ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu) 2019.07.27 13:16 Frissítve: 2019.07.27 14:55

Vizes vb: Az érem miatt hiányérzetem van – Märcz

Mint megírtuk, 10–7-re kikapott a horvátoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott, így a 4. helyen zárta a kvangdzsui világbajnokságot. A mérkőzés után Märcz Tamás szövetségi kapitány arról beszélt, hogy maradt benne hiányérzet.

Az utolsó két mérkőzését elvesztette a pólóválogatott a vb-n (Fotó: Derencsényi István)

 

FINA VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDA
A HARMADIK HELYÉRT (BRONZMÉRKŐZÉS)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 10–7 (2–1, 2–2, 2–2, 4–2)

Kvangdzsu, 1000 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Sztavridisz (görög)
HORVÁTORSZÁG: BIJAC – Vukicevic, Fatovic, Vrlic, García Gadea, JOKOVIC 6, Buslje. Csere: Loncar 1, Benic 1, SETKA 1, Milos 1, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Jansik Sz., Bátori, Manhercz K. 2, HÁRAI 2, Vámos 1, Sedlmayer. Csere: Pohl, Mezei, Angyal 1, Zalánki 1, Varga Dénes. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 14/7, ill. 20/6
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Macan (23. p.), Jansik Sz. (26. p.), Pohl (28. p.), Setka (28. p.), Vukicevic (29. p.), Angyal (29. p.), Buslje (31. p.), Fatovic (32. p.)

– Hogyan látta a mérkőzést?
– Kemény és jó meccset játszottunk a torna legnagyobb esélyese ellen, amellyel nem a döntőben, hanem a bronzmérkőzésen kellett összecsapnunk. Nagyon nehéz legyőzni a horvátokat, komplett, friss csapatra van szükség rá, amelynek a tagjai a legfontosabb pillanatokban a legjobb döntést hozzák. Most nem így történt. Volt esélyünk kiharcolni a harmadik helyet, ám a kritikus időszakban, a meccs közepén nyolc percen keresztül nem lőttük be a fórokat. Egyszer-egyszer kapkodtunk, máskor adódott helyzet, de nem lőttük el. Ezeket kell jól kiválasztani, a friss játékos jól dönt.

VÉLEMÉNYEK
Manhercz Krisztián, a magyar válogatott szélsője-átlövője: – Nagyon sok labda nélküli kiállítást ítéltek a játékvezetők, ez az egész tornára igaz volt. Rá van bízva a bírókra, mikor mennyire tudják kordában tartani a mérkőzést. Ami minket illet: amikor egyenlíteni tudtunk volna, becsúszott egy apróság, egy hiba, rögtön kaptunk egy gólt. Amikor az utolsó negyedben háromgólos lett az előnyük, el is dőlt a mérkőzés.
Varga Dénes, a magyar vízilabda-válogatott csapatkapitánya: – Egy sérülés sosem jön jól. Azért sajnálom, mert a Ferencvárossal nagyon jó idényt produkáltunk, nekem is remekül sikerült, és azt gondolom, hogy kifejezetten fontos tagja lehettem volna a válogatottnak a nyáron. Ám közbeszólt ez a szerencsétlenség, és kár érte, mert sok volt bennem, és nem biztos, hogy sok esemény van már előttem. 

– Nem voltak azok?
– A végjátékban egyre fáradtabbak voltunk, elfogytunk a végére. Varga Dénes beszállt, amennyire tudott, segített a többieknek. Külön köszönöm neki, hogy ilyen kondíciók mellett rendelkezésre állt. A minimum szintet teljesítettük, négybe kerültünk. Az igazi csalódottság és a nagy lehetőség az olaszok ellen volt, ha azon a meccsen győzünk, biztosan érmet nyertünk volna és extra eredményt érhettünk volna el. Valószínűleg ott is kellett volna valami pluszt beleadni, minimalizálni kellett volna a hibákat. Itt is kaptunk néhány lefordulást, ami megbosszulta magát. Hagytuk lőni azt a játékost, aki a legjobbjuk, és nem érkeztünk rá oda időben, pedig tudjuk, ha valakinek, Maro Jokovicnak nem kellene lőni. Valószínűleg a fáradtságnak tudható be, de ilyenkor fáradtságnak sem kellene szerepet játszania, oda kellene érni rá. Tanulni kell ebből a meccsből is. Nehéz volt kevesebben lejátszani a tornát, a harc, a küzdelem és a hit jellemezte a srácokat, ilyen szempontból nincs hiányérzetem. Az érem szempontjából igen.

– Megfordult a fejében, hogy gyakorlatilag modellezték az olimpiai tizenegy fős csapattal való szereplést?
– Jó lett volna, ha a másik oldalon is tizenegyen szerepelnek. Borzasztóan nehéz tizenegy emberrel szerepelni, még kétnaponta is, nekünk pluszterhelést jelentett Dumi kiesése. Bíztam benne, hogy valami plusszal sikerül áthidalni ezt a hátrányt, de többnyire érződött, hogy az utolsó pillanatokban már nem volt friss a fej, az izom. Ebből most ennyit tudtunk kihozni. Hogy ez a világ legjobb négy csapata közé jutás vagy elvesztett érem, azt mindenki eldönti.

– Önnek mi?
– Nekem most biztosan nagyon fáj az elmúlt két nap történése, hiszen úgy építettük fel a nyarat, hogy ideérjen a csapat. Mind a két meccset felemelt fejjel és nagy küzdelemben veszítettük el, ez a nemzetközi vízilabda szintje, kicsi hibák, kicsi különbségek döntenek.

– Nagy Viktor arról beszélt, valószínűleg ez volt az utolsó vébéje, Varga Dénes is megjegyezte, hogy már nem olyan sok torna van előtte.
– Két, nem huszonéves játékosról beszélünk, most pihenniük kell, amennyit tudnak. Jönnek az újabb feladatok, ki kell jutnunk az olimpiára, izzadva vagy másképpen, de most ez a feladat kell lebegjen fiatal és idős játékosok előtt. Mindenki eldönti, hogy utána mi történik, meddig akar a válogatottban lenni, hiszen az nem kötelező. Fontos láncszemei a csapatnak, szeretném, hogy segítsék addig a csapatot, ameddig bírják és kell is az ő jó teljesítményük. Azt mondtam, akkor tudunk jó eredményt elérni a kemény nemzetközi mezőnyben, ha az összes sztárjátékosunk rendelkezésre áll és jó teljesítményt is nyújt. Viktor itt volt és jól is teljesített, Dumi tette a dolgát, amennyire a körülményekhez képest tudott. Ebből a szempontból vannak tartalékaink, remélem, a következő eseményen komplettek leszünk, és gondoskodom a felkészítésről, hogy még jobbak legyünk, mint most. 

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.