Másodszor is legyőztük Montenegrót, a hetedik helyen végeztünk

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 12:50
A magyar férfi vízilabda-válogatott másodszor is legyőzte Montenegrót, így a hetedik helyen végzett a budapesti vizes világbajnokságon.

VÍZILABDA,FÉRFIAK (Hajós uszoda)
A 7. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 8–6
(1–0, 4–2, 2–1, 1–3)
Hajós uszoda,
1500 néző. V: Berisvili (grúz), Gómez (spanyol).
MAGYARORSZÁG:
LÉVAI – Manhercz K., Varga Dénes 1, Angyal, Hárai, Vámos 1, ZALÁNKI 2. Csere: Jansik Sz. 1, NAGY ÁDÁM 2, Pohl, Mezei, BURIÁN 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ:
Lazovics – Averka 2, Petkovics, Matkovics 2, D. Banicsevics, Cucskovics, Vucsurovics. Csere: TESZANOVICS (kapus), PERKOVICS 2, V. Popadics, V. Radovics, Djurdjics, Mrsics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből:
6/2, ill. 7/3. Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Kijöttünk egy kicsit a napra a sötétségből... Picit fény gyúlt a fejekben is, amire szükség volt ahhoz, hogy győztes mérkőzéssel zárjuk a világbajnokságot. A hetedik hellyel kapcsolatban mindannyian csalódottak vagyunk, a felelősség a mindenkori kapitányé, elviszem a balhét, de remélem, mindenki önkritikus lesz a csapaton belül. Nagyszerű stábbal dolgozom, az ő munkájukért hálás vagyok.
Vladimir Gojkovics:
– Örülök, hogy bejutottunk a nyolc közé, a folytatásban is mindent megpróbáltunk, de azok a csapatok, amelyekkel találkoztunk, jelen pillanatban erősebbek a miénknél. Sokat kell még dolgoznunk, hogy elérjünk erre a szintre. Sokat fejlődtünk a világbajnokság alatt, az újoncaink a világ legjobbjai ellen szerezhettek tapasztalatokat, a következő tornán már jobbak leszünk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Becsületbeli ügyként tekintett férfi vízilabda-válogatottunk a Montenegró elleni helyosztóra, amelynek jóval nagyobb tétje volt annál, hogy hetedikként vagy nyolcadikként zárjuk a hazai rendezésű világbajnokságot. Az olaszok elleni öklös, majd az amerikaiaktól kapott gyomorba rúgás után a kiütést szerette volna elkerülni Märcz Tamás együttese, amely a csoportkörben már bizonyította, hogy képes legyőzni Montenegrót – de történt egy s más azóta... A két csapat az elmúlt évtizedben vb-döntőben, Eb-elődöntőben és olimpiai negyeddöntőben is találkozott egymással, míg ezúttal a torna utolsó napjának első mérkőzését játszották kora délután, tikkasztó hőségben.

Helyosztó ide vagy oda, a fiatal montenegrói válogatott a tőle megszokott keménységgel állt bele az ütközetbe, az első két magyar támadást nem sikerült lövéssel befejezni. A bejátszások többnyire pontatlanok voltak, távolról csupán Nagy Ádám próbálkozása talált utat a kapuba, mégis vezettünk az első negyed végén, mert a túloldalon Lévai Márton lehúzta a rolót.

Tizenkét perc telt el a mérkőzésből, amikor Dusan Matkovics első montenegrói játékosként túljárt az eszén, tette mindezt háromgólos magyar előnynél, de Jansik Szilárd megúszásból gyorsan visszaállította a különbséget. A védekezésre ezúttal nem lehetett panasz, a második negyed végén pedig támadásban is jött a váratlan, Vámos Márton szabaddobásból lepte meg Dejan Lazovicsot, így a nagyszünetben 5–2-re vezettek a mieink.

A montenegróiak a térfélcsere után sem találtak rést a magyar pajzson, szimpla és kettős emberelőny végén egyaránt blokkban halt el a lövés, amikor pedig kellett, Lévai állta a sarat. A másik kapuban Petar Teszanovics váltotta Lazovicsot, aki hat perc alatt eljutott öt védésig, de Varga Dénes és Nagy Ádám lövésénél tehetetlen volt, míg a túloldalon csak Konsztantin Averka tudott betalálni a harmadik negyedben.

A négygólos előny Zalánki Gergő második – a tornán tizenhatodik – találatával ötre hízott, ezzel lényegében el is dőlt a mérkőzés, de a montenegróiak nem adták fel, Miroszlav Perkovics góljaival faragtak a hátrányukon. A vége izgalmasabb lett a kelleténél, de a magyar válogatott két gólt megőrzött előnyéből, s 8–6-ra nyert, a közönség pedig még az utolsó percekben is úgy biztatta a mieinket, mintha világbajnoki döntőt játszanának – a szurkolókon nem múlt semmi.

Azt nem állítanánk, hogy minden jó, ha a vége jó, de apró szépségtapaszt jelenthet a Montenegró elleni siker, amellyel férfiválogatottunk a hetedik helyen zárta a hazai rendezésű világbajnokságot.

PERCRŐL PERCRE

32. perc: Lévai véd még egyet, VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! A magyar válogatott 8–6-ra legyőzte Montenegrót, így a hetedik helyen végzett a világbajnokságon.

32. perc: Djurdjics erős lövését Lévai védi, így alighanem végképp eldőlt a mérkőzés.

31. perc:
Averka lövése a kapufán csattan, mi támadhatunk, de Tesanovics véd Vámos kísérleténél.

31. perc: Hárait kiküldik, montenegrói időkérés. Így még izgalmas lehet a vége.

30. perc: Averka
lő a bal szélről emberelőnyben, Lévairól sajnos most a kapuba pattan a labda. 6–8

29. perc: Märcz Tamás időt kér.

28. perc:
ismét Perkovics eredményes, ezúttal egy szemfüles helyzetkihasználás után. 5–8

27. perc:
ezt az akciót nagyon szépen kijátszotta Montenegró, Perkovics befejezése után immár 4–8 az állás.

26. perc:
Angyal átadása után Zalánki vágja a kapuba a labdát. 3–8

25. perc: KEZDŐDIK AZ UTOLSÓ NEGYED!
A miénk az első támadás lehetősége, emberelőnybe is kerülünk, de Tesanovics védéseinek köszönhetően nincs gól.

24. perc: két jó blokkal zárunk, VÉGE A HARMADIK NEGYEDNEK!

24. perc:
Mezei harcol ki emberelőnyt, a szépen megjátszott emberelőnyt Nagy vágja a montenegrói kapuba. 3–7

24. perc:
sajnos szerencsétlenül pattan meg a labda Zalánki blokkján, Averka lövése így a kapuban landol. 3–6

22. perc:
Pohlt kiállítják, de Averka elhamarkodja a lövést, nem találja el a kaput.

20. perc:
nagyon összekaptuk magunkat védekezésben, kettős emberhátrányban Manhercz blokkjának köszönhetően nem kapunk gólt.

19. perc:
Nagy Ádám bravúros blokkja után ott az újabb magyar gól, Varga Dénes talál be ezúttal! 2–6

17. perc: FOLYTATJUK A HARMADIK NEGYEDDEL!
Most Montenegróé az első támadás lehetősége, de Vámos megszerzi a labdát.

16. perc: VÉGE A MÁSODIK NEGYEDNEK!

16. perc: Vámos
szabaddobásból gyakorlatilag szétlövi a kapu bal oldalát! 2–5

15. perc: Montenegró időt kér.

14. perc:
először kerülünk emberhátrányba, Matkovics gyorsan kihasználja. 2–4

13. perc: Jansik
megúszik egyedül, kapja is a labdát, be is lövi. 1–4

12. perc:
sajnos besurran Lévai keze alatt a labda a kapuba, Matkovics révén megvan az első montenegrói gól. 1–3

10. perc:
Lévai ötödik védése után emberelőnybe kerülünk, némi labdajáratást követően Burián lő a jobb sarokba. 0–3

9. perc: Zalánki
be is vágja az ötöst a bal sarokba. 0–2

9. perc: KEZDŐDIK A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ,
ismét mi vezethetjük az első támadást. Radovics kiállítása után Pohl ötméterest harcol ki!

8. perc:
a montenegróiaknál marad a labda a negyed végére, de nem támadnak. VÉGE AZ ELSŐ NEGYEDNEK!

8. perc:
Radovics lövését hárítja Lévai, ez már a negyedik védése kapusunknak.

6. perc: végre! Nagy Ádám
életerős, lapos bombája a kapu bal oldalába vágódik. 0–1!

4. perc: sajnos egyelőre támadásban nem megy a játék, de a védekezésünk jónak tűnik, most éppen Zalánki szerez labdát.

2. perc: Lévai kezdett a magyar kapuban, és rögtön két védéssel indítja a meccset!

1. perc: KEZDÜNK!
Manhercz elhozza a labdát a ráúszásnál, de sajnos az első bejátszásból sem lövés, sem kiállítás nincs.

ELŐZMÉNYEK

Előzetesen senki sem arra számított, hogy a magyar csapat kezdi a férfitorna utolsó napjának programját, de úgy alakult, hogy az első helyosztón kell játszani Montenegró ellen.

ÖKLÖS UTÁN HASBA RÚGÁS – értékelt a feldúlt Märcz Tamás, miután az általa irányított magyar férfi vízilabda-válogatott 11–11-es döntetlen után ötméteresekkel 5–4-re kikapott az amerikaiaktól az 5–8. helyért vívott mérkőzésen, így a hazai rendezésű világbajnokság utolsó napján a hetedik helyért játszik a montenegróiak ellen.

És most hagyunk időt, hogy mindegyik tagmondat leülepedjen, mert az összes meglehetősen súlyos tényeket rögzít.

„Az egész mérkőzés borzalmas volt, egyszerűen nem értem, hogyan kerülhettünk ilyen mélyre – mondta önkritikusan Zalánki Gergő, a válogatott balkezese. – Az amerikai válogatott erős ellenfél, nem is a vereség fáj a legjobban, hanem a játékunk, ami nagyon gyenge volt. Aki ért a vízilabdához, láthatta, hogy teljesen szétestünk, s bár olyanoktól is kapunk negatív kommenteket, akik nem értenek hozzá, azokat is megérdemeljük. Nincs mit szépíteni, szánalmas, ami történt, mindenkinek el kell gondolkodnia, hogy mi vezetett idáig, mert máshogyan nem tudunk kikászálódni a gödörből.”

A magyar válogatott különösebb meggyőződés nélkül darált, egyértelmű volt, hogy az olaszoktól elszenvedett negyeddöntős vereség maradandó nyomokat hagyott a lelkekben.

„Nyerni akartunk, de úgy érzem, hogy nem tudtuk feltüzelni magunkat erre a mérkőzésre – mondta a három gólt szerző Nagy Ádám, aki a kevés dicsérhető játékosunk között volt az amerikaiak ellen. – Valamennyire örülök, hogy jó teljesítményt nyújtottam, de összességében ez semmit sem ér, mert csak a győzelem számít. Montenegró ellen bármi áron, de nyernünk kell, a saját becsületünk és a közönség miatt is. Meg kell hálálni, hogy bár az ötödik–nyolcadik helyért játszottunk, mégis hatezer ember jött ki az uszodába.”

Azonban két ilyen rettenetes mérkőzés után már Münchhausen báróként, a saját hajánál fogva kellene kirántania magát a csapatnak, ha nem is a mocsárból, de legalább a Hajós uszoda termálvizéből. A kapitány szerint azonban nincs más választás.

„Részben összeszedtük magunkat az ötödik–nyolcadik helyért vívott meccsre is. Volt azért motiváció, becsületbeli ügy volt, hogy az ötödik helyet megszerezzük, most a becsületgyőzelemre kell hajtani, hogy legalább azzal zárjuk a tornát – értékelt Märcz Tamás, akit ennyire mérgesnek nagyon régen láttunk. – Nem lesz könnyű, mert úgy láttam, hogy Montenegró felfelé építette magát az előző mérkőzéseken – mi meg nem annyira... Úgyhogy van min dolgozni a két meccs közötti negyvennyolc órában, hogy valamiképp megtaláljuk magunkat. Szeretném megköszönni annak a rengeteg embernek, aki kijött és szurkolt, annak ellenére, hogy nem az érmekért játszunk. Minden elismerésem az övék, hogy ilyen nehéz pillanatban sem hagyták itt a csapatot.”

Most már valamit illene visszaadni a közönségnek, ha már éppen hazai medencében jött össze minden idők második legrosszabb világbajnoki szereplése – az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül.

ELLENFÉLNÉZŐ

Egyszer már legyőzték a mieink Montenegrót ezen a világbajnokságon, rögtön a nyitányon.
A magyar válogatott 4–3-as hátrányból sorozatban hat gólt lőtt, ezzel le is zárta a találkozót, a vége 12–8 lett a javunkra. A legtöbb gondot Marko Petkovics okozta, aki négyszer is túljárt Vogel Soma eszén, de ebből hármat akkor lőtt, amikor már eldőlt a mérkőzés. Akkor senki sem gondolt arra, hogy a két csapat nemcsak egymás ellen kezdi, hanem egymás ellen is zárja a tornát, elvégre a jelentősen átalakuló montenegróiakról sejteni lehetett, hogy nem az érmekért csatáznak majd, a mieinknek ezzel szemben sokkal vérmesebb reményeik voltak, ám aztán szertefoszlottak. Az ellenfél egyébként szoros mérkőzéseket játszott az egyenes kieséses szakaszban, a japánokat 10–9-re verte meg a nyolcaddöntőben, a finalista spanyoloktól csak 7–6-ra kapott ki a negyeddöntőben, az 5–8. helyért pedig a szerbek 10–7-re múlták felül Vladimir Gojkovics formálódó együttesét. Láttuk, hogy mekkora a különbség a két csapat között, ha a mieink jól játszanak – de ahhoz, hogy legalább a zárás szép legyen, ismét jól kell játszaniuk.

KÉSŐBB
AZ 5. HELYÉRT

17.00: Szerbia–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport+)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30:
Görögország–Horvátország (Tv: M4 Sport+)
DÖNTŐ
20.00:
Olaszország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik