Vizes vb: Hosszú Katinka erődemonstrációt tartott az előfutamban

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 06:27
null
Hosszú Katinkát nehéz lesz megfogni 200 méter vegyesen (Fotó: Derencsényi István)
Vasárnap hajnalban megkezdődött a medencés úszók versenye is a dél-koreai vizes világbajnokságon: Hosszú Katinka minden idők hetedik legjobb idejével ment tovább az elődöntőbe, de Késely Ajna egyéni csúcsa, Szabó Szebasztián erős mezőnyből való továbbjutása, vagy a férfi gyorsváltó olimpiai kvótaszerzése is biztató.

 

Hosszú Katinka azzal a tudattal kezdte meg a kvangdzsui vizes világbajnokságot, hogy folytathatja páratlan győzelmi sorozatát: egymás után a negyedik vb-jén nyerheti meg a 200 és a 400 vegyes aranyérmét is, márpedig ugyanabban az úszásnemben hasonló sorozatra még nem volt példa a sportág történetében.

Háromszoros olimpiai bajnokunk előbbi számban kezdte meg a szereplését, és nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy rögtön a földbe – vagy jelen esetben vízbe – döngölt mindenkit. 2:07.02-es idejét minden idők hetedik legjobbjaként (a hétből öt az ő nevéhez fűződik) jegyezhetjük fel, azt pedig mondanunk sem kell, hogy az előfutamokat illetően csúcsot döntött. A természetesen az első helyen továbbjutó Hosszú egy másodpercen belül volt 2015-ös világcsúcsánál, ráadásul a szám utolsó résztávján, gyorson még a kazanyi idejét is sikerült felülmúlnia.

Jakabos Zsuzsanna szintén nagyszerűen teljesített, s bár 31 századmásodperccel lemaradt a még továbbjutást érő 16. helyről, elmondása szerint végig sikerült megcsinálnia azt, amit szeretett volna.

Női 100 méter pillangón Szilágyi Liliánának szurkolhattunk, a 22 éves versenyző a hatodik előfutamban csobbant vízbe, 59.32-es ideje a 26. helyhez volt elegendő, így ő nem lesz ott a délutáni elődöntőben.

Több magyar örömöt tartogatott a férfi 50 pillangó és a női 400 gyors: bár előbbiben Cseh László nem tudta hozni a saját magától elvártakat, így lemaradt a középdöntőről, az első világversenyén szereplő Szabó Szebasztián 23.07-tel a második helyet szerezte meg a futamában, összesítésben pedig negyedikként jutott tovább.

„Próbálom magam összerakni. Nem úsztam ki magam, de nem is haladtam, ez az eredmény még a száz pillangónak, kezdésnek is lassú. Kezdem érezni, hogy mi az, ami jól működhetne, de nem tudtam eddig a versenyre összerakni” – mondta Cseh László az M4 Sportnak.

Női 400 m gyorson Késely Ajna 4:03.51-es idővel, egyéni csúccsal a harmadik helyen jutott döntőbe, csak Katie Ledecky, valamint Ariarne Titmus tudta megelőzni. Kapás Boglárkával szintén találkozhatunk a fináléban, ő a hetedik legjobb időt úszta.

„Nagyon erős a mezőny, tudtam, hogy jót kell úsznom ahhoz, hogy bejussak a fináléba. Ariarne Titmusszal próbáltam menni, tudtam, hogy ő erősebben kezd. Az eddigi legjobb délelőtti időmből négy-öt másodpercet sikerült lefaragnom, az érzés viszont ugyanolyan volt, mint máskor. Meglátjuk, mert délután mindig jobbat megyek”– mondta Késely, aki a fináléban megcélozza Kapás országos csúcsát (4:02.37).

„Boldog vagyok, mert döntőbe jutottam. Mondjuk, amikor megláttam az időt, akkor jöttem rá, miért is nem fáradtam el. A fináléba mindenképpen szeretnék 4:03 alá bemenni” – mondta Kapás.

Férfi 100 mellen Horváth Dávid volt az egyetlen magyar induló, 1:02.38-as ideje a 46. helyhez volt elegendő.

A 4x100-as férfi gyorsváltó végül a Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd, Szabó Szebasztián összeállítású csapattal igyekezett kiharcolni a döntőt, s ez végül óriási izgalmak közepette sikerült is. A japánok 26 századdal megelőző magyar csapat ezzel kivívta a 2020-as tokiói olimpián való szereplés jogát, ráadásul másodszor szerepelhetünk világbajnoki döntőben ebben a számban.

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU

ÚSZÁS
Előfutamok
Női 200 m vegyes (Hosszú Katinka 2:07.02-es idejével az első helyen jutott tovább, Jakabos Zsuzsanna 2:13.29-cel a 17. lett)
Férfi 400 m gyors
Női 100 m pillangó (Szilágyi Liliána 59.32-vel a 26. lett, így nem jutott tovább)
Férfi 50 m pillangó (Cseh László 23.94-gyel, 32-ként nem jutott tovább, Szabó Szebasztián 23.07-tel a negyedik helyen került az elődöntőbe)
Női 400 m gyors (Kapás Boglárka 4:07.05-tel hetedikként, Késely Ajna 4.03.51-gyel harmadikként jutott be a döntőbe)
Férfi 100 m mell (Horváth Dávid 1:02.38-cal 46. lett, így nem jutott tovább)
4x100 m női gyorsváltó
4x100 m férfi gyorsváltó (Magyarország: Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd, Szabó Szebasztián – 3:13.90-nel a 8. helyen kerültünk döntőbe)

13.00:elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport)
Benne:
Férfi 400 m gyors, döntő
Női 100 m pillangó, elődöntő
Férfi 50 m pillangó, elődöntő (Szabó Szebasztián)
Női 400 m gyors, döntő (Kapás Boglárka, Késely Ajna)
Férfi 100 m mell, elődöntő
Női 200 m vegyes, elődöntő (Hosszú Katinka)
4x100 m férfi gyorsváltó, döntő (Magyarország)
4x100 m női gyorsváltó, döntő

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik