Ötösökkel kapott ki a spanyoloktól a női pólóválogatott a világliga döntőjében

Vágólapra másolva!
2022.11.06. 16:14
null
Gurisatti kulcsfigurává vált (Fotó: Mirkó István)
A magyar női vízilabda-válogatott az amerikaiak legyőzése után a házigazda Spanyolország elleni döntőben a rendes játékidő 11–11-es végeredménye után szétlövésben szenvedett vereséget. A hazai pálya előnyét a negyedik negyedben élvező spanyol csapat ellen Gurisatti Gréta a rendes játékidő utolsó másodpercében egyenlített, ám a szétlövésben a 20. (!) ötösnél az ő hibája döntött végül.

VÍZILABDA
NŐI VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ

DÖNTŐ
Magyarország–Spanyolország 11–11 (3–3, 3–3, 3–3, 2–2) – szétlövéssel: 7–8
Santa Cruz de Tenerife, 900 néző. V: Johnson (ausztrál), Dabbaghian (amerikai).
MAGYARORSZÁG:MAGYARI A. – Szilágyi D. 2, KESZTHELYI 3, PŐCZE 3, Parkes 1, Gurisatti 1, Vályi Csere:LEIMETER1,Faragó K., Máté Zs., Mahieu, Hajdú.Szövetségi kapitány:Bíró Attila
SPANYOLORSZÁG: TERRÉ – N. Pérez, B. Ortiz 2, B. Ruiz, M. García, A. Espar 1, Nogué 1. Csere: I.GONZÁLEZ 3, Camus, Pena, LEITÓN 2, FORCA 2. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
Gól – emberelőnyből: 10/7, ill. 13/6.
Gól – ötméteresből:1/1. ill. –,
Kipontozódott: Faragó K. (27.), ill. Camus (20.), Nogué (22.), N. Pérez (29.)

ÖSSZEFOGLALÓ

„A betonkeverő működik” – állapította meg Bíró Attila szövetségi kapitány, miután a magyar női vízilabda-válogatott a világliga elődöntőjében legyőzte a favorit amerikaiakat, és egymás után másodszor bejutott a sorozat fináléjába. A regnáló olimpiai és világbajnok után az Európa-bajnok Spanyolország következett, amely a csoportkörben néggyel nyert a mieink ellen, ám azóta minden tekintetben sokat javult a betonkeverőnk hatásfoka, mérkőzésről mérkőzésre érettebb játékot mutatott a magyar csapat.

A sérüléssel bajlódó Rybanska Natasát helyettesítő Pőcze Panna hamar elcsendesítette a telt házas tenerifei közönséget, már az első támadásból betalált, védekezésben pedig ott folytatta a válogatott, ahol az amerikaiak ellen abbahagyta, a rivális világklasszis centerei állandó őrizetet kaptak. Maradtak tehát az átlövések, nagy gólokkal gyorsan fordítottak a spanyolok, de a mieink is adtak a látványra, Keszthelyi Rita pimasz lövőcsel után szerzett tankönyvbe illő gólt.

Parkes Rebecca nagy munkát végzett középen, kiállításokat harcolt ki, és tiszta lövőhelyzeteket teremtett a magyar szélsőknek, átlövőknek, akik éltek is a lehetőséggel, első négy emberelőnyüket egyaránt gólra váltották a mieink. Bíró Attila aduásza, a húszéves Pőcze Panna a második negyed derekán már harmadszor volt eredményes, míg Leimeter Dóra az előkészítésben jeleskedett, Magyari Alda pedig hátul adott tartást az együttesnek. Amely többször is támadhatott a kétgólos vezetésért, de a kapufa a hazaiakkal volt, a spanyolok pedig fórból egyenlítettek. Sőt, Irene González videózás után megadott góljával fordítottak is, azonban gyorsan érkezett a válasz, így a nagyszünetben 6–6-ra álltak a felek.

A térfélcsere után sem engedték el egymás kezét a csapatok, a játék minden elemében egyenrangú partnerei voltunk az Európa-bajnoknak – ekkor már sejteni lehetett, hogy nüanszok döntenek a végén. Szilágyi Dorottya szokásához híven fontos pillanatban villant meg, két perc alatt lőtt kettőt, de Paula Leitón is igazolta klasszisát, a spanyolok centere zsebkendőnyi területen is tudott érvényesülni.

Az első három negyed egyaránt 3–3-as döntetlent hozott, ám a záró játékrészben a mérkőzésen először elléptek kettővel a spanyolok, akik a végjátékban erős hátszélben játszhattak – nem csupán a tenerifei időjárás miatt... Leitónt előbb végleg cserével kiállították a játékvezetők, majd hosszas közjáték után visszahívták a kötelek közül, ám Faragó Kamillának véget ért a mérkőzés. A magyar válogatott azonban nem fogott padlót, védekezésben hősies blokkok segítették Magyari munkáját, míg a túloldalon előbb Leimeter szépített, majd egy másodperccel a vége előtt Gurisatti Gréta szétlövésre mentette a finálét.

Ekkor már csaknem másfél órája zajlott a találkozó, de az izgalmak egyre fokozódtak, ugyanis hiába védte ki Magyari Alda az első két spanyol ötméterest, a túloldalon Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsanna próbálkozását is hárította Martina Terré. A trófea sorsa a tizedik párban dőlt el, Gurisatti Gréta lövésénél csupán néhány centiméter hiányzott a gólhoz. A spanyol válogatott 11–11-es rendes játékidő után szétlövésben megnyerte a világliga fináléját, míg a mieink 2004 és 2021 után ismét ezüstérmet szereztek a sorozatban.

Az ezüstérmes magyar válogatott (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)
Az ezüstérmes magyar válogatott (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)

PERCRŐL PERCRE

SZÉTLÖVÉS

Vége, a spanyolok nyerték a világligát. Hamarosan jövünk az összefoglalóval.

10. pár: Leitón a jobb alsót lövi, Gurisatti... jajj... Terré belekap, becsorog, vagy mégsem? A vonalról húzza ki a kapus, de vajon bent volt? Sajnos nem... Nyertek a spanyolok! 7–8!

9. pár: Ruiz is a bal felsőt választja, Keszthelyi bepattintja, 7–7!

8. pár: Forca is Magyar bal oldalát választja, bent van. Máté simán bevágja, 6–6!

7. pár: Bea Ortiz ezúttal bepattintja a bal felsőbe. Szilágyi az első körben kihagyta, most nem 5–5!

6. pár: Espar most nem ront, Hajdú sem, 4–4!

5. pár: Leitón is belövi, jön Gurisatti... becsúszik a bal alsóba Terré alatt... 3–3!

4. pár: Ruiz a bal felsőbe bombázott, Keszthelyi kíméletlenül a fej fölé, 2–2!

3. pár: Forca belövi a jobb alsóba, Máté.... Terré védi. 1–1.

2. pár: Magyari a másodikat is védi! Ortíz lőtte Aldába. Szilágyi kísérletét hárítja Terré. 1–0.

1. pár: A spanyolok kezdik. Magyari védi Espar lövését! Hajdú belövi! 1–0!

IV. NEGYED

8. perc: Vége, 11–11. Büntetők jönnek.

8. perc: Jön a spanyol bejátszás, Leimeter tisztán szerel, de a bírók kiszórják, kipontozódott... A spanyol lövésmellé száll! Negyven másodperc! Bíró Attila időt kér. Gurisatti lövését Terré védi, miénk a labda, Szilágyi lövését blokkolják. Gurisatti lövése bemegy!!! A dudaszó pillanatában egyenlít! De persze visszanézik... Megadták? Megadták! 11–11!

7. perc: Egy rossz ejtés Keszthelyitől, mellé. Magyari védése után időt kérünk. Másfél perc. Ott a gól! Leimeter talál be a szélről! 10–11!

6. perc: Nagyszerű szerelés Gurisattitól, aztán kontrát fújnak Vályinál, és kiszórják őt is. Forca lövését előbb sikerül blokkolni, másodjára viszont már nem. 9–11.

5. perc: Parkesnál kétmétert fújnak... Magyari véd! Parkes kap bejátszást, de lesodorják a kezéről a labdát. Ez most szabályos volt. Aztán óriási füttykoncert kezdődik a bírók részéről. Végül páros kiállítást adnak.

4. perc: Tiszta szerelés a spanyol védőktől – a bírók szerint... Támadhatnak a kétgólos vezetésért... Ruiz messziről mellé.

3. perc: Pillanatok alatt ki is használják a fórt, Forca lövése pattant be Mahieu-ről. 9–10.

3. perc: Nem sikerült lövéshez jutni a támadás során Faragót küldik ki, miközben Leitón odaütött neki. Labda a bíróknál, videózás. Leitón egyértelműen ütött, törlesztett, ki kéne zárni. Megnézték, piros lap. Jogos. Folytatódik a meccs. Nem, még sem megyünk még tovább, továbbra is egyeztetés zajlik a zsűriasztalnál. Faragónak a harmadik kiállítása volt, ő sem jöhet vissza. Az amerikai játékvezető Bíró Attilának magyarázza el, mi a döntés... Micsoda?! Leitón visszajön?!?! Ha jól értjük, az ütés nem brutalitás.... Emberhátrányban vagyunk. Botrány.

2. perc: Páros kiállítás Ortizt és Parkest küldik ki... Mátét is kiszórják, 5 a 4 ellen a spanyolok, aztán Faragó blokkol! Megvan a labda!

1. perc: Faragó vállalt lövést jó messziről, Terré védte. Nem volt nehéz dolga... A spanyolok elkapkodták a támadásukat.

1. perc: Vályi elhozza a ráúszást!

Szilágyi Dorottya három gólig jutott a döntőben (Fotó: Mirkó István)
Szilágyi Dorottya három gólig jutott a döntőben (Fotó: Mirkó István)

III. NEGYED

8. perc: Rég láttunk rossz magyar bejátszást a centerhez... Két jó magyar blokkal zárul a negyed.

7. perc: Noguénak is véget ért a mérkőzés, neki is megvan a harmadik kiállítása. Keszthelyi gyorsan ki is használja jobbról a hosszúba, 9–8. Faragót szórják ki, Leitón centerből egyenlít. 9–9.

6. perc: Camus kiszáll a meccsből, megvan a harmadik hibája. A fórt nem sikerül gólra váltani, Faragó Terré kapusba lő... Faragó aztán egy jó blokkal javít. Gurisatti ejtését elcsípi Terré kapus. Ortíz passza után Nogué egyenlít. 8–8.

5. perc: Leimetert zavarják ki. Ruiz lövését Magyari védi, de a spanyoloké a labda. Kiegészülünk, lőnek a spanyolok, de jó a blokk.

4. perc: Espar lövése száll fölé. Faragó bejátszása után Mahieu harcol ki kiállítást és ötöst, Szilágyi be is vágja! 8–7!

3. perc: Nona Pérezt zavarják ki. Keszthelyi passza után Szilágyi lő nagy gólt, kapufás... 7–7!

2. perc: Gurisatti nem merte elvállalni a lövés, aztán kontrát fújnak a mieinknél...Bea Ortiz újabb lövése találja el a kapufát, miénk a labda.

1. perc: Megint elhozták a labdát a spanyolok, és González révén gólra is váltják a támadást, 6–7. Szilágyi lövése a kapufán csattan, Forca lövése is a kapufát találta el.

II. NEGYED

8. perc: Sikerül labdát szerezni tíz másodperccel a vége előtt, Paula Camust kiszórják, Hajdu elöl maradt, s kapja is a labdát, átteszi jobbra az érkező Leimeternek, ő meg behúzza a kapu üresen tátongó bal oldalába, 6–6!

8. perc: Magyari véd egy nagyot González lövése után, nincs spanyol vezetés. Parkesról kiállítanak.De előbb még visszanézik az előző spanyol lövést. Magyari mintha a bentről szedte volna ki.Megvideózták, megadták, 5–6. Az órát visszaállították 45 másodpercre... Kár. Na, akkor most kapunk egy fórt, Noguét küldték ki. Leimeter lő jobbról, a labda a lécről pattan a gólvonal elé.

7. perc: Leimetert szórják ki, Bea Ortiz lövése is megpattan, de a kapuban köt ki végül, 5–5. Bejátszás centerbe Mahieu-nek, a bírók szerint szabályos a szerelés...

6. perc:Vályi lövése megpattan és így lesz kapufa. Mahieu-t közben eltüntetik középen a védők...

5. perc: Forca lövése is a kapufát találja el, Ortizé is.

4. perc: Újabb bejátszás középre centerbe, de megint nem fújnak semmit a bírók. Egy spanyol ejtés után a lécen labda, de sajnos Leimeter lövése sem megy be a túloldalon.

3. perc: Pőczét küldik ki, de nincs spanyol egyenlítés, Magyari védett!

2. perc: Rossz spanyol támadás után jöhetünk megint, ráadásul Parkes kiharcolt ki újabb kiállítást, majd Leimeter keresztpassza után Pőcze meglövi a harmadik gólját, 5–4.

1. perc: Most a spanyolok hozták el a labdát a ráúszásnál. Irene González kapott labdát a bal oldalon, egyből be is húzta a rövidre, Magyari elkésett. 3–4. Aztán kiküldik a gólszerzőt, majd Leimeter bejátszása után Parkeshoz végre eljut a labda, 4–4!

I. NEGYED

8. perc: Keszthelyi lövését Terré a kapufa segítségével védi... Mahieu-t is kiállítják, de a spanyol lövés a végén elhal a blokkon. Egy távoli gyenge magyar kísérlettel ér véget a negyed.

7. perc: Leimeter próbált ejteni jobbról Terré kapus már verve volt, de a labda a lécen csattan. Védekezésben újabb jó blokk!

6. perc: Hajdút küldik ki a bírók, de fórban lövésig sem jutnak a spanyolok, amikor meg igen, azt blokkoljuk. Aztán mellé lövik végül, remek! Faragót küldik ki, és ezt a fórt már kihasználják, Leitón pöccint bele centerben a bejátszásba, 3–3.

5. perc: Gurisatti szerzett labdát, majd Parkes harcolt ki újabb fórt. Keszthelyi! Bemutatja a passzt, aztán visszahúzza jobbról a rövidre, 3–2!

4. perc: Már mondani sem kell, újabb rossz rossz bejátszás centerbe. Aztán viszont Pőcze blokkol jól. Majd emberelőnybe kerülünk, amit Pőcze használ ki, kapufás gól, 2–2!

3. perc: Újabb rossz bejátszás Parkesnak, a vezetésért támadhatnak a spanyolok. Meg is szerzik azt, Bea Ortiz lőtt távolról, Magyari nem ért oda, 1–2.

2. perc: Jó védekezéssel hatástalanítjuk az első spanyol támadást. Keszthelyi bejátszása nem jó centerbe. Szép ejtéssel egyenlítenek a spanyolok, Espar volt az. 1–1.

1. perc: Vályi Vanda elhozta a ráúszást!Az első támadást rögtön góllal fejezzük be, Pőcze Panna balról vágta be a hosszúba, 1–0!

Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A spanyolok elleni vereség, valamint az Ausztrália és az Új-Zéland elleni győzelem után a Tenerifén zajló világliga elődöntőjében az amerikaiakkal mérkőzött meg a magyar női vízilabda-válogatott. A Bíró Attila által irányított csapat szoros meccsen 10–9-re felülmúlta a világ legjobb csapataként számon tartott Egyesült Államokat, így bejutott a vasárnapi döntőbe, amelyben visszavághat a spanyoloknak a csütörtökön elszenvedett vereségért.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGADÖNTŐ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik