Vizes vb: Maximálisan komolyan kell venni a franciákat – Varga Zsolt

Vágólapra másolva!
2024.02.12. 17:48
Fotó: MVLSZ/Derencsényi István
Varga Zsolt, a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint maximálisan oda kell tennie magát az együttesnek kedden a franciák elleni negyeddöntőben a dohai világbajnokságon.

 

„Tudom, hogy alapvetően a soron következő három meccs határozza majd meg, milyen lesz ez a torna, de számunkra azért már elkezdődött a világbajnokság, sok minden történt velünk, jó néhány dolog a helyére került” – mondta az MTI-nek hétfőn Varga Zsolt a nemzeti csapat szálláshelyén tartott sajtóeseményen.

A szakember elárulta, vasárnap az Európa-bajnok spanyolokkal kétkapuzott az együttes azért, hogy a lehető „legoptimálisabb állapotba” kerüljön a keddi negyeddöntő előtt. Hozzátette, ezen kívül videoelemzés szerepelt a programban.

„A franciák rengeteget fejlődtek az elmúlt években, nagyon jó szakmai háttérrel rendelkeznek, válogatottjuk gerince pedig a Marseille-re épül, amely a Bajnokok Ligájában edződik már évek óta, ez pedig a nemzeti csapatuk játékában is megmutatkozik” – mondta a szakember az ellenfélről, amellyel januárban a Komjádi Uszodában játszotta utolsó vb-felkészülési meccsét és 14–10-re nyert.

A játékosként olimpiai bajnok szakvezető úgy vélte, a franciák „komoly csapatok ellen is képesek a bravúrra”. „A legfontosabb, hogy a gyengébb pontjaikat támadjuk, és megtaláljuk azokat az elemeket, amelyekkel megnyerhető az összecsapás. Maximálisan komolyan kell vennünk őket, Budapesten is két és fél negyeden keresztül szoros volt az összecsapás. Megvannak a remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosai, a jó lövőik” – fogalmazott Varga Zsolt, aki leszögezte, taktikailag felkészültek a találkozóra és bízik benne, hogy ez a vízben is látszani fog.

Varga Zsolt arról is beszélt, milyen hatással lehet a világbajnokságra, hogy az olimpiai kvóták már gazdára találtak: „El tudom képzelni, hogy ezeknél a csapatoknál a felszabadultság egyfajta lendületet adhat, de az is benne van, hogy két világversenyen nehéz végig tűzben tartani a játékosokat, és elégnek az energiák” – mondta a kapitány, akinek jó barátja a franciák másodedzője, a horvát Vjakoslav Kobescak, de abban maradt vele, hogy csak a meccs után kerítenek sort egy közös kávézásra.

A kapus, Vogel Soma úgy vélte, várhatóan sok dolga lesz a franciák ellen, mert a rivális „mindenhonnan” próbálkozik majd: „Általában a franciák az esélytelenebbek ezeken a meccseken, így olyan dolgokat is megpróbálnak, melyekért mi hasonló helyzetben komoly szidást kapnánk. A megszokott dolgok mellett most arra is készülünk, hogy gyakorlatilag minden helyzetből tüzelhetnek, kiemelten kell kezelnünk a legjobb lövőiket.”

A Ferencváros klasszis hálóőre hozzátette, kellő fegyelemmel és tisztelettel kell hozzáállniuk a franciákhoz, de magabiztosan várják az összecsapást. „Eddig megvolt a kötelező, három meccs múlva, remélhetőleg pozitívan tudok majd nyilatkozni. Most kezdődik a vb, most kell a legjobbnak lenni” – válaszolta a saját teljesítményére irányuló kérdésre Vogel, aki szerint fejben és fizikailag elérte azt az állapotot az együttes, ami a vb ezen szakaszához szükséges.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Vízilabda, férfiak
FEBRUÁR 13., KEDD
NEGYEDDÖNTŐ
14.00: Spanyolország–Montenegró
15.30: Görögország–Olaszország
17.00: Szerbia–Horvátország
18.30: Magyarország–Franciaország – élőben az NSO-n!
A 15. HELYÉRT
7.00: Dél-Afrika–Kazahsztán
A 13. HELYÉRT
8.30: Brazília–Japán
HELYOSZTÓK A 9–12.HELYÉRT
10.00: Kína–Románia
11.30: Ausztrália–Egyesült Államok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik