Vizes vb: a szerbekkel találkoztunk a negyeddöntő előtt

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 18:32
null
A magyar csapat a szerbekkel találkozott a negyeddöntő előtt (Fotó: Derencsényi István)
Az Ausztrália elleni világbajnoki negyeddöntőre Szerbia elleni edzéssel készült a magyar férfi vízilabda-válogatott, amelynek kapitánya, Märcz Tamás a leendő ellenfélről és a sérült Varga Dénesről is beszélt.

 

„A dél-afrikaiak legyőzése után egynapos pihenőt terveztem, ám végül átalakult a programunk – mondta a waterpolo.hu-nak Märcz Tamás a felkészülésről. A kapitány elmondta, hogy mivel a vártnál kevesebbet vett ki a mieinkből a Dél-Afrika elleni meccs, átalakult a program. – Frissnek láttam őket, így már aznap délután a tornateremben voltunk. Szombaton délelőtt volt pihenő, este komolyabb vízi edzést tartottunk. Ma szintén a tornateremben kezdtünk, videóztunk – ekkor még nem tudtuk, ki lesz a negyeddöntőben az ellenfelünk, így a spanyolok elleni találkozónkat elemeztük, néztük azokat a hibákat, amelyeket elkövettünk, s amelyeket ki kell javítanunk. A napokat igyekszünk amúgy megtörni különböző programokkal, mert meglehetősen ingerszegény környezetben lakunk.”

„Ma este különleges edzésünk volt, hiszen miután kialakultak az ágak, a szerbekkel megbeszéltük, hogy találkozunk. Félórás edzőmeccset vívtunk velük, ami nagy iramú, nagy intenzitású, roppant kemény, de sportszerű volt.
Mindkét fél vigyázott arra, hogy ne lépjen túl egy bizonyos határt, de így is megmaradt a keménység, amire mindkét csapatnak nagy szüksége volt két nappal a csoportmeccsek után, kettővel a negyeddöntő előtt. Szavics kollégámmal meg is beszéltük, hogy mindketten elégedettek vagyunk a látottakkal, mindkettőnk számára hasznos parti volt.”


A mieink meglepetésre nem Montenegróval, hanem Ausztráliával találkoznak a nyolc között. A magyar válogatott kapitánya elmondta, előzetesen benne volt a levegőben az ausztrálok sikere.

„Masszív, komoly csapat, amelynek nem okoz gondot a nagytestű, fizikailag erős csapatokkal játszani. Sok múlik persze a teljesítményükön a kapusuk produkciója – nos, ma jól védett. Kayest nem igazán tudták semlegesíteni a montenegrói védők, nyilván erre is készülnünk kell. Tiszteletet parancsoló, figyelmet fenntartó az eredményük, nagyon komolyan kell őket venni. Eddig a lehetséges ellenfelekre általánosan figyeltünk és készültünk, most nyilvánvalóan speciálisan ők kerülnek a fókuszba. Egy hónappal ezelőtt Belgrádban, a világliga szuperdöntőjében döntetlent játszottunk velük, de mint tudjuk, mi más csapattal voltunk. Mint ahogy más csapattal győztük le őket tavaly a berlini világkupán egyszer nehezen, egyszer könnyebben. Ilyen szempontból mi jobban ismerhetjük őket, viszont ők régóta ugyanezzel a kerettel játszanak, nem véletlen a stabilitásuk. Szóval, százszázalékosan figyelni kell az elejétől a végéig! Tendenciaként látom, hogy hátrányban sem esnek kétségbe, fejben is nagyon ott vannak, eldőlni látszó csatákat képesek megfordítani.”

Varga Dénes törött ujja még nem gyógyult meg (Fotó: Derencsényi István)
Varga Dénes törött ujja még nem gyógyult meg (Fotó: Derencsényi István)



Varga Dénessel kapcsolatban Märcz elmondta, csapatkapitányunk merevítőkötéssel edz, a tornatermi gyakorlatilag elvégzi, de a labdát még nem tudja megfogni.

„Ez nem meglepetés, hiszen nem húzódásról, hanem törésről van szó, aminek megvan a gyógyulási ideje. Nem valószínű, hogy ezen a világbajnokságon tud játszani, úgy is készülünk, hogy nélküle kell végig harcolnunk, ugyanakkor az elkövetkezendő napokban, a mérkőzések előtt orvosi kontrollt tartunk. Megnézzük, mit mond csapatorvosunk, dr. Szigeti István, és természetesen mit mond Dumi, milyen állapotban van, adott esetben megpróbálja-e a játékot.”

Szövetségi kapitányunk nagyon örül a friss hírnek, mi szerint 2027-ben ismét Budapest rendezheti a vizes világbajnokságot, úgy véli, itthon az olimpiai kvótaszerzésre is nagyobb az esély.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
RÁJÁTSZÁS, A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Ausztrália–Montenegró 9–9 (3–1, 2–3, 2–4, 2–1) – ötméteresekkel: 4–2

Gólszerzők:
Kayes (4), Roach, Younger, A. Ford, Howden, Edwards, ill. Ivovics (3), D. Radovics (2), Drasko Brguljan, Djurdjics, Petkovics, D. Draskovics

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Görögország–Egyesült Államok 11–9 (3–4, 3–2, 2–2, 3–1)
Spanyolország–Japán 15–7 (2–1, 3–3, 4–2, 6–1)
Dél-Afrika–Németország 5–25 (2–5, 0–6, 1–9, 2–5)

A 13–16. HELYÉRT
Kazahsztán–Dél-Korea 17–4 (4–1, 4–2, 7–0, 2–1)
Brazília–Új-Zéland 12–8 (2–1, 6–4, 2–2, 2–1)

JÚLIUS 23., KEDD
Helyosztók
A 15. helyért
1.00: Dél-Korea–Új-Zéland
A 13. helyért
2.30: Kazahsztán–Brazília
A 9-12. helyért
4.00: Montenegró–Japán
5.30: Egyesült Államok–Dél-Afrika
Negyeddöntő
7.00: Szerbia–Spanyolország
8.30: Horvátország–Németország
10.00: MAGYARORSZÁG–Ausztrália – élőben az NSO-n!
11.30: Olaszország–Görögország

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik