Nagy Viktor: A fiatalok még nem éltek át hasonlót

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 10:24
null
Nagy Viktor korelnökként sem érzi magát idősnek a csapatban, energiát kap a fiataloktól (Fotó: Tumbász Hédi)
Nagy Viktor, a férfiválogatott csapatkapitánya az Európa-bajnokságon visszatér Barcelonába, ahol öt évvel ezelőtt világbajnoki címet nyert.

 

VÉGLETEK A KAPUBAN

A magyar válogatott korelnöke és legfiatalabbja egymás társa a kapuban, hiszen Nagy Viktor (33) és Vogel Soma (21) állja az ellenfél lövéseinek útját. A világbajnok Nagyot nem kell bemutatni, elképesztő védésekre képes, óriási tűzzel, szinte delejes erővel képes irányítani a védelmet és elbizonytalanítani az ellenfél lövőit. Stílusa, mentalitása bármikor képes kirángatni a gödörből a csapatot, ha elkapja a fonalat, egymaga nyerőember lehet. Nyilván a két játékos közül ő a rutinosabb, de Vogel sem nyeretlen kezdő, a bajnoki címet szerző Ferencvárosban első számú kapusként számítottak rá. Könyöksérülése miatt hiányzott a válogatott felkészülésének kezdetéről, ám utolérte magát. Jó szellemiségű sportoló, akire várhatóan jól hat majd az Európa-bajnokság felhajtása. Remek érzékkel hárítja az ötösöket.

Kétezertizenhárom után ismét Barcelonában játszik nagy tornán az akkor világbajnokságot nyerő férfiválogatott, szívesen tér vissza a városba?
– Vannak ugyan rossz emlékeim is Barcelonával kapcsolatban, de igyekszem mindig csak a szépet megőrizni, abból is van bőven – mondta Nagy Viktor, a magyar férfiválogatott 33 éves kapusa. – Ott lettem világbajnok, sok momentum megmaradt, de ami igazán felejthetetlen volt, az a szavakkal leírhatatlan érzés, amelyet a dobogón állva éreztem, és amelyet szeretnék még átélni. Persze az öt évvel ezelőtt volt, most teljesen új csapattal megyünk, nem lehet abból kiindulni, mi történt akkor. A sikerek táplálják az embert, de újra minden meccsen meg kell szenvednünk a győzelemért.

Mivel lenne elégedett?
– Csak a győzelemmel. Ám épp az öt évvel ezelőtti világbajnokság mutatta meg, mennyire nem érdemes számolgatni. Attól a csapattól senki sem várta, hogy világbajnok legyen, de mindig kizárólag a következő mérkőzésre koncentrálva sikerült nyernünk. Most is ezt kell tennünk, felesleges messzire nézni. Először nyerjük meg a nyitó meccset, ami világversenyen mindig nehéz feladat, függetlenül az ellenféltől. Aztán következik az olaszok elleni rangadó, amelynek a kimenetele sok mindent befolyásol – ennél tovább nem tervezek.

Csapatkapitányként készül a tornára, más így szerepelni a válogatottban?
– Szívesen fogadtam az új szerepkört, amire ugyan sohasem vágytam, de megtalált, és nagyon élvezem. A több feladat nagyobb odafigyelést igényel, de arra vigyázok, hogy annyi energiát ne vegyen el tőlem, amennyi már nyomot hagyna a játékomon. A legfontosabb az egység megtartása, ám van elképzelésem a játékról, ezt is igyekszem átadni a társaimnak. Ha azt csinálják, amit szeretnék, előre ki tudom számolni, honnan jöhetnek a lövések, és nem érhet meglepetés.

Rendre szóba kerül, hogy ön a korelnök is...
– Sokat zrikálnak azzal a többiek, hogy én vagyok a legöregebb, de örülök neki, hogy ennyire fiatal csapatba kerültem. Egyébként nem érzem magam idősnek, így mindig rá-csodálkozom, hogy vannak csapattársaim, akik tíz-tizenkét évvel később születtek. De jó ez így, ahogyan én megpróbálom átadni a tapasztalatokat, úgy kapom a fiatalokból áradó energiát.

A csapat tagjai különböző állapot-ban kezdték el a felkészülést, volt, aki rengeteg meccset játszott még júniusban is, és akadt, aki többet pihent. Összeértek?
– Erre a kérdésre csak Barcelonában kapunk választ. Nekem könnyebb dolgom van, hiszen a saját tapasztalataimat felhasználva tudom, hogyan hozzam ki magamból a maximumot, hogyan kell felpörögnöm a legnehezebb meccsekre, és a többin se menjen a játékom egy szint alá. A fiatalok még nem éltek át hasonlót, nekik azt is meg kell tanulniuk, hogy saját magukra is oda kell figyelniük a játék és az ellenfelek mellett.

Mi ennek a formálódó csapatnak a legnagyobb erőssége?
– Az, hogy tűzön-vízen átmegy. Fiatal titánokról beszélünk, benne van az is a pakliban, hogy néha nagy akarással, de meggondolatlanul vízilabdáznak, ezeket a szituációkat kell megbeszélnem velük, hogy mindig csak a jó maradjon meg. Nem szabad rohannunk a gólok után, nem kell nekünk a tízszázalékos helyzeteket elpufogtatnunk, bőven jó, ha az ötvenszázalékosokat lőjük el, mert abból nehezebben fordul le az ellenfél. Meglátjuk, mit hoz a jövő, én mindenesetre optimista vagyok, várom már az Európa-bajnokságot – csapattársaim ugyancsak.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

CSOPORTKÖR
(július 16–20.)
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG NÉMETORSZÁG
OLASZORSZÁG GRÚZIA
1. FORDULÓ (július 16.)
Grúzia–MAGYARORSZÁG
15.30
Németország–Olaszország 18.30
2. FORDULÓ (július 18.)
Németország–Grúzia 12.30
MAGYARORSZÁG–Olaszország 20.30
3. FORDULÓ (július 20.)
Németország–MAGYARORSZÁG 12.30
Grúzia–Olaszország 15.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik