Legyőztük Udovicsicséket, jöhet a szerbek elleni finálé

Vágólapra másolva!
2013.06.15. 16:37
null
Szivós és a magyar válogatott remekül védekezett (Fotó: Czerkl Gábor – archív)
A magyar férfi vízilabda-válogatott viszonylag simán, 8–6-ra legyőzte az Egyesült Államokat a világliga elődöntőjében. Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese holnap a szerbekkel játszhat az aranyéremért.

A csoportkörben elszenvedett szétlövéses vereség után az elődöntőben ismét találkozott egymással a magyar és az amerikai pólóválogatott. Ezúttal Benedek Tibor együttese remek játékkal, végig vezetve, viszonylag sima győzelmet aratott.

A brazilok elleni negyeddöntő után a szövetségi kapitány a magyar védekezést dicsérte, persze az, hogy a dél-amerikaiakat négy gólon tartottuk, még azért nem akkora teljesítmény, hogy egy csapásra azt érezzük, hogy megoldódtak a magyar póló gondjai. Ennél már sokkal örömtelibb volt, hogy az elődöntőben az Amerikai Egyesült Államok játékosait is jól megfogtuk – legalábbis az első két és fél negyedben.

Igaz, a mérkőzés elején mi sem tudtuk bevenni az amerikai kaput, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert csak az első negyed végén talált be, de ez is elég volt a 2–0-s vezetéshez az első szünetben.

BENEDEK: A VÉGÉN NEM CSINÁLTUNK SEMMIT, NEM VOLT ÉRTELME
Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Egyesült Államok elleni világliga-győzelem után elmondta, hogy a találkozó annak ellenére sem volt szoros, hogy a játékvezetők mindent megtettek ennek érdekében. Ezt bizonyítja a kiállítási arány is, de ez sem törte meg a csapatot.

„Mondtam az első meccs után, hogy nagyon sokat fogunk fejlődni, ez beigazolódott. Javultunk fegyelmezettségben, taktikailag, minden szempontból, méghozzá sokat. Ez látványosan ki is jött a mai meccsen. Hiába az a cél továbbra is, hogy szorosak legyenek a mérkőzések, ezt nem tudták ma megoldani a tizenkettő ötös kiállítási arány és a hat kettes kontrafault-arány ellenére sem" – mondta a vlv-hu-nak Benedek Tibor.

„Végig uraltuk a meccset, és mind a négy negyedben magabiztosan játszottunk. A harmadik negyedtől egyébként gyakorlatilag az volt a taktika, hogy nem csinálunk semmit, hiszen minden beindulásunk kontrafault volt, nem volt értelme tovább játszanunk."

Az okosan játszó magyar csapat a második játékrészben is megtartotta kétgólos vezetését, s a játék képe egyáltalán nem utalt arra, hogy bármilyen gondunk is lehetne a folytatásban.

Aztán a harmadik negyed közepén kissé bealudt vagy legalábbis elkényelmesedett a magyar csapat, a játékvezetők is elkezdtek kontrákat fújni ellenünk, az amerikaiak pedig kihasználták a pillanatnyi megingást. 5–2-es vezetésünknél Di Trane találata után Bowen gyönyörűen használt ki egy emberelőnyt, s máris csak egy góllal, 5–4-re vezettünk.

A „krízisre” azonban jól reagáltak játékosaink: előbb Szivós Márton kiváló passza után Bedő Krisztián harcolt ki ötméterest, amit Varga Dániel csapatkapitányhoz méltóan értékesített, majd az öcsi, Varga Dénes ütemtelen lövésével nem tudott mit kezdeni az amerikai kapus. 7–4

A szerb férfi vízilabda-válogatott kapitányaként világ- és Európa-bajnok, 2016-ig azonban az igazi kihívást, az amerikai válogatott szövetségi kapitányi tisztségét elvállaló Dejan Udovicsicsnek persze a kisujjában van a szakma, így nem is habozott a talán az utolsó lehetőségbe belekapaszkodni, mielőtt végleg elmegy a hajó. 7–4-nél időt kért, Bucker pedig kihasználta az emberelőnyt. Ezzel azonban ki is ürült az amerikai tölténytár.

Pontosabban a negyedik negyed, azaz a mérkőzés vége előtt 39 másodperccel még ellenfelünk kihasznált egy fórt, de ez csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő. Azt hallgassuk el, hogy az utolsó játékrészben nem lőttünk gólt, ezúttal ugyanis nem is volt rá szükség: 8–6-ra nyertünk.

Holnap döntő a szerbek ellen (15.15-kor), amit már csak azért is jó lenne megnyerni, hogy az újjáalakuló válogatottban ne alakuljon ki egy újabb szerb fóbia. No meg persze, olyan gyakran sem nyerünk mostanában világversenyeket. Erre most nagyon jó esélyünk nyílt.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA
ELŐDÖNTŐ

Magyarország–Egyesült Államok 8–6 (2–0, 2–2, 4–3, 0–1)
Cseljabinszk, 400 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Moller (argentin)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – VARGA DÉNES 2, SZIVÓS 1, Gór-Nagy, HÁRAI 1, Varga Dániel 1, Madaras 1. Csere: HOSNYÁNSZKY 2, Bátori, Vámos, Decker Á., Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Stevens – Rosenthal, Bonnani, BUCKNER 1, Hutten 1, BOWEN 2, J. Wigo 1. Csere: De Trane 1, Smith, Corcovan, Obert, Mann, Enloe. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól – emberelőnyből: 3/2, ill. 12/3
Ötméteresből: 2/2, ill. –
Kiállítva cserével, végleg: Hárai (28. p., ütésért)

KORÁBBAN
ELŐDÖNTŐ

Montenegró–Szerbia 6–8 (2–2, 2–2, 1–2, 1–2)

AZ 5–8. HELYÉRT
Kína–Brazília 12–7
(3–0, 4–2, 2–3, 3–2)
Oroszország–Japán 13–7 (4–3, 2–1, 6–0, 1–3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik