpassz) már a rendes játékidőben is megnyerhette volna a meccset a Celtics, de többen hibáztak. A hosszabbítás végén viszont a rutin diadalmaskodott: az egész szezonban erőteljesen mellőzött egykori All Star, Gerald Wallace három másodperccel a vége előtt bedobta a győztes ziccert.

A tripla-dupla sem elég. John Wall, a Wizards játékmestere összehozta a bravúrt (28 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz), azonban emellett hatszor blokkolták le, és hat labdát adott el. Ugyanakkor ez is belefért volna, mivel a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, és a kispadról is 27 egység érkezett – a védekezés viszont kritikán aluli volt a hazaiaknál. A Washingtonnak alaposan össze kell kapnia magát védőoldalon, mert ezzel a játékkal ugyan bemennek keleten a playoffba, de ott szinte borítékolható az első körös kiesés.

A Wizards legjobb dobói: Wall 28, Nene 17, Ariza 14/12, Beal 14.
A Celtics legjobb dobói: Green 39/24, Pressey 20/15, Sullinger 14/3.

New York Knicks–Philadelphia 76ers 106–110

Mélyponton a Knicks. Zsinórban ötödször kapott ki a korábban már éledezni látszó Woodson-legénység, a Madison Square Gardenben 7–15-re romlott a mérlegük. A Philadelphia 54–39-re nyerte a lepattanócsatát és egy híján kétszer annyi pontot szerzett a festékből, mint a Knicks, akiknél hiába akadt támadóoldalon több jó teljesítmény is, a védekezés továbbra is romokban van.

Nem hagyta magát a Sixers. A negyedik negyedet egy 10–0-s futással kezdte a New York, amivel 90–84-re a vezetést is átvették, ám a 34 pontos, 11 lepattanós karriercsúcsot szállító Evan Turner vezérletével egy 16–5-ös rohammal visszavette az előnyt a vendég együttes, majd Young triplájával újra masszív előnyt építettek ki szűk két perccel a vége előtt, és a 28 pontos, 6/8-as triplamutatóval célzó Anthony vezette Knicksnek erre már nem volt válasza.

Noel nem. A találkozó előtt a Sixers edzője, Brett Brown úgy nyilatkozott, hogy Nerlens Noel valószínűleg az egész szezont kihagyja, és a rehabilitációját fogja tölteni. A tankoláshoz tökéletesen illik ez a hozzáállás, de ezt majd az All Star-hétvége utáni időszakban fogjuk megtudni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/18, Bargnani 20/3, Shumpert 19/9
A 76ers legjobb dobói: Turner 34/9, Carter-Williams 19/6, Young 19/3.

Houston Rockets–Sacramento Kings 119–98

Kidőltek a Kings vezérei. A tegnap 41 ponttal karriercsúcsot beállító Rudy Gay már hét perc után kiszállt, miután fájdalmat érzett a bal Achillesében, majd a második negyedben DeMarcus Cousins is befejezte a találkozót, miután aláfordult a bal bokája. Állapota a csapata szerint day-to-day, tehát lehet, hogy játszhat már pénteken az Indiana ellen, de Kaliforniában még megvizsgálják. Gay hosszabb időt fog kihagyni, de a szezonja szerencsére neki sem ért véget.

Leindításokból és festékből is büntetett a Rockets. Cousins kiválásával szabad prédává vált a gyűrű környéke a Houston számára, ezt pedig maximálisan ki is használták, 66–38-ra nyerték ezt a külön csatát, amivel a Kings szempontjából nem lehetett szorossá tenni a találkozót. Emellé a hazaiak 29 pontot szereztek leindításból a vendégek öt egységével szemben, ez eredményezte a 21 pontos Houston-győzelmet.

Williams bizonyított. A húzóemberek kiválásával több lehetőséghez jutott Derrick Williams, aki ezt 22 ponttal és 11 lepattanóval hálálta meg, de rajta kívül csak a gyengén dobó Thomas jutott el húsz pontig, a túloldalon viszont a mezőnyből remekül, de a büntetővonalról 40 százalék alatt célzó Howard mellett Harden, Casspi és Parsons is kiemelhető.

A Rockets legjobb dobói: Howard 26, Harden 24, Casspi 20/6
A Kings legjobb dobói: Williams 22/9, Thomas 20/6, Fredette 14/12

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 104–101

Nem sikerült a visszatérés. Brandon Jennings a nyáron távozott a Buckstól, és ma hiába szórt 30 pontot vállalható mezőnymutatóval (11/23), és Rodney Stuckey is hiába tett ehhez hozzá 23 egységet a kispadról, a Milwaukee cseresorával nem tudtak versenyre kelni. Pedig a 3. negyed vége előtt 1 perccel még 10 egységgel vezettek, azonban ekkor Caron Butler és Miroszlav Raduljica vezetésével nagy rohamot vágott ki a hazai csapat, és másfél perccel a vége előtt már 104–101-re vezettek. A végén előbb Stuckey két próbálkozását blokkolta le pár másodperc alatt Khris Middleton, majd Jennings hagyott ki egy ziccert – végül Josh Smith tette fel a koronát mai teljesítményére (2/10 mezőnyből, 4/8 a vonalról), két kihagyott büntetővel.

Caron Butler és a pad volt a mérleg nyelve. A veterán kiscsatár a padról beszállva termelt kerek 30 pontot, de Middleton, Raduljica és Ridmour sem tétlenkedett – összesen 56 pont érkezett a cseréktől, felülmúlva a kezdőötös termését (48). A Bucks ezzel a sikerrel kilencmeccses vereségsorozatot szakított meg, és a szurkolók örömére egy régi rivális ellen. A győzelem értékét növeli, hogy Larry Sanders és OJ Mayo influenza miatt hiányzott.

A Bucks legjobb dobói: Butler 30/6, Knight 16/6, Henson, Ilyasova 12-12.
A Pistons legjobb dobói: Jennings 30/9, Stuckey 23, Monroe 18.

San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 105–111

Durantre Parker. A legutóbbi tíz találkozóján 38 pontot átlagoló Durant ezen az estén is eljutott 36-ig, de ezúttal 50 százalék alatt maradt és 11(!) labdát adott el. Ráadásul akadt rá válasz a Spursnél, hiszen Tony Parker 37 pontos szezoncsúcsot dobott 14/22-es mutatóval. Viszont Durant mellé ezúttal felnőtt Reggie Jackson, aki 27-ig jutott, 17 dobásából 12 betalált és kiosztott 8 gólpasszt is.

Nem adott esélyt a hajrában a Thunder. Négy ponttal vezettek a vendégek két perccel a vége előtt, ám ekkor előbb Durant dobott egy gyilkos triplát, majd Ibaka szerezte meg a labdát Duncantől és ebből zsákolhatott Jackson, végül Durant bepörkölt még egy hármast, így kevesebb, mint egy perc alatt egy 8–0-s rohanással elintézte az ujjtörést szenvedő Leonardot korán elveszítő Spurst a vendég együttes.

Jók ellen kell nyerni. A Thunder két nap alatt két közvetlen riválisát győzte le, előbb a Portlandet, majd a San Antoniót is megverte, ezzel pedig Nyugat élére kerültek, fél meccsel a Spurs, másféllel a Blazers előtt.

A Spurs legjobb dobói: Parker 37/3, Diaw 14/6, Duncan 14
A Thunder legjobb dobói: Durant 36/6, Jackson 27/9, Ibaka 14

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Phoenix Suns–Indiana Pacers 124–100

A Suns újabb óriást győzött le otthon. A hat divízióelsővel szemben a Phoenix mérlege ezzel a sikerrel 5-5, hazai pályán viszont 4-1, ilyen szempontból nem meglepő a sikerük. Két játékos azonban extra motivációval készülődhetett a mérkőzésre, hiszen tavaly lemondtak róluk Indianában. Akkor Luis Scola ellenértékeként Gerald Green és Miles Plumlee érkezett Arizonába – ma Plumlee 11 pontja és 7 lepattanója mellett nagyszerűen limitálta a Pacers nagyembereit (West 13, Hibbert 6 pont), Green pedig csapata legeredményesebbje volt. Nem csak ők emelhetőek ki azonban, hanem a teljes Suns, amely 54 százalék felett dobott mezőnyből, a triplákat pedig fenomenális, 68.8 százalékos hatékonysággal süllyesztették el.

Ez nem a Pacers meccse volt. A második negyed elején pillanatok alatt 10 pont feletti hátrányba kerültek Paul George-ék (26 pont, 10/19 mezőnyből), ráadásul David West kézsérülést szenvedett. Bár az erőcsatár vissza tudott térni, a kispadról jóval több lendület kellett volna ahhoz, hogy labdába rúgjanak ma. A vereség ellenére nincs okuk a szomorúságra, hiszen az alapszakasz felét elérve így is vezetik a ligát 33-8-as mérlegükkel.

A Suns legjobb dobói: Green 23/9, Dragic 21/6, Morris 20/6.
A Pacers legjobb dobói: George 26/3, Hill 16/3, West 13.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A JÁTÉKNAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats
–Los Angeles Clippers 95–91
Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 87–98
Orlando Magic–Atlanta Hawks 109–112
Toronto Raptors–Dallas Mavericks 93–85
Washington Wizards–Boston Celtics 111–113 – hosszabbítás után
New York Knicks–Philadelphia 76ers 106–110
Houston Rockets
–Sacramento Kings 119–98
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 104–101
San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 105–111
Phoenix Suns–Indiana Pacers 124–100

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik