Vívó-vb: olaszveréssel döntős a férfi kardcsapat Budapesten

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) PUSZTAI VIOLA (videó)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) PUSZTAI VIOLA (videó)
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 15:40
null
Irán után Olaszországot is legyőzték a magyar kardvívók (Fotó: Földi Imre)
Döntőbe jutott a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron alkotta férfi kardcsapat a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon miután 45:38-ra legyőzte a 2018-ban, vuhsziban ezüstérmet szerző olasz válogatottat. A Dél-Korea elleni döntő 18.50-kor kezdődik. A férfi párbajtőrcsapat Chile legyőzésével kezdett, de a nyolc közé már nem jutott be, Ukrajna legyőzte, végül 11. helyen zárt. A női tőrözők a szintén a nyolcaddöntőben kaptak ki, végül 10. helyet szereztek.

A DÖNTŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHATNAK!

ELŐDÖNTŐ
FÉRFI KARD – CSAPAT


Akár márciusban a világkupa-sorozat magyarországi állomásán, ezúttal is szerencsét hozott a hazai pálya a magyar kardcsapatnak Olaszország ellen. A mieink rendkívül feszült asszó végén 45:38-ra legyőzték a tavalyi döntőst és ezzel a fináléba jutottak. Az ellenfél a kétszeres címvédő Dél-Korea lesz, amely 45:22-re múlta felül Németországot.

Elsőként Szatmári András kötött be, aki rögvest meg is szerezte a vezetést Magyarországnak. Egyéni ezüstérmesünk 5:2-re verte a pénteken bronzérmet szerző olasz riválisát, Luca Curatolit. Jött Szilágyi Áron, aki ugyan csak egy tussal, de még tovább növelte a különbséget. Gémesi Csanád ugyan 7:5-re elvesztette a saját asszóját, de a fórból így is maradt két tus. 15:13

A második kör kísértetiesen hasonló forgatókönyvet hozott: Szatmári hozta a saját párharcát, Gémesi viszont nem tudta elkapni a fonalat, Curatolival szemben 9:4-re alulmaradt, ezzel – ha csak ideiglenesen is, de – az olaszok kerültek előnybe. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Gémesinek szerencséje sem volt, az egyik akció közben ugyanis Curatoli úgy szegycsonton találta, hogy az olasz pengéje el is tört. Rövid ápolás után innen kellett folytatnia a küzdelmet… Jött viszont Szilágyi, aki fordított, majd háromtusos előnyt szerzett újfent. 30:27

Feszült mérkőzést hozott az olaszok elleni elődöntő (Fotó: Dömötör Csaba)
Feszült mérkőzést hozott az olaszok elleni elődöntő (Fotó: Dömötör Csaba)


A hetedik párnál – talán a fentiek miatt is – Decsi Tamás kötött be Luigi Samele ellen, akiről előzetesen annyit mondott, a legkevésbé szeret vele vívni… Az első tust a magyar vívó adta, s ha nem is könnyen – a román vezetőbíró a videó alapján például 35:31-nél megváltoztatott egy ítéletet Samelének adva a találatot – de megőrizte a korábban Szilágyi révén kiküzdött fórt (35:32).

Egyre többször morajlott fel a közönség és zúgott újra meg újra a „Ria-Ria-Hungária”; az olasz padnál pedig egyre több lett az elégedetlenkedő megjegyzés. A pástra nem lépő veterán, Aldo Montano kis híján el is zavartatta magát, annyit reklamált ezekben a pillanatokban. A mentális előnyt Szatmári ki is használta, így a befejezőember, Szilágyi már öttusos fórnál köthetett be. S az előny elégnek bizonyult, kétszeres olimpiai bajnokunk a végén már komolyabb izgalmak nélkül, a „Még egyet! Még egyet!”-buzdítás mellett, 45:38-nál lezárta a mérkőzést, fináléba juttatva Magyarországot.

Decsi Tamás az elődöntő után az NSO Tv kamerája előtt köszönetet mondott a közönségnek, és a dél-koreaiak elleni esélyekről is beszélt.

ALSÓÁGI KÜZDELMEK
NŐI TŐR

A Kanadától elszenvedett vereség után Kreissék két győzelemmel folytatták – immáron a 9. helyért folyó küzdelemben. Ausztriát 45:39-re, majd Kínát 45:40-re győzték le a mieink. A 9. helyet és az érte járó 50 ranglistapontért Németországot kellett volna megverni, ez viszont már nem sikerült.

Németország rögvest az első asszóban ellépett, Leonine Elbert (aki az egyéni versenyben 15:3-mal búcsúztatta Mohamed Aidát), 5:2-re verte Kreiss Fannit. Kondricz Kata innen még nem kis bravúrral egyenlített, ám a mieink a folytatásban is csak futottak az eredmény után...

Hiába alakult az asszók többsége szorosan, Ebert foghatatlan volt a mieinknek, Kondricz 8:1-re, Lupkovics 7:3-ra kapott ki tőle, ezzel pedig el is dőlt a párharc érdemi része. 39:45

A női tőrözők a 10. helyen végeztek Budapesten (Fotó: Dömötör Csaba)
A női tőrözők a 10. helyen végeztek Budapesten (Fotó: Dömötör Csaba)
ALSÓÁGI KÜZDELMEK

FÉRFI PÁRBAJTŐR

Rédli Andrásék szintén sikerrel vették az első akadályt a 9. helyért folytatott küzdelemsorozatban, Németország ellen a vártnál simábban, 45:27-re nyert Magyarország.

A verhetőnek gondolt Kazahsztán viszont remek hajrá után 41:40-re legyőzte a mieinket, akik így a 11. helyért küzdhettek csak. Azt végül Dániát legyőzve megszerezték. 45:36

NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI PÁRBAJTŐR – CSAPAT

2013-ban Budapesten a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállításban a magyar párbajtőrcsapat a világ trónjára ülhetett. Az azóta jelentősen kicserélődött és megfiatalított válogatott – bár Siklósi Gergely személyében az egyéni vb-győztest is soraiban tudhatta – 2019-ben a centerpástokig sem jutott el.

Pedig az olimpiai kvalifikáció szempontjából is rendkívül fontos, ukránok ellen mérkőzés sokáig kecsegtetően alakult. Berta Dániel egálra hozta az első asszót (2:2), s Rédli András is csak eggyel maradt el Bohdan Nikisintől (3:4), miként a már említett Siklósi is a lehető legkisebb különbséggel (3:4) veszítette el saját asszóját. 8:10

A pástra lépő magyar trióból ismét Berta hozta az extrát (2:1), Siklósi és Rédli viszont egy-egy tussal kikapott, így a harmadik kör elején három pont volt Ukrajna előnye – ami még mindig lőtávolnak tűnt. 18:21

Koch  Máté hiába szurkolt a társaknak, a világkupa-sorozatban kell  kiharcolnia az olimpiai kvótát párbajtőrözőinknek (Fotó: Földi Imre)
Koch Máté hiába szurkolt a társaknak, a világkupa-sorozatban kell kiharcolnia az olimpiai kvótát párbajtőrözőinknek (Fotó: Földi Imre)


Siklósi következett, aki harmadszor sem tudott faragni a hátrányon, sőt, a korábbiaknál jóval nagyobb vereséget szenvedett saját asszójában az egyszeres vb- és kétszeres Eb-bronzos Nikisinnnel szemben (3:7). Bertának már mínusz hétnél kellett bekötnie, s bár harmadik párharcát sem veszítette el (5:5), csaknem lehetetlen helyzetben adta át helyét a fejezőember Rédli Andrásnak. A 2013-as vb-győztes együttesből hírmondóként maradt 35 esztendős vívó hiába tett fel mindent egy lapra, s feladva a passzívabb stílust nekirontott ellenfelének, faragni sem tudott a különbségen. 36:45

Ukrajna negyeddöntős, a mieink a 9. helyért mehetnek – ami a világranglista és a későbbi olimpiai kvóta szempontjából is nagyon-nagyon kellene.

A 16 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT
FÉRFI PÁRBAJTŐR
– CSAPAT

Elhúzódott, de nem a magyar válogatott vívása miatt a Chile elleni, nyolcaddöntőért vívott asszó a férfi párbajtőrözőink számára. A mieink már az első körben 12:8-as előnyre tettek szert, Rédli András és Berta Dániel nyerte az asszóját, míg friss egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergely 5:5-ös egálra végzett Rolf Nickellel.

A folytatásban sem vesztett asszót a magyar csapat, Siklósi, majd Rédli váltották egymást a páston. Ám, hogy ne menjen minden olyan gördülékenyen, arról a technika gondoskodott: mintegy tíz percig állt a küzdelem, mert az egyik kábel meghibásodott.

A magyar válogatott ettől sem zökkent ki, sőt az nyolcadik asszóra beszálló Koch Máté pengetörése sem jelentett egy-két perc kényszerszünetnél nagyobb kényelmetlenséget. A Vasas junior-világbajnoka 5:4-es győzelemmel vette ki részét a magyar sikerből, amelyet Rédli tett hivatalossá. 45:24

A férfi párbajtőrcsapat legyőzte Chilét a nyolcaddöntőért (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfi párbajtőrcsapat legyőzte Chilét a nyolcaddöntőért (Fotó: Dömötör Csaba)

NEGYEDDÖNTŐ
FÉRFI KARD – CSAPAT

Szinte megtelt a BOK Csarnok főlelátója a férfi kardcsapat bemutatására. Az elsőként bekötő Szatmári András rögvest magabiztos vívással és 5:3-as előnnyel hálálta meg a biztatást. Szilágyi Áron növelte tovább a fórt (10:6), és még az sem jelentett komolyabb aggodalmat, hogy Gémesi Csanád a harmadik asszóban egy tussal alulmaradt az egyéniben bronzérmet szerző (épp Szatmáritól kikapó) Modzstaba Abedinivel szemben (15:12).

A második körben mindenki hozta a maga asszóját, ezzel 30:16 volt már Szilágyiéknak. Irán a végjátékra sem tudott feljavulni. Sőt, egy-egy akciónál egészen megdöbbentő volt látni, hogy Szilágyi vagy épp Szatmári mennyivel lendületesebben viszi végig a támadásait, mint ellenfelük. Kétszeres olimpiai bajnokunk befejező emberként 5:5-re hozta az utolsó asszót. 45:29

A magyar csapat ellenfele a döntőbe kerülésért Olaszország lesz, miután az olaszok legyőzték a nagy meglepetésre Franciaországot búcsúztató Grúziát. 45:33

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy megismétlődik a tavalyi vuhszi vb-elődöntő, akkor az olaszok 45:42-re győztek a mieink ellen. Azóta a világkupa-sorozatban háromszor találkozott Magyarország és Olaszország, kettőt az olaszok (Varsó: 45:37; Madrid: 45:41), egyet Szilágyiék nyertek (Budapest: 45:43). A helyszín remélhetőleg jó előjel lesz.

A felső ágon az oroszokat nagy csatában búcsúztató németek (45:43) a világbajnoki címvédő dél-koreaiakkal vívnak a fináléért.

Szatmári Andrásék a döntőért vívnak (Fotó: Földi Imre)
Szatmári Andrásék a döntőért vívnak (Fotó: Földi Imre)


NYOLCADDÖNTŐ
NŐI TŐR – CSAPAT

A legjobb tizenhat között elért magabiztos siker után a bravúr elmaradt. A világranglistán egyéniben a mieinknél rendre magasabban jegyzett kanadaiak, főleg a találkozó második felében, női tőrválogatottunk fölé kerekedtek.

Az első asszó még jól alakult, Kreiss Fanni 2:1-re hozta, majd Kondricz Kata 5:5-ös egálnál adta át helyét Mohamed Aidának. A kanadaiak ekkor már kezdtek ellépni, az ötödik párban, Kreiss volt az első, aki ismét asszót tudott nyerni (7:5), de összesítésben még így is hárommal vezettek az észak-amerikaiak.

Mohamed Aida a következő párharcot 6:0-ra elveszítette és ezzel a hatodik pár végére lényegében eldőlt a kérdés… (21:30). Kanada a hajrára sem engedett ki, így pedig fölényes, 45:25-ös győzelmet aratott. A magyar tőrválogatott a 9–16. helyért folytathatja.

Mohamed Aidáék magabiztos sikerrel kezdték a budapesti vb hetedik napját (Fotó: Földi Imre)
Mohamed Aidáék magabiztos sikerrel kezdték a budapesti vb hetedik napját (Fotó: Földi Imre)


A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
NŐI TŐR – CSAPAT

A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Mohamed Aida alkotta magyar csapat nagyon magabiztos volt az egész meccsen, a győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben. Kreiss kezdett és rögtön 5:2-es vezetésre tett szert a magyar csapat. A folytatásban sem volt kérdés, Kondricz egyszer sem hibázott, így 10:2-nél jöhetett Mohamed Aida. Ekkor úgy tűnt, hogy magára találhat a thai csapat, négy pontot szerzett, az előny azonban így is tetemes volt (15:6). Az ezt követő három „párbajban” csupán egy pontot szerzett az ellenfél, 30:7-nél pedig nem volt megállás, Kondricz, Kreiss és Lupkovics gondoskodott róla, hogy kiütés legyen a vége, így 45:12-re győzött a magyar női tőrválogatott.

A SZOMBATI ESEMÉNYEKRŐL, NYILATKOZATOKKAL, ÉRTÉKELÉSEKKEL ITT OLVASHATNAK.

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK CSARNOK

NŐI TŐRCSAPAT
LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Magyarország
–Thaiföld 45:12
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Kanada 25:45
9-16. HELYÉRT
Magyarország
–Ausztria 45:39
9-12. HELYÉRT
Magyarország
–Kína 45:40
9. HELYÉRT
Magyarország–Németország 39:45

FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT
LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Magyarország
–Chile 45:24
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Ukrajna 36:45
9-16. HELYÉRT
Magyarország–Németország 45:27
9-12. HELYÉRT
Magyarország–Kazahsztán 40:41
11. HELYÉRT
Magyarország–Dánia 45:36

FÉRFI KARDCSAPAT
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország
–Irán 45:29
ELŐDÖNTŐ
Magyarország
–Olaszország 45:38

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Kovács Erika, Pircs Anikó, Kocsmár-Tóth István (tudósítás), Pusztai Viola (videó), Földi Imre, Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik