Vízilabda: Meg akarjuk védeni a címünket – Vogel Soma

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 10:33
Vogel Soma és a magyar védekezés három negyeden keresztül megoldhatatlan feladatot jelentett a franciáknak, egy szakaszban azonban nem zártunk ilyen jól (Fotó: Árvail Károly)
A magyar válogatott kapusa felnőttpályafutása során először játszott az egyes számú sapkában, tizenkét védéssel kezdődött az új időszámítás.

Mindössze két gólt kapott két negyeden át a magyar férfi vízilabda-válogatott a franciák elleni felkészülési mérkőzésen, amiben nagy szerepe volt Vogel Somának, aki ekkor nyolcvan százalék felett védett. A térfélcsere után felpuhult a mieink védekezése, amit az utolsó nyolc percre ismét összerántottak, így 14–10-re nyertek a február 5-én kezdődő világbajnokságot megelőző egyetlen hivatalos meccsükön.

„Még nem éreztem magamat csúcsformában, bár a tizenkét védés nem hangzik rosszul darabszámra – mondta Vogel Soma a mérkőzést követően, miután a teljes hosszanti lelátónak lett tőle autogramja vagy közös fotója.  – Egyébként minden más rendben volt, vártam a meccset, örülök, hogy végre nem az alapozó edzésekből ugrottunk a vízbe, hanem már elkezdtünk gyorsítani, és a telt házas Komjádiban mindig nagyszerű élmény játszani.”

A kapus felnőttpályafutása során először védett az egyes számú sapkában, ennek oka, hogy váltótársa, az ezt a meccset a kispadon végigülő Bányai Márk két és fél évvel fiatalabb nála. Hiába első számú kapus a Ferencvárosban már évek óta, és a tokiói olimpia óta a válogatottban, eddig egyszer sem kérte el az egyest.

„Fogadalmat tettem, hogy amíg a kapustársam idősebb nálam, addig én leszek a tizenhármas vagy a tizennégyes sapkában – mondta nem mindennapi alázatról tanúságot téve az egyébként világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes Vogel Soma.  – Ez az utánpótlás-válogatottban kezdődött, Molnár Benedek volt a társam, amikor ifjúsági világbajnokságot nyertünk. Aztán a Fradiban Gárdonyi Bandi volt idősebb nálam, mint ahogy a három éve érkező Szakonyi Dániel is az, a válogatottban pedig előbb Nagy Viktorral voltam együtt évekig, majd Lévai Marci mellett. Most jött el az idő, lehet, hogy öregszem… Ezen a napon mindannyian eszembe jutottak, remélem, méltónak találják, hogy felvehettem utánuk az egyes sapkát.”

A franciák ellen nyolc olyan játékos ugrott medencébe, aki kihagyta a horvátországi Európa-bajnokságot, hozzájuk hétfőn csatlakoztak azok, akik ott voltak a negyedik helyezett zágrábi csapatban.

„Viszonylag gördülékenyen álltunk újra össze, úgy éreztük, hogy csak rövid volt a szünet – tette hozzá a kapus.  – A csatlakozókon érződött, hogy fáradtak és betegek voltak, kicsit még rehabilitációs jellegű fázisban vannak, és össze kell szedniük magukat fizikailag és mentálisan is. Kíváncsian vártuk őket, találgattuk, mit tudnak hozzáadni a csapathoz, és hozzá is tették a magukét, hiszen Tátrai Dávid és Vigvári Vince is lőtt gólt a franciák ellen. Azt érezzük, hogy jól összekovácsolódunk.”

A mieink a meccs másnapján már Barcelona felé vették az irányt, ahol négy edzőmeccset is játszanak az újdonsült Európa-bajnok spanyolokkal, de ezek közül egyik sem lesz hivatalos összecsapás.

„A spanyolokkal izgalmas edzőtáborozásaink voltak eddig, hullámzó, de inkább rossz hangulattal – mondta Vogel Soma.  – Tökéletes partnerek lesznek az edzések során, valószínűleg az Európa-bajnoki siker lendületet ad nekik, jó, hogy ezt megízlelhetjük. Kellenek is az ilyen jellegű edzőmeccsek nekünk még a világbajnokság előtt. Úgy érzem, nálunk is kitart még a világbajnokságon szerzett önbizalom. Ha végignézünk egyesével a játékosokon, úgy erősek vagyunk, és csapatként is jól funkcionálunk. A világbajnokság nagyon sok tényezőn múlik, de meg akarjuk védeni a címünket, és ezért mindent megteszünk.”

VÍZILABDA
FÉRFI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Franciaország 14–10 (2–1, 2–1, 4–6, 6–2)
Budapest, Komjádi uszoda, 1600 néző. Vezette: Kun Gy., Debreczeni N.
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Angyal, Varga Dénes, JANSIK SZ. 5, Kovács P., VÁMOS 2, ZALÁNKI 3. Csere: Molnár E., Manhercz K. 1, VIGVÁRI VINCE 2, Tátrai D. 1, Német T. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
FRANCIAORSZÁG: FONTANI – Marzouki 1, VENROUX 4, Khasz 1, Bodegas, Crousillat 1, Bjorch. Csere: Vanpeperstraete, Saudadier 1, Nardon 1, Marion-Vernoux, Denardi 1. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo
Gól – emberelőnyből: 13/7, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. –
Kipontozódott: Vanpeperstraete (30. p.), Marzouki (32. p.), Angyal (32. p.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik