Vízilabda: állva marad az OSC – Cseh Sándor is csatlakozik

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.04.30. 18:27
null
Az OSC-nél adja a szakmai tanácsokat a jövőben (Fotó: Török Attila)
Ahogy arról beszámoltunk, az olimpiai bajnok Varga Dániel veszi át az OSC irányítását a következő idénytől, a csapatot szakmai tanácsadóként a BL-győztes Cseh Sándor segíti, a magyar válogatott játékosok pedig maradnak a Kondorosi úton.

A bajnokságban és a Bajnokok Ligája-csoportjában is éllovas OSC története egy hónap alatt kétszer vett száznyolcvan fokos fordulatot. Előbb a klub sportigazgatója, Becsey Péter bejelentette a névadó szponzor A-Híd távozását, és gyakorlatilag szélnek eresztette a csapatot. A cég rövidesen a Vasas mellett tűnt fel támogatóként, és felvetette annak a lehetőségét, hogy a játékosok is követik a Nyéki uszodából a Komjádiba. Gyorsan meg is egyeztek az OSC-től távozó vezetőedzővel, de úgy tűnik, hogy Vad Lajos egyedül marad.

Az OSC ugyanis gyorsan megtalálta az új vezetőedzőt, az újbudaiakat a két éve visszavonult olimpiai és világbajnok Varga Dániel irányítja a következő idénytől. Segítője marad az eddig is másodedzőként dolgozó, szintén olimpiai bajnok Kósz Zoltán, az élvonalbeli csapat szakmai tanácsadója pedig a Szolnokkal többek között Bajnokok Ligáját nyert Cseh Sándor lesz. Ráadásként a csapat magyar válogatott játékosai maradnak a Kondorosi úton, ezt Erdélyi Balázs, Hárai Balázs és Manhercz Krisztián is megerősítette a Nemzeti Sportnak, és rajtuk kívül a korábbi Vasas-játékos, Burián Gergely sem tér vissza nevelőegyesületéhez.

„Az OSC által felvázolt szakmai koncepció győzött meg arról, hogy elfogadjam az ajánlatot” – mondta a Nemzeti Sportnak a visszavonulása óta az FTC-Telekom ifjúsági csapatát irányító Varga Dániel. – „Három dologra kell itt gondolni, az első, hogy magyar játékosok alkotják a keretet. A második, hogy amit én gondolok manapság a vízilabdáról, az a klubvezetés által elfogadott, és szakmailag szabad kezet kaptam ennek megvalósításához. A harmadik pedig az, hogy az OSC nagy múltú klub, amellyel az ob I-ben a legnemesebb célokért lehet küzdeni.”

ÚJRA A VÍZBEN
Az OSC magyar válogatott játékosai csatlakoztak a Komjádi uszodában, izoláltan tréningező magyar válogatotthoz. Manhercz Krisztián elmondta, nagyon várta már a lehetőséget és másfél hónap kihagyás után nagyszerű érzés volt újra a vízbe ugrani. Erdélyi Balázs annyit tett hozzá, ilyen hosszú szünet után legalább ugyanolyan hosszú felkészülésre van szükség a megfelelő forma visszanyeréséhez, hiszen a vizes edzéseket nem lehet szárazföldi munkával pótolni. Ebből a szempontból a labdarúgók, a kézilabdázók vagy a kosárlabdázók bizony jóval előnyösebb helyzetben vannak.

A szakmai stábhoz csatlakozó Cseh Sándor 2017-ben mindent megnyert a Szolnoki Dózsával (másodedzője Kósz Zoltán, csapatkapitánya Varga Dániel volt), ahonnan 2018-ban távozott, azóta pedig a Magyar Vízilabda-szövetségben dolgozik az utánpótlás általános szakmai igazgatójaként. Ezt a feladatát a jövőben is ellátja az OSC-ben végzett munkájával párhuzamosan.

„A fő munkaköröm marad az, amellyel a szövetség megbízott” – szögezte le a Nemzeti Sport kérdésére Cseh Sándor. – „Az elmúlt két évben szerencsére sok helyre hívtak vezetőedzőnek, de szerettem volna tovább folytatni az eddig végzett munkámat, mert ez nagyon fontos és jó feladat. Éppen ezért mindenkinek azt mondtam, hogy nem ülök vissza a kispadra. Az OSC esetében azonban nem erről volt szó, ráadásul Varga Dániel és Kósz Zoltán személyében két hozzám közel álló ember irányítja a csapatot. Azt gondolom, hogy az utánpótlásban végzett munkám mellett sokat tudok nekik segíteni. Mivel minden kialakulóban van, azt kértük az edzőktől és a játékosoktól is, hogy lehetőleg maradjanak szűkszavúak, és ezt magamra is érvényesnek tartom, így a célkitűzésekről vagy a végleges keretről nem tudok még beszélni.”

A játékosok – ha a kérésnek megfelelően nem is bőbeszédűen – de annyit kiemeltek, hogy a szakmai stábnak döntő szerepe volt abban, hogy maradtak az OSC-ben.

„Nekem nagyon vonzó volt a klub szakmai elképzelése, Varga Dániel és Cseh Sándor személye mindenképpen csalogató” – mondta megkeresésünkre Manhercz Krisztián. – „Nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy az aktuális csapatból több játékos marad a következő idényre, ez is plusz löketet adott, hiszen így nem a nulláról kell elkezdeni az építkezést. Nem titok, hogy a Szolnok is megkeresett, sokat gondolkodtam, melyik ajánlatot fogadjam el. Hálás vagyok a szolnokiaknak, mert végtelenül szimpatikus tárgyaláson vagyunk túl, de végül az újbudaiak mellett határoztam, még ha nüanszokon is múlt a döntésem. Úgy gondolom, szakmailag megfelelő helyen leszek az OSC-ben. Volt szerencsém Varga Danival együtt játszani, a válogatottban és a Ferencvárosban is csapatkapitány és igazi vezér volt. Tény, hogy új helyzet lesz a következő idénytől, de nagyon várom a közös munkát.”

Erdélyi Balázsnak szintén volt más megkeresése is – az lett volna a furcsa, ha senki sem keresi a magyar válogatott egyik játékosát – de ő sem teszi át máshová a székhelyét.

„Az OSC nemzetközi kupaszereplése meghatározó része volt a döntésemnek, hiszen ennek az olimpia előtti évben nagy jelentősége van” – mondta lapunknak az átlövő. – „Mindemellett azt gondolom, hogy nagyon jó csapatunk lesz, még ha nem is olyan erős, mint a jelenlegi volt. Szerintem nagyszerű folyamat indult el a klubban, a szakmai stáb is kitűnő, tehát teljes mértékben bizakodó vagyok.”

És hogy mi lesz a Vasassal? Egyelőre újratervezés következik, és a vártnál hosszabb építkezés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik