Drámai döntő: egyetlen tuson múlt férfi kardozóink vb-aranya

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) PUSZTAI VIOLA (videó)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) PUSZTAI VIOLA (videó)
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 18:30
Elképesztő izgalmak után, egyetlen tussal, de legyőzte Magyarországot a címvédő Dél-Korea a férfi kard csapatverseny fináléjában a budapesti vívó-világbajnokságon. 
Magyarország ezüstérmes lett a férfi kardozók csapatversenyében (Fotó: Földi Imre) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Magyarország ezüstérmes lett a férfi kardozók csapatversenyében (Fotó: Földi Imre) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!


VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK CSARNOK
FÉRFI KARDCSAPAT, DÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 44:45

„Egy év múlva, Tokióban, ha eljön a pillanat, reméljük, képesek leszünk valóra váltani az álmunkat” – mondta a szövetségi edző, Decsi András jó egy órával a Dél-Korea ellen egyetlen tussal elvesztett döntőt követően a BOK Csarnok médiatermében.

Ugyan nem sikerült letaszítani a dél-koreaiakat a kardvívás trónjáról, Budapesten újfent bebizonyosodott, állhat az egész ázsiai csapat top húszas versenyzőkből, igenis verhető. Ennél több pedig egy főpróbára aligha kell.

A főpróba szót már Gémesi Csanád használta, aki az olaszok elleni elődöntőben közel állt ahhoz, hogy negatív hőssé váljon, majd az esti fináléban ő vívott először igazi extrát. A Ha Han Szol ellen 8:2-re megnyert asszója volt talán az első igazi fordulat a fináléban. A másodiknál is a 32 esztendős magyar volt a páston. 22:22-nél egy elsőre Gémesinek ítélt tust a videó alapján Oh Szang Uknak adtak inkább, az egyéni aranyérmes pedig kegyetlenül kihasználva a lehetőséget pillanatok alatt 22:25-re alakította az állást.

„Fordulópont volt, annyi biztos, de nincs okunk a bíróval foglalkozni. Belülről azt éreztem, találtam, de nem foghatjuk erre. Főleg, hogy később tudtunk fordítani még. Egyik tus sem fontosabb, mint a másik. Na jó, talán az utolsó, főleg 44:44 után mégis kicsit fontosabb, de csak az az egy.”

Azt az egyet pedig Oh adta, immáron Szilágyi Áronnak. Kétszeres olimpiai bajnokunk az utolsó asszóban londoni és riói önmagát idézte, ezen az estén viszont ez sem volt elég.

„Mint mindig, most is a vívásunkban fogjuk keresni a válaszokat. Az álmunk nem változott. Ezt az ezüstöt Tokióban egy még fényesebb éremre váltanánk” – mondta a díjátadó után.

S adjunk neki igazat: ha Dél-Koreát négyévente csak egyszer lehet megverni, akkor az egy olimpián sikerüljön, ne egy vb-n. Még ha azt a vb-t Budapesten is rendezik.

A NAP TOVÁBBI ESEMÉNYEIRŐL ÉS EREDMÉNYEIRŐL ITT OLVASHAT!

ASSZÓRÓL ASSZÓRA

9. ASSZÓ: SZILÁGYI ÁRONOH SZANG UK 44:45 (7:5)

Szilágyié az első tus, de Oh egyből megkontrázza (38:41). Szilágyi megint jön előre, a dél-koreai konkrétan úgy csinál, mintha átugorhatná a felé tartó pengét, de hiába az NBA sztárokat megszégyenítő súlypontemelkedés, nem úgy van az! 39:41! És Szilágyi talál megint, Oh videót szeretne, meg is nézik, de miénk a pont! 40:41! És aztán egy védés, és egy jó visszatámadás, egál! 41:41. Leírhatatlan a hangulat a csarnokban!

„Ria-Ria-Hungária!”

ÉS OTT VAN! Vezetünk! Jó a védés megint és remekül fejezi be az akciót! 42:41!

43:41! De visszanézik. Óriási füttykoncert…

„Áron, Áron, Áron!”

Megadják! Oh reklamál, de maximum lapot fog kapni, pontot nem.

Szépít a dél-koreai, most Szilágyi kér videót, de az óriáskivetítő alapján feleslegesen, az első szándékból nem találta el Oht, utána meg már a dél-koreaié volt a tus. 43:42.

És egál sajnos megint. Vitatható. Szilágyi vitatja is. A közönség is. De a vezetőbírót nem hatja meg (43:43).

Viszont a következő megint Szilágyié! 44:43!

Még egyet!

A dél-koreai olasznak hiszi magát, úgy reklamál…

44:44. Oh szinte spárgázva találja el Szilágyi előre nyúló karját.

Egy tus dönt…

Mind a ketten jönnek előre, mindkét lámpa villan. Videózni kell…

Nincs tus.

Jönnek előre, de Szilágyi nem találja el Oht, aki mögött jó ha két lépés maradt a pástból... igazán leszaladhatott volna, de nem. Most Szilágyi az, aki behátrál, majd ritmust váltana, de a dél-koreai előrenyúl és eltalálja, mielőtt Áron kardja odaérhetne. Ezt is megnézik, de Szilágyi testbeszéde árulkodó…

És vége. 44:45

Oh…

8. ASSZÓ: SZATMÁRI ANDRÁS–KIM DZSUN HO 37:40 (6:5)

Az első két tus Kimé, és aztán a harmadikat is neki ítéli meg a vezetőbíró (31:38). Már hét van közte. Innen nagyon-nagyon nehéz lesz… De Szatmári megteszi, ami tőle telik, a következő perceket 5:1-re hozza, ezzel 36:39-re felzárkózunk! És jöhetne a következő is… mondjuk kell egy kis videós segítség, pedig egyértelmű volt elsőre is, hogy Szatmári kezdeményezett, talált, aztán egy vaskosabb fáziskéséssel találta el őt a dél-koreai. A lényeg, hogy megvan (37:39). Viszont a következő már tényleg Kimé. Mínusz három. Jön Szilágyi Áron befejezni. Olimpiai forma kellene! 37:40

7. ASSZÓ: DECSI TAMÁS–GU BONG IL 31:35 (4:5)

Decsi Tamás érkezik, de Gu megy: az asszón belül 2:0-ra, ezzel összesítésben már 27:32 Dél-Koreának. Decsi szépít, majd a következő akciónál is kezdeményez, talál, de a vezetőbíró Gut hozza ki győztesnek. Visszanézik. Most is Gu. 27:33.

Jön egy 4:0-s sorozat Decsitől! Felrobban a BOK Csarnok, olyan hangorkán a válasz! „Tomi, Tomi, Tomi” zengi a lelátó. 31:33

Az asszó hajrája viszont megint a dél-koreaié, 31:35.

6. ASSZÓ: SZILÁGYI ÁRON–KIM DZSUN HO 27:30 (5:5)

Cseréltek a dél-koreaiak, az egyéni versenyben 18. helyet szerző Kim két gyors tussal hálálja meg a bizalmat (22:27). 7:0-s sorozatban a kétszeres címvédő. Szilágyi viszont megtöri a szériát és egymás után háromszor is talál, ezzel 25:27! Sőt, megvan a negyedik is, 26:27! És akkor már az egalizálást jelentő ötödik is, 27:27! A dél-koreai érzi a bajt, kiadja a fegyverét és kér egy másikat. Kötve hiszem, hogy azzal volt a baj… Viszont a szusszanásnyi szünetet jól használja ki, egy érdekes ugrálós, oldalazós akció végén talál és ezzel ismét Kimnél az előny (27:28).

Az utolsó két tus is a dél-koreaié lenne, de a 30. tust úgy adta, hogy közben lelépett a pástról, nem ér, plusz sárga lap. Visszaveszik a sisakokat, megyünk tovább. Némi közjáték után. Decsi Andrásék szerint egy plusz pont járna nekünk… De nem kapjuk meg.

Aztán jön egy akció, Szilágyi talál, majd a dél-koreait továbbviszi a lendület… és ő kapja a pontot. Véleményes. És akkor finoman fogalmaztunk. 27:30


5. ASSZÓ: GÉMESI CSANÁD–
OH SZANG UK 22:25 (2:7)

33. hely a különbség a világranglistán a két pástra lépő között, de Gémesit ez ma este aligha érdekli. Az első érvényes találat az övé! Ismét hárommal vezetünk! Ezt gondoljuk, de visszanézik videón, a dél-koreaié (20:19). No de a következő már egyértelműen Gémesié! (21:19). Gémesi előreindul, Oh behátrál, aztán kinyújtja a karját, Gémesi pedig szabályosan beleugrik, kár érte (21:20).

Zúg a „magyarok, magyarok”. A BOK csarnok csaknem megtelt. Gémesi újabb sikeres akcióval hálálja meg a biztatást (22:20).

Most viszont Oh talál kétszer is, ezzel egál (22:22). Viszont a vezetést nem tudja megszerezni, elüt Gémesi mellett, aki válaszul mellbe találja. Videóért „kiált” megint… és igazat adnak neki. Szóval mégis vezet (22:23). És szinte azonnal 22:24. És 22:25. Nagyon kellemetlen fordulat lehet az a videózás, de ne legyen igazunk.

4. ASSZÓ: SZATMÁRI ANDRÁS–GU BONG IL 20:18 (5:6)

Megmosolyogtató jelenetekkel indul az asszó, nagyjából négyszer vágtak el oda-vissza egymás mellett Szatmáriék, a végén viszont sajnos Gu az, aki talált (15:14). Szatmári indul előre, de a dél-koreai bravúros mozdulattal belevág, majd övé is a pont (15:15). Szatmári ellenőrizteti a fegyverét… sajnos jó, úgyhogy a találat is ér. A következő akció Szatmárié, legalábbis azt hisszük mind, a videótól viszont szólnak, visszanézik és a vezetőbíró megváltoztatja az ítéletét (15:16). Ismét Dél-Koreánál az előny.

Felváltva találják el egymást 18:18-ig hol egy tus Szatmárinál, hol egy Gu Bong Ilnél. 19:18-nál Szatmári visszaszerzi a vezetést, a koreai ázsiaitól váratlan vehemenciával reklamál, visszanézik, de ezúttal nem változtat a bíró a döntésén, marad a 19:18 ide! Újabb kettős, ebben a fegyvernemben ez nem számít, majd újabb reklamáló dél-koreai, de Szatmári számára ez sem számít: felállnak, és egyből lerohanja, 20:18!

3. ASSZÓ: GÉMESI CSANÁDHA HAN SZOL 15:12 (8:2)

Gémesi 3:0-s sorozattal kezdett a világranglista 14. helyezettje ellen és ezzel pillanatok alatt egalizált (10:10). A vezetést viszont nem tudja megszerezni. A koreai előtt egy gyors kiszúrás után eltalálja, majd egy elnyúló akció végén, hatalmas szerencsével két tusra növeli a különbséget. Gémesi milliméterekre volt a találattól, de valahogy nem érte el (10:12). Viszont a 32 esztendős magyar egy újabb 3:0-s sorozatba kezd és ezzel már a fordítás is megvan! Eddig extrát vív (13:12). Egy kettős jön, érvénytelen. Aztán ismét együtt villan a két lámpa, Ha ünnepelteti magát, de a vezetőbíró mutatja, megvolt a védés és jó a visszaszúrás (14:12), ezzel pedig nincs vége, Gémesi felteszi a pontot az i-re, 15:12!

2. ASSZÓ: SZILÁGYI ÁRON–GU BONG IL 7:10 (2:6)

A korábbi világelső, jelenleg 11. helyen álló koreai az első tus, de Szilágyi egyből válaszol.Videózni kellett, de a vezetőbíró megadja (6:6). A folytatás viszont nem alakul jól, Gu kétszer is eltalálja olimpiai bajnokunkat, aki picit ki is néz a többiekre (6:8). Jön előre a dél-koreai, de Szilágyi megcselezi, és a végén eltalálja a fejét (7:8), az utolsó két tus viszont a hatszoros Ázsia-bajnoké… 7:10

1. ASSZÓ: SZATMÁRI ANDRÁSOH SZANG UK 5:4 (5:4)

Szatmárié volt az első találat, de aztán a dél-koreai fordítani tudott, majd egy elsőre vitathatónak tűnő ítélettel kettővel is ellépett az egyéni győztes (1:3). Szatmári szépít, majd egy védés visszaszúrás után egalizál. A kardvívás tempóját mutatja, hat másodperc telt el a vívóidőből ekkor… A dél-koreai megint megszerezte a vezetést (3:4), majd előre indult, de nem találta el a 2017-es vb-győztest, Szatmári viszont elérte a vállát (4:4). Bármi is lesz, erős kezdés! És Szatmárié az utolsó találat az asszóban! Vezetünk! Ha már egyéniben nem sikerült, itt a revans. Vagyis az első lépés a revans felé… 5:4!

ELŐZMÉNYEK

A női párbajtőr döntője után egyből kezdődik a Magyarország–Dél-Korea finálé a férfi kard csapatversenyben. A jelenlegi, várható kezdési idő: 19.05.

Befejezték Kína ráadás után, aranytussal 29:28-ra verte Oroszországot, így a női párbajtőr csapatverseny aranyérme az övéké.

A harmadik hely az olaszoké lett, akik 45:38-ra győzték le a németeket.

HÁTTÉR

Szilágyi Áronék legutóbb 2017-ben, Lipcsében vívhattak döntőt csapatban, akkor szintén Dél-Korea volt a mieink ellenfele, és az ázsiaiak 45:22-es győzelmet arattak.

Dél-Korea jelenleg vezeti a világranglistát, s a budapesti vb-n úgy jutott el a fináléba, hogy 34 tusnál egyetlen párharcban sem kapott többet. Románia tudta a dél-koreaiakat leginkább megszorongatni – ez a negyeddöntőben sikerült. A tizenhat közé kerülésért Üzbegisztánt 45:15-re, a nyolcaddöntőben Nagy-Britanniát 45:21-re, az elődöntőben Németországot 45:22-re győzték le.

Csak összehasonlításként, a dél-koreai csapatból Oh Szang Uk világelső, Gu Bong Il a 11., Kim Dzsun Ho a 13. Ha Han Szol a 14., míg a mieink közül Szilágyi Áron az 5., Szatmári András a 12., Decsi Tamás a 32., Gémesi Csanád a 37. a budapesti világbajnokság egyéni eredményeivel már frissített, új júliusi világranglistán.

A NAP EDDIGI ESEMÉNYEIRŐL ITT OLVASHAT!

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK CSARNOK
FÉRFI KARDCSAPAT
SELEJTEZŐ
Magyarország
–Vietnám 45:31
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország
–Egyiptom 45:32
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország
–Irán 45:29
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Olaszország 45:38

DÖNTŐ
Magyarország–Dél-Korea 44:45

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Kovács Erika, Pircs Anikó, Kocsmár-Tóth István (tudósítás), Pusztai Viola (videó), Földi Imre, Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik