LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY 2022.06.30 11:14 Frissítve: 2022.06.30 14:17

Vizes vb: Szeretek a hollandok ellen játszani – Magyari Alda

Bíró Attila szövetségi kapitány az ausztrálok elleni küzdelmes győzelem után több higgadtságot és koncentrációt vár a táma­dójátékban, ha így lesz, meg tudjuk verni a hollandokat is.

 

Az ausztrálok ellen nagyszerűen védő Magyari Alda (balra) elhárítja Keszthelyi Rita gratuláló pusziját – talán csütörtökön már nem így tesz (Fotó: Szabó Miklós)

Sikerült, ami öt éve nem, négy közé jutott a magyar női vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon. A csapat egyáltalán nem játszott jól, temérdek helyzetet puskázott el az ausztrálok ellen 7–6-ra megnyert negyeddöntőben, ugyanakkor keményen küzdött és elképesztően védekezett. Az ausztrálok a két középső negyedben gólt sem lőttek, összesen tizennyolc percen át nem tudtak a kapuba találni, ez a periódus döntőnek bizonyult, mert a mieink azért három találatot csak összekapartak közben.

A kiélezett mérkőzés egy perc tizenhat másodperccel a vége előtt dőlt el, amikor Keszthelyi-Nagy Rita bevágott egy emberelőnyös helyzetet – érdemes megjegyezni, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya mindössze egy perc tíz másodpercet töltött a medencén kívül, gyakorlatilag végigjátszotta a találkozót... Nyilván nem kérdés, hogy a keddi támadójátéknál több kell a hollandok elleni elődöntőben, de az ausztrálok elleni védekezésre lehet alapozni, és nem is feltétlenül baj, hogy a legjobb teljesítményét nem a negyeddöntőre tartogatta a csapatunk.

„Az járt a fejemben a meccs előtt, hogy ne legyen nagyon nagy az elvárás magammal szemben, hozzam azt, amire képes vagyok – mondta Magyari Alda, a magyar válogatott hatvanszázalékos hatékonysággal védő kapusa. – Úgy vélem, ez sikerült is, nagyon jól éreztem magam a kapuban. Örülök, hogy két negyeden keresztül nem kaptunk gólt, ez szerintem az ausztrálok önbizalmát is lerombolta. Ha ennyi ideig nem lőnek gólt, miért is vannak itt? Semmiképpen sem tartom magam többre emiatt, a lányok is kellettek hozzá. Az elődöntő sokkal nehezebb lesz, de én szeretek a hollandok ellen játszani. Ha így védekezünk, és támadásban kijavítjuk a hibákat, nem hiszem, hogy gond lehet.”

A hollandokról egyébként kellemes emlékeink lehetnek, de Bíró Attila szövetségi kapitány szerint nem szabad ebből kiindulni az elődöntő előtt.

„Ezek a mérkőzések semmit sem számítanak, a hollandok az olimpiához képest is másik csapattal érkeztek, ráadásul a miénk is változott – szögezte le a kapitány. – Talán nagyobb taktikai csata lesz, hasonló fizikai küzdelemmel, mint amit az ausztrálok ellen. Kicsivel jobb egyéni teljesítmények kellenek a győzelemhez, csapatszinten jó volt a védekezésünk, megvoltak a helyzeteink is, higgadtabbnak és koncentráltabbnak kell lennünk ahhoz, hogy eredményesek legyünk támadásban, és akkor meg tudjuk verni a hollandokat is!”

KÖVETKEZIK: HOLLANDIA
Edzőváltás után érkezett a világbajnokságra a holland válogatott, Arno Havengától a görög Evangelosz Dudeszisz vette át a csapatot, amely az ezredforduló óta másodszor jutott vb-elődöntőbe. Hét éve ezüstérmesek lettek a hollandok, azóta egy kilencedik és egy hetedik hellyel kellett beérniük, 2018-ban azonban megnyerték az Európa-bajnokságot, míg Tokióban hatodikként zártak. Hollandiának biztos helye van a közvetlen világelitben, de a nagy tornákon mostanában nem jött ki neki a lépés – ezen változtatna a csapat Budapesten. A Szentesen és az UVSE-ben is megforduló Sabrina van der Sloot és a szintén korábbi UVSE-s Vivian Sevenich képviseli a rutint a keretben, továbbá nagy erősítés a válogatottba visszatérő, korábban Dunaújvárosban védő Laura Aarts is, de ezen a tornán a fiatalok tolják a holland válogatott szekerét. A 2000-es születésű Simone van de Kraats már a tokiói olimpián bekerült az álomcsapatba, ám a mindössze 17 éves Lola Moolhuijzen az idei világbajnokságon mutatott teljesítményével robbant be a köztudatba, öt mérkőzésen tizenhét gólt szerzett. A csoportkörben két könnyed győzelem mellett a címvédő Egyesült Államoktól szenvedtek vereséget a hollandok, míg az egyenes kieséses szakaszban a kanadaiakat és a görögöket is a vártnál magabiztosabban múlták felül. A legutóbbi hat magyar–holland mérkőzés mindegyikét a mieink nyerték meg, s ezúttal is esélyesebbnek tűnnek, de abban biztosak lehetünk, hogy nehéz mérkőzés vár rájuk.

EMLÉKEZTETŐ

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI VÍZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 7–6
(2–3, 1–0, 2–0, 2–3)
Hajós uszoda, 4000 néző. V: Goldenberg (amerikai), Colombo (olasz)

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

HELYOSZTÓK (SZEGED)
A 11. HELYÉRT
17.00:
Kazahsztán–Argentína
A 9. HELYÉRT
18.30:
Kanada–Új-Zéland

AZ 5–8. HELYÉRT (BUDAPEST)
14.30:
Franciaország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
19.30: Görögország–Ausztrália

ELŐDÖNTŐK (BUDAPEST)
16.00: Olaszország–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport) 
21.00: Hollandia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

 

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.