Férfi vízi: ünneplő tömeg fogadta a világbajnok válogatottat

Vágólapra másolva!
2023.07.31. 22:57
A repülőtérről egyenesen a Duna Aréna felé vették az irányt a világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai – természetesen aranyéremmel a nyakukban.
Igazán hálás világbajnok magyar vízilabdázónak lenni: a Fukuokában győztes aranycsapatot ujjongó tömeg fogadta a Duna Arénában (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁNK IDE KATTINTVA NYÍLIK!
Igazán hálás világbajnok magyar vízilabdázónak lenni: a Fukuokában győztes aranycsapatot ujjongó tömeg fogadta a Duna Arénában (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIÁNK IDE KATTINTVA NYÍLIK!

Jó érzékkel települtek ki az árusok hétfő este a Dagály strand elé. Noha sem úszóversenyt, sem pólómeccset nem rendeztek a Duna Arénában, özönlöttek a nemzeti színekbe öltözött szurkolók, jól fogyott a sál, a kereplő, a duda, a zászló, de még a trikolór napszemüveg is. Ha valaki azon elmélkedett, mire a nagy felhajtás, elég volt a teraszra kifeszített molinókra pillantania, amelyeken a következő felirat díszelgett: VILÁGBAJNOKOK. Így, csupa nagybetűvel.

Varga Zsolt eddig sem volt sikertelen edző, de kapitányként ez a legnagyobb diadala (Fotó: Földi Imre)
Varga Zsolt eddig sem volt sikertelen edző, de kapitányként ez a legnagyobb diadala (Fotó: Földi Imre)

A leglelkesebb érdeklődők már akkor megérkeztek a színpadhoz, amikor a magyar férfi vízilabda-válogatott még a levegőben volt. A repülőtérről rendőri felvezetéssel egyenesen az aréna felé vette az irányt a csapat, időközben pedig már moccanni is alig lehetett a teraszon. Ahogy a plakát, az aranyérmesekről készült fotó és a fukuokai világbajnokság levetített összefoglalója is bizonyította: nem álom volt, férfiválogatottunk 1973, 2003 és 2013 után ismét felért a világ tetejére. A végeredményt mindenki ismeri, a vetítés alatt mégis üdvrivalgás fogadta a lőtt, csalódott sóhaj a kapott gólokat – szerencsére előbbiből volt több.

„Még az aranyéremnél is többet jelent, hogy három és fél hét után végre láthatom, átölelhetem a páromat – mondta a válogatott egyetlen klasszikus centere, Német Toni, s valóban megható pillanat volt, amikor a hivatalos köszöntés után a játékosok találkozhattak családtagjaikkal. – Mindent közösen csináltunk a srácokkal. Együtt sétáltunk, kártyáztunk a szobában és a buszon, amikor meguntuk a szállodai kaját, elmentünk étterembe. Tavaly ezüstérmesek lettünk az Eb-n, idén megnyertük a vébét, a siker pedig meghozta az éhségemet. Nem akarok már mást, csak aranyat, mert ez jó érzés.”

„Vendi, jössz vagy maradsz?” – kérdezte Manhercz Krisztián az idősebbik Vigvári testvért, aki erre gyorsan be is állt a sor végére, miközben az üvegajtó túloldalán már izgatottan várakoztak az aláírásra váró szurkolók. Miután az előrelátó szervezők a játékosok kezébe nyomták a tollakat, egyesével a színpadra szólították őket – a legnagyobb tapsot az ötösölő Vogel Soma kapta, de természetesen mindenkit megünnepeltek a drukkerek, néhányan még életnagyságú papírbábu formájában is viszontláthatták magukat a tömegben.

Ez Zalánki Gergő éve: BL-győzelem után vb-arany és a torna MVP-címe (Fotó: Földi Imre)
Ez Zalánki Gergő éve: BL-győzelem után vb-arany és a torna MVP-címe (Fotó: Földi Imre)

A rigmusok után piros és zöld füstgyertyák gyúltak, és a Himnuszt is elénekelte a közönség pólósainkkal, akik mosolyogtak, integettek, megköszönték a támogatást. A nehéz felkészülés, a kéthetes torna és a hosszú utazás után persze képzelhetjük, milyen fáradtak voltak – ennek szemléltetésére álljon itt az interjú, amelyet a helyszíni műsorvezető Zalánki Gergővel készített.

– Büszke vagy magadra?
– Nem.

– Azért meg vagy elégedve a teljesítményeddel?
– Igen.

– Mit szeretsz a legjobban a csapatban?
– Azt, hogy nyertünk.

– Melyik volt a legkülönlegesebb pillanat a vébén?
– Amikor hazaértünk.

Nemcsak a közönség derült a válaszokon, hanem maga az alany is, aki nem mellesleg a világbajnokság legértékesebb játékosa lett. Azé a versenyé, amelyen férfiválogatottunk aranyérme mellett kvótát is szerzett, így talán nem meglepő, hogy az ünneplés közben az olimpia is szóba került.

Ahogy a kifeszített szurkolói molinón virított: „Irány Párizs! Mi ott leszünk, jó, hogy ti is jöttök.”

VÉLEMÉNYEK
Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár: – A magyar vízilabda kiemelten fontos a sportirányításnak, a világbajnoki cím erősíti a hazaszeretetet, az összetartozást. Varga Zsolt a világ tetejére vezette a válogatottat, a csapat minden tagja maradéktalanul betartotta a kapitány utasításait, és amikor improvizálni kellett, mindig jelentkezett valaki. Csak egy dolgot nem tudnak a srácok: feladni – maradjon is így.
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára: – Nagyon sikeres hét van mögöttünk. A világbajnoki cím önmagában is nagy dolog, az olimpiai kvóta a hab a tortán. A vízilabdának fontos helye van a magyar emberek szívében, a csapat hozzáállása, teljesítménye példaértékű. A sportág olyan zászlóshajó, amely reményeink szerint a párizsi olimpián is húzza majd a magyar csapatot.
Varga Zsolt, szövetségi kapitány: – Amikor egy gól dönti el a mérkőzést, felvetődik a kérdés, kié az a gól. Valamelyik játékos szerzi, de mindenkinek az áldozatos munkája kell hozzá, aki a válogatott sikeréért dolgozik. Nekem az a fontos, ami az öltözőben zajlik: a játékosok rengeteget tettek azért, hogy összecsiszolódjon a csapat, lépésről lépésre építettük fel magunkat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik