Az utolsó pillanatban szerzett góllal döntős és olimpiai résztvevő a férfi pólócsapat!

RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 11:17
Fantasztikus küzdőszellemmel, az utolsó pillanatban szerzett góllal győzött a magyar válogatott Spanyolország ellen, és bejutott a világbajnoki döntőbe Fukuokában. A győzelem nemcsak döntőt ért Görögország ellen (szombaton 11 órától), hanem olimpiai kvótát is Párizsba.

Jöhet a döntő és a párizsi olimpia! (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)
Jöhet a döntő és a párizsi olimpia! (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)
Jöhet a döntő és a párizsi olimpia! (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)
Jöhet a döntő és a párizsi olimpia! (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)
Jöhet a döntő és a párizsi olimpia! (Fotó: Derencsényi István/World Aquatics)

 

VIZES VB, FUKUOKA
FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 12–11 (3–3, 1–3, 3–2, 5–3)
Fukuoka, 3000
néző.V:Margeta (szlovén), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG:
Vogel Soma – Nagy Ádám, VARGA DÉNES1,Angyal1,JANSIK SZ. 2, ZALÁNKI 2, VÁMOS 1.Csere:Molnár E., NÉMET T.1,MANHERCZ K.3,Fekete G. Vigvári Vince1.Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
SPANYOLORSZÁG:
Aguirre – MUNARRIZ2,Granados, Famera, De Toro 1, PERRONE 2, Larumb 1. Csere: SANAHUJA2,Tahull, Bustos1,Mallarach1,Cabanas1.Szövetségi kapitány:David Martín
Gól – emberelőnyből:
10/4, ill. 9/4
Gól – ötméteresből:–, ill. 1/0
Kipontozódott:Zalánki (32. p.)
MESTERMÉRLEG
David Martín:
– Nehezen találom a szavakat, a mérkőzés nagy részében jobbak voltunk, de a magyaroknak nagyon sok a minőségi játékosa, és visszajöttek a mérkőzésbe. A második centerbe beúszó játékosaik nagyon sok gondot okoztak nekünk. Az utolsó gól nagyon fáj, de néha ilyen a sport.

ÖSSZEFOGLALÓ

Előrehozott döntő várt a magyar férfi vízilabda-válogatottra a fukuokai világbajnokságon, hiszen a fináléért a címvédő spanyolokkal kellett megküzdeni. Lehet, hogy a spanyolok játsszák jelenleg a legmodernebb pólót, de nem mi vagyunk a kedvenc ellenfeleik, a közelmúltban Eb-döntőt, olimpiai bronzcsatát és Eb-elődöntőt veszítettek a mieinkkel szemben, úgyhogy nagyjából ugyanannyira tisztelte egymást a két együttes, merthogy tartani azért senkitől sem illik ebben a sportágban.

Varga Zsolt bátor húzással állt elő, az még várható volt, hogy egy bekk helyett egy szélsőt nevez a mérkőzésre a kifejezetten gyors spanyolok ellen, az a szélső viszont a fiatalabb Vigvári testvér, a friss U20-as világbajnok Vince volt, aki eddig csak az argentinok ellen játszott a vb-n. Ha már bekerült, hozzá is szólt a meccshez, méghozzá viszonylag az elején.

Nem sokszor voltak hátrányban a mieink a világbajnokságon, most azonnal abba kerültek, miután Marc Larumbe góllal fejezett be egy menet közben emberelőnybe torkolló lefordulást. A negyeddöntő hőse, Zalánki Gergő azonnal válaszolt, a folytatásban pedig jól állt a lábon a védelem, a helyükön voltak a blokkok, és Vogel Soma is elkapta a fonalat, egy emberhátrányon belül például háromszor is védett. A spanyolok is megmutatták, miért nehéz ellenük játszani, volt egy, mondjuk úgy, támadásunk, amelynél a labda szinte át sem került a másik térfélre. A spanyolok akciógólt lőttek, erre Manhercz Krisztián ugyancsak akcióból válaszolt. Harmadszor is az ellenfél vezetett az első negyedben, de jött az említett Vigvári Vince, és magától értetődő természetességgel vágta be az emberelőnyös lehetőséget.

A második szakaszban mindkét csapat még eggyel feljebb csavarta a védekezését, elképesztő tempóban úsztak fel-le a játékosok, gólt ugyanis minden igyekeztük ellenére sem sikerült lőniük. Legalábbis négy percig, aztán Varga Dénes szabaddobásból olyan gólt csavart, amilyenre a teljes mezőnyből is csak ő képes. Először vezettünk az elődöntőben! A bírók Vigvári Vincére ráfújtak egy büntetőt, neki ez már a második személyi hibája volt, azonban Vogel Soma magától értetődő módon védte ki Felipe Perrone ötméteresét. Elléphettünk volna kettővel, de kimaradt az emberelőny, Alberto Munarriz persze, hogy azonnal büntetett. Nemsokára megint a spanyolok kerültek előnybe, ami Perronének nem ment büntetőből, az ment akcióból. Az emberelőnyökkel nagyon bőkezűen bántunk, Perrone pedig beindult, kétgólos spanyol vezetésnél Varga Zsolt azonnal időt is kért, mert szemlátomást megtört a lendületünk, ráadásul a spanyolok ugyanonnan, ugyanúgy lőtték a góljaikat. Meg is volt a figura, abból pedig az emberelőny, de ez is kimaradt (összességében már a negyedik elrontott fórunk volt), így kétgólos hátrányból kellett nekivágni a második félidőnek.

A térfélcsere közben tradicionális japán zenekar szórakoztatta a közönséget, de Varga Zsolt olykor őket is túlharsogta, miközben mellette Gárdonyi András kapusedző Vogel Somának magyarázott nagy átéléssel. Sok minden nem hibádzott a játékunkban, de a címvédő spanyolok ellen a kevés hiba sem fér bele.

A harmadik szakasz ehhez képest a lehető legrosszabbul kezdődött, Zalánki megkapta a második kiállítását, Bernat Sanahuja belőtte a fórt, mínusz háromról kellett visszakapaszkodni. Ki más lépett volna elő, mint a csapatkapitány – Jansik Szilárd klasszis centerakciógóllal mutatta, hogy nem adjuk fel. Manhercz lövésénél nagy pechünk volt, két kapufa érintése után kifelé szédült a labda. A védekezést megint összerántottuk, csak hát gólt is kellett volna lőni, ehhez képest megint kapufát sikerült. Aztán csak sikerült visszajönni egy gólra, végre jól megjátszott emberelőnyös figura végén Angyal Dániel paskolta a labdát a kapuba. Újabb jó védekezés után az egyenlítésért támadhattunk, Unai Aguirre azonban védett, Munarriz pedig ismét megbüntette a kihagyott magyar lehetőséget, persze, hogy a rövid sarkot lőtte ki. Újabb elrontott emberelőny után azért kellett kapaszkodni, hogy ne legyen ismét közte három, és kapaszkodtunk is, gigantikus blokkal takartuk be Perronét. A módszeresen agyonvert Német Toni a legjobbkor húzta elő a menetrendszerű centerakciógólját, a hátralévő 12 másodpercet Vogel Somának köszönhetően megúsztuk kapott gól nélkül, így minden nyitott volt az utolsó negyed előtt – csak egyetlen góllal, 8–7-re vezettek a spanyolok.

Sajnos nem sokkal később már kettővel, ők bezzeg belődözték a fórjaik nagyjából felét. Kicsit bonyolultan jutott el hozzá a labda, de Manhercz is belőtte az emberelőnyös lehetőséget, kapaszkodtunk rendületlenül. Nagy Ádám csodálatos bekkelése után egyenlítés helyett eladott labda lett a támadásunk vége, majd Cabanas átlövésével ismét kettővel vezetett az ellenfél. Az emberelőny megint kimaradt, mielőtt azonban kibosszankodhattuk volna magunkat, Zalánki irtózatosan nagy gólt törölt szabaddobásból. Rögtön utána a spanyolok balkezese, Blai Mallarach mutatta meg, hogy ő is képes hasonlóra, megint kettővel állt jobban a címvédő, az idő pedig kezdett fogyni. Német elképesztő, hátrafelé adott gólpassza után Jansik hozta újra fel a magyar válogatottat, de nagyon kellett volna egy kivédekezett spanyol támadás. Vogel Soma labdát szerzett, két perccel a vége előtt megint jöhettünk az egyenlítésért. Az addig támadásban visszafogott, védekezésben viszont hatalmasat melózó, Zalánkival közösen Álvaro Granadost teljesen eltüntető Vámos Márton úgy döntött, beleáll a lövésbe, végül lekopírozta Zalánki szabaddobásgólját – 1:56-tal a vége előtt, 11–11-nél utolértük a spanyolokat!

Együttes erővel ismét labdát szerzett a védelem, de lövésig sem jutottunk, kontrát fújtak a sporik… Még erre is rápakoltak, kipontozták Zalánkit, és a spanyolok 36 másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyben támadhattak a döntőért, nyilván időkérés után.

Manhercz kiblokkolta a lövést.

Most Varga Zsolt kért időt, 16 másodpercünk maradt arra, hogy lezárjuk a meccset, de az már biztos volt, hogy legalább a szétlövésig eljutunk. De nem lett semmiféle szétlövés, Manhercz levált a védőjéről, Varga Dénes tökéletes ütemű passza után tüdőcsúcson lőtte Unai Aguirrét, a labda pedig becsúszott a rövid alsóba! Nézegethették akármennyit a videóbíróval a derék sporik, az bizony bent volt, és már középkezdésre sem maradt idő.

A magyar válogatott 12–11-re legyőzte a címvédőt, bejutott a döntőbe, és az első olimpiai kvalifikációs tornán azonnal megszerezte a párizsi kvótát!

A csapat játéka óriásit javult az amerikaiak elleni negyeddöntőhöz képest, hatalmas erőt tanúsított, háromgólos hátrányban sem ingott meg egy pillanatra sem, és elképesztő helyzetekből elképesztő gólokat lőtt. Amikor kellett, a helyükön voltak a blokkok és a helyén volt Vogel Soma is, a végén pedig picit a szerencse is mellénk állt, de csodálatosan vízilabdázva rengeteget tettünk ezért a szerencséért. A kvóta a zsebben, de vár még egy mérkőzés a válogatottunkra – a világbajnoki címért, a görögök ellen szombaton 11 órától.

Ezek után? Alig várjuk!

 

A mieink a párizsi „repülőjeggyel” (Fotó: MTI)
A mieink a párizsi „repülőjeggyel” (Fotó: MTI)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: VÉGE! VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ, ÉS KINT VAGYUNK AZ OLIMPIÁN! 12–11

32. perc: Őrület! Az utolsó másodpercben Manhercz ellőtte éles szögből, és Aguirre hóna alatt valahogy becsúszott a labda. 12–11

32. perc: Végig kell játszanunk a támadást, 16 másodperc van hátra.

32. perc: Magyar időkérés.

32. perc: Sanahuja nem hallgatott a szép szóra, hamar ellőtte, de sikerült blokkolni.

32. perc: Spanyol időkérés. A spanyol edző nagy türelemre intette a játékosait, hogy a legvégén lőjék csak el.

32. perc:Majdnem lejárt a spanyol támadóidő, amikor emberelőnyt fújtak a spanyoloknak. 36 másodperc van hátra. Zalánki kipontozódott.

31. perc: Munarriz rossz passza után Vogel megszerezte a labdát, megindultunk előre. Kontrafault...

30. perc: Labdát szereztünk, és megindultunk az egyenlítésért. És meg is lett! Vámos kintről beleállt, és nagy gólt lőtt a kapu jobb oldalába. 11–11

30. perc: Őrületes Német-passz után Jansik maradt egyedül a kapu előtt, és belőtte. 10–11

29. perc: De hiába jöttünk fel egy gólra, ha Mallarach kintről két blokkoló mellett is belövi... 9–11

28. perc: Megint előnybe kerültünk, Vigvári lövését védte a kapus, de maradt nálunk. Csakhogy már nem emberelőnyben. Tanácstalanság volt érezhető a játékosokon, de ott volt Zalánki, aki kintről óriási gólt lőtt a léc alá. 9–10

28. perc: Emberelőnybe kerültek a spanyolok, és ebben nagyon jók, Vogel viszont kivédte Cabanas lövését. Maradt a labda náluk, Cabanas megint elvállalta, és bevágta a jobb felsőbe. 8–10

27. perc: Nagy Ádám labdát szerzett, de Zalánki rossz passza miatt a támadásunk elúszott.

26. perc: Most mi kerültünk emberelőnybe, majd Manhercz egészen váratlanul balról a rövid sarokba pattintott. 8–9

26. perc: Angyal védekezését ítélték túl szigorúnak, az emberelőnyt kihasználták a spanyolok, De Toro húzta közelről a labdát a kapuba. 7–9

25. perc: Jó védekezéssel megszereztük a labdát, de sajnos kontrát fújtak a bírók.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, egy gól a spanyol előny. 7–8

24. perc: Maradt még egy kis ideje a spanyoloknak, ebbe belefért egy emberelőny is, de Vogel védett!

24. perc: Elrontott spanyol támadás után maradt fél perc a meccsből, Német Toni akcióból húzta a hálóba a labdát. 7–8

23. perc: Emberelőnybe kerültünk, több jó lehetőséget sem vállaltunk el, végül Manhercz lőtt fölé.

22. perc: Tudják, hogy kintről kell lőni, és meg is csinálják, most éppen Munarriz lőtt kintről gólt a blokk „segítségével”. 6–8

21. perc: Jó védekezéssel megállítottuk a spanyol támadást, Manhercz lövését Aguirre mentette. Jött a magyar sarokdobás, és vele a spanyol labdaszerzés.

20. perc: Cabanas lőtt kintről mellé, megint esélyt kaptunk a felzárkózásra. Jansik előnyt harcolt ki, majd egy csodás húzással Angyal juttatta a kapuba a labdát. 6–7

20. perc: A spanyolok után a magyarok is kapufázgatnak, most Nagy Ádám lövése jött ki a lécről.

19. perc: Végre egy jó blokk! Vámos mentette Perrone lövését, de maradt a labda náluk. Szerencsére nem sokáig...

18. perc: Granados az oldalhálóba bombázott, ezzel lehetőséget kaptunk az újabb szépítésre, majd Manhercz lövése mindkét kapufát érintette, és utána kijött, nem be...

17. perc: Szerencsére gyorsan jött a válasz, Jansik centerben beforgatta a védőjét, és a jobb felsőbe pattintott. 5–7

17. perc: Hamar emberelőnybe kerültek a spanyolok, ráadásul Zalánki már másodszor kapott büntetést, még rosszabb, hogy Sanahuja lövése a vízről pattanva került a hálóba. Megint rossz volt a külső védekezés. 4–7

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, két gól a spanyol előny. 4–6

16. perc: Jól védekeztek a spanyolok, de így is kiharcoltunk egy emberelőnyt, csakhogy ezt is túlkombináltuk...

16. perc: Magyar időkérés.

16. perc: Ezt aztán góllal büntették a spanyolok, Perrone elképesztően messziről kacsáztatta a labdát a bal alsóba. 4–6

15. perc: Emberelőnybe kerültünk, jobb megjátszásra lett volna szükség, de középrőlNagy Ádám nem tudta a kapuba húzni a labdát.

15. perc: Perrone maradt szabadon, a védekezés nem volt jó előtte, így ment be a lövés a jobb felsőbe. 4–5

14. perc: Manhercz egészen éles szögből lőtte el, Aguirre viszont nagyot védett.

14. perc: Munarriz cselt imitált, majd kintről óriási erővel kilőtte a jobb felsőt. 4–4

13. perc:Most mi kaptunk emberelőnyt, Vigvárinak kedve támadt ellőni, a labda pedig a blokkról ment mellé.

13. perc: Emberelőnybe kerültek a spanyolok, megint jól megjáratták, és mivel Vigvári lerántotta az ellenfelet, jöhetett az ötméteres. Az ötméterest Vogel kivédte!

12. perc: Labdát szereztünk, majd Varga Dénes kintről szenzációs svédcsavarral lőtt a jobb alsóba. Óriási! 4–3

12. perc: Granados lövése lejött a kapufáról, a mi támadásunkban kevés volt az elképzelés, aztán Fekete ellőtte, az oldalhálóba.

11. perc: Angyal lóbált sokat, nem volt szíve leadni, pont Aguirre hasát találta el.

10. perc: Egy spanyol támadás alatt két jó blokkot is kiosztottunk, ráadásul emberelőnybe kerültünk a felúszásnál.

10. perc: Jansik remekül vette észre, hogy üresen tátong a jobb felső, az ejtése viszont a kapufáról jött ki.

9. perc: Munarriz került nagy helyzetbe, Vogel viszont fejjel mentett. A sarokdobás után megszereztük a labdát.

9. perc: Elhoztuk a labdát a ráúszásnál, majd Varga Dénes cseles lövését védte Aguirre.

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, kiegyenlített a küzdelem. 3–3

8. perc: Jó blokk után még maradt 13 másodpercünk, de nem tudtunk vele mit kezdeni.

8. perc: Most magyar emberelőny következett, Vámos Vigvári Vincéhez játszott, ő pedig kissé balról a léc segítségével lőtt gólt. 3–3

7. perc: Emberelőnybe kerültek a spanyolok, nagyon szépen, hosszan megjátszották, végül Bustos húzta közelről a kapuba a labdát. 2–3

6. perc: Granados lövését bokkoltuk, a megúszás nem sikerült, inkább passzolgattunk egy darabig. Végül Fekete reménytelen lövése ment mellé.

5. perc: Hú, kintről mekkora gólt lőtt Manhercz! Talán nem hitték el neki, hogy ellövi, így viszont megvan az egyenlítés. 2–2

4. perc: Vígvári bejátszása elég reménytelen volt, fordultak a spanyolok, sőt emberelőnybe is kerültek, szerencsére viszont Vogel nagyot védett. Jött a sarokdobás, Sanahua a kapufát találta el, a kipattanót viszont kivédte Vogel.

4. perc: Sanahua az előbb rontott, most már jobban célzott, kegyetlenül kilőtte a bal alsót. 1–2

3. perc: Rossz passz a spanyoloknál, aztán a támadóidőnk igen kevés eseménnyel telt le.

3. perc: A kapufa kisegített bennünket Sanahuja lövésénél, majd Zalánki az ellentámadásnál kintről mellélőtt.

2. perc: Gyors magyar gól! Emberelőnybe kerültünk, nem vacakoltunk, Zalánki jobbról azonnal ellőtte, és a hosszú alsóban kötött ki a labda. 1–1

2. perc: Hamar labdát vesztettünk, sőt emberhátrányba kerültünk, gyorsan indultak a spanyolok és Larumbe közelről belőtte. 0–1

1. perc: Munarriz lövése lejött a blokkról, indulhattunk előre. A támadóidő lejárta előtt Jansik éles szögből ellőtte, Aguirre szögletre mentett.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat fehér, a spanyol kék-piros sapkában játszik.

A magyar válogatott meccskerete:1 Lévai Márton (k), 13 Vogel Soma (k), 2 Angyal Dániel, 3 Manhercz Krisztián, 4 Vigvári Vince, 5 Vámos Márton, 6 Nagy Ádám, 7 Zalánki Gergő, 8 Fekete Gergő, 9 Német Toni, 10 Varga Dénes, 11 Jansik Szilárd, 12 Molnár Erik.

ELŐZMÉNYEK

A másik elődöntőben a görögök 13–7-re legyőzték a szerbeket, így a győztesre Görögország vár a világbajnoki címért, a vesztesre Szerbia a bronzért.

A találkozó részletes beharangozóját ide kattintva lehet elolvasni.

„Minden szem Spanyolországon, de hol vannak a trónkövetelők?” – írta a Total Waterpolo szakportál a világbajnokság előtt, amely ezzel tömören összefoglalta az erőviszonyokat. A 2019-es vb-ezüst után a tokiói olimpián lemaradtak az éremről a spanyolok, ám azóta megnyerték a tavalyi budapesti világbajnokságot, és az idei világkupát is, a kettő között pedig bronzérmesek lettek az Európa-bajnokságon – érdekesség, hogy mind a háromszor az olaszokat győzték le a helyosztón. A közelmúlt alapján olybá tűnik, hogy a spanyol válogatott egy lépéssel a riválisok előtt jár, jó formáját a fukuokai csoportmérkőzéseken is igazolta: a legnehezebb kvartettből hibátlanul jutott egyenes ágon a nyolc közé, Szerbiát (16–14), Montenegrót (11–7) és Dél-Afrikát (27–6) is magabiztos játékkal verte meg. Aztán a negyeddöntőben majdnem kiesett… A franciák olyannyira megnehezítették a spanyolok dolgát, hogy három és fél perccel a vége előtt még két góllal vezettek. No de a klasszis attól klasszis, hogy akkor rázza meg magát, amikor a legfontosabb. Így tettek az addig mindössze négy gólt szerző spanyol csapat vezérei is, a gyors egyenlítés után a győztes találatot Álvaro Granados lőtte, aki az elnyűhetetlen Felipe Perronéval holtversenyben csapata legeredményesebb játékosa tíz góllal. A rivális átlövőire a mieinknek is nagyon figyelniük kell, sebezhető pontot pedig talán csak centerposzton találunk, merthogy a címvédő védekezése is elsőrangú. A jó blokkok, labdaszerzések mellett Unai Aguirre mellett kapustársa, Eduardo Lorrio is remekel a világbajnokságon, utóbbi az eddigi négy mérkőzésen átlagban 64 százalékos hatékonysággal védett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik