Férfi vízilabda-vb: a horvátok legyőzésével rövidebb úton juthatunk a négy közé

Vágólapra másolva!
2023.07.13. 11:04
null
Német Toni (balra) már tudja, milyen keményen képesek harcolni a horvát játékosok (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A kellemetlen stílusú Japán után két nappal a Horvátország elleni csoportrangadó vár férfi vízilabda-válogatottunkra a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyre egyelőre Kiotóban készül Varga Zsolt együttese.

 

A kiotói Toba Gimnázium diákjai körében a harcművészetek és a baseball mellett a vízilabda is rendkívül népszerű, így amikor meglátták a magyar férfiválogatott játékosait a medenceparton, már szaladtak is hozzájuk közös képet készíteni. Jansik Szilárd, Vogel Soma és társaik természetesen állták a rohamot, örömmel szelfiztek japán rajongóikkal, akik hétfőn már aligha tapsolnak lelkesen a magyar góloknak.

Varga Zsolt együttese a házigazda ellen mutatkozik be a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, s mint tudjuk, az első mérkőzés mindig nehéz, kiváltképp, ha fizikailag erős, kellemetlen stílusú, gyors vízilabdát játszó csapat az ellenfél. A japánok a tokiói olimpián sem okoztak csalódást szurkolóiknak, különösen támadásban voltak veszélyesek – a mieinknek például 11 gólt lőttek, de így is ötgólos vereséget szenvedtek a csoportkörben. Azóta a világkupa selejtezőjében is találkozott a két együttes, márciusban még simábban, 17–7-re győzött a magyar válogatott, amely egyértelmű esélyesként várja a vb-nyitányt.

Két nappal később már jóval nehezebb dolga lesz nemzeti csapatunknak, Horvátország ellen bizonyára a csoportelsőség is eldől. Az előző három világbajnokságból csak a legutóbbin nem találkoztak a felek, 2019-ben a harmadik helyért kiírt mérkőzésen, 2017-ben a vb-döntőben bizonyultak jobbnak a horvátok.

A közelmúltból ugyanakkor jó emlékeink lehetnek riválisunkról, amelyet a tokiói olimpia negyeddöntőjében négy, a világkupában három, míg elődjében, a világligában öt góllal győztünk le. A szabályt erősítő kivétel a tavalyi Európa-bajnokság döntője, Splitben csaknem tízezer dalmát szurkoló előtt 10–9-re nyert a házigazda.

Nincs is abban semmi meglepő, hogy a horvátok világbajnoki keretének gerincét az Eb-aranyérmes játékosok alkotják. A kapuban Marko Bijac biztos pont, de ha kell, Toni Popadic jól helyettesíti, mindketten ott voltak Splitben is. Az Eb-csapatból hárman nem utaznak Fukuokába: Loren Fatovic és Ivan Zovic nem kapott meghívót, míg Matias Biljaka az amerikaiakkal közös felkészülés előtt került ki a keretből. A legnagyobb hiányzó Fatovic, aki sérülés miatt marad le a világbajnokságról – május végén a Jug Brescia elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén tört el az ujja.

Az Európa-bajnoksághoz képest bekerült a keretbe az akkor sérüléssel bajlódó átlövő, Ante Vukicevic, valamint két Jadran-játékos, Marino Cagalj és Zvonimir Butic. A nyáron jelentősen megerősödő horvát klubot a kaliforniai túrán még heten képviselték a keretben, ám Ivica Tucak szövetségi kapitány Antonio Duzevicet nem vitte magával Fukuokába. A horvátok így két rutinos centerrel vágnak neki a világbajnokságnak, Ivan Krapic 34, Josip Vrlic 37 esztendős. A főpróbán egyébként a négygólos Konstantin Harkov vezérletével 8–6-ra legyőzték az amerikai válogatottat, amellyel könnyen lehet, hogy csoportunk első helyezettje a vb-negyeddöntőben találkozik.

Ennyire még nem érdemes előreszaladni, ám annyi bizonyos, hogy a csoportelsőség nagyon jól fizet. A C jelű négyesben a magyar, a horvát és a japán válogatott mellett eredetileg Brazília szerepelt, de anyagi okok miatt visszalépett a világbajnokságtól, helyére a pánamerikai bajnokságon bronzérmes Argentína került. A kvartett győztese automatikusan a legjobb nyolc közé jut, ám a másodiknak már játszania kell a negyeddöntőért. Ezt az akadályt alapjáraton a magyar és a horvát válogatott is könnyedén venné, csakhogy ezúttal a D-csoportból érkezik a rivális, amelyben Dél-Afrika mellett Szerbia, Spanyolország és Montenegró található – az utóbbi három együttesből egyik sem ideális ellenfél…

A japán kultúra segít a lelkel felfrissítésében – Varga Zsolt

Varga Zsolt, az Európa-bajnoki ezüstérmes férfi csapat szövetségi kapitánya a magyar szövetség honlapjának beszélt arról, hogy az átállás és a ráhangolódás is jól halad, igaz, személyfüggő, hogy kinek mennyire megy gyorsan az akklimatizálódás, ezért az edzéseket is ennek figyelembevételével alakították ki. A hangolódást ugyanakkor a kapitány szerint nagyban segíti, hogy teljesen más, a magyartól merőben eltérő kultúrába csöppent a válogatott.

„Annyira más, annyira új élmény egy európainak – még ha sokan jártunk is már itt –, hogy ez mindig segít a lelkek felfrissítésében. Itt is reggel mennek dolgozni, de ezzel véget is ér az összes párhuzam, és ezek a rácsodálkozások jót tesznek, meg persze az a rajongás is sokat jelent, amivel körülvesznek itt minket” – érzékeltette a helyi viszonyokat a szakvezető. – Így azért könnyebb elviselni, hogy a hotel amúgy gyönyörű, de a szobák és az ágyak kicsik. Vámos Marcinak például esélytelen megfelelő méretű ágyat találni - bár szerintem nem nagyon van olyan hotel a világon, ahol az ő lába nem lóg le valamennyire.”


A szakvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani felkészülés teljesen más, mint volt közel egy éve a sikeresen megvívott kontinensbajnokság előtt. Egy közös pont van csupán, az, hogy közvetlenül a torna előtt a spanyolokkal tréningezik együtt a gárda.

„A végén ott is a spanyolokkal edzettünk közvetlenül a rajt előtt, most is velük fogunk Fukuokában, azaz le lehet majd mérni, mennyit sikerült javulnunk, milyen szintre jutottunk el” - mondta Varga Zsolt. – „Viszont akkor még mindig a csoportmeccsek jönnek csak, amelyek kevésbé számítanak, a lényeg a második hét, az az a fázis, amikor igazán jól kell játszani. Azaz én akkor sem lennék kétségbeesve, ha nem menne annyira, mint ahogy akkor sem lennék nyugodt, ha már most szuper színvonalon vízilabdáznánk, mert csak az számít, hogy a negyeddöntőtől milyen teljesítményre leszünk képesek.” (MTI)



A PROGRAM
C-CSOPORT
Július 17., hétfő
9.00:
Argentína–Horvátország
12.00: MAGYARORSZÁG–Japán
Július 19., szerda
5.00:
Horvátország–MAGYARORSZÁG
12.00: Japán–Argentína
Július 21., péntek
2.00:
MAGYARORSZÁG–Argentína
12.00: Horvátország–Japán
A magyar válogatott mérkőzéseit és a horvát–japán találkozót az M4 Sport közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik