Bryant élete: győztes meccsen előzte meg Chamberlaint

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.03.31. 13:04
null
Bryant a dobott pontok listáján már minden idők negyedik legjobbja a ligában (Fotó: Action Images)
Mára virradóra tíz meccset rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA), s a középpontba újra a nyugati playoff-helyekért folytatott harc került. Mostanság ritkán fordult elő, hogy egy időben nyerjen a Lakers, a Jazz és a Mavericks, de ez most megtörtént, így végül nem változott a helyzet a pozicionálásban. A Los Angeles-i sztárcsapat Kobe Bryant „majdnem tripla duplájával" diadalmaskodott Sacramentóban, de elvesztette Steve Nash-t, Bryant viszont egy fantasztikus mérföldkőhöz ért, megelőzte ugyanis a dobott pontok listáján Wilt Chamberlaint és már minden idők negyedik legjobbja a ligában. A Dallas Nowitzki 35-ös idénycsúcsával gyűrte le a Chicagót, amihez egy elképesztő hajrá is kellett a texasiaktól, a Utah pedig a Salt Lake Citybe megint vesztesen visszatérő Deron Williams csapatát, a Brooklynt fektette két vállra. Nézzük, mi történt még ezen a játéknapon!

Dallas Mavericks–Chicago Bulls 100–98

A Dallasnak ezen a mérkőzésen magát is le kellett győznie, nem csak a Rose, Noah, Hamilton trió nélkül érkező Chicagót, ám végül egy 15-1-es rohammal állva hagyta a hajrában Tom Thibodeau legényeit az idei legjobbját hozó Nowitzki (35 pont, 17-ből 14 mezőny, 7 lepattanó) fémjelezte Mavs. A német sztár dobta a találkozót eldöntő kosarát is egy szép tripla formájában egy egységnyi hátránynál, erre már a három 25 pontos teljesítményt felvonultató Bulls nem tudott pontokkal válaszolni, így megint csak egy győzelemnyire van az 50 százaléktól Rick Carlisle csapata.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 35, Carter, B. Wright 17-17
A Bulls legjobb dobói: N. Robinson, Boozer, Deng 25-25

Nowitzki meccsnyerő hárompontosa

Atlanta Hawks–Orlando Magic 97–88

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Kobe Bryant, aki ugyan pontszerzésben nem nyújtott kiemelkedőt, de 14 gólpasszával és Wilt Chamberlain lehagyásával emlékezeteset nyújtott ezen az estén és fontos győzelemhez segítette hozzá a Lakerst.
A nap lúzere: A Chicago Bulls, mely egy többször megnyert mérkőzést engedett ki a kezei közül Dallasban, 15-1-es rohammal szaladt át a Thibodeau-tanítványokon a Mavericks az utolsó két percben.

A Hawks megint a gyomrát elrontó Al Horford nélkül állt fel, de most tudott javítani a tegnapi bostoni vereség után a Drew-legénység. A vendégeknél visszatért Nikola Vucsevics (17 pont, 15 lepattanó), Beno Udrih pedig idei legjobb játékát hozta (20 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), de ez is kevés volt a szezoncsúcsot dobó Ivan Johnson (21 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés), valamint a remeklő Josh Smith (21 pont, 9 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) vezette Atlanta ellen.

A Hawks legjobb dobói: Josh Smith, I. Johnson 21-21, D. Harris 17
A Magic legjobb dobói: Udrih 20, Vucsevics, Harkless 17-17


Philadelphia 76ers–Charlotte Bobcats 100–92

A Sixers megint nyert, ami nem meglepő, lévén hogy a ligautolsó Charlotte-ot fogadta hazai környezetben. A philadelphiaiaknál újfent az egész kezdőötös villogott, ám Spencer Hawes (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), Evan Turner (22 pont, 7 lepattanó) és Thad Young (15 pont, 10 lepattanó) így is kiemelhető a többiek közül, míg a Bobcats a 21 pontos, 9 lepattanós újonctól, Michael Kidd-Gilchristtől kapta a legtöbbet, a Walker, Henderson páros most nem nyújtott extrát.

A 76ers legjobb dobói: Turner 22, Hawes 19, Wilkins, T. Young 15-15
A Bobcats legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 21, Henderson 19, Walker 16

Houston Rockets–Los Angeles Clippers 98–81

Mivel ez a végeredmény James Harden szerepeltetése nélkül született meg, ezért nyugodtan nevezhetjük a nap meglepetésének. A texasiak sokkal frissebben mozogtak a 24 órával korábban San Antonióban kiélezett meccset vesztő Los Angeles-ieknél, és nagyon kiegyensúlyozott csapatjátékkal pótolták a pihentetett szupersztárt. A kiemelkedő egyéni teljesítmények a vendégeknél is elmaradtak, de az ő esetükben ez a vereséget jelentett, ugyanis dobószázalékban 40 alatt maradt a Clippers, a lepattanó-párharcot pedig tízzel vesztette el a Houstonnal szemben. Az elhullajtott meccsek kategóriájában már csak ötödik a Del Negro-legénység nyugaton.

A Rockets legjobb dobói: Garcia, Lin, Parsons 15-15
A Clippers legjobb dobói: Paul 19, Ja. Crawford 15, Griffin 12

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 86–99

A 21 pontos, 8 lepattanós, 6 gólpasszos, 3 blokkot kiosztó Marc Gasol főszereplésével állva hagyta a negyedik negyedben (19-34) a Memphis a Minnesotát, pedig Ricky Rubio 23 pontos idénycsúcsot szórt, 10 lepattanót szedett össze, továbbá 9 gólpasszt osztott ki. Mivel a Kirilenko, Budinger, Barea, Ridnour négyesfogat eléggé halovány volt ezen a játéknapon, a Timberwolves most nem bírta el Kevin Love és Nikola Pekovics hiányát.

A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 23, Derrick Williams 19, Stiemsma 19
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 21, Conley 19, Arthur 15

Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 99–109

A Bucks megint nem tudott visszakapaszkodni 50 százalékra, de a hazaiak mentségére szóljon, hogy a 24 órával korábbi minnesotai fiaskója miatt mindenképp javítani akaró tavalyi finalista volt az ellenfele. A liga két legjobb blokkolójának külön csatáját az eddigi második helyezett, Serge Ibaka (16 pont, 7 lepattanó, 8 blokk) kiütéssel nyerte a listavezető Larry Sanders (12 pont, 10 lepattanó, 0 blokk) ellen, ráadásul a Jennings, Ellis duó összesen(!) ért el 17 egységnyit, így még talán furcsa is lehet, hogy csak 10 lett közte a lefújásnál. Russell Westbrook (23 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) tripla duplázott, Kevin Durant 30-at szórt, Kevin Martin pedig egy 17-es produkcióval szállt be a kispadról, ma minden klappolt az OKC-nél.

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 29, Udoh 14, Sanders, Daniels 12-12
A Thunder legjobb dobói: Durant 30, Westbrook 23, Kev. Martin 17

Utah Jazz–Brooklyn Nets 116–107

A Nets igencsak jól szerepelt idegenbeli túráján - eddig. Tegnap nagy verésbe futottak bele Deron Williamsék (21 pont, 11 gólpassz), most pedig a kiváló irányító volt otthonában sem sikerült győznie a keleti negyedik pozícióját megtartani igyekvő Brooklynnak, a Jazz viszont kiváltképp fontos diadalt aratott és őrzi nyolcadik, még rájátszást jelentő helyét a Nyugati Főcsoportban a hasonló mérleggel álló Lakers előtt. Joe Johnson hiánya ma sem tett jót a Netsnek, melyet a 27-et szóró Brook Lopez vezetett ezen az estén, pedig a vendégek még a lepattanó-csatát is nyerték 8-cal. A legnagyobb gond számukra Randy Foye karriercsúcsot jelentő 8 jó hárompontosa és a hatékony periméter-védekezés hiánya jelentette.

A Jazz legjobb dobói: Foye 26, Mo Williams, Al Jefferson 20-20
A Nets legjobb dobói: B. Lopez 27, Watson 22, Deron Williams 21

Phoenix Suns–Indiana Pacers 104–112

A 25 pontos Paul George, valamint a 20 egységig jutó, s 7 lepattanót begyűjtő Roy Hibbert teljesítményére nem volt válasza a Marcin Gortat távollétében nagyon alacsony szerkezettel felálló, s amúgy is totális tankolásban lévő Sunsnak, ez meglátszott a 45-35-re elvesztett lepattanó-harcon is. A két mérkőzés óta pihentetett Goran Dragic 21 ponttal és 9 gólpasszal jelentkezett, ám a társak nagyon messze voltak a Pacers ászainak szintjétől, ezzel együtt pláne tisztes eredmény, amit ma a Phoenix elért. Érdekesség, hogy a pályán elmaradt a fivérpár-fivérpár találkozó, ugyanis Ben Hansbrough nem kapott lehetőséget bátyja, Tyler mellett a Marcus, illetve Markieff Morris által alkotott testvérduóval szemben.

A Suns legjobb dobói: Dragic 21, Mark. Morris 18, O'Neal 13
A Pacers legjobb dobói: George 25, Hibbert 20, Stephenson 16

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 98–103

Bármennyire is badarságnak tűnhet, kisebb meglepetés született Sacramentóban, ahol a pocsék formában érkező Lakers Metta World Peace szolgálatai nélkül és Steve Nash nagyon korai kiválásával együtt is diadalmaskodott. Kobe Bryant (19 pont, 9 lepattanó, 14 gólpassz) beérte Wilt Chamberlaint és már csak a Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Michael Jordan trió maradt előtte a valaha volt legtöbb (alapszakasz) pontot dobó játékosok közül, Dwight Howard (24 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) pedig magabiztosan nyerte az amúgy nem rosszul teljesítő DeMarcus Cousins (19 pont, 11 lepattanó) elleni kulcsfontosságú párharcot. A Los Angeles-iek ezennel maradtak a kilencedik pozícióban, de ugyanúgy állnak, mint a nyolcadik Utah.

A KinGs legjobb dobói: T. Evans 21, Cousins 19, Thornton 18
A Lakers legjobb dobói: D. Howard 24, Bryant 19, Blake 15

Bryant megelőzi Chamberlaint

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 125–98

A hatalmasat játszó Steph Curry (39 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) főszereplésével a Warriors vártnál is sokkal könnyedebben húzta be a kötelezőt a LaMarcus Aldridge nélkül elég gyengének tekinthető Portland bánatára, a hazaiaknál még egy csereember, a 25 ponttal, illetve 10 lepattanóval záró Carl Landry is villogott ezen a játéknapon. A portlandieknél volt valami haszna is az all-star magasember hiányzásának, a helyen kezdő újonc, Meyers Leonard ugyanis 22 ponttal és 10 lepattanóval élete legjobb profi produkcióját tette le az asztalra.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39, Landry 25, D. Lee 13
A Blazers legjobb dobói: M. Leonard 22, Matthews18, Lillard 16

NBA, ALAPSZAKASZ, 140. JÁTÉKNAP
Dallas Mavericks–Chicago Bull 100–98
Atlanta Hawks–Orlando Magic 97–88
Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 86–99
Philadelphia 76ers–Charlotte Bobcats 100–92
Houston Rockets–Los Anglese Clippers 98–81
Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 99–109
Utah Jazz–Brooklyn Nets 116–107
Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 98–103
Phoenix Suns–Indiana Pacers 104–112
Golden State Warriors–Portland Trailblazers 125–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik