Hihetetlen izgalmak után ötméteresekkel világbajnok a férfi pólócsapat!

RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2023.07.29. 10:46
null
Vogel Soma volt a szétlövés hőse (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel legyőzte Görögországot a fukuokai vizes vb fináléjában, így története során negyedszer lett világbajnok!
VÍZILABDA, FÉRFIAK
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 10–10 (4–2, 1–2, 2–3, 3–3) – szétlövéssel: 4–3

Fukuoka, 4000 néző. Vezette: Zwart (holland), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – JANSIK SZ. 1, Varga Dénes, VÁMOS 2, Fekete G. 1, Angyal, Molnár E. Csere: MANHERCZ K. 3, ZALÁNKI 3, Német T., Nagy Ádám, Pohl. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
GÖRÖGORSZÁG:
ZERDEVASZ – FUNDULISZ 1, JENIDUNIASZ 4, Argiropulosz, Kakarisz, Alafrangisz, PAPANASZTASZIU 2. Csere: Derviszisz, Gilasz, Szkumbakisz 1, JUVECISZ 2, Nikolaidisz. Szövetségi kapitány: Theodorosz Vlahosz
Gól – emberelőnyből:
9/5, ill. 15/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Manhercz K. (31. p.)

MESTERMÉRLEG
Theodorosz Vlahosz:
– Mindent beleadtunk, ahogy a magyarok is, összességében igazságos volt, hogy nem dőlt el a rendes játékidőben a mérkőzés. A szétlövésben álltunk jobban és rosszabbul is, végül az ellenfél kapusa eggyel többet védett. Megvan a kvóta, vb-döntőt játszottunk, nem vagyok elégedetlen, de azért teljesen elégedett sem.

ÖSSZEFOGLALÓ

Volt miért visszavágni a görögöknek, hiszen a magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpián csak tőlük kapott ki, és úgy lett bronzérmes – a világbajnoki döntőnél jobb alkalmat keresve sem lehetett volna találni erre. Varga Zsolt úgy döntött, hogy a rendkívül erős görög centerek ellen szükség lesz még egy bekkre, Pohl Zoltán visszakerült a csapatba, és ezúttal a Vigvári testvérek voltak a kimaradók.

A döntő Papanasztasziu emberelőnyös találatával kezdődött, de Zalánki Gergő rögtön válaszolt, még ha nem is emberelőnyből, mert mire ő lőtt, már kiegészült az ellenfél. Aztán ismét ő varázsolt, méghozzá szó szerint: centerben kicsit magasan kapta a labdát, feltette magának, és a kapuba paskolta. Vámos is elsütötte a balosát, és hiába ismerik a görögök az Olympiakoszból, ettől még majd szétesett a kapu, akkora gólt lőtt. Papanasztasziu hozta közelebb az ellenfelet, de azzal egészen jól együtt lehetett élni, hogy az első negyedben csak ő volt képes bevenni a jól védő Vogel Soma kapuját. Az utolsó szó ráadásul Fekete Gergőé volt, félig-meddig emberelőnyből, mert ugyan kiegészültek a görögök, mire ellőtte a labdát, de hát messze nem rendeződött még a védelmük.

A VILÁGBAJNOK MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

A második szakaszban mindkét védelem kitett magáért, Manulisz Zerdevasz is elképesztően feljavult. Háromperces gólcsend után Jeniduniasz lőtt nagy gólt távolról, ám az elődöntő hőse, Manhercz Krisztián akkora lövéssel válaszolt fórból, hogy a hálótartó vasról szinte a saját kezébe pattant vissza a labda. Elsült Szkumbakisz keze is, szívesen lemondtunk volna róla, hogy a gólzsáknak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető bekk a döntőben lője meg a negyedik gólját a világbajnokságon… Támadásban megakadtunk, emberfeletti védekezéssel azonban sikerült megakadályozni a görög egyenlítést. Vogel Soma is a helyén volt, na meg a blokkok is – Vámos is alaposan kamatoztatta az ismereteit az ellenfélből. A nagyszünetben 5–4-re vezettünk, de a második negyed már a görögöké volt.

A térfélcsere után továbbra sem állt össze a támadójáték, a védők gúzsba kötötték a mieinket, Jeniduniasz pedig beindult, ötméteresből egyenlített, a még ennél is jobban fájó akciógóljával pedig újra a görögök vezettek – a mérkőzés eleje után ismét. Ráadásul emberelőnyben támadhattak a kétgólos vezetésért, Theodorosz Vlahosz időt is kért, de a magyar védekezés kitett magáért, lövésig sem jutott a rivális. A nyolc és fél perces magyar gólcsendet Vámos törte meg emberelőnyből, nagyon kellett ez a gól. Az újabb kivédekezett hátrány után nem sikerült visszavenni a vezetést, Juvecisz rövid sarkos góllal újra a görögöket juttatta vezetéshez – úgy fest, ők is videóztak, hiszen a spanyolok rengeteg ilyet lőttek nekünk az elődöntőben.

Ígéretesen indult a döntő, aztán hatalmas küzdelem lett belőle (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Ígéretesen indult a döntő, aztán hatalmas küzdelem lett belőle (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

Amikor úgy tűnt, bajba kerülhetünk, megint jött egy kivédekezett emberhátrány, Zalánki szerzett labdát a levegőbe felnyúlva, amúgy Kásás Tamás-módra. A harmadik negyed utolsó támadása előtt Varga Zsolt időt kért, hiszen nem volt mindegy, hogy egálról vagy egygólos hátrányból kezdődik az utolsó negyed. Visszajött a két személyi hiba miatt a padon kucorgó Manhercz, és újabb klasszis gólt lőtt, ezúttal akcióból. A hátralévő hat másodpercben semmi nem történt, így 7–7-ről indult az utolsó nyolc perc.

Ekkor már két roppant fáradt csapat küzdött egymással a medencében, de mindenki mozgósította az utolsó erőtartalékait. Ki más, mint a csapatkapitány Jansik Szilárd indította meg a hosszú hajrát, emberelőnyből pontos lövéssel mattolta Zerdevaszt. Vogel Somának viszont nem tudtak gólt lőni fórból, Vámos bombájánál azonban a kapufa megkegyelmezett a görögöknek. Az újabb előnyt már belőtte az ellenfél, a volt ferencvárosi Fundulisz egyenlített. Manhercz előhúzott egy újabb trükköt a kalapból, lefordult a védőjéről, és a kimozduló Zerdevasz mellett is eltette a labdát. A görögök fórból megint egyenlítettek, de válaszul Zalánki is meglőtte a rövid sarkot, ugyancsak emberelőnyből. Elképesztően szerencsés góllal egyenlítettek megint a görögök, Vogel Soma védése után gyakorlatilag a kapuba sodorta a labdát. Ekkor nem tudtuk visszavenni a vezetést, sorrendben Zerdevasz, a kapufa és megint Zerdevasz mentett. Manhercz kipontozódott, de Vogel Soma akkorát védett, hogy ezt még a görögök sem hitték el, így 46 másodperccel a vége előtt Varga Zsolt időt kérhetett.

Ekkor valami elképesztő őrület következett. Zalánki egy passz után eladta a labdát, a görögök emberelőnyben támadhattak, de Varga Dénes gigantikus blokkal takarta be őket. A végén volt egy lövésünk a győzelemért, de Pohl Zoltán kísérlete a kapufán csattant – jöhetett a szétlövés. A tavalyi vb-döntő volt az első, amelyen ötméteresek döntöttek, rögtön jött a második.

Varga Dénes lövését védte Zerdevasz, válaszul Vogel Soma is fogta Fundulisz kísérletét. Vámos belőtte, ahogy Papanasztasziu is. Zalánki a kapuba bombázott, Juvecisz meg fejbe lőtte Vogel Somát! Jansik lövését Zerdevasz a kapufára tolta, de Vogel Soma kivédte klubtársa, Argiropulosz lövését. Fekete Gergő megnyerhette volna, de a lövése két kapufát érintve kiszédült, Jeniduniasz egyenlített.

Immár a hibátlanul büntetőző Vámos Márton is kétszeres világbajnok (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Immár a hibátlanul büntetőző Vámos Márton is kétszeres világbajnok (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

Jött a hirtelen halál.

Varga Dénes másodszorra nem hibázott, ahogy Fundulisz sem. Vámos ismét szétlőtte a kaput, Vogel Soma pedig megfogta Papanasztasziu lövését! Eldőlt! Varga Zsolt irányításával a férfiválogatott ugyanúgy 4–3-ra nyerte meg a 10–10-es döntetlen utáni szétlövést, mint a 2019-es hannoveri BL-döntőben az FTC-Telekom az ugyancsak görög, nem mellesleg Theodorosz Vlahosz által vezetett Olyimpiakoszt ellen. Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni…

A kapusunk négy ötméterest védett a szétlövésben, nem csoda, hogy mindenki őt ölelgette a leginkább a medence közepén, természetesen a szakmai stábbal együtt, merthogy megvolt közben a szokásos beugrás is. Nem sokkal később a teljes csapat az ő nevét skandálta, amikor bejelentették, hogy ő lett a döntő legjobbja. Ki más lett volna… Azért a We Are the Champions rettenetes diszkófeldolgozásától megkímélhettek volna minket a japán kollégák, de azért a srácok erre is önfeledten ünnepeltek a vízben.

Méghozzá azt, hogy Magyarország világbajnok, története során negyedszer! Már nem a szétlövést szinte nézni sem bíró Madaras Norbert az egyetlen kétszeres férfi világbajnokunk – Varga Dénes és Vámos Márton is csatlakozott hozzá. Egyszeresből meg hirtelen lett még tizenhárom – mindannyian megdolgoztak érte.

TOVÁBBI VASÁRNAPI HELYOSZTÓK

A 3. HELYÉRT
Spanyolország–Szerbia 9–6 (3–3, 3–2, 2–0, 1–1)
AZ 5. HELYÉRT
Olaszország–Franciaország 16–9 (1–2, 3–2, 7–3, 5–2)
A 7. HELYÉRT
Egyesült Államok–Montenegró 12–12 (3–3, 4–4, 3–3, 2–2) ötméteresekkel: 5–3

PERCRŐL PERCRE

VÉGE, MAGYARORSZÁG NEGYEDSZER IS VILÁGBAJNOK!

AZ ÖTMÉTERESEK

Papanasztasziu kihagyta, VOGEL csodásan védett, nyertünk!!!

Vámos következett, és a jobb alsóba lőtt. 4–3

Fudulisz a bal alsóba lőtt. 3–3

Varga Dénes kiválóan belőtte. 3–2

Folytatódik...

Geniduniasz simán kilőtte a bal alsót. 2–2

Fekete Gergő jött, és két kapufát ért a labda...

Argiropulosz lövését is megfogta Vogel!!!

Jansik a kapufát találta el...

Juvecisz lövését fejjel védte Vogel.

Zalánki kíméletlenül bevágta a léc alá. 2–1

Papanasztasziu nagyon biztosan belőtte. 1–1

Vámos kilőtte a jobb alsót. 1–0

Fudulisz lövését viszont Vogel védte ki!

Varga Dénes kezdte, és Zerdevasz védett...

(Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
(Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

 

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a rendes játékidőnek, jönnek az ötméteresek. 10–10

32. perc: Geniduniasz lövését Varga Dénes blokkolta. 17 másodperc volt hátra a meccsből, de kapufa lett az utolsó magyar lövés... Ötméteresek döntenek.

32. perc: 36 másodperc van hátra, óriási lehetőség előtt Görögország.

32. perc: 15 másodpercünk maradt, a meccsből 44 van hátra. Sajnos pillanatok alatt elvesztettük a labdát, Zalánkit kiállították, görög időkérés.

32. perc: Magyar időkérés.

31. perc: Emberelőnybe kerültek a görögök, óriási helyzetből ellőtte Kakarisz,Vogel azonban szenzációsan védett.

31. perc: Kontrafaultot fújtak a görögöknél, Manhercz beleállt, de csak a kapufát találta el. Visszapattant a labda hozzánk, majd az idő lejárta előtt Varga lőtte el, bele a kapusba.

30. perc: Végre lehetőséget kaptunk a lövésre, Jansik lövését viszont Zerdevasz óriási bravúrral védte.

29. perc: Nem hagyják magukat a görögök... Geniduniasz kintről ellőtte, és sajnos Vogel besodorta a könyökével a labdát a hálóba. 10–10

29. perc: Emberelőnybe kerültünk, és ezt góllal büntettük. Körbement a labda, majd Zalánki lőtt a bal alsóba. 10–9

28. perc: Nyilvánvalóan kaptunk egy kiállítást, ezt mondjuk jogosan. És Guvecisz balról szenzációsan pattintott éles szögből a léc alá. 9–9

28. perc: Mahnercz szenzációs csellel megverte a védőjét, majd a kimozduló kapus mellett tette a hálóba a labdát. 9–8

27. perc: Vámos lövését a kapufa mentett, megindultak a görögök, kaptak is egy előnyt, madj Fudulisz kintről Vogel hóna alatt talált be. 8–8

26. perc: Vége kaptunk egy emberhátrányt, és a görög lövést Vogel kivédte, méghozzá kétszer is. Mindkétszer Gilasz próbálkozott.

26. perc: Emberelőnybe kerültünk, Szkumpakiszt küldték ki. Türelmes labdajáratás után Jansik lőtt a blokk mellett a jobb alsóba. 8–7

25. perc: A támadásunk nem volt elég precíz, ezért a görög támadás jöhetett, és vele egy óriási kapufa. Szerencsére a miénk lett a labda.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, döntetlennel indul az utolsó negyed. 7–7

24. perc: Kevés időnk maradt, amikor egészen kintről Manhercz ellőtte, és bepattant a labda a vízről a kapuba. 7–7

24. perc: Magyar időkérés, nincs emberelőny.

24. perc: Újabb kiállítás nálunk, szórják az előnyöket a görögöknek. Húzásra tették volna a görögök, Zalánki viszont kitalálta a szándékot, és labdát lopott.

23. perc: Vámos lövése kijött a kapufáról, de Zalánki megszerezte. Aztán Német ellen fújtak kontrát...

23. perc: Elügyetlenkedtük a támadásunkat, kivételesen viszont kontrát fújtak a görögöknél.

22. perc: Óriási gólt lőttek... Guvecisz lőtte el a blokk mellett, és a labda a lécről pattant a hálóba. 6–7

22. perc: Jól megjárattuk, végül Molnár éles szögből lőtt mellé.

21. perc: A centerharcot nem szeretik a bírók, Angyalt küldték ki, a görög lövést jobbról védte Vogel, és megszereztük a labdát.

20. perc: Most mi kaptunk egy emberelőnyt, majd még egyet, kettős előnyben pedig Vámos kilőtte a jobb felsőt. 6–6

20. perc: Lejárt a görög támadóidő, lövésig sem jutottak, szerencsére.

20. perc: No meg újabb görög emberelőny. Időt kértek a görögök.

19. perc: Varga lóbált sokáig, végül kiszedték a labdát a kezéből. Hullámvölgy van.

19. perc: Már a görögök vezetnek. Geniduniasz kintről óriási gólt lőtt a bal felsőbe. 5–6

18. perc: Fekete lövése kijött a kapufáról, Német viszont megszerezte a kipattanót. Folytattuk a támadást, de a görögök megszerezték a labdát.

17. perc: Kontrát fújtak nálunk, ráadásul ráfújtak egy előnyt is a görögöknek. Aztán amikor már lejárt volna az emberelőny, Jansik ellen jött az ötméteres. Az ötméterest Geniduniasz a bal alsóba lőtte. 5–5

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, egy gól maradt az előny. 5–4

16. perc: Vogel védése után maradt a labda a görögöknél, és megint kaptak egy előnyt. Vogel azonban remekül védett egy erős lövést.

15. perc: Fekete Gergő közelről a kapusba lőtt, a visszapattanót pedig már nem tudta ellőni.

15. perc: Jönnek a görög előnyök szépen sorban, de most kisegített bennünket a kapufa.

14. perc: Manhercz kapufája után hozzánk pattant vissza, aztán Varga Dénes közbenyúlása után lett kapufa.

14. perc: Újabb görög emberelőny jött, amelyet nem tudtak kihasználni, mert Vámos kezéről ment mellé a labda.

13. perc: Német körül pezsgett a víz, megszerezte a labdát, Zalánkihoz játszott, akinek a lövését védte Zerdevasz.

12. perc: Már-már véget ért a görög támadás, amikor kintről Szkumpakisz eleresztett egy pattintóst, és a labda a jobb felsőben kötött ki. 5–4

12. perc: Végre kaptunk egy emberelőnyt, jó lenne belőni. Varga nem lőtte el, inkább Manherczhez játszott, aki kintről, középről nagy erővel lőtte a bal alsóba. 5–3

12. perc: Geniduniasz vállalta el kintről, és nagy erővel lőtt a léc alá. 4–3

11. perc: Vámos próbálkozott kintről a támadóidő lejárta előtt nem sokkal, a középre tartó labdát Zerdevasz kivédte.

10. perc: Rossz passz után indulhattak előre a görögök, centerből Nikolaidisz el tudta lőni, szerencsére mellé.

10. perc: Bizony, Jansik 2 méteren belülre úszott, így jöhettek a görögök, majd Geniduniasznál fújtak kontrát.

9. perc: A görögök hozták el a labdát, sőt emberelőnybe is kerültek, a lövésük viszont gyenge volt, Szkumpakisz lőtt mellé.

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, két gól az előny. 4–2

8. perc: 20 másodperccel a vége előtt Jansik labdát lopott, de kontrát fújtak nálunk...

7. perc: Gilasz lövését védte könnyen Vogel, jöhettünk előre, de Nikolaidisz labdát szerzett a centerünktől.

6. perc: Magyar emberelőny következett, Manhercz lövését föléütötte Zerdevasz, a sarokdobás után pedig az egyedül hagyott Fekete lőtt balról a bal alsóba. 4–2

6. perc: Emberelőnybe kerültek a görögök, Papanasztasziu lőhetett viszonylag közelről, és a kezek között valahogy bement a labda. 3–2

5. perc: Labdát szereztünk, Varga lövését Zerdevasz megint úgy védte ki, hogy hozzánk pattant, így aztán Vámos lőhetett kintről, és kegyetlenül bevágta. 3–1

4. perc: Vogel védte Kakarisz lövését, így a bal oldalon megindulhatott Varga, de nem ő kapta a labdát, hanem Zalánki, a lövését védte a kapus. Visszakerült hozzánk, majd a centerbe beúszó Zalánki felpöckölte a labdát a levegőbe, aztán behúzta a hálóba. 2–1

3. perc: Vogel védése után indulhatott a magyar akció, amely elég gyorsan véget ért Vámos kontrája miatt.

2. perc: Német harcolt ki emberelőnyt, amelyet hosszan játszottunk meg, majd Jansik lőtt kapufát. Visszapattant a labda, folytathattuk, és Zalánki kintről bevágta a bal alsóba. 1–1

2. perc: Ők is kaptak egy emberelőnyt, amelyet éles szögből Papanasztasziu belőtt. 0–1

1. perc: Az első támadás a miénk volt, és rögtön kaptunk egy emberelőnyt, Vámos lőtte el jobbról, a pattintott lövés kijött Zerdevaszról.

1. perc: Elkezdődött a világbajnoki döntő, a magyar csapat fekete, a görög fehér sapkában játszik.

Varga Zsolt a finálé előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Varga Zsolt a finálé előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A magyar válogatott meccskerete:1 Lévai Márton (k), 13 Vogel Soma (k), 2 Angyal Dániel, 3 Manhercz Krisztián, 4 Pohl Zoltán, 5 Vámos Márton, 6 Nagy Ádám, 7 Zalánki Gergő, 8 Fekete Gergő, 9 Német Toni, 10 Varga Dénes, 11 Jansik Szilárd, 12 Molnár Erik.

VÍZILABDA, FÉRFIAK
A 3. HELYÉRT
Spanyolország–Szerbia 9–6 (3–3, 3–2, 2–0, 1–1)
AZ 5. HELYÉRT
Olaszország–Franciaország 16–9 (1–2, 3–2, 7–3, 5–2)
A 7. HELYÉRT
Egyesült Államok–Montenegró 12–12 (3–3, 4–4, 3–3, 2–2) ötméteresekkel: 5–3

ELŐZMÉNYEK

A mérkőzésről szóló részletes beharangozónkat ide kattintva lehet elolvasni.

A görög válogatott úgy jutott el története során először a világbajnoki döntőig, hogy a nemzetközi szövetség nyolc statisztikai rangsorából egyikben sem áll az élen, viszont mindegyik mutatóban a legjobbak közé tartozik. Ez is mutatja, hogy rendkívül sokszínű az együttes játéka, amely mérkőzésről mérkőzésre fejlődött a világbajnokságon, a legjobb teljesítményt a szerbek ellen 13–7-re megnyert elődöntőben nyújtotta. A csoportkörben Ausztrália és Kazahsztán legyőzése nem okozott gondot a görögöknek, az amerikai­ak ellen viszont megszenvedtek, a nagyszünetben öttel vezetett az ellenfelük... Huszáros hajrával azonban fordított a tokiói olimpia ezüstérmese, így egygólos győzelmével egyenes ágon jutott a nyolc közé. A negyeddöntőben szinte végig jobban állt, de csak az utolsó percben tette biztossá győzelmét Montenegró ellen – a kibrusztolt siker nagy lendületet adott a csapatnak, amely a szerbek elleni játékán is érződött. A kipattanókból jól élnek a görögök a második eséllyel, a centerjátékuk hatékony, és a védekezésük is összeállt, az ihletett formában védő Emmanuil Zerdevasz munkáját blokkok segítik. A világkupa negyeddöntőjében már sikerült féken tartanunk a görög átlövőket, július elején 6–4-re nyertünk Los Angelesben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik