Sakk: Gaál Zsóka a legjobb női játékos lett Szlovéniában

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.03. 14:14
null
A 16 éves Gaál Zsóka a Szlovéniában rendezett nemzetközi nyílt sakkversenyen a legjobb női játékosként a harmadikként végzett.

Ebben az évadban is folytatja remek szereplését a 16 éves sakkozó, Gaál Zsóka. Az ajkai kiválóság az idei első megméretésén, a szlovéniai Nova Goricában rendezett nemzetközi nyílt felnőttversenyen ült asztalhoz, és a kilenc partijából ötöt megnyerve, valamint hármat döntetlenre hozva,

6,5 ponttal az előkelő harmadik helyen végzett.

„Ezen a nyílt versenyen tizenöt országból kilencven játékos indult, ezért is örülük, hogy a harmadik helyen végeztem – számolt be a reménység az Utanpotlassport.hu-nak. – A startlistán a tizenharmadik kiemelt voltam, és bár nehezen lendültem játékba, négy forduló után csupán két ponttal álltam, a verseny második felében sikerült feljavulnom. Természetesen annak külön örülök, hogy a mezőny legjobb női játékosa lettem, és csak az egyik edzőm, a második helyen végző Berkes Ferenc, valamint a győztes olasz Pier Lugi Basso előzött meg. A decemberi felnőtt magyar női bajnoki címem után ez volt az első versenyem.

A terveim szerint addig még sok erős nemzetközi versenyen fogok játszani.”

A 16 éves Gaál Zsóka remek eredménnyel kezdte az évet a felnőttek között Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

Gaál Zsóka ismét nagyszerű elmúlt évet tudhat maga mögött. Az sokra hivatott tinédzser tavalyi sikerei közül kiemelkedik, hogy az U16-osokat képviselve meghívást kapott a női világválogatottba, amely Kazahsztán csapatát múlta felül úgy, hogy Zsóka a rapid kategóriában az All Star-együttes legjobb pontszerzője volt. Aztán az U16-osok hollandiai sakkolimpiáján a fiúk között a magyar csapatnak ötven százalékos teljesítménnyel segített, a Garuda Ajka BSK  tagjaként pedig az európai klubcsapatok viadalán ezüstérmet szerzett.

A Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterek által edzett kitúnőség továbbá a montenegrói női Európa-bajnokságon a második táblán játszott, és a nemzeti csapat legjobb pontszerzőjeként női nagymesteri normát szerzett. A Magyar Sakkszövetség mindezek elismeréseként a 2023-as év női sakkozója címmel tüntette ki Zsókát, aki az év végén a női magyar bajnokságot is megnyerte.

(Kiemelt képünkön: Gaál Zsóka Forrás: Gaál Zsóka /Facebook)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik