A britek kipipálva, következik Franciaország

Vágólapra másolva!
2024.01.11. 17:20
null
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
A magyar női vízilabda-válogatott az 5-8. helyért játszik a hollandiai Európa-bajnokságon, az első ellenfél a brit csapat volt, amelyet 21–5-re megvert – következik szombaton Franciaország.

 

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)
Az 58. helyért
MAGYARORSZÁG–NAGY-BRITANNIA 21–5
(7–1, 4–1, 4–1, 6–2)
Eindhoven, 250 néző. V: Dutilh (holland), Mares (cseh).
MAGYARORSZÁG: NESZMÉLY – Vályi V. 1, KESZTHELYI 5, Rybanska 2, Parkes 1, SZILÁGYI D. 3, Leimeter. Csere: Magyari A. (kapus), Kuna 2, Mahieu 1, Faragó K. 3, TIBA 3, Szabó N. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
NAGY-BRITANNIA: Jackson – Cutler, Turner, ROGERS 2, Clapperton, Tafazolli, Brown 1. Csere: Robinson (kapus), Peters, Falvey 1, Moloney, Perkins 1, Hawkins. Szövetségi kapitány: Nick Buller
Emberelőny-kihasználás: 6/4, ill. 2/0. Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 1/0.Kipontozódott: Cutler (16. p.), Rogers (24. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:
– Fontos feladatunk, hogy a játékunkon és a lányok önbizalmán is javítsunk, emellett a lövőerő szempontjából hatékonyabb felállással is próbálkozunk. Tanulság, hogy nem kell minden támadásunkat a végletekig játszani. Ezúttal igyekeztünk olyan elemeket gyakorolni, amelyek nem feltétlenül részei a repertoárunknak, ám amikor szükséges, elővehetjük őket. A franciák ellen már biztosan nehezebb dolgunk lesz, de egyértelműen győzelmet várok.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nekik történelmi bravúr, nekünk nagy csalódás. Eltérő érzelmi állapotban érkeztek meg az eindhoveni női vízilabda Európa-bajnokság helyosztójára a brit és a magyar válogatott játékosai: míg a mieinknek az olaszoktól elszenvedett negyeddöntős vereség után le kellett nyelniük a keserű pirulát, csütörtöki ellenfelünktől már a nyolc közé jutás is hatalmas fegyvertény volt. A britek ugyanis legutóbb tíz éve szerepeltek kontinenstornán, ehhez képest Izrael legyőzésével máris feljutottak az első divízióba – meg is adták a módját az ünneplésnek, a játékosok ugráltak, a szövetségi kapitány a kulacsát dobálgatta örömében. A győzelem után Nick Buller azért odaszúrt a brit szövetségnek, mondván, csapata nemcsak elismerést érdemel, hanem anyagi támogatást is...

A nyilatkozat is mutatja, mekkora különbség van a sportág megbecsültsége között a két országban, így aztán brit tündérmese ide vagy oda, nem volt kérdés, melyik csapat játszhat szombaton a franciákkal az ötödik helyért, és melyik a horvátokkal a hetedikért. Mondjuk, nem is az ellenfél jelentette a legnagyobb kihívást a magyar lányoknak, sokkal inkább önmagukkal, a gondolataikkal kellett megküzdeniük az elmúlt két napban, elvégre nemcsak az éremesély úszott el, hanem egyelőre az olimpiai kvóta is. A torna érdemi része a mieinknek véget ért, a britek legyőzése pedig, lássuk be, meglehetősen sovány vigasz.

Mindenesetre női válogatottunk becsületbeli ügyként tekintett a találkozóra, és ennek megfelelően alig három perc alatt három góllal egyértelműsítette az erőviszonyokat. Anya Clapperton ejtése sem volt rossz, de a következő támadásból Rybanska Natasa megmutatta neki, hogyan kell tökéletesen csinálni, majd kisvártatva fórból is megvillant, Keszthelyi Rita pedig már az első negyedben négyszer volt eredményes. A britek közeli húzással szépítettek, de akcióból „szökőévenként” jutottak el a kapunkig, fórokat pedig két centerrel sem tudtak kiharcolni.

Apropó, centerek: szinte teljesen sikerült kifognunk a szelet a britek vitorlájából, a tornán kimondottan hatékony centerjátékuk ezúttal nehezen tudott érvényesülni. A szemtelenül fiatal Tiba Panna kiváló bekkelése mellett elöl is szót kért, ő szerezte az első negyed utolsó, hetedik magyar gólját. A második szakaszban fékezett habzású volt a támadójáték, de így is lőttek négyet a mieink, míg a túloldalon Neszmély Boglárka egy pillanatig sem aludt bele a meccsbe, Clapperton ötméteresénél bravúrral védett.

Ha a harci kedvet nem is hozta meg, jó volt Johannes Brahms V. Magyar Táncáthallani a szünetben – ekkor még nem voltak sokan az uszodában, de látszólag a holland szurkolók is élvezték a pólómeccsen szokatlan muzsikát. A harmadik negyedben Szilágyi Dorottya diktálta az ütemet, aki második gólját megúszásból szerezte – ekkor egyébként már két számjegyű volt a különbség, és a folytatásban sem lassítottak a mieink. Nem minden bejátszás volt pontos, de a legtöbb így is eljutott a centerhez, a külső körről pedig változatos repertoárral próbálkoztak a lövőink, az ejtésekkel szinte egyáltalán nem tudott mit kezdeni a brit kapus.

Az utolsó percekre teljesen elkészült erejével az ellenfél, futószalagon érkeztek a gyors gólok – esélyeshez méltóan lehozta a meccset a magyar válogatott, amely könnyedén, 21–5-re győzött, és szombaton 17.30-tól Franciaországgal játszik az ötödik helyért.

Korábban
Horvátország–Franciaország 10–12(3–3, 2–3, 2–4, 3–2)
Elődöntő
19.00:
Spanyolország–Görögország(Tv:M4 Sport)

20.30:Hollandia–Olaszország (Tv:M4 Sport)

 

PERCRŐL PERCRE



8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Kimarad még egy ziccer, Vályi beadása nem volt most az igazi Rybanskának.

7. perc Mahieu csodás támadás végén lő ballal egy fél méterről a bal alsóba.

6. perc Kuna most nem passzol, maga lő négyről. 4–20, szép ejtés a másik oldalon Browntól.

5. perc Tiba a jobb szélről értékesít egy ziccert.

4. perc Perkins válaszol centeről.

3. perc Egy-egy rossz támadás után Panna jeleskedik a védekezésben. Jobbal a bal alsóba ejti ötről a labdát Faragó. 3–18

2. perc Szilágyi emelése sem csúnya éppen...

2. perc Rybanska passzát Keszthelyi a bal sarokba vágja kissé balról.

1. PERC FOLYTATJUK!

Jön Magyari a magyar kapuba.

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc Rogers végleg kiáll, de rossz a magyar támadás. Vályi kiválóan védekezik a másik oldalon.

7. perc Nagyon szép svédcsavar a kapu elől Falveytól. 3–15

7. perc Mahieut lebirkózzák a kapu előtt, brit kontra, megállítja ezt Kuna.

6. perc Tiba a bal alsóba talál jobbal ötről, picit jobbról.

5. perc Rogerstől ismét elveszik a labdát, Faragó a bal felsőbe lő hatról. 2–14

4. perc Vályi most Szilágyit találja meg balról, aki jobbal három méterről a jobb felsőbe lő. 2–13!

4. perc Vályi passza remek Kunának, de jól úszik ki a kapus, Robinson.

3. perc Rogers ejtése sem jó, Parkes centerből jobbal a bal alsóba lő. 2–12

2. perc Clapperton lövését blokkolja Parkes, kontra, szerelik éppen Parkest.

2. perc Brit időkérés.

2. perc Vályi lövése a kapufán csattan.

1. perc Vályié a labda, Vályi távolija meg a blokké.

1. PERC FOLYTATJUK!

A hollandiai kontinensviadalon egy olimpiai kvótát osztanak ki, az elődöntőben szereplő házigazda világbajnok holland és a címvédő spanyol csapatnak már biztos a párizsi részvétele, így két ellenfelük egyike, Olaszország vagy Görögország szerez majd indulási jogot.

A Hertzka Orsolya személyében magyar születésű játékost is foglalkoztató franciák csütörtökön a papírformának megfelelően 12-10-re legyőzték a horvátokat az 5-8. helyért rendezett meccsen. Hertzka hét lövésből három gólt szerzett a mérkőzésen.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED! 2–11

8. perc Kuna eredményes ziccerből 1.9 másodperccel a vége előtt. Megúszott.

8. perc Kuna a kapusba lő kecsegtető helyzetből, brit kiállítás, Cutler vissza sem jöhet. Mahieu lövése a bal alsó mellé megy.

7. perc Tiba második személyi hibája, Turner beadása a magyar védőké. Vályi kissé jobbról, ötről jobbal a jobb, azaz hosszú felső sarokba lő.

6. perc Neszmély védi Clapperton ötösét a bal alsó előtt!

6. perc Jackson nagyot véd Faragó közeli ziccerénél. Clapperton és Keszthelyi lövése sem jó aztán.

4. perc Leimeter kiáll, de rossz Rogers büntetője, Faragó értékesít aztán egy ötméterest. Jobbal a jobb alsóba: 2–9.

4. perc Szabó után Kuna is eltalálja a jobb oldali kapufát.

3. perc Három a magyar igazság, Szilágyi kihasznál egy emberelőnyös helyzetet.

3. perc Szilágyi két lövését is kivédi Jackson.

1. perc Vályi elhozza a labdát, Fazekas a kapusba vágja. Rogers kihasználja, hogy Meszmély és Rybanska is a másikra vár. Üres kapus gól. 2–7

1. PERC FOLYTATJUK!

Nagyon fiatal a keret, tízen is 2000-ben vagy azután születtek, a rutint a 39 éves Victoria Hawkins képviseli. Ha valamire figyelnünk kell, az a brit válogatott centerjátéka, az eddigi öt mérkőzésen középről szerzett 16 gól a legtöbb a mezőnyben. A tengerentúlon is megforduló center, Toula Falvey valódi vezére együttesének, a támadások befejezésében és az emberelőnyök kiharcolásában is jeleskedik.

Tíz év után tért vissza Európa legnagyobb színpadára Nagy-Britannia, amely a második divízióban kezdte a kontinensviadalt, de két év múlva már a legjobbak között szerepelhet. Az elmúlt években rohamléptékű és látványos fejlődést mutató britek a csoportkörben Szlovákiát (12–7), Bulgáriát (19–6), majd Németországot (12–6) is legyőzték, a nyolc közé jutásért pedig szétlövéssel kiejtették Izraelt – bravúr volt a javából! A hasonló képességű riválisaival szemben tehát kiegyen súlyozott teljesítményt nyújtott Nick Buller együttese, a negyeddöntőben Hollandiától elszenvedett 25–6-os vereség viszont megmutatta, hogy azért továbbra is hatalmas a különbség az élcsapatok és a britek között.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Mahieu szépen védekezik.

7. perc A bal szélről jobbal szép gólt lő a rövid alsóba a fiatal Tiba.

6. perc És ismét! Ezt is Mahieu harcolta ki a kapu közvetlen előterében. 1–6

5. perc Keszthelyi jobbal a bal felsőbe lő magabiztosan egy ötméterest.

5. perc Turner kiáll, Keszthelyi közelről a jobb alsóba tolja Rybanska okos emelését. 1–4

4. perc Parkes lövése a kapusé.

3. perc Rogers kiáll, Vályi jobb oldali beadását Rybanska jobbal kettő méterről a jobb sarokba húzza. Egy méterről megteszi ezt a másik kapu előtt Rogers.

2. perc Turner lövése is rossz, Szilágyi indít, Keszthelyi meg magabiztosan ziccerezik, 0–2.

1. perc Vályié a labda, egy-egy rossz támadás után Rybanska jobbal ötről lazán a bal felsőbe ejt. 0–1

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fekete sapkában, a britek fehérben.

Garda és Gurisatti a két kimaradó.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok:Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Gurisatti
Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila     

A szándék megvan, a képességekkel sincs gond – mentálisan viszont volt már jobb passzban is női válogatottunk.

„El kell döntenünk, melyik ujjunkba harapjunk, a centerekre vagy az átlövőkre figyeljünk jobban, mert ezen a tornán nem voltunk eléggé mozgékonyak ahhoz, hogy mindenkire odaérjünk – hangsúlyozta Mihók Attila. – Nehéz feladatot vállaltunk el, ami még nehezebb lett azáltal, hogy mindhárom fontos mérkőzésünket elveszítettük az Eb-n. Nem vagyunk jó helyzetben, ráadásul nincs sok időnk levonni a következtetéseket, de mennünk kell tovább. Meg kell tanulnunk négy negyeden keresztül jól menedzselni az éles meccseket, és bár a britek elleni találkozót nem nagyon lehet felhasználni a céljainkra, a franciák elleni nem lesz könnyű, de meg kell verni őket. Itt tartunk most, aztán lesz két hetünk, hogy javítsunk.”

Kár tagadni, nem így képzelte el az eindhoveni túrát a női válogatott, amely már biztosan érem és olimpiai kvóta nélkül utazik haza, de előbb még két mérkőzést játszania kell az ötödik helyért. Nagy-Britannia ellen kötelező a győzelem, aztán szombaton várhatóan a franciák következnek, ám ami ennél is fontosabb, hogy februárban világbajnokságot rendeznek Dohában, amely az utolsó lehetőséget jelenti az olimpiai kvalifikációra. Az Európa-bajnokságon szerzett tapasztalatokkal felvértezve mostantól a vb-re kell koncentrálnia a magyar válogatottnak – az ott kiadandó két kvótára három csapat pályázik reális eséllyel.

„Az utolsó percig bíztam a csodában, de nem alapozhatunk arra, hogy mínusz háromról felzárkózva a legvégén betalálunk a félpályáról – mondta lapunknak Mihók Attila, akit az elveszített negyeddöntő tanulságairól is kérdeztünk. – Sajnos nagy különbség volt a lövőteljesítmények között, már a görögök ellen is több gólt kaptunk a külső körről, mint terveztük, és a blokkok is elmaradtak, nem értünk oda a lövésekre. Nagyon akartunk, hajtottunk, de egyszerűen nem érvényesült eléggé a gyorsaságunk – nem tudom elképzelni, mi történt volna, ha még ennél is lassabbak vagyunk. Hiába érünk fel a kapu elé, ha nem tudunk gólt lőni, öt-hat olyan próbálkozásunk volt, amelyek fölé mentek vagy telibe találták a kapust. Eközben ők hatból négyszer »kivajazták« a felsőt...”

12–11-re kikapott Olaszországtól a magyar női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így legjobb esetben is csak az ötödik helyen zárhatja a tornát.

A szigetország csapata – amely legutóbb 2014-ben, Budapesten volt Eb-résztvevő – hétfőn a negyeddöntőbe jutásért rendezett összecsapáson, a hollandiai kontinensviadal eddigi legszorosabb meccsén ötméteresekkel győzte le az izraeli együttest. Ez azt jelenti, hogy a britek a következő Európa-bajnokságon már a legjobbakat felvonultató első divízióban bizonyíthatnak.

 

A brit válogatott is bejutott a legjobb nyolc közé az Eindhovenben zajló női vízilabda Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik