Győzelem a csoportrangadón Kanada ellen a női pólótorna nyitányán

RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2023.07.16. 13:18
null
Fontos győzelemmel kezdte meg vb-szereplését a női vízilabda-válogatott (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
A női vízilabda-világbajnokságon megkezdődtek a küzdelmek Fukuokában. A magyar válogatott háromszor is vezetett három góllal, mégis kaparnia kellett a győzelemért a kanadaiak ellen – Szilágyi Dorottya gólja három pontot és minden bizonnyal csoportelsőséget ért.

VIZES VB, FUKUOKA
NŐI
VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–KANADA 11–10 (5–3, 2–2, 1–2, 3–3)
Fukuoka, 150 néző. V: Cabanas (spanyol), Csang Liang (kínai)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI – SZILÁGYI D. 1, KESZTHELYI 4, Máté Zs. 1, Parkes, Garda 1, VÁLYI V. 1. Csere: GURISATTI 2, Leimeter 1, Rybanska, Faragó K., Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KANADA: GAUDREAULT – Crevier 2, La Roche 1, PAUL 2, Lemay-Lavoie 2, MCKELVEY 1, E. Wright. Csere: Mimides, Guevremont, McDowell, Bakoc, Browne 2. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 8/4
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/1
Kipontozódott: Crevier (27. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Keszthelyi (25. p.)
MESTERMÉRLEG
David Paradelo: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, többször is felálltunk háromgólos hátrányból, megmutattuk, hogy van tartásunk. Amikor egyenlíthettünk volna, nem voltunk elég higgadtak a befejezéseknél. A magyar válogatottban több a rutinos játékos, ez döntött a végén.

ÖSSZEFOGLALÓ

A nyitómeccsek sosem egyszerűek, a magyar női vízilabda-válogatottnak sem volt az a fukuokai világbajnokságon, pláne, hogy rögtön a legnehezebb ellenféllel kellett kezdeni a csoportban. Ennél azért lehetett volna könnyebb, de ahhoz pontosabb játékra lett volna szükség.

Ha valakinek előzetesen nem lett volna egyértelmű, hogy a Magyarország–Kanada mérkőzés hivatott dönteni a csoportgyőzelemről, az Új-Zéland–Japán összecsapás egészen biztosan meggyőzte erről. A két csapat amúgy a saját szintjén szórakoztató mérkőzést játszott – milyen jó is lesz a dohai, divíziós vb –, olykor megmosolyogtató jelenetekkel tarkítva. A japánok helyenként szép gólokat lőttek, előfordult, hogy az amúgy jobbkezes jobbszélső ballal talált a kapuba, míg az új-zélandiak a centerjátékban hittek, teljes joggal, és végül nyertek is 17–16-ra.

A házigazda első mérkőzésére erős félház jött össze az uszodában, ami a legutóbbi, 2001-es fukuokai vb-hez képest felüdülés, a tavalyi budapesti vb-hez mérten már nem annyira, hiszen a Margitszigeten a női válogatottunk is rendre telt házat csinált, de ne legyünk telhetetlenek. A közönség a mieink meccsére szépen elpárolgott, nagyjából annyian maradtak, mint ahányan egy munkanapon délután egy órakor kezdődő ob I-es meccsen szoktak ülni a lelátón.

Bíró Attila nem árult zsákbamacskát, a legfontosabb csoportmeccsre beírta a vb-ezüstérmes csapatot, azzal a különbséggel, hogy piros sapkában most Neszmély Boglárka ücsörgött a kispad végén. Neki, Dömsödi Dalmának és Hajdú Katának még várnia kell a világbajnoki bemutatkozásra, de várhatóan csak néhány napot.

A pacsizást megnyertük, a mieink jóval energikusabbak voltak a meccs előtt, mint a kanadaiak. Aztán a VAR-ozást is, Vályi Vanda gólgyanús lövésénél továbbot intettek a játékvezetők, az ellentámadásból betaláltak a kanadaiak, de a videózás után kiderült, hogy már Vályi lövése is bent volt, 0–1 helyet 1–0 állt az eredményjelzőn. Aztán másodszor is velünk volt a VAR, ezúttal Máté Zsuzsanna lövése csúszott át a vonalon, igaz, ezt már elsőre is megadták. Az első két gólunk nem ért hálót, de ki bánta ezt. Sajnos a kanadaiak első érvényes gólját nem kellett miért visszanézni...

Keszthelyi Rita meglőtte az első gólját a vb-n, 3–1 után viszont a kanadaiak percei következtek, akik ahelyett, hogy szépen leszakadtak volna, egyenlítettek. Viszont az emberelőnyös játékunk egészen jó volt, előbb Keszthelyi, majd Gurisatti Gréta talált be fórból, így az első negyed végére szépen visszaállt a korábbi, kétgólos különbség.

A második negyedben Magyari Alda megérkezett a világbajnokságra, a kapusunknak ötméteresből, akcióból és fórból sem tudtak gólt lőni, elöl közben Gurisatti lefordult, és nagy magányában addig lóbálhatott, amíg a kanadai kapus elsüllyedt, és máris hárommal vezettek a mieink. Magyari majdnem védett még egy ötöst, de a második kanadai kísérletbe csak beleérni tudott. Az addig pazar emberelőnyös játékunk elkezdett döcögni, de ezt védekezéssel sikerült kompenzálni. Kicsit beragadtunk hat gólnál, majd a háromperces csend után a Gurisatti által kiharcolt ötöst Keszthelyi zúdította a kapuba. A nagyszünet előtti utolsó másodpercben rendkívül szerencsétlen gólt kaptunk, Magyari elsőre védett, majd a kapuba sodorta a labdát, de a 7–5 sem nézett ki rosszul.

A 8–5 még annál is jobban festett, ezúttal Mahieu Geraldine hozott össze egy büntetőt, Keszthelyi pedig naná, hogy belőtte. Azonban most sem sikerült megtörni a kanadaiakat, akik ismét visszajöttek egy gólra. Nem ültek a lövéseink, és Jessica Gaudreault is elkapta a fonalat a kapuban.

Elveszett a magabiztosság, fórban rossz passz miatt kiszorított lövésig jutottunk, Magyari viszont sokadszor mentett meg minket a góltól. Aztán több is elveszett, Keszthelyit cserével végleg kiállították, de a történet aligha úgy kezdődött, hogy visszarúgott... A védekezés még mindig stabil lábakon állt, de nagyon kellett volna egy megnyugtató magyar gól. Érezte ezt Bíró Attila is, aki gyorsan időt kért a következő magyar emberelőnynél. A végletekig kijátszott figura végén Garda Krisztina lőtt iszonyú fontos pillanatban a kapuba!

Jó védekezés után Leimeter Dóra is elsütötte végre a balosát, de mielőtt teljesen hátradőlhettünk volna, a kanadaiak harmadszor is visszajöttek háromgólos hátrányból egyre... 1:28-cal a vége előtt Bíró Attila megint időt emberelőnyben, de valami egészen mást látott a vízben, mint amit kért. Két passzba is belenyúltak a kanadaiak, alig szedtük össze a labdát, azonban Szilágyi Dorottya kintről irgalmatlan nagy gólt lőtt, ezzel pedig eldöntötte a mérkőzést és a csoport első helyének sorsát – a végén még a kanadaiak szépítettek, de az már nem osztott, nem szorzott, mert a hátralévő nem egész fél percben elúszkáltunk a labdával.

A magyar válogatott 11–10-re győzött, elbírta csapatkapitánya cserés kiállítását, minden valószínűség szerint megnyerte a csoportját, és most ennyi a lényeg – a játék pedig volt már és egészen biztosan lesz is jobb.

A csoport másik meccsén
Új-Zéland–Japán 17–16
(5–5, 4–3, 4–5, 4–3)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, győzelemmel kezdte a világbajnokságot a magyar csapat. 11–10

32. perc: 26 másodperc volt hátra a meccsből, de nem kockáztattunk semmit, így lövés nélkül fejeztük be a támadást, és ezzel a meccset is.

32. perc: Hét a hatban támadtak a kanadaiak, egy lövést védett Magyari, aztán Paul a kapufa segítségével szépített. 11–10

31. perc: Úgy tűnt, elrontjuk az emberelőnyt, de végül Szilágyi kintről remekül lőtte ki a jobb alsót. 11–9

31. perc: Nagyon hosszan támadhattak a kanadaiak, a támadóidejük azonban lejárt. A felúszásnál emberelőnybe kerültünk, jött az újabb magyar időkérés.

30. perc: Gurisatti távolija a kapufáról ment mellé.

30. perc: Parkes pöckölése nem csúszott be a kanadai kapuba, a másik oldalon góllal büntettek. McKelvey kintről, ütemtelenül lőtt, a labda magyari kezéről pattant be. 10–9

29. perc: Egy rossz passz miatt ért véget a támadásunk, Browne kintről megint eleresztette, Magyari védett.

28. perc: Kanada emberelőnybe került, és bár ketten is rárontottak La Roche-ra, ő kintről jól bevarrta. 10–8

27. perc: McDowell lövése kintről a blokkról ment fölé, a másik oldalon Leimeter csalta a távolságot a jobb oldalon, majd hosszú lóba után szép gólt szerzett. 10–7

27. perc: Hosszú idő után végre gól! Garda kapta a labdát kint, és nagy erővel zúdított a léc alá. 9–7

27. perc: Emberelőnybe kerültünk mi is, ezt időkéréssel fejelte meg Bíró Attila.

26. perc: Keszthelyit küldték ki végleg, cserével rúgás miatt, de azért megnézik a videón... Megerősítették. Az emberelőnyt nem tudták góllal befejezni, Paul lövése pattant fölé a blokkról.

25. perc: A kanadaiak is kaptak egy emberelőnyt, Browne húzását Magyari védte, de szöglet. A szöglet után Magyari nagyot védett.

25. perc: Emberelőnybe kerültünk, jól megjárattuk, aztán egy rossz passzal odalett a helyzet.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, egy góllal közelebb jött az ellenfél, így 8–7

24. perc: Támadóhibát fújtak Parkesnál, de megszereztük a labdát a kanadaiaktól.

23. perc: Vályi is ejtéssel próbálkozott, csakhogy ez sem lett gól. Beleért a kapus... A kanadai támadásnál viszont nem, mert Magyari lemaradt, így Browne távolija surrant be a jobb alsóba. 8–7

22. perc: Maradt a labda nálunk, Szilágyi maradt egyedül, a lövése szinte nullafokos szögből nem ment be. Magyari védett, de maradt a labda náluk, és végül Paul ejtett a kapu fölé.

21. perc: Garda vállalta el kintről, a kapus a kapufára ütötte a labdát. Támadóhibát fújtak a kanadaiaknál, Gurisatti távoli lövését tolta fölé a kapus.

20. perc: Elszórakoztunk egy emberelőnyt, így aztán jöhettek a kanadaiak, Lemay-Lavoie próbálkozása ment fölé. A másik oldalon Keszhelyi lövése ment ki a lécről. A flúgos futamból a kanadaiak jöttek ki jobban, mert az elöl ragadt Lemay-Lavoie egyedül maradt, és beejtette. 8–6

19. perc: Mahieu harcolt ki ötméterest centerből, Keszthelyi állt oda, és a bal felsőbe pattintott. 8–5

18. perc: Gurisatti tette naggyá Gaudreault-t, majd Mimides is éles szögből akart gól lőni, az ő lövését a kapufa mentette.

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, maradt a kétgólos előny. 7–5

16. perc: Az utolsó négy másodpercre kaptak egy emberelőnyt a kanadaiak, Crevier távoli surranósa megtréfálta Magyarit, aki bevédte a labdát. 7–5

16. perc: Brown lőtte el kintről, de a kaput nem találta el, így megindulhattunk előre, Parkest visszahúzták, büntető. A büntetőt Keszthelyi a jobb felsőbe pattintotta. 7–4

15. perc: Fájdalom, Garda lövése sem volt túl acélos, viszont szerencsére utána jó védekezéssel labdát szereztünk. Szilágyi a támadóidő végén dobta el, pont bele a védőbe.

14. perc: Leimeter próbálta meg éles szögből belőni a bal felsőbe, de a kapus jól védett, sőt a megúszásnál emberelőnyt kaptak a Kanadaiak. Időt is kértek. A figurájuk azonban rossz volt, még a kaput sem találták el.

13. perc: Emberelőnybe kerültünk, jól megjárattuk a labdát, de a lövés Rybanskától nem volt jó.

13. perc: Tanácstalannak tűnt a kanadai támadás, a vaktában eldobott labda kijött Magyariról, és a kipattanóért vívott harcban ötméterest kapott Kanada, amelyet Browne biztosan bedobott. 6–4

12. perc: Faragó lövését a kapufa hárította, majd felúszásnál fújtak kontrát a kanadaiaknál. Újból emberelőnybe kerültünk, Szilágyi lövését egy védő blokkolta.

11. perc: Szilágyit küldték ki, majd Browne került lövőhelyzetbe a bal oldalról, Magyari viszont szépen védett.

10. perc: Vályi lövését könnyen védte Gaudreault, a másik oldalon pedig Magyari védése után Gurisatti úszott meg, és a ziccert kisebb kapufás segédlettel váltotta gólra. 6–3

9. perc: Centerben szabálytalankodtak a kanadaiak, így elvesztették a támadás lehetőségét. De a magyar csapat is, Szilágyinál fújtak szabálytalanságot. Így aztán a jobb oldalon beúszhatott McDowell megúszott, büntetőhöz jutott Kanada. McKelvey lövése kijött a kapufáról.

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, két góllal vezetünk. 5–3

8. perc: Aztán Parkes mégis kiharcolt egy szabaddobást, amelyet nem sokkal később kiállítás is követett. Gurisatti maradt szabadon a bal oldalon, és kíméletlenül bevágta az ötödik gólt. 5–3

7. perc: Jó védekezés után lassan bontakozott ki a magyar támadás, el is fogyott a támadóidő, így a centerbejátszás nem hozott eredményt.

7. perc: Gurisatti harcolt ki emberelőnyt, amelyet némi labdajáratás után Keszthelyi dobott be. 4–3

6. perc: Újabb támadásunk fejeződött be lövés nélkül, így a másik oldalon emberelőnyből egyenlítettek Crevier révén a kanadaiak. Magyari beleért a labdába, de védeni nem tudott. 3–3

5. perc: Emberelőnybe kerültünk, Keszthelyi lövése a blokkról ment fölé. Utána a kanadaiak kerültek fórba, majd középtávolról Paul lőtte ki a kapu jobb oldalát. 3–2

5. perc: Labdát szereztünk, majd Parkes szabálytalankodott támadásban, így jöhetett az ellenfél. Crevier távoli lövése a kapufáról jött ki.

4. perc: Gyorsan megindultunk a középkezdés után, jött az emberelőny, és a magára maradt Keszthelyi könnyű gólt szerzett. 3–1

3. perc: Váratlan húzással, egy szép góllal szépített Kanada Lemay-Lavoie révén. A középre betett labdát a kapunak háttal ütötte be. 2–1

3. perc: Magyari védése után indulhatott meg a magyar támadás, Emberelőnybe kerültünk, Középen Máté húzta be a labdát a kapuba. Ezt is megnézték videóval, de bent volt. 2–0

2. perc: Vályi lőtte el igen éles szögből, de a labda nem ment be. A másik oldalon viszont La Roche megúszott, és balról a rövid sarokba pattintott. Csakhogy videózás után kiderült, hogy Vályi lövése mégis bent volt, így a kanadai gól érvénytelen, a magyar viszont érvényes.1–0

1. perc: Az első támadás a miénk volt, de nem sikerült értékelhető helyzetet kialakítani. A másik oldalon Garda jó védekezése hozott labdaszerzést.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat fehér, a kanadai kék sapkában játszik.

A magyar csapat meccskerete:1 Magyari Alda (k), 13 Neszmély Boglárka (k) 2 Szilágyi Dorottya, 3 Vályi Vanda, 4 Gurisatti Gréta, 5 Mahieu Geraldine, 6 Parkes Rebecca, 7 Máté Zsuzsanna, 8 Keszthelyi Rita, 9 Leimeter Dóra, 10 Rybanska Natasa, 11 Faragó Kamilla, 12 Garda Krisztina.

ELŐZMÉNYEK

A női vízilabdatorna beharangozóját ide kattintva lehet elolvasni.

A tavalyi vb-ezüst kötelez, a cél a kvótaszerzés, amihez ismét döntőbe kell jutni – ami egyáltalán nem elérhetetlen az élmezőnybe tartozó csapatunknak. Persze akkor sem dől össze a világ, ha esetleg nem lesz meg elsőre a párizsi repülőjegy, de nyugodtabb lenne a következő év, ha kvótával jönne haza Bíró Attila együttese.

HOSSZÚ ÉS ZAKLATOTT VOLT A FELKÉSZÜLÉS

A KERET
Kapusok:Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna (mind FTC), Faragó Kamilla, Hajdú Kata, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine (mindkettő Dunaújvárosi FVE), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.

Nem sok pihenő jutott a játékosoknak, kiváltképp igaz ez a bajnoki bronzéremért csatázó ferencvárosi és UVSE-pólósokra, akik három nappal a párharc vége után máris megkezdték a világbajnoki felkészülést. A társaság ezúttal is Erdélyben kezdte az összetartást, a Margitszigeten töltött viszonylag nyugodt napok után Olaszországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is járt Bíró Attila együttese, utóbbiban a világkupa nyolcas döntőjében szerepelt, és negyedik lett. A felkészülés hazai része a Margitszigeten zárult, a csapat múlt hét pénteken utazott el Japánba, ahol még a címvédő amerikaiakkal gyakorolt közösen Oitában.

A felkészülés nem volt épp zavartalan, Vályi Vanda fülgyulladás miatt kihagyta a három állomásból álló külföldi túrát, míg Parkes Rebeccának az olaszok beletérdeltek a bordájába az első, budapesti felkészülési meccsen, és bár ő legalább mindenhová elutazott, végül sehol sem játszott (az olaszok egyébként több játékosunkat elintézték hosszabb-rövidebb időre). A felvidéki születésű Máté Zsuzsannát az illetékes amerikai hatóság nem engedte be az országba, úgyhogy ő Kanada után Budapest felé vette az irányt – ehhez képest az, hogy Keszthelyi Rita az államvizsgája miatt a felkészülés kanadai állomását hagyta ki előre tervezetten, a fasorban sincs. Azonban mindenki helyrejött, legalább annyira, hogy Bíró Attila az általa megálmodott csapatot vihesse magával Fukuokába.

MEGISMÉTLŐDHET A TAVALYI FINÁLÉ

A mieink furcsa sorsolást kaptak, a csoport nem valami erős, viszont már a negyeddöntő is rendkívül nehéz lesz. A csoport első helye minden bizonnyal a nyitó fordulóban eldől a kanadaiak ellen, akik amellett, hogy legjobb játékosuk, Kyra Christmas nélkül érkeztek Japánba, nem is tartoznak az élmezőnybe. A két csapat a tavalyi, budapesti vb-n is egy négyesben szerepelt, csak akkor éppen a rangadó az olaszok elleni csata volt, most jobb híján az ellenük játszott mérkőzés lesz az. Minden tiszteletünk a házigazda japánoké, de aligha nehezítik meg a mieink dolgát, az új-zélandiakról nem is beszélve. Az a találkozó leginkább Parkesnak lehet különleges, már ha Bíró Attila benevezi egyáltalán a meccskeretbe az új-zélandi születésű centert.

A negyeddöntőtől kezdődik a móka, amelyben a spanyol, holland kettősből kapunk ellenfelet – ha csoportelsők leszünk, a párharcuk vesztesével, ha másodikak, akkor a győztesével találkozunk. Jobb lenne megnyerni a csoportot, a változatosság kedvéért kipróbálhatná a női válogatott, milyen pihenőnappal nekivágni a ki-ki mérkőzésnek, meg talán egy hajszállal jobban járunk a spanyol–holland meccs vesztesével. Persze a nehezebb feladatot is meg tudja oldani a csapat, ahogy láttuk ezt tavaly a Margitszigeten, félnivalója meg éppenséggel az ellenfélnek is van. Ugyanakkor ha nem történik valami világraszóló meglepetés, az amerikaiakkal a döntőig nem találkozunk, így akár meg is ismétlődhet a tavalyi finálé – a párosítása legalábbis, az eredmény nyugodtan lehet más...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik