KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.05.12 09:01 Frissítve: 2021.05.12 09:36

Vizes Eb: Öt és tíz kilométeren is érmet szeretnék – Rasovszky

Jel is lehet Tokió előtt a budapesti jó szereplés, de a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf inkább állapotfelmérőként tekint a hazai Eb-re.

Rasovszky Kristóf sem tudja, mennyire adhat valós képet a tokiói erőviszonyokról a Lupa-tóban kialakuló eredmény (Fotó: Török Attila)

– Nemcsak úszóként vizsgázik a következő másfél hétben – amikor a nyílt víz mellett a medencés versenyen is indul –, hanem katonaként is helyt kell állnia. Hogyan lehet felkészülni a buborékéletre, a szigorúságra, a fegyelemre?
– Az ember egy-egy viadal előtt és alatt egyébként is kellőképpen fókuszál, fegyelmezetten csinál mindent, nem a versenynapja előtt kezd el kirándulgatni például, vagyis ebből a szempontból nem lesz változás – mondta Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) nyílt vízi világ- és Európa-bajnok. – Az már nehezebb lesz, hogy a verseny végén is tartanunk kell magunkat a szabályokhoz, nem lehet bárhová elmenni kikapcsolódni: a buborékban az első pillanattól az utolsóig a szabályokat betartva kell létezni. Mégsem hiszem, hogy ez mostanra bárkinek is gondot okozhatna, hiszen az elmúlt néhány hónapban a nagyobb versenyeken már hozzászokhattunk, vagyis a tesztelések, az, hogy csak a szállodában és a viadal helyszínén tartózkodhatunk, senkinek sem lesz újdonság.

– A Lupa-tó a külföldieknek mégiscsak az lesz, csak egyszer „próbálhatták ki” a tavat téthelyzetben, ráadásul a szokatlanul hideg időjárás miatt a szabályok által előírt minimumot, a tizenhat fokot is csak alig-alig érte el a vízhőmérséklet az elmúlt napokban – nem tart a hideg víztől?
Sokkal jobban szeretem, mint a meleget.

– De hogy lehet megszokni?! Mit érez az úszó az ennyire hideg vízben?
– Az első öt perc biztosan nehéz lesz mindenkinek, hiszen olyankor még nem alkalmazkodik a testünk a hideghez.

TÚL A MINIMUMON

Megkönnyebbülhetett mindenki: kedden már 17 fokos volt a Lupa-tó vize, s mivel az előírt minimum 16, nem fenyegeti veszély a nyílt vízi versenyek megtartását.

„Hétfőn és kedden is edzettünk a helyszínen, már most melegebb a víz, mint három évvel ezelőtt a glasgow-i Európa-bajnokságon volt... – mondta Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Elvárásokat ebben a szakágban nem szoktunk megfogalmazni, hiszen előfordulhat, hogy az egyik nap valaki nyer, a másik távon meg adok-kapokba keveredik, megtépik a fülét, és a mezőny végén végez. A korábbi eredmények alapján az persze benne van a pakliban, hogy Rasovszky Kristóf öt és tíz kilométeren is érmet szerez, de a csapatunkból mások is odaérhetnek a dobogóra vagy a közelébe.”

– Vacognak?
– Ha azt nem is, de a testrészeink, amelyeket nem véd ruha, az arc, a kéz, a csukló, a lábfej, ki lesznek téve ennek a hideg hőmérsékletnek, ez meg erősen szúró érzést kelt. Aztán ahogy bemelegszik az ember, elkezd fűteni a teste, s hozzászokik a hideghez, és onnantól már nem lesz gond – később ismét lehet. Biztos lesznek olyanok, akik dideregve szállnak majd ki a tóból, akik takarót kérnek, vagy rohannak a forró fürdőbe.

– A huszonöt kilométert ezúttal kihagyja, noha a legutóbbi Európa-bajnokságon nyert ezen a távon is – mellette öt kilométeren is, tízen pedig célfotóval maradt le az aranyról. A glasgow-i eredményeiből kiindulva két dobogós helyezéssel számolhatunk?
– Igen, öt és tíz kilométeren is éremmel szeretnék zárni.

– Azért mondja, mert már bizonyított jó néhányszor, vagy mert ezzel is motiválja magát, vagy mert ezt várják el?
– Mindegyikből egy kevés. Jól sikerült a felkészülés, talán nem túlzás, ha azt mondom, életem egyik legjobb formájában vagyok, ezért is bízom abban, hogy mindkét távon a győzelemért fogok harcolni. Persze, többen lehetünk képesek éremszerzésre, úgyhogy semmiképpen sem vár rám könnyű feladat, de képes vagyok megállni a helyem e kiválóságok között is, képes vagyok a dobogós helyezés elérésére.

– Egyszer dobogóról, másszor győzelemről beszél. Van közös halmazuk, de most akkor hogyan is fest a titkos álom?
– Ha a legbelsőbb vágyaimat is elárulnám, nem ezt mondanám... Ígérem, ha valóra váltom, megosztom mindenkivel.

– Ugye tudja, ha jól úszik a hazai Eb-n, még inkább olimpiai (arany)esélyesként kezeli mindenki?
– Szakmai következtetéseket lehet levonni az Európa-bajnokság után, ám túlságosan messzemenőt mégsem, hiszen Tokióban más körülmények várnak ránk, más lesz a mezőny összetétele és létszáma is. Az Eb jó állapotfelmérő, jó versenyzési lehetőség, és elsősorban nekem hozhat pozitívumot: elég megnyugtató tud lenni, ha az ember egy felkészülési időszak után meg tudja mutatni, mire képes. De az olimpiai nyílt vízi versenyig még két és fél hónap van, ráadásul az itteni hideg vízzel ellentétben ott nagyon meleg lesz a víz és a levegő is. Tehát teljesen más lesz az a viadal, amelyen ráadásul csak huszonöten indulunk, és ilyen mezőnyben sokkal kisebb távolságok tudnak kialakulni az úszók között. Vagyis ami itt történik tíz kilométeren, előre jelezheti, hogy mi fog történni Tokióban – ám előfordulhat, hogy mégsem.

Rasovszky Kristóf szereti a hideg vizet, Tokióban viszont a meleggel kell megbarátkoznia (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

VIZES EB, BUDAPEST
A NYÍLT VÍZI ÚSZÁS PROGRAMJA
Szerda
11.00:
5 km, nők (Szimcsák Mira, Vas Luca)
14.45: 5 km, férfiak (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel)
Csütörtök
10.00:
10 km, nők (Olasz Anna, Rohács Réka, Sömenek Onon Kata)
14.00: 10 km, férfiak (Galicz Péter, Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel)
Szombat
14.30:
csapatverseny (Magyarország)
Vasárnap
9.30:
25 km, férfiak (Galicz Péter, Huszti Dávid)
9.40:  25 km, nők (Olasz Anna, Sömenek Onon Kata, Vas Luca)

2021.07.28 22:29:13

Úszás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nincs annyi kalap, amennyit megemelhetünk előtte.

2021.07.27 17:21:12

Úszás SZABÓ GÁBOR

Két évben is minden gyorsúszószámot megnyert a bajnokságon, 1941-ben Európa-csúcsot úszott 400 méteren.

2021.07.14 10:52:08

Úszás nemzetisport.hu

Írj személyes üzenetet a Coop üzletekben kihelyezett hajrászalagokon! (x)

2021.07.14 21:49:03

Úszás M. D.

Ahogy a TV2 fogalmaz, a tokiói olimpiára készülő sportoló „a nézők tapsviharában szeretne úszni”.

2021.06.18 10:40:34

Úszás SZABÓ GÁBOR

A 140 éve született legenda labdarúgásban, gyorskorcsolyában és vízilabdában sporttörténeti elsőségekből vette ki a részét.