Sima győzelem a horvátok ellen, következik Csehország

Vágólapra másolva!
2024.01.07. 19:50
A női vízilabda Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában válogatottunk 17–2-re megverte Horvátországot, így megszerezte a továbbjutást érő harmadik helyet.
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 17–2 (5–1, 6–0, 3–1, 3–0)
Eindhoven, 300néző.Vezette:Kuniková (szlovák), Mares (cseh)
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – Keszthelyi2,SZILÁGYI D.3,Tiba1,Mahieu, GARDA4,Vályi V.1. Csere: NESZMÉLY (kapus), LEIMETER4,Gurisatti1,Szabó N., Rybanska, Kuna1.Szövetségi kapitány:Cseh Sándor és Mihók Attila
HORVÁTORSZÁG:Medvesek – Glas, J. Butic, Skelin, M. Butic, Rozic1, Alamat. Csere: Jankovic 1, Desnica, I. Butic, Kangler, Medic.Szövetségi kapitány:Bruno Sabioni
Emberelőny-kihasználás:7/4, ill. 5/0
Gól – ötméteresből:2/2, ill. –
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:– Azt terveztük, hogy megnyerjük a mérkőzést, de azt nem, hogy játékost veszítünk sérülés miatt. Gurisatti Gréta szemsérülése elsőre súlyosnak tűnt, véletlenül belecsaptak a szemébe, Magyari Alda viszont vissza tudott volna állni, de szerettem volna, hogy Neszmély Bogi többet védjen. Örülök, hogy jól szállt be, és végig stabil pont volt a kapuban. Igyekszünk a csehek ellen is gyakorolni bizonyos játékelemeket, fegyelmezett játékot várok a csapattól, viszont látni kell, hogy hiába blokkolunk ilyen mérkőzéseken tizenkettőt, ez nem jelenti azt, hogy az olaszok ellen is sikerül hasonlóan védekeznünk.

Korábban
Hollandia–Görögország 15–10 (4–3, 5–1, 2–3, 4–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Szomorkás az időjárás a női vízilabda Európa-bajnokság helyszínén, és eddig nekünk sem volt minek örülnünk, a magyar válogatott ugyanis kikapott a görögöktől és a hollandoktól, így nem jutott egyenes ágon a negyeddöntőbe. A csalódások után jót tett a lelkeknek, hogy a csoportkör zárásaként a horvátokat könnyedén elintézték a mieink – ettől még nem kerültek közelebb az olimpiai kvótához, de mindent a maga idejében.

PETROVICS Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője, az M4 Sport állandó szakértője
„Az ilyen meccseken a végeredmény szinte mindegy, ezek előtt mindig azt mondja az edző, hogy kevés gólt kapjunk, mert az jelzi a legjobban a koncentrációt, és ezt szépen megoldották a lányok. Nyilván mindenkit az foglalkoztat, hogy mi lesz Grétával, a szemsérülés nem hangzik jól. Ahogy hallottuk, Aldával talán nincs gond, de nem volt jó, hogy két kényszerű cserét kellett végrehajtani. Az ilyen meccseken ez mindig benne van, a más ritmusú mozdulatok ide vezetnek. A csehek ellen magasan kell tartani az iramot, hogy abból menjünk bele az olaszok elleni negyeddöntőbe. Attól nem kell tartani, hogy öt nap alatt öt meccsük van a lányoknak, mert ezt a vízilabdázók megoldják.”

Jó volt látni, hogy már a melegítésnél sem tűntek egykedvűnek a lányok, és ha valóban megfogadták Mihók Attila tanácsát, vagyis maguk mögött hagyták, ami az első két mérkőzésen történt, tiszta lappal vághatnak neki az egyenes kieséses szakasznak. Merthogy a divíziós lebonyolítás miatt kiesni nem lehetett a csoportunkból, csak az volt a tétje a horvátok elleni találkozónak, hogy a harmadik vagy a negyedik helyen végzünk – a kérdésre már a mérkőzés előtt sejtettük, aztán hamar meg is kaptuk a választ.

Ezúttal Faragó Kamilla és Parkes Rebecca kapott pihenőt, utóbbit Mahieu Geraldine elsőrangúan helyettesítette centerben, hátul meg Szabó Nikolett, Garda Krisztina, de még Keszthelyi Rita is bekkelt. A névsorolvasásból ne hagyjuk ki Szilágyi Dorottyát sem, aki az első és a második negyedben is tökéletesen helyezett lövéssel nyitotta meg a gólcsapot, de a horvátok szépítő gólja is látványosra sikerült – Mihók Attilának persze egyáltalán nem tetszett, a blokkokat hiányolta.

Az első horvát próbálkozásokat még Magyari Alda hárította, ám mivel az egyik lövés rosszul találta el a fejét, néhány perc elteltével Neszmély Boglárka váltotta a kapuban, aki bravúrt is bemutatott, a fiatal center, Jelena Butic próbálkozásánál védett nagyot. A horvátok nem bántak kesztyűs kézzel a mieinkkel, az ártalmatlan szituációban szemsérülést szenvedő Gurisatti Grétát ápolni kellett, sőt, kivizsgálásra a helyi kórházba szállították.

Miközben az ellenfél sokszor lövésig sem jutott el, amikor pedig igen, távolról vagy éles szögből próbálkozott, a túloldalon futószalagon érkeztek a gólok, ráadásul igazságosan osztoztak rajtuk a magyar lányok, az első félidőben nyolcan is feliratkoztak az eredményjelzőre. Amikor a kevésbé szakavatott nézők is rájöttek, hogy meglehetősen egyoldalú lesz a találkozó, jó néhányan elindultak, hogy még hazaérjenek a kedvenc sorozatukra – akik maradtak, rezzenéstelenül, csendben figyelték az eseményeket. A helyszíni bemondó mindenesetre becsülettel tette a dolgát, minden gólnál lelkesen kiabált, a mieink pedig nem kímélték a hangszálait, a nagyszünet után sem lassítottak.

Ha már említettük Buticot, ne feledkezzünk meg róla, hogy nekünk is van ám egy tizenhat éves csodatinink, Tiba Panna góljával vezettünk először tízzel. A különbség persze egyáltalán nem számított, sokkal fontosabb volt, hogy a védekezés szinte végig fegyelmezetten működött, zsebkendőnyi területen kellett volna érvényesülnie a riválisnak – a hangsúly a feltételes módon van. Csak a tény kedvéért: az első negyedet 5–1-re, a másodikat 6–0-ra, a harmadikat 3–1-re nyertük meg, vagyis tizenkét gól volt közte az utolsó nyolc percre fordulva.

A játékvezetők azért fújtak néhány kontrát, csak hogy ezt is gyakorolhassuk, de emberelőnyöket nemigen tudtak kiharcolni a horvátok, amikor meg akcióból próbálkoztak, tisztes távolságra tartottuk őket a kapunktól. Így aztán a várakozásoknak megfelelően tükörsima, 17–2-es győzelem lett a vége, hasonlóra lesz szükség a csehek ellen, hogy aztán kedden következzen az olaszok elleni negyeddöntő – remélhetőleg Gurisatti Grétával a fedélzeten.

Garda Krisztina, a magyar válogatott átlövője: „Mindenképpen kevés gólon szerettük volna tartani az ellenfelet, mert a görögöktől és a hollandoktól tizennégyet kaptunk. A horvátok persze más szintet képviselnek, mint az említett riválisok, a védekezésre és a blokkokra helyeztük a hangsúlyt, hogy rendezetlen védelem ellen támadhassunk. Összességében sikerült megvalósítanunk, amit elterveztünk.”

Neszmély Boglárka, a magyar válogatott kapusa: „Szerencsére jól szálltam be a mérkőzésbe, a két kapott gól elfogadható. Arra szántuk a találkozót, hogy minél több elemet gyakoroljunk, én pedig minden meccsre úgy készülök, hogy bármikor lehetőséget kaphatok. Volt néhány szituáció, amikor feljebb ment a pulzusom, igyekeztem végig figyelni, és hátulról irányítani a lányokat.”

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M
Gy
Ny. Szl.
V Szl.
V
LG–KG Gk
P
1. Hollandia 3
3

53–27 +26 9
2. Görögország 3
2

1
49–35 +14 6
3. Magyarország 3
1

2
40–30 +10
3
4. Horvátország 3
3
16–66 –50 0

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Január 8., hétfő

16.00:
Horvátország–Szerbia
17.30: Izrael–Nagy-Britannia
19.00: Franciaország–Németország
20.30: Magyarország–Csehország

NEGYEDDÖNTŐ
Január 9., kedd
16.00:
Spanyolország–Horvátország/Szerbia
17.30: Olaszország–Magyarország/Csehország
19.00: Hollandia–Izrael/Nagy-Britannia
20.30: Görögország–Franciaország/Németország

 

PERCRŐL PERCRE

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

7. perc Szabó lövése a kapusé, majd kiáll.

6. perc Kiállítások és rossz passzok, Leimetertől meg egy újabb szép és okos lövés.

5. perc Leimeter eredményes egy megúszás után. 16–2!

4. perc Neszmély fogja Jankovic lövését, Keszthelyi helyzetben, de szerelik.

3. perc Szilágyit hagyják lőni négyről, köszöni szépen.

2. perc Butic távolija kapuscsemege.

1. perc Vályié a labda, az első két támadás nem jó, majd Szabó a kapufára lő.

1. PERC FOLYTATJUK!

A horvát hölgyek Eb-története Zágrábban indult: 2010-ben rendezőként jogosulttá váltak a részvételre, de persze nem kerülhették el az utolsó helyet. Hat évvel később élték túl először a selejtezőt, majd odaértek a következő két alkalommal is, legutóbb, Splitben pedig sikerült először kiharcolniuk a legjobb nyolcba jutást, ennek köszönhetően szerepelhetnek az első divízióban. Más világversenyen még nem szerepeltek (waterpolo.hu).

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED! 14–2

8. perc Tiba távolja a kapusé.

8. perc Szabó passzát Garda kissé balról jobbal ötről felvarrja a túlsó felső sarokba!

7. perc Garda közelebbről a bal alsóba lőne, de véd szépen Trojan. Butic ziccere meg Neszmélyé!

7. perc Garda jó 8 méterről jobbal a jobb alsóba lő. 13–2

6. perc Tiba jobbal négyről, picit balról a jobb alsóba lő. 12–2

6. perc Vályi lövését védi a frissiben beállt Trojan.

5. perc Szabó és Jankovic is kiáll, de gól nincs.

4. perc Skelin ismét kiáll, de Szilágyi lövését blokkolja Glas.

2. perc A 14 éves Jankovic jobbal a jobb alsóba lő ötről, középről. 11–2

1. perc Vályié a labda, majd két rossz támadás a vízben.

1. PERC FOLYTATJUK!

Magyarinak az orra sérült meg, Gurisattinak a válla, jelenti az M4Sport. Ma már egyikük sem játszik.

Eindhoven másodszor lesz házigazda 2012 után, akkor mindkét magyar együttes bronzérmet szerzett. A női csapat históriája szempontjából azért emlékezetes az a torna, mert a mai napig bezárólag ott sikerült utoljára legyőznünk a spanyolokat egy világverseny egyenes kieséses szakaszában (11–9) (waterpolo.hu).

Győzni eddig 1991-ben Athénban, 2001-ben Budapesten és 2016-ban Belgrádban sikerült – utóbbi aranyat az akkor debütáló kapitány, Bíró Attila vezetésével szerezte meg együttesünk; ha esetleg idén is sikerülne a Mihók Attila-Cseh Sándor párosnak rögtön az első helyre repíteni a csapatot, megint csak egy januári Eb-n, az rögtön párizsi kvótát jelentene (mint ahogy annak idején a riói repjegyet váltották meg a lányok).

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Mahieu passza rossz, Glas és Rozic lövése dettó.

7. perc Két rossz hazai támadás közben egy pontatlan Keszthelyi-lövés, Szabó meg a kapufát találja el ziccerből.

6. perc Kiáll Rozic, Garda passzát Kuna a bal felsőbe vágja négyről. Közte tíz.

4. perc Vályi kiáll, Neszmély védi a jobb alsó előtt Glas közeli lövését! Butic messzebbről, hatról jobbal a bal alsóba lőne, de ezt is eléri a magyar csapat. Glas odacsap Gardának, a második személyi hibája, Leimeter meg jobbal a bal alsóba lő. 10–1!

3. perc Rybanska kiharcol egy hetest, Garda jobbal a bal sarokba lő. 9–1!

3. perc Hazai időkérés.

3. perc Butic lövését blokkolja Tiba, Keszthelyi megúszhat, és máris ziccerben.

2. perc Szilágyi megúszik Glas kapufája után, Vályi háromról jobbal a léc alá talál, 7–1.

1. perc Vályié a labda, Skelin kiáll, Szilágyi kissé jobbról meg a jobb sarokba lő.

1. PERC FOLYTATJUK!

A torna hivatalos orvosai is kezelik már Gurisattit, ez nem jó hír.

Női válogatottunk ugyan nem vezet az aranyérmek tekintetében, viszont történelmi távlatban a legkiegyensúlyozottabban szerepelt a kontinensviadalokon az 1985-ös indulás óta: az eddigi 19 tornán 14-szer végeztünk dobogón (3 arany, 5 ezüst, 6 bronz), és 16-szor szerepeltünk a legjobb négy között – eggyel többször, mint a hollandok, akik egyébként 5-4-3-as érem-mutatójukkal vezetik az örökrangsort az olaszok előtt (5-2-3). Azaz eddig csupán háromszor fordult elő, hogy a lányok nem jutottak be a négy közé, igaz, 1997 és 2010 után épp legutóbb, Splitben végeztünk az 5. helyen (waterpolo.hu).

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED! 5–1!

8. perc Keszthelyi távoli lövése Medveseké. Gurisatti és Magyari is mintha megsérült volna.

7. perc Ez igen, Neszmély védi Butic egyméteres bombáját a léc alatt.

6. perc Leimeter a következő, ötödik magyar gólszerző, hosszas, türelmes lóbálás után jobbal ötről a bal alsóba talál.

5. perc Rybanskánál támadószabálytalanság, a Magyari helyére beálló Neszmély védi Rozic következő lövését. Rybanska passzát Gurisatti kissé balról, négyről a jobb alsóba húzza. 4–1

4. perc Rozic ötméteres bombája sem csúnya éppen.

4. perc Kissé jobbról Garda jobbal nagy gólt lő a jobb, azaz a túlsó felső sarokba. 3–0!

3. perc Glas és Keszthelyi lövése is pontatlan. Rozicé is, közben kiállt Glas.

2. perc Rozic a bal sarok mellé lő, Alamat kiáll, de ki sem ér, Keszthelyi ötről jobbal a bal alsóba lő.

2. perc Szilágyi jobbal ötről a léc alá lő. 1–0

1. perc Kiáll Tiba, de Magyari védi

1. perc Vályié a labda.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fehér sapkában, a hazaiak piros-fehér kockás kék sapkában.

A győztes holnap 20.30-kor a csehekkel csap össze.

A csoport 3. helyéről és a továbbjutásról a Magyarország–Horvátország mérkőzés dönt majd.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró Spanyolország), Gurisatti Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila     

 

A holland siker azt eredményezi, hogy a keddi negyeddöntőben Hollandia az Izrael–Nagy-Britannia nyolcaddöntős mérkőzés győztesével találkozik majd, a görögök pedig a francia–német csata továbbjutóját várhatják.

Az A-csoport utolsó fordulójában, a Hollandia–Görögország mérkőzés döntött a csoportelsőségről. A házigazda és vb-címvédő hollandok az első negyedet még úgy is megnyerték 4–3-ra, hogy a görögök az első három emberelőnyükből három gólt lőttek. A második negyedben viszont az öt holland gól mellett a görögök csak egyet szereztek, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés.

NEGYEDDÖNTŐ
Január 9., kedd
16.00:
Spanyolország–A4/C1
17.30: Olaszország– A3/C2
19.00: A1 (Hollandia vagy Görögország)–B4/D1 (Izrael/Nagy-Britannia)
20.30: A2 (Hollandia vagy Görögország)–B3/D2 (Franciaország/Németország)

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Január 8., hétfő
16.00:
A4 (Horvátország vagy Magyarország)–Szerbia
17.30: Izrael–Nagy-Britannia
19.00: Franciaország–Németország
20.30: A3 (Horvátország vagy Magyarország)–Csehország

A B-csoport másik meccsén Franciaország 16–8-ra nyert Izrael ellen, megszerezve ezzel a csoport 3. helyét. A nyolc közé jutásért az izraeliek a britekkel, a franciák a németekkel mérkőznek majd.

Az már korábban eldőlt, hogy mindkét csapat egyből a negyeddöntőbe jut az első két helyen. Most már azt is tudjuk, hogy az olaszok kerülhetnek egy ágra a mieinkkel. Vagyis ha a magyar válogatott megveri az utolsó csoportmeccsén a horvátokat, aztán a nyolc közé jutásért legyőzi a cseheket is, akkor Olaszországgal mérkőzhetne az elődöntőért.

A B-csoportban a Spanyolország–Olaszország mérkőzés határozott a csoportelsőségről és a spanyolok az 5–1-re megnyert első negyedben hamar eldöntötték a meccs sorsát. Az olaszok hiába próbáltak kapaszkodni a folytatásban, nagyon sima, 14–8-as vereséget szenvedtek.

Az Eindhovenben zajló női vízilabda Európa-bajnokságon Spanyolország a B-csoport rangadóján 14–8-ra megverte Olaszországot, ezzel megnyerte a csoportot.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik