HARMATH ÁKOS (percről percre)
PATAI GERGELY (összefoglaló)
2022.11.06 16:14 Frissítve: 2022.11.06 18:18

Ötösökkel kapott ki a spanyoloktól a női pólóválogatott a világliga döntőjében

A magyar női vízilabda-válogatott az amerikaiak legyőzése után a házigazda Spanyolország elleni döntőben a rendes játékidő 11–11-es végeredménye után szétlövésben szenvedett vereséget. A hazai pálya előnyét a negyedik negyedben élvező spanyol csapat ellen Gurisatti Gréta a rendes játékidő utolsó másodpercében egyenlített, ám a szétlövésben a 20. (!) ötösnél az ő hibája döntött végül.

 

Gurisatti kulcsfigurává vált (Fotó: Mirkó István)

VÍZILABDA
NŐI VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ

DÖNTŐ
Magyarország–Spanyolország 11–11 (3–3, 3–3, 3–3, 2–2)  – szétlövéssel: 7–8
Santa Cruz de Tenerife, 900 néző. V: Johnson (ausztrál), Dabbaghian (amerikai).
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Szilágyi D.  2, KESZTHELYI 3, PŐCZE 3, Parkes 1, Gurisatti 1, Vályi Csere: LEIMETER 1, Faragó K., Máté Zs., Mahieu, Hajdú. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
SPANYOLORSZÁG: TERRÉ – N. Pérez, B. Ortiz 2, B. Ruiz, M. García, A. Espar 1, Nogué 1. Csere: I. GONZÁLEZ 3, Camus, Pena, LEITÓN 2, FORCA 2. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
Gól – emberelőnyből: 10/7, ill. 13/6.
Gól – ötméteresből:1/1. ill. –,
Kipontozódott: Faragó K. (27.), ill. Camus (20.), Nogué (22.), N. Pérez (29.) 

ÖSSZEFOGLALÓ

„A betonkeverő működik” – állapította meg Bíró Attila szövetségi kapitány, miután a magyar női vízilabda-válogatott a világliga elődöntőjében legyőzte a favorit amerikaiakat, és egymás után másodszor bejutott a sorozat fináléjába. A regnáló olimpiai és világbajnok után az Európa-bajnok Spanyolország következett, amely a csoportkörben néggyel nyert a mieink ellen, ám azóta minden tekintetben sokat javult a betonkeverőnk hatásfoka, mérkőzésről mérkőzésre érettebb játékot mutatott a magyar csapat.

A sérüléssel bajlódó Rybanska Natasát helyettesítő Pőcze Panna hamar elcsendesítette a telt házas tenerifei közönséget, már az első támadásból betalált, védekezésben pedig ott folytatta a válogatott, ahol az amerikaiak ellen abbahagyta, a rivális világklasszis centerei állandó őrizetet kaptak. Maradtak tehát az átlövések, nagy gólokkal gyorsan fordítottak a spanyolok, de a mieink is adtak a látványra, Keszthelyi Rita pimasz lövőcsel után szerzett tankönyvbe illő gólt.

Parkes Rebecca nagy munkát végzett középen, kiállításokat harcolt ki, és tiszta lövőhelyzeteket teremtett a magyar szélsőknek, átlövőknek, akik éltek is a lehetőséggel, első négy emberelőnyüket egyaránt gólra váltották a mieink. Bíró Attila aduásza, a húszéves Pőcze Panna a második negyed derekán már harmadszor volt eredményes, míg Leimeter Dóra az előkészítésben jeleskedett, Magyari Alda pedig hátul adott tartást az együttesnek. Amely többször is támadhatott a kétgólos vezetésért, de a kapufa a hazaiakkal volt, a spanyolok pedig fórból egyenlítettek. Sőt, Irene González videózás után megadott góljával fordítottak is, azonban gyorsan érkezett a válasz, így a nagyszünetben 6–6-ra álltak a felek.

A térfélcsere után sem engedték el egymás kezét a csapatok, a játék minden elemében egyenrangú partnerei voltunk az Európa-bajnoknak – ekkor már sejteni lehetett, hogy nüanszok döntenek a végén. Szilágyi Dorottya szokásához híven fontos pillanatban villant meg, két perc alatt lőtt kettőt, de Paula Leitón is igazolta klasszisát, a spanyolok centere zsebkendőnyi területen is tudott érvényesülni.

Az első három negyed egyaránt 3–3-as döntetlent hozott, ám a záró játékrészben a mérkőzésen először elléptek kettővel a spanyolok, akik a végjátékban erős hátszélben játszhattak – nem csupán a tenerifei időjárás miatt... Leitónt előbb végleg cserével kiállították a játékvezetők, majd hosszas közjáték után visszahívták a kötelek közül, ám Faragó Kamillának véget ért a mérkőzés. A magyar válogatott azonban nem fogott padlót, védekezésben hősies blokkok segítették Magyari munkáját, míg a túloldalon előbb Leimeter szépített, majd egy másodperccel a vége előtt Gurisatti Gréta szétlövésre mentette a finálét.

Ekkor már csaknem másfél órája zajlott a találkozó, de az izgalmak egyre fokozódtak, ugyanis hiába védte ki Magyari Alda az első két spanyol ötméterest, a túloldalon Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsanna próbálkozását is hárította Martina Terré. A trófea sorsa a tizedik párban dőlt el, Gurisatti Gréta lövésénél csupán néhány centiméter hiányzott a gólhoz. A spanyol válogatott 11–11-es rendes játékidő után szétlövésben megnyerte a világliga fináléját, míg a mieink 2004 és 2021 után ismét ezüstérmet szereztek a sorozatban.

Az ezüstérmes magyar válogatott (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)

PERCRŐL PERCRE

SZÉTLÖVÉS

Vége, a spanyolok nyerték a világligát. Hamarosan jövünk az összefoglalóval.

10. pár: Leitón a jobb alsót lövi, Gurisatti... jajj... Terré belekap, becsorog, vagy mégsem? A vonalról húzza ki a kapus, de vajon bent volt? Sajnos nem... Nyertek a spanyolok! 7–8!

9. pár: Ruiz is a bal felsőt választja, Keszthelyi bepattintja, 7–7!

8. pár: Forca is Magyar bal oldalát választja, bent van. Máté simán bevágja, 6–6!

7. pár: Bea Ortiz ezúttal bepattintja a bal felsőbe. Szilágyi az első körben kihagyta, most nem 5–5!

6. pár: Espar most nem ront, Hajdú sem, 4–4!

5. pár: Leitón is belövi, jön Gurisatti... becsúszik a bal alsóba Terré alatt... 3–3!

4. pár: Ruiz a bal felsőbe bombázott, Keszthelyi kíméletlenül a fej fölé, 2–2!

3. pár: Forca belövi a jobb alsóba, Máté.... Terré védi. 1–1.

2. pár: Magyari a másodikat is védi! Ortíz lőtte Aldába. Szilágyi kísérletét hárítja Terré. 1–0.

1. pár: A spanyolok kezdik. Magyari védi Espar lövését! Hajdú belövi! 1–0!

IV. NEGYED

8. perc: Vége, 11–11. Büntetők jönnek.

8. perc: Jön a spanyol bejátszás, Leimeter tisztán szerel, de a bírók kiszórják, kipontozódott... A spanyol lövésmellé száll! Negyven másodperc! Bíró Attila időt kér. Gurisatti lövését Terré védi, miénk a labda, Szilágyi lövését blokkolják. Gurisatti lövése bemegy!!! A dudaszó pillanatában egyenlít! De persze visszanézik... Megadták? Megadták! 11–11!

7. perc: Egy rossz ejtés Keszthelyitől, mellé. Magyari védése után időt kérünk. Másfél perc. Ott a gól! Leimeter talál be a szélről! 10–11!

6. perc: Nagyszerű szerelés Gurisattitól, aztán kontrát fújnak Vályinál, és kiszórják őt is. Forca lövését előbb sikerül blokkolni, másodjára viszont már nem. 9–11.

5. perc: Parkesnál kétmétert fújnak... Magyari véd! Parkes kap bejátszást, de lesodorják a kezéről a labdát. Ez most szabályos volt. Aztán óriási füttykoncert kezdődik a bírók részéről. Végül páros kiállítást adnak.

4. perc: Tiszta szerelés a spanyol védőktől – a bírók szerint... Támadhatnak a kétgólos vezetésért... Ruiz messziről mellé.

3. perc: Pillanatok alatt ki is használják a fórt, Forca lövése pattant be Mahieu-ről. 9–10.

3. perc: Nem sikerült lövéshez jutni a támadás során Faragót küldik ki, miközben Leitón odaütött neki. Labda a bíróknál, videózás. Leitón egyértelműen ütött, törlesztett, ki kéne zárni. Megnézték, piros lap. Jogos. Folytatódik a meccs. Nem, még sem megyünk még tovább, továbbra is egyeztetés zajlik a zsűriasztalnál. Faragónak a harmadik kiállítása volt, ő sem jöhet vissza. Az amerikai játékvezető Bíró Attilának magyarázza el, mi a döntés... Micsoda?! Leitón visszajön?!?! Ha jól értjük, az ütés nem brutalitás.... Emberhátrányban vagyunk. Botrány.

2. perc: Páros kiállítás Ortizt és Parkest küldik ki... Mátét is kiszórják, 5 a 4 ellen a spanyolok, aztán Faragó blokkol! Megvan a labda! 

1. perc: Faragó vállalt lövést jó messziről, Terré védte. Nem volt nehéz dolga... A spanyolok elkapkodták a támadásukat.

1. perc: Vályi elhozza a ráúszást!

Szilágyi Dorottya három gólig jutott a döntőben (Fotó: Mirkó István)

III. NEGYED

8. perc: Rég láttunk rossz magyar bejátszást a centerhez... Két jó magyar blokkal zárul a negyed.

7. perc: Noguénak is véget ért a mérkőzés, neki is megvan a harmadik kiállítása. Keszthelyi gyorsan ki is használja jobbról a hosszúba, 9–8. Faragót szórják ki, Leitón centerből egyenlít. 9–9.

6. perc: Camus kiszáll a meccsből, megvan a harmadik hibája. A fórt nem sikerül gólra váltani, Faragó Terré kapusba lő... Faragó aztán egy jó blokkal javít. Gurisatti ejtését elcsípi Terré kapus. Ortíz passza után Nogué egyenlít. 8–8.

5. perc: Leimetert zavarják ki. Ruiz lövését Magyari védi, de a spanyoloké a labda. Kiegészülünk, lőnek a spanyolok, de jó a blokk.

4. perc: Espar lövése száll fölé. Faragó bejátszása után Mahieu harcol ki kiállítást és ötöst, Szilágyi be is vágja! 8–7!

3. perc: Nona Pérezt zavarják ki. Keszthelyi passza után Szilágyi lő nagy gólt, kapufás... 7–7!

2. perc: Gurisatti nem merte elvállalni a lövés, aztán kontrát fújnak a mieinknél...Bea Ortiz újabb lövése találja el a kapufát, miénk a labda.

1. perc: Megint elhozták a labdát a spanyolok, és González révén gólra is váltják a támadást, 6–7. Szilágyi lövése a kapufán csattan, Forca lövése is a kapufát találta el.

II. NEGYED

8. perc: Sikerül labdát szerezni tíz másodperccel a vége előtt, Paula Camust kiszórják, Hajdu elöl maradt, s kapja is a labdát, átteszi jobbra az érkező Leimeternek, ő meg behúzza a kapu üresen tátongó bal oldalába, 6–6!

8. perc: Magyari véd egy nagyot González lövése után, nincs spanyol vezetés. Parkesról kiállítanak.De előbb még visszanézik az előző spanyol lövést. Magyari mintha a bentről szedte volna ki.Megvideózták, megadták, 5–6. Az órát visszaállították 45 másodpercre... Kár. Na, akkor most kapunk egy fórt, Noguét küldték ki. Leimeter lő jobbról, a labda a lécről pattan a gólvonal elé.

7. perc: Leimetert szórják ki, Bea Ortiz lövése is megpattan, de a kapuban köt ki végül, 5–5. Bejátszás centerbe Mahieu-nek, a bírók szerint szabályos a szerelés...

6. perc:Vályi lövése megpattan és így lesz kapufa. Mahieu-t közben eltüntetik középen a védők...

5. perc: Forca lövése is a kapufát találja el, Ortizé is.

4. perc: Újabb bejátszás középre centerbe, de megint nem fújnak semmit a bírók. Egy spanyol ejtés után a lécen labda, de sajnos Leimeter lövése sem megy be a túloldalon.

3. perc: Pőczét küldik ki, de nincs spanyol egyenlítés, Magyari védett!

2. perc: Rossz spanyol támadás után jöhetünk megint, ráadásul Parkes kiharcolt ki újabb kiállítást, majd Leimeter keresztpassza után Pőcze meglövi a harmadik gólját, 5–4.

1. perc: Most a spanyolok hozták el a labdát a ráúszásnál. Irene González kapott labdát a bal oldalon, egyből be is húzta a rövidre, Magyari elkésett. 3–4. Aztán kiküldik a gólszerzőt, majd Leimeter bejátszása után Parkeshoz végre eljut a labda, 4–4!

I. NEGYED

8. perc: Keszthelyi lövését Terré a kapufa segítségével védi... Mahieu-t is kiállítják, de a spanyol lövés a végén elhal a blokkon. Egy távoli gyenge magyar kísérlettel ér véget a negyed.

7. perc: Leimeter próbált ejteni jobbról Terré kapus már verve volt, de a labda a lécen csattan. Védekezésben újabb jó blokk!

6. perc: Hajdút küldik ki a bírók, de fórban lövésig sem jutnak a spanyolok, amikor meg igen, azt blokkoljuk. Aztán mellé lövik végül, remek! Faragót küldik ki, és ezt a fórt már kihasználják, Leitón pöccint bele centerben a bejátszásba, 3–3.

5. perc: Gurisatti szerzett labdát, majd Parkes harcolt ki újabb fórt. Keszthelyi! Bemutatja a passzt, aztán visszahúzza jobbról a rövidre, 3–2!

4. perc: Már mondani sem kell, újabb rossz rossz bejátszás centerbe. Aztán viszont Pőcze blokkol jól. Majd emberelőnybe kerülünk, amit Pőcze használ ki, kapufás gól, 2–2!

3. perc: Újabb rossz bejátszás Parkesnak, a vezetésért támadhatnak a spanyolok. Meg is szerzik azt, Bea Ortiz lőtt távolról, Magyari nem ért oda, 1–2.

2. perc: Jó védekezéssel hatástalanítjuk az első spanyol támadást. Keszthelyi bejátszása nem jó centerbe. Szép ejtéssel egyenlítenek a spanyolok, Espar volt az. 1–1.

1. perc: Vályi Vanda elhozta a ráúszást!Az első támadást rögtön góllal fejezzük be, Pőcze Panna balról vágta be a hosszúba, 1–0!

Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A spanyolok elleni vereség, valamint az Ausztrália és az Új-Zéland elleni győzelem után a Tenerifén zajló világliga elődöntőjében az amerikaiakkal mérkőzött meg a magyar női vízilabda-válogatott. A Bíró Attila által irányított csapat szoros meccsen 10–9-re felülmúlta a világ legjobb csapataként számon tartott Egyesült Államokat, így bejutott a vasárnapi döntőbe, amelyben visszavághat a spanyoloknak a csütörtökön elszenvedett vereségért.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGADÖNTŐ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

 

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.