Bravó, csajok! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.11.07. 00:22

A női vízlabda-világliga döntőjében, Tenerifén a magyar válogatott 11–11-es döntetlen után drámai ötméterescsatában maradt alul Spanyolországgal szemben, ezzel a második helyen végzett.

Így is bravúr a javából, főleg, hogy a mieink az elődöntőben az Egyesült Államokat győzték le 10–9-re. A siker önbizalmat adott a fináléra – kellett is, mert a csoportmeccsek során 15–11-es vereséget szenvedtünk a házigazdától.

Nehéz mit mondani erről a találkozóról, mert a negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás. Finoman fogalmazva rendesen megfújták a bírók a hazai pályát, „cserébe” a spanyol kapu előtt öt-hat esetben néma maradt a síp, amikor gyepálták a centerünket…

Lehet, a finálé másnapján még a vb-hez, Eb-hez képest kevésbé rangos sorozat elvesztése a téma, azonban ha lassan eltávolodunk Tenerifétől, a pozitívumok kerülnek előtérbe. Hogy első két gólunk szerzője, a Ferencváros játékosa, Pőcze Panna milyen higgadtan értékesítette helyzeteit, hogy Keszthelyi Rita világklasszishoz méltó mozdulattal vágta be a harmadik gólunkat – benézett középre, mintha oda passzolna, majd visszafordulva a rövid sarokba lőtt. Hogy Magyari Alda az ötméterespárbajban kifogta az ellenfél első két kísérletét, hogy Hajdú Kata 16 esztendős újoncként biztos kézzel vágta be az ötösét, mi több, szombaton az amerikaiak ellen góllal koronázta meg kiváló teljesítményét. Lehet azon dühöngeni, hogy egyik legjobb női vízipólósunk, Gurisatti Gréta kihagyta az ötméterest, de ne feledjük, ő harcolta ki az orosz rulettet.

Páratlan fegyvertény lett volna az idei világbajnokság ezüstérmeseként, a világ- és olimpiai bajnoki címvédő Egyesült Államok elleni siker után (az amerikaiak a 2013-as vb-negyeddöntő óta nem kaptak ki nagy világverseny kieséses szakaszában) a kontinens­első spanyolokat is legyőzni, ám ha nem is sikerült, a fiatalok helytállása biztató. Bíró Attilát dicséri, hogy remek döntéseket hozott, a „csajok” pedig megcsinálták, amit kért. A szövetségi kapitány vezetésével a csapat Tokióban megszerezte első olimpiai érmét, az idén Budapesten a szakág második vb-ezüstjét, a Faragó Tamással elért 2005-ös montreali vb-arany óta ez a női pólósok legjobb eredménye. Bíróval 2016-ban Eb-aranyat nyert a válogatott, tehát a legrangosabb tornákat tekintve első, második és harmadik helyünk is van.
Ezen a sormintán a világliga-ezüstérem sem ront.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik