Női vízilabda: a Sabadell legyőzte az UVSE-t, az övé az európai Szuperkupa

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.11.07. 19:50
null
Fotó: Török Attila
A Sabadell nyerte meg a női vízilabda európai Szuperkupát, miután a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában megrendezett meccsen 14–11-re legyőzte az UVSE-t.

 

A Margitsziget nyári napsütésben kétségkívül vonzóbb úti cél, mint az esős novemberi estéken, kedden mégis sokan zsúfolódtak össze a dugóban araszoló 26-os buszon – aztán a legtöbben leszálltak a vízilabda Mekkájánál. A Hajós uszodában az Eurokupát a Ferencváros legyőzésével elhódító UVSE a Bajnokok Ligája-győztes Sabadell-jel csatázott az európai Szuperkupáért, amelyet a szervezők jó érzékkel a medencetérben helyeztek ki, hadd lássák a játékosok, hogy miért is küzdenek. A harci szellemre a vízben, a parton és a lelátón sem lehetett panasz: Lendvay Zoé már a bemutatásnál hangosan biztatta társait, a két vezetőedző, Benczur Márton és David Palma másfél órára félretette a barátságot, a kereplőkkel, csörgődobokkal és kürtökkel érkező szurkolók pedig megtöltötték a lelátót – a későn érkezőknek csak az ablakpárkányon jutott hely.

Aztán gyorsan fel is pattantak onnan, amikor Lendvay tankönyvbe illően harcolt ki büntetőt Maica García szorításában, a szintén szemtelenül fiatal Tiba Panna pedig előbb belőtte az ötöst, majd akcióból is megvillant. Bátran, vagányan játszott az UVSE, támadásban egymást érték a váratlan megoldások, csak hát a spanyoloknál világklasszis centerek lubickoltak, egy-egy bejátszás után menetrendszerűen következett a kiállítás is. Az első negyed végét sajnálhatta a magyar csapat, tökéletes összjáték után Varró Eszter a kapufára húzta a labdát, a hátralévő tíz másodperc pedig elég volt a riválisnak arra, hogy ismét ellépjen kettővel.

Miközben egyre szorosabb őrizetet kaptak a spanyol centerek, hátulról megtalálta a réseket a Sabadell, de a túloldalon is potyogtak a gólok, így a második szakaszban állandósult a különbség. David Palma a védekezés, vagyis éppen annak hiánya miatt bosszankodott, de intelmeiből vajmi kevés jutott el játékosaihoz, mert üdvrivalgás és zenebona fogadta az UVSE találatait, no meg Magyari Alda minden védését. Utóbbiból a nagyszünet után egyre többet láttunk, Paula Leitón életerős kapáslövésénél viszont már a válogatott kapus is tehetetlen volt, és mivel előtte kimaradt a budapestiek fórja, a harmadik negyed elején már néggyel vezetett a Sabadell.

Ilyen hangulatban nem adhatta fel az UVSE, persze nem is állt szándékában, a fiatalok annak ellenére jól bírták erővel a hatalmas fizikai csatát, hogy a záró negyedben azért már kiütköztek a fáradtság jelei. A második félidőre mindkét oldalon sokat javult a védekezés, a spanyolok a végletekig kijátszották a támadásaikat, a lila-sárgák pedig kapaszkodtak, de a Sabadell sikere nem forgott veszélyben. A Bajnokok Ligája-győztes sztárcsapat újabb trófeát hódított el, az UVSE pedig 14–11-es veresége ellenére vastapsot kapott helytállásáért – ez bizony szuper volt!

VÍZILABDA
NŐI EURÓPAI SZUPERKUPA
Astralpool Sabadell (spanyol)–UVSE 14–11 (5–3, 4–4, 3–2, 2–2)
Hajós uszoda, 500 néző. V: Ferrari (olasz), Daszkalopulu (görög).
SABADELL: Ester – Keuning 2, M. Ortíz, FORCA 3, GARCÍA 2, Giustini, B. ORTÍZ 2. Csere: González López 2, LEITÓN 2, Van der Sloot 1, Cascado, Jurado. Edző: David Palma
UVSE: Magyari A. – Faragó K. 2, Szegedi 1, HAJDÚ K. 2, Aubéli, Peresztegi-Nagy, Baksa V. Csere: TIBA 3, LENDVAY 3, Varró E., Irmes R., Golopencza N. Edző: Benczur Márton
Emberelőny-kihasználás: 9/5, ill. 6/3. Gól – ötméteresből: –, ill. 3/3. Kipontozódott: Varró E. (20. p.)
MESTERMÉRLEG
David Palma:
– Fiatal, erős csapat az UVSE, készültünk rá, hogy nagy csatára késztet bennünket. Amikor közelebb zárkózott az ellenfelünk, megőriztük a hidegvérünket, ennek köszönhető a győzelmünk.
Benczur Márton: – Elképesztő hangulatot teremtettek a szurkolók, ami nagy élményt jelentett a lányoknak. Megtettünk mindent, sajnos kevés volt, de büszke vagyok a csapatomra, mert kiélezett mérkőzést játszottunk a Bajnokok Ligája győztesével.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik