Női vízi: a Szeged edzője csak titkon reménykedett a bravúrban

Vágólapra másolva!
2023.10.28. 14:01
null
Szabó Tamásék legyőzték az Egert (Fotó: Szegedi VE)
Az idény eddigi legnagyobb meglepetését szerezte a Szeged női vízilabdacsapata a címvédő Eger legyőzésével, Szabó Tamás vezetőedző nem tart attól, hogy játékosai elszállnak a bravúrtól.

 

Május 3. – A Szeged a Tatabánya legyőzésével a kilencedik helyen végzett a női vízilabda ob I-ben, az idény után Szabó Tamás vette át a csapat irányítását.

Október 25. – A csongrádiak a második negyedtől végig vezetve, tankönyvbe illő védekezéssel 9–8-ra legyőzték a címvédő Egert.

Noha még csak az alapszakasz elején járunk, aligha lesz nagyobb meglepetés a női élvonalbeli vízilabda-bajnokságban a Szeged szerda esti sikerénél. Szabó Tamás fiatal együttesének szinte minden összejött, az egrieknek jóformán semmi, ám a nyáron kinevezett vezetőedző szerint nem érdemes messzemenő következtetést levonni a bravúrból.

Én is csak titkon reménykedtem abban, hogy ilyen eredményre lehetünk képesek, mert bár jól dolgoztak a lányok az elmúlt hónapokban, a két csapat keretét nem lehet összehasonlítani – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Tamás, aki a HVSC OB I/B-s férficsapatától érkezett a szegediekhez. – Egyelőre én is keresem, hogy mire lehetünk képesek, ismerkedem a mezőnnyel, annyit kértem a játékosaimtól a szerdai meccs előtt, hogy próbálják meg minél tovább tartani a lépést az Egerrel. Nehéz volt gyenge pontot találni az ellenfélnél, de a második negyedben vérszemet kaptak a lányok, a nagyszünet után pedig már a szívük vitte őket előre, az akaratnak köszönhettük, hogy megőriztük az előnyünket. Figyeltem az arcukat, mindenki nagyon fáradt volt, mégis tartották magukat a megbeszélt mozgásokhoz, az utolsó negyedben kiütközött, hogy nagyon jó a csapategység.”

Nincs könnyű helyzetben Szabó Tamás, ugyanis a legtöbb játékosa a vízilabda mellett egyetemi tanulmányokat folytat, így össze kell hangolni az edzéseket a tanórákkal. Mindenesetre úgy tűnik, megtalálták az egyensúlyt Szegeden, a csapat ugyanis edzésről edzésre fejlődik, a fiatalok egyre jobban sajátítják el a nyáron kinevezett edzőjük elképzeléseit.

Nekem a stabilitás a legfontosabb, és mivel a nehéz sorsolás ellenére eddig viszonylag kevés gólt kaptunk, a védekezésünkre bátran építhetünk – hangsúlyozta Szabó Tamás. – Amikor elkezdtük a munkát, türelmet kértem a lányoktól, hiszen meg kellett ismerjük egymást, tisztában voltam vele, hogy időbe telik, amíg átadom nekik az elképzeléseimet. Szeptember elején elmondták nekem az órarendjüket, amelyek nyilván különbözőek voltak, és ugyan rugalmas az egyetem, nem könnyű összeegyeztetni az élsportot a tanulással. Ha nyolckor óra van, akkor óra van, ezért a reggeli edzéseken kevesebben vagyunk, este viszont általában teljes létszámmal tudunk készülni. Az öltözői hangulattal eddig sem volt probléma, meg is lepődtem, hogy milyen összetartó a társaság, és az újak is gyorsan beilleszkedtek. A riválisaink biztosan felkapták a fejüket arra, hogy legyőztük az Egert, de nem hinném, hogy emiatt bárki berezelne tőlünk. Óvatos edző vagyok, továbbra is a legjobb nyolcba kerülés a célunk, és szeretnénk tovább javítani a támadójátékunkon.”

A szakember nem tart attól, hogy játékosai fejébe száll a dicsőség, elmondása szerint a Szeged továbbra is sérülékeny csapat, amelynek minden riválisra alaposan fel kell készülnie. A csongrádiak szemlélete, hogy ami eddig történt, nem sokat számít, mindig a következő feladatra kell koncentrálni – szombat délután már a III. Kerületet fogadják a Tiszavirág Sportuszodában.

VÍZILABDA
NŐI OB I
17.00: Szegedi VE–III. Kerületi TVE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik