HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKA 2019.05.22 18:50 Frissítve: 2019.05.23 11:45

Söpréssel védte meg a bajnoki címét az FTC vízilabdacsapata

A  férfi vízilabda ob I döntőjének harmadik mérkőzésén az FTC-Telekom a 8–8-as rendes játékidő után ötméteresekkel 4–1-re legyőzte az A-Híd OSC Újbudát a Komjádi uszodában, így 3–0-s összesítéssel megnyerte a párharcot, és megvédte a bajnoki címét. A Fradi ezzel a 23. bajnoki elsőségét szerezte meg.


Megvédte a bajnoki címét a Ferencváros (Fotó: Balogh László)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

E. ON FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

FTC-TELEKOM–A-HÍD OSC ÚJBUDA 8–8 (1–2, 3–3, 2–1, 2–2) – ötméteresekkel: 4–1
Komjádi uszoda, 1600 néző. V: Marjay, Kun
FTC: VOGEL SOMA – Sz. Mitrovics 1, VARGA DÉNES 4, Jaksics, Mezei, Younger, VÁMOS 3. Csere: Német T., Jansik Sz., Gór-Nagy, Sedlmayer, Pohl, Kállay. Edző: Varga Zsolt
OSC: B. MITROVICS – Kovács Gergő 1, MANHERCZ K. 2, Randjelovics, HÁRAI 2, Drasko Brguljan 2, Ukropina 1. Csere: Seman, Bundschuh, Erdélyi, Salamon, Tóth M., Burián. Edző: Vad Lajos
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 8/5
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Kettő nullás vezetés után a harmadik mérkőzés mindig nehezebb, a pszichés teher miatt nem is kezdtünk olyan jól, mint az előző meccsen. Tavaly sokkal nagyobb hullámot produkáltunk ebben a helyzetben, ezúttal azonban nagyon jól reagáltunk rá. Végig ott voltunk az OSC mögött, a hajrára ritmust is tudtunk váltani, a vezetést is átvettük. Végül az ötösök döntöttek a javunkra – nagyon örülök!
Vad Lajos: – A teljesítménnyel nem lehetek elégedetlen, volt tartásunk, igazi csapatként működtünk, és úgy érzem, beremegett a Fradi ezen a meccsen. Levonjuk a megfelelő következtetéseket, és azok alapján folytatjuk a munkát. Tíz hónap alatt eddig sikerült eljutnunk, még érnie kell a csapatnak.

ÖSSZEFOGLALÓ

Kállay Márk nézett, csak nézett maga elé-fölé, s közben hívta a társakat a vízbe. Unszolásra persze semmi szükség sem volt, az edző Varga Zsolt nagyjából másfél másodperc alatt kiosztott néhány pacsit, aztán játékosai-stábtagjai máris a vízbe gyűrték – ilyen idegbajos mérkőzés után kellett is az aranyérmes-hűs fürdőzés.

Merthogy a komplett lelátó arra készült – persze az OSC-szurkolókat és a csapatot kivéve –, hogy az FTC-Telekom lezárja az A-Híd OSC Újbuda elleni finálét, ám az újbudaiak edzője, Vad Lajos nem véletlenül mondta a férfi vízilabdadöntő második, hazai medencéjében elveszített összecsapása után: menekülnek a győzelembe.

Majdnem menekültek – de csak majdnem.

A Komjádi persze megtelt, a Märcz Tamás szövetségi kapitány mellől már-már elmaradhatatlan „kollégán”, a labdarúgókat irányító Marco Rossin kívül többek között az olimpia bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin is eljött a végjátékra.

A Ferencváros az idősebb Liu fivér által ismertnél jóval vékonyabb jégen táncolt, hiszen – még ha ezt egy-két újbudai pólós másként is érezte a végén – az idény talán legjobb OSC-jét láttuk a Komjádiban, amely majdnem elnyújtotta a bajnoki párharcot.

A trónkövetelő nagyon-nagyon összeszedte a védekezését, ráadásul az előző mérkőzésekhez képest kezdetben alig fújtak emberelőnyt a bírók, egészen a hatodik percig kellett várni az első fórra. Nem potyogtak a gólok, de speciel ha az első negyed vége előtt egy másodperccel Varga Dénes passzából Aaron Younger sikerrel dopplerezik, a teljes párharc találatát láttuk volna.

Kevéssel a második negyed vége előtt, kétgólos hátrányban az FTC-t irányító Varga Zsolt teljesen higgadtan, a figurát magyarázva adott utasításokat a játékosoknak – idegességnek a nyoma sem látszott sem a vízben, sem a parton lévőkön. Bezzeg a harmadik felvonásban, amikor már túl voltunk néhány FTC-kapufán – az összevesző Mezei Tamást és Drasko Brguljant például a bíró békítette össze a medence szélén, és Varga Zsolt sem nyugalmában paskolta meg az időmérő órát egy kontrát látva.

A címvédő a negyedik negyed első percében vezetett először – ki más, mint a megúszó csapatkapitány, Varga Dénes góljával, akiből majd három perccel később, 8–7-es előnynél szakadt ki igazán minden feszültség. Csakhogy a kiállításokat szállító Hárai Balázs a végén világklasszis csavarral egyenlített, így jöhettek az ötméteresek.

Vad Lajos lövésre küldte az addig vízben sem lévő Burián Gergelyt, így talán álomszerű is lett volna, hogy betalál – az ö lövését a kapufa, Salamon Ferencét meg Vogel Soma hárította. Majd ki más, mint az Olympiakosz ellen az európai Szuperkupa-meccset is eldöntő Kállay Márk bevágta az ötöst, így következett a már vázolt életkép, meg a csapatnyi 23-as pólót viselő játékos – az együtt hét gólt szerző Varga Dénes és Vámos Márton vezetésével a 23. bajnoki címét szerezte a Ferencváros. 


Ünneplés a trófeával (Fotó: Balogh László)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

FÉRFI VÍZILABDA OB I, DÖNTŐ
FTC-Telekom–A-Híd OSC ÚjbudaA végeredmény: 3–0 
FTC-Telekom–A-Híd OSC Újbuda 
8–6
 A-Híd OSC Újbuda–FTC-Telekom10–15 
FTC-Telekom–A-Híd OSC Újbuda
8–8 – ötméteresekkel: 4–1

E.ON OB I, FÉRFIAK, 2018–2019
A végeredmény. Bajnok:
FTC-Telekom (Böröczky Marcell, Gál Dávid, Gárdonyi András, Goschi Ádám, Gór-Nagy Miklós, Gyapjas Brendon, Nikola Jaksics, Jansik Szilárd, Jókai Miklós, Kállay Márk, Mezei Tamás, Sztefan Mitrovics, Német Toni, Szlobodan Nikics, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Szabó II Bence, Turnai András, Varga Bence, Varga Dénes, Vámos Márton, Várkonyi Ádám, Vogel Soma, Aaron Younger. Edző: Varga Zsolt.), 2. A-Híd OSC Újbuda, 3. Szolnoki Dózsa, 4. ZF-Eger, 5. PannErgy-Miskolci VLC, 6. BVSC-Zugló-MKB-Euroleasing, 7. Budapesti Honvéd SE, 8. Debreceni VSE, 9. Pécsi VSK-Mecsek-Füszért, 10. Metalcom-Szentes, 11. Tatabányai Vízmű SE, 12. AVUS Szombathely, 13. UVSE-Hunguest Hotels, 14. Kaposvári VK, 15. VasasPlaket, 16. KSI SE

PERCRŐL PERCRE 

ÖTMÉTERESEK

Kállay nem hibázott, kilőtte a bal alsót, így a Ferencváros 3–0-s összesítéssel megvédte a bajnoki címét! 4–1

Ez is kimaradt! Salamon félmagas lövését védte Vogel. 3–1

Younger nem hibázott, a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 3–1

Kimaradt! Burián lövése a jobb oldali kapufáról oldalra pattant. Marad a 2–1.

Vámos védhetetlenül a kapu bal oldalába bombázta a labdát. 2–1

Manhercz sem hibázott, ő a jobb alsót választotta. 1–1

Varga Dénes a bal alsó sarokba pattintotta a labdát. 1–0

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Varga öt méteren belülről végezte el a szabaddobást, az idő lepergett, maradt a 8–8. Jöhetnek az ötméteresek!

32. perc: Randjelovics ütötte el a labdát, 40 másodperc maradt, támadhat az OSC. Manhercz távoli bombája elkerülte a kaput, maradt 20 másodperce a Fradinak.

31. perc: Megtalálták középen a védőjétől elszakadó Hárait, ő pedig egy szép húzással a léc alá zúdította a labdát. 8–8

31. perc: Brguljan távoli lövése után Vogel nyomta ki a jobb felső sarokba tartó labdát.

31. perc: Kállay bejátszása után Younger kis híján átemelte Mitrovicsot, a kapus azonban odaért, és elütötte a labdát.

30. perc: Háromból semmi, ezt a támadást is kivédekezte az OSC. Hárai elől szerezte meg a labdát Vogel.

29. perc: Vámos nagyon távoli lövése után kijött a bal oldali kapufáról a labda, ám a kipattanót begyűjtötték a hazaiak. Kállay lövésébe belekapott Mitrovics, tovább támadhat az FTC.

28. perc: Randjelovicsot állították ki Németről, Varga Zsolt időt kért.

28. perc: Brguljan bejátszása nem volt jó Hárainak.

28. perc: Sztefan Mitrovics durrantott a kapu mellé a labdát, majd Vad Lajos időt kért.

27. perc: Manhercz ejtése nem okozott gondot Vogelnek.

27. perc: Brguljan nem tette fel a kezét, Varga azonnal tüzelt, a labda pedig a bal felső sarokban kötött ki. 8–7

26. perc: Youngert állíltották ki Hárairól, majd Brguljan egyenlített. 7–7

26. perc: Emberelőnybe került az OSC, de Ukropina lövését védte Vogel. Varga megúszott, a ziccert pedig könnyedén gólra váltotta, így először szerzett vezetést a Fradi. 7–6 

25. perc: Az FTC szerezte meg a labdát, emberelőnybe került, Sedlmayer lövését azonban védte Mitrovics.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Ukropina ejtette a kapu fölé a labdát, majd Kovács is próbálkozott, de nincs gól, véget ért a harmadik negyed.

24. perc: Semant nyomták le a víz alá, de nem jött sípszó. Vámos lövését ezúttal védte Mitrovics.

24. perc: Vogel jött ki jól a kapuból, és megszerezte a labdát Seman elől. A másik oldalon Sztefan Mitrovics lövését védte a kapus.

23. perc: Hárai kiállítása után nagyon megjáratták a labdát a ferencvárosiak, végül Vámos bombázott a léc alá. 6–6

22. perc: Brguljan lőtt kapufát, így egyenlíthet az FTC, Varga Zsolt időt kért.

21. perc: Jansikot is kiállították, majd Randjelovics húzta a kapufára a labdát. Sarokdobással jöhet az OSC, de előtte még időt kért Vad Lajos. 

21. perc: Randjelovics lövését védte Vogel, de maradt a labda a vendégeknél. Páros kiállítás, Jaksicsot és Hárait is kiküldték.

21. perc: Vámos maradt teljesen üresen a jobb szélen, majd a kapu jobb oldalába pattintotta a labdát. 5–6

19. perc: Mitrovics lövése után a lécről a kapu fölé pattant a labda. Randjelovics lövése sem jó.

19. perc: Kontra a Fradinál, akár hárommal is elhúzhat az OSC. Kontra a másik oldalon is, Seman volt szabálytalan.

18. perc: Brguljan Younger blokkja mellett előtte a labdát, a bal oldali kapufáról pedig a hálóba pattant a labda. 4–6

18. perc: Jóval idő előtt eldobta a labdát az OSC. Ukropinát állították ki, de Varga lövését Manhercz blokkolta.

17. perc: Az FTC támadhatott ismét, de Youngernél láttak szabálytalanságot.

A Fradinak nagyon meg kellett küzdenie az újabb elsőségért (Fotó: Balogh László)

 

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Salamon bejátszása nem volt jó, így véget ért a második negyed. A nagyszünetben 5–4-re vezet az OSC.

16. perc: Gyorsan emberelőnybe került a Fradi, éles szögből pedig Sztefan Mitrovics zúdította a kapuba a labdát. 4–5

16. perc: Újabb ferencvárosi kapufa, Vámos lövése pattant kifelé. A kipattanót megszerezte a Fradi, Varga pedig időt kért.

15. perc: Manherczet küldték ki, de Mitrovics hárította Varga lövését, majd egy bejátszás után is megszerezte a labdát.

14. perc: Ismét Gór-Nagy a kiállított, Manhercz átlövése után pedig Vogelről pattant a kapuba a labda. 3–5

13. perc: Pohl a kiállított, ezt az emberelőnyt azonban nem sikerült kihasználnia az OSC-nek. Labdát szerzett az OSC, majd időt is kért Vad.

12. perc: Randjelovics a kiállított, Vámos pedig megvillan, emberfórban szerez gólt. 3–4

11. perc: Jaksicsot állították ki, majd Manhercz gyorsan gólt szerzett, szemben a kapuval a léc alá pattintotta a labdát. 2–4

9. perc: Varga magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. 2–3

9. perc: Hárai durrantott mellé, majd megúszott a Fradi, Younger pedig kiharcolt egy büntetőt.

8. perc: Jansikot küldték ki Hárairól, majd a center góllal büntetett, egy balról érkező bejátszás után a kapuba húzta a labdát. 1–3

9. perc:Ismét a Fradi nyerte a ráúszást, ezúttal Vámos szerezte meg a labdát.Német lövése után Mitrovics védett.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek.

8. perc: Egyik oldalon sincs gól, hat másodperccel az első negyed vége előtt időt kért Varga Zsolt. Majdnem! Vogel passza után Varga tette a kapu elé a labdát, Younger húzása után pedig a léc mentette meg z OSC-t.

8. perc: Két másodperccel a támadóidő lejárta előtt Ukropina pattintotta a bal alsó sarokba a labdát. 1–2

7. perc: Ferencvárosi emberelőny, Bundschuhot küldték ki.A Fradi is kihasználta az emberelőnyét Vámos passza után Varga Dénes bombázott a jobb felső sarokba. 1–1

6. perc: Megvan az első kiállítás, Gór-Nagyot küldték ki. És az első gól is megvan, kissé balról Kovács Gergő kapásból a jobb felső sarokba küldte a labdát. 0–1

6. perc: Brguljan kapott bele egy bejátszásba, majd Vad Lajos kért időt.

5. perc: Kapufa! Varga ismét a támadás legvégén lőtt, de a keresztlécről lejött a labda.

4. perc: Ismét Varga próbálkozott, ezúttal is sikertelenül.A másik oldalon Drasko Brguljan tévesztett célt.

3. perc: Egy jó blokk után tovább támadhatott a Fradi, végül a dudaszó pillanatában Varga Dénes lőtt,a  labda pedig a kapufát is súrolva ment mellé.

2. perc: Vogel védte Kovács lövését, majd ismét egy jó védekezést mutatott be az OSC. A másik oldalon Manhercz bejátszása után Hárai nem tudta megszerezni a labdát.

1. perc:A Fradi nyerte a rájátszást, a bejátszás azonban nem volt jó, Randjelovics védekezett jól.

Fehér sapkában az FTC, kékben az OSC.

Ha Varga Zsolt együttese ismét győzni tud a Komjádi uszodában, akkor megvédi a bajnoki címét.Összességében a 23. bajnoki elsőségét szerezheti meg a Fradi.

Az első mérkőzésen 8–6-ra, a másodikon pedig 15–10-re nyert a Ferencváros.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az FTC-Telekom–A-Híd OSC Újbuda férfi vízilabda bajnoki döntő harmadik felvonása. Tartsanak velünk!

2022.09.11 21:45:17

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ezzel szemben, a nem megrögzött pólórajongó tegye a szívére a kezét, és vallja be: mit, mennyit hallott előzetesen Konarik Ákosról vagy Molnár Erikről? Vagy Nagy Ádámról hitték, hogy éppen a spanyoloknak rámol be három bődületes gólt?

2022.09.10 23:01:43

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az a tizenöt gladiátor, akit magával vitt a kapitány a csatába, a falon is átment volna.