Vizes vb: Nyolc gólt kaptunk, ez a maximum, ami belefér a horvátok ellen is – Jansik

Vágólapra másolva!
2023.07.17. 15:58
null
Jansik Szilárd tudja, hogy több kell a horvátok ellen (Kovács Anikó/MVLSZ)
Mint beszámoltunk róla, megkezdte szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott is a fukuokai vizes világbajnokságon, a házigazda Japán ellen 16–8-as győzelmet arattunk az első csoportmérkőzésen. A találkozó után így értékelt lapunknak válogatottunk csapatkapitánya, Jansik Szilárd.

 

– Mi állt össze a második félidőre?
– Az első félidőben érezni lehetett, hogy ez az első meccsünk, sok újoncunk van, azért nekik is szokniuk kell a környezetet, és azt se felejtsük el, hogy két hete még Amerikában voltunk egy másik időzónában, most pedig Japánban vagyunk, ugyancsak másik időzónában. Pont ott tartunk, ahol kell, a japánokról tudtuk, hogy körülbelül egy félidőig bírják. Különleges vízilabdát játszanak, rengeteget kockáztatnak, ezért hiába lőnek sok gólt, még többet kapnak. Örülök, hogy a félidőtől kezdve jól reagáltunk erre, rájöttünk, mi az ellenszer, és meg is törtük őket.

– Következik a horvátok elleni csoportrangadó. Erre készültek a legtöbbet?
– Így van, hiszen tudtuk, hogy valószínűleg az a meccs dönt a csoportelsőségről. Ott azért több kell, nem lesz elég egy félidőnyi jó játék, hanem az egész meccsen jól kell játszanunk. Bízom abban, hogy jók leszünk, nyilván az sokkal nehezebb mérkőzés lesz. Hiszem, hogy meg tudjuk verni őket, és bár a világbajnokságon nincs nehezebb és könnyebb ág, a pihenőnap sokat jelenthet.

– Mi lesz a horvátok ellen a legfontosabb?
– Stabilabb védekezés kell, ez a játékunk alapja, erre építünk. Az első félidőben ez nem működött, nem segítettük megfelelően Somát, a másodikban elkezdtünk blokkolni, és megjöttek a védések is. Nyolc gólt kaptunk, ez a maximum, ami belefér a horvátok ellen is.

Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

– Hasonló mérkőzésre számított?
– Amikor tavaly nyáron együtt készültünk a japánokkal a Benu-kupa előtt, két napba tellett, hogy megtaláljuk az ellenszert a játékukra, most két negyed után sikerült ráérezni. A második félidőre lebénult a támadójátékuk, megfordult az a tendencia, hogy támadásból próbáltunk visszaérni, ehelyett mi fordultunk védekezésből, és ekkor már ők is elkezdtek hibázni.

– Az emberhátrányos védekezéssel elégedett volt?
– Mindenképpen, erre lehet és kell is építeni. Biztos vagyok benne, hogy a következő mérkőzéseken sok kiállítás lesz, úgyhogy ez alapvetően meghatározza majd a játékot.

– Mi lesz a kulcs a horvátok ellen?
– Egyértelműen a védekezés. Náluk játszik a világ egyik legerősebb centere, Josip Vrlic, amellett a honosított Harkovval kiegészülve az elmúlt években a rosszkézoldal is sokat erősödött. A kulcs az lesz, hogy őt ki tudjuk-e venni a játékból, ha ez megtörténik, akkor a mérkőzés második felére megnőnek az esélyeink.

 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT!

VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 16–8 (4–4, 3–2, 3–1, 6–1)
Fukuoka, 4000néző.V:Dervieux (francia), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG:Vogel Soma – Manhercz K.1,VARGA DÉNES2,Angyal1,Német T.1,JANSIK SZ.4,ZALÁNKI4. Csere:Lévai (kapus), Fekete G., VÁMOS2,NAGY ÁDÁM1,Vigvári Vendel, Pohl.Szövetségi kapitány:Varga Zsolt
JAPÁN:Tanamura – Adacsi1,SZUZUKI2,Ogihara, Araki, TAKATA2,Inaba1. Csere:Nisimura (kapus), Vatanabe1,Nitta, Date, Arai, Okava1. Szövetségi kapitány:Siota Josinori
Gól – emberelőnyből:5/3, ill. 10/1.Gól – ötméteresből:1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Siota Josinori:– A magyar csapat sokkal erősebb nálunk, de két negyeden keresztül megnehezítettük a dolgát, ezért a vereség ellenére is csak dicsérni tudom a játékosaimat. A végére felőrölt minket az ellenfél. Megtisztelő volt ekkora közönség előtt játszani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik