Vizes vb: a bajnok jelenti, a víz nedves és meleg

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.06.26. 08:16
null
A víz nedves és meleg – Rasovszky Kristóf (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A hat kilométeres váltóversennyel vasárnap elkezdődnek a nyílt vízi úszóviadalok a hazai rendezésű világbajnokságon. A rajt előtti utolsó edzésen a világbajnok Rasovszky Kristóffal beszélgettünk.

 

– A közösségi médiában a rajt előtt nem sokkal posztolt vicces vízbe ugrása azt mutatja, jó állapotban, vidáman várja a vébé rajtját.
– Igen, így van. Pénteken már úsztunk a Lupa-tóban, aztán szombaton is volt edzés, mindenki jól van, én is, úgyhogy kezdődhet a vébé!

– Milyen a víz?
– Nedves.

– Kedves Kristóf...
– Jó, jó, mondom komolyabban: sima és meleg. A tavalyi Európa-bajnoksághoz képest jóval melegebb, úgy huszonhat-huszonhét fokos, de nem tűnik rossznak.

– Vasárnap a csapatversennyel kezdenek, amelyre huszonkét együttes nevezett, korábban sohasem indult ennyi válogatott egy vébén.
– Valóban sok csapat indul, köztük olyanok is, amelyek még sohasem voltak ilyen versenyen. Ez abból a szempontból mindenképpen jó, hogy azt mutatja, a sportágunk egyre népszerűbb, így biztos a helye az olimpián – sőt talán arra is van esély, hogy idővel a váltó is bekerül a programba. Ettől függetlenül az élmezőnyben nem lesz változás a korábbiakhoz képest, a végső rangsor elején azok lesznek ott, akik szoktak – remélem, mi is.

– Mekkora nehézség, hogy több úszó lesz a vízben a csapatversenyeken?
– Ez leginkább az első embereknek lesz valamivel nehézkesebb, főleg, ha a csapat női úszóval kezd, mint a jobb csapatok – így mi is. Nekik nagyon kell arra figyelniük, kivel úsznak, hol vannak azok, aki a nagy csata szempontjából nem számítanak annyira.

– Három számban indul a vébén, a csapatverseny után hétfőn öt, szerdán tíz kilométeren. Élvez valamelyik prioritást, vagy lépésről lépésre halad?
– Az utóbbi. Az elmúlt napokban a csapatverseny került a középpontba, ám ha azon túl vagyunk, hamar el kell felejteni – ha boldogság, ha szomorúság van. Ráadásul mi, fiúk, a vasárnapi váltó után hétfőn kilenckor újra csobbanunk öt kilométeren.

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

PROGRAM

JÚNIUS 26., VASÁRNAP
13.00:
Váltó, 6 km

JÚNIUS 27., HÉTFŐ
9.00:
férfi 5 km
12.00: női 5 km

JÚNIUS 29., SZERDA
8.00:
női 10 km
12.00: férfi 10 km

JÚNIUS 30., CSÜTÖRTÖK
9.00:
férfi, női 25 km

MAGYAR INDULÓK
FÉRFIAK

5 km: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid
10 km: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid
25 km: Gálicz Péter, Kalmár Ákos

NŐK
5 km: Rohács Réka, Balogh Vivien
10 km: Olasz Anna, Balogh Vivien
25 km: Olasz Anna, Rohács Réka

VÁLTÓ
6 km: Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik