Férfi vízi ob I: az OSC visszavághat a Szolnoknak az Eurokupáért – kezdődik a döntő!

Vágólapra másolva!
2021.05.19. 10:54
null
Varga Dániel és Zsivko Gocics sem tudja még, melyikük csapatának kedvez a versenynaptár (Fotó: Tumbász Hédi)
Három nappal a férfi vízilabda ob I elődöntőjének vége után már kezdődik is a bajnoki finálé, amelynek párosítása (Szolnok–OSC) megegyezik az Eurokupa-döntőével.

 

Az Eurokupa után az ob I-ben is Szolnok–OSC döntőt rendeznek – a duplázás azt bizonyítja, hogy mindkét csapat kitűnően teljesít ebben az idényben.

A Szolnok esetében elvárás volt a fináléba jutás, hiszen Zsivko Gocics értőn összerakott kerettel végez remek munkát, a csapatot pedig magasabbra emelte Filip Filipovics. Az OSC szereplése azonban bravúrszámba megy, és nem csupán azért, mert az elődöntőben a címvédő, sorozatban tíz trófeát begyűjtő Ferencvárost búcsúztatta. Az újbudai együttes tavaly áprilisban a megszűnés szélére sodródott, innen támadt fel főnixmadárként és új koncepcióval (csak magyarok szerepelnek a csapatban), valamint új vezetőedzővel (az élvonalba berobbanó „nulla kilométeres” Varga Dániellel) jutott döntőbe két sorozatban is. A harmadikban esélyük sem volt erre, mert a Magyar Kupa négyes döntőjére nem tudtak kiállni a pandémia miatt, miattuk pedig nem halasztották el a rendezvényt…

A Szolnok egy meccsen lezárta a BVSC elleni elődöntős párharcát, míg az OSC a harmadik lehetőségét használta ki az FTC ellen – de hát volt némi különbség az ellenfelek ereje között… Így aztán a Szolnok másfél héten át békésen edzett, és várta döntőbeli ellenfelét – Radomir Drasovics és Filip Filipovics a mindent eldöntő meccsen konkrétan a Nyéki uszoda lelátóján –, miközben az OSC megszakadt.

„Szerencsére mindenki egészséges, teljes kerettel készültünk a döntőre      – mondta Zsivko Gocics, a Szolnok edzője.      – Kíváncsi leszek, melyik csapatra milyen hatással lesznek az elmúlt időszak eseményei, hiszen mi az Eurokupa-győzelem óta tudtunk egy kicsit pihenni, illetve készülni a fináléra, míg az OSC néhány naponta brusztolós, kemény meccseket játszott. Mindkét csapat rengeteg mérkőzésen szerepelt az idényben, és természetesen mindenki fáradt, mégsem hiszem, hogy ez jelentősen befolyásolhatja a finálét.”

A szolnokiak szakvezetője szerint nem érdemes kiindulni abból, mi történt az Eurokupa fináléjában, hiszen az már a múlt. Egyébként akkor odahaza mindkét csapat három góllal nyert, így jött a szétlövés, amelyben Nagy Viktornak nem lehetett gólt lőni, így a Dózsa vitte haza a trófeát.

„A bajnoki döntő mindig más, nem a különböző taktikai fogásokon fog múlni, sokkal inkább a pillanatnyi forma, a csapategység, a motiváció, az alázat, az akarat, a védekezés és a fantázia lesznek a párharc kimenetele szempontjából meghatározó tényezők      – sorolta a szerb szakember.      – Felkészültünk az OSC-re, már nyertünk és veszítettünk ellene, sőt, döntetlent is játszottunk ebben az idényben, úgyhogy bármi megtörténhet. Biztosan kemény és jó meccsek állnak előttünk; mi mindnyájan élvezni fogjuk az elejétől a végéig, hiszen itt a lehetőség a bajnokság megnyerésére.”

Éppenséggel az OSC sem állna meg a döntőbe jutásnál, annak ellenére, hogy a játékosok elképesztő sorozatterhelésből érkeznek a fináléra. Az újbudaiaknak a döntő első mérkőzése lesz négy héten belül a hetedik találkozójuk, ez pedig nem maradt következmények nélkül.

„Sajnos folyamatosan fogyunk, Csacsovszky Erik nem tud játszani, illetve kisebb-nagyobb sérülések állandóan nehezítik a mindennapjainkat      – adott helyzetjelentést az OSC-t irányító Varga Dániel.      – Így nem meglepő módon a rehabilitációra helyeztük a hangsúlyt. Nem tudom, honnan merítettek a játékosaim erőt eddig, hiszen kemény szériában vagyunk, ám bízom benne, hogy a fináléra is jut még. Valamint azt vettem észre, hogy jó hatással van a játékosaim teljesítményére a sorozatterhelés és a kisebb problémák sokasága.”

Varga Dániel igyekszik a földön tartani a csapatát, és azzal együtt, hogy reálisan látja az erőviszonyokat, természetesen hisz a győzelemben.

„Négyszer játszottunk az idényben a Szolnokkal, veszítettünk és győztünk is, és bár nem mi vagyunk az esélyesek, megvannak a kapaszkodóink ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni ezt a párharcot      – jelentette ki az OSC edzője.      – Edzői szemszögből fontos kérdés, hogy újít-e valamelyik csapat, megpróbál-e meglepetést szerezni – amivel természetesen a kockázat is nő –, vagy marad mindenki a saját játékának stabilizálásánál. Nehéz megmondani előre, melyik lehet a sikeresebb.”

Szerda estére mindenki okosabb lesz, de nem lenne meglepő, ha az egyik fél második győzelméig tartó párharc csak a jövő keddi, harmadik összecsapáson dőlne el.

VÍZILABDA OB I, FÉRFIAK, DÖNTŐ         
Szerda, 20.45:    Szolnok–OSC    
Szombat, 16.30:   OSC–Szolnok  
 Kedd:   Szolnok–OSC (ha szükséges)
A párharc az egyik fél második győzelméig tart. Az M4 Sport az összes mérkőzést közvetíti.

SZEMTŐL SZEMBEN
2020. október 10.,     ob I, alapszakasz, 9. forduló: Szolnok–OSC 10–7
2021. március 31. ,    ob I, alapszakasz, 24. forduló: OSC–Szolnok 15–15
2021. április 24.,     Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés: Szolnok–OSC 14–11
2021. május 8.,     Eurokupa, döntő, visszavágó: OSC–Szolnok 11–8*
* ötméteresekkel: 0–3

AZ ELMÚLT TÍZ ÉV GYŐZTESEI
 2019–2020:      törölve
2018–2019:      FTC-Telekom
 2017–2018:      FTC-Telekom
2016–2017:      Szolnoki Dózsa
2015–2016:      Szolnoki Dózsa
2014–2015:      Szolnoki Dózsa
 2013–2014:      ZF-Eger
2012–2013:      ZF-Eger
2011–2012:      Teva-Vasas-Uniqa
2010–2011:      ZF-Eger

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik