KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2022.07.02 10:23 Frissítve: 2022.07.02 11:11

Vizes vb: egy zacskó csokinak köszönhetjük Betlehem Dávidot

Szokolai László 18 éves tanítványa berobbant a világelitbe: a korosztályos sikerek után immár a felnőttek között is letette a névjegyét a hazai rendezésű világbajnokságon.

 

Fotó: Dömötör Csaba

– Tényleg majdnem feladta?
– Kicsi voltam még... – válaszolta Betlehem Dávid, a Balaton ÚK Veszprém 18 éves nyílt vízi úszója, aki a budapesti világbajnokságon a váltóval ezüstérmet szerzett, 10 kilométeren az ötödik, 5 km-en pedig a hetedik helyen végzett.

– Elmondja a történetet?
– Nagyon utáltam kiskoromban az úszószemüveget, mert sötét volt, állandóan bepárásodott, és inkább nem használtam, csakhogy anélkül meg mindig begyulladt a szemem. Édesanyám közölte, hogy vagy felveszem a szemüveget, vagy nem megyek többet az uszodába. Én meg azt válaszoltam, oké, akkor keressünk egy másik sportágat.

NINCS MEGÁLLÁS: IRÁNY PÁRIZS!

Néhány nap pihenő jut csak legjobb nyílt vízi úszóinknak, hiszen amellett, hogy mindannyian az augusztusi római kontinensviadalra készülnek, Betlehem Dávidnak, Rasovszky Kristófnak (Balaton ÚK Veszprém) és Olasz Annának  (Szegedi Úszó Egylet) a jövő hétvégén már Franciaországban van jelenése – mindhárman rajthoz állnak a világkupa-sorozat párizsi állomásán.


– Hála istennek maradt az uszodában – mi hozott megoldást?
– Az egyik társam anyukája leültetett az uszodában a padra, és kifaggatott, többek között azt is megkérdezte, mi kellene ahhoz, hogy felvegyem az úszószemüveget. Én csak annyit mondtam, hogy csoki, mire kaptam tőle egy nagy zacskóval. Azóta felveszem a szemüveget.

– Zalaegerszegen úszott tizenegy éven keresztül, ám jött a Covid, majd egyéb nehézségek, és eléggé mélyre zuhant.
– Igen, akkor attól féltem, tudok-e egyáltalán normális életet élni... Nagyon nehéz időszak volt, és egy szakemberrel történt konzultáció után eldöntöttem, vagy abbahagyom az úszást, vagy ha folytatom, akkor csak Veszprémben.

– Miért éppen ott?
– Elsősorban Rasovszky Kristóf miatt. Láttam az utat, amit addig bejárt az edzőjével, és az éppen passzolt az én elképzeléseimhez is. Szokolai László egyből igent mondott a kérdésemre, mehetek-e hozzájuk, és szép lassan kialakult minden: mára megszoktam Veszprémet, azt, hogy a szüleimtől távol vagyok – egyébként Kalmár Ákossal lakom együtt.

– Ugye jobban teszem, ha nem faggatom erről a közös lakásról?
– Takarítani egyikünk sem szeret, mosogatni pláne nem.

– Inkább menjünk az uszodába: kifejezetten jó csapatba került.
– Tavaly nyáron hasított belém, amikor Kristóf második lett a tokiói olimpián. Mi is átéltük a sikerét, vele edzettünk mindennap előtte, együtt mentünk az úton – azt éreztem, kicsit része vagyok annak a remek eredménynek. Hogy így van, azt Kristóf ki is fejezte, amikor ott álltunk egymás mellett, fogtuk az olimpiai ezüstérmét, helyére került bennem minden, végérvényesen tudatosult, hogy mi nem csak szórakozásból járkálunk le az uszodába.

– Másfél éve készül Veszprémben, az eredményeinek köszönhetően pedig már ott tartunk, hogy a „Balatoni cápa”, azaz Rasovszky Kristóf után immár van egy kiscápánk – a Lupa-tavon mindenki így szólította önt. Örül ennek?
– Jólesik, de ahogy a lányok sem akarnak kis Iron Ladyk lenni, úgy én sem szeretnék Kristóf hasonmása lenni, a saját utamon szeretnék járni, bár kétségtelenül van köztünk hasonlóság, hiszen Rasó tizenhét évesen élete első felnőttvébéjén tíz kilométeren ötödik, ötön meg hetedik lett – ezt ismételtem meg a Lupán.

– Nem fél attól, hogy a jó kapcsolatukat a későbbiekben esetleg aláássa a rivalizálás?
– Hat év van köztünk, én arra készülök, hogy dobbantsak végre egy nagy versenyen, ő viszont már elért olyan eredményeket, amelyek miatt mindannyian felnézünk rá – amire én eljutok odáig, ahol Kristóf most tart, ő még rutinosabb, még eredményesebb nyílt vízi úszó lesz. Nem tartok attól, hogy nem leszünk jóban, meg aztán Kristóf már most is nagyon jól kezeli, hogy valaki a farvízen jön felfelé.

– Egy világbajnoki ezüstig és nagyon értékes helyezésekig jutott a Lupán.
– Pedig a váltóval kapcsolatban a világbajnokság előtt voltak kételyeim, egy-két korábbi verseny alapján úgy véltem, nincs esélyünk a dobogóra, szerencsére mindenki kihozta magából a maximumot. Egyébként kicsit furcsa volt ez a hazai vébé, nem nagyon volt világbajnoki hangulatom, mehettem, amerre akartam, nem utaztunk külföldre – még jó, hogy azért a vízben már éreztem, hogy ez egy világverseny.

– Augusztus közepén meg jön Rómában a kontinensviadal. Pihen valamennyit?
– A hétvégét Santorini szigetén töltöm a barátnőmmel, de aztán jön a felkészülés az Európa-bajnokságra: ott nehezebb lesz a legjobb ötbe kerülni, hiszen országonként három úszó indulhat távonként, és sok helyen a harmadik versenyző ugyanolyan erős, mint az első kettő.

– Egyértelműen a nyílt vízen képzeli el a folytatást? Sós Csaba szövetségi kapitány többször elmondta, szeretné a medencés csapatában is ott látni.
– Szeretek is medencében versenyezni, csak ott több bennem a kétely: milyen technikával, hányas levegővétellel ússzak? Akár már az Eb-n is szívesen úsznék hosszabb számokat, ám erről mindenképpen egyeztetni szeretnék az edzőmmel, Szokolai Lászlóval.

– Ha már az edzőjét említi, milyen a kapcsolatuk?
– Nem volt rossz helyem Zalaegerszegen, de Veszprémben teljesen más a hangulat, itt mindenkinek az úszás áll az élete középpontjában, ennek megfelelően dolgozunk, az edzőnk pedig terelget minket, segít nekünk mindenben. Intelligens, értelmes ember Laci bá, nagyon sokat lehet tanulni tőle – az élet minden területén. Ha még nem mondtam volna: nagyon jó helyen vagyok.

VÉLEMÉNYEK
Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok: – Dávid jó srác, alázatos, odateszi magát az edzéseken, nagyon keményen dolgozik. Tehetséges fiú, olyanokat képes megcsinálni néha, amiket nem sokan. Rengeteg van benne, ha most kéne fogadnom, arra tennék, hogy sokkal többet ér el, mint én. Medencében is több van benne, és nyílt vízen is fejlődik, ez egyértelmű, de még sok munkára van szüksége – főleg nyílt vízen van még mit tanulnia. Szorgalmas fiú, az pedig, hogy egyre jobb, engem is motivál az edzéseken és a versenyeken egyaránt.
Szokolai László, Betlehem Dávid edzője: – A termete, kis súlya ellenére Dávidnak nagy ereje van, és nagyon jó a keringési rendszere, ezek a testi adottságok pedig alkalmassá teszik arra, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Technikailag van még hová fejlődnie, de fogékony a tanulásra, hiszen imád úszni, nagyon céltudatos, a hibáit ő is javítani akarja. Alázatos fiú, szép karrier áll előtte, és úgy látom, medencében is van benne lehetőség: szerintem ő már bőven tud tizenöt percen belüli időt úszni ezerötszáz gyorson, csak még nem tudta megmutatni, mert a versenynaptár nem feltétlenül adott erre lehetőséget, ám a jövőben lesz erre is módja.
2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.