Történelem, Rasovszky Kristóf ezüstérmes 10 km-en!

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.07.16. 00:46
null
Rasovszky Kristóf ezüstérmes! (Fotó: Getty Images)
Megvan az első magyar érem az idei vizes világbajnokságon: Rasovszky Kristóf a második helyen végzett a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban Fukuokában. Ez az első magyar érem a királyszám történetében, amely egyben kvótát ért a 2024-es párizsi olimpiára.

ÖSSZEFOGLALÓ

A verseny elejét mindkét magyar megnyomta, hogy elkerülje a közelharcokat. Az olimpiai bajnoki cím védője, a német Florian Wellbrock az élre állt, és nem is igazán akarta átadni senkinek a vezető pozíciót. A mezőny lassan szétszakadt, de Rasovszky és Betlehem tartotta a tempót az élbolyban.

Nagyjából fél távnál Rasovszky az élre állt, de a német nem hagyta magát, és visszaelőzte. Ezután Wellbrock és Rasovszky felváltva vezettek, az utolsó kör kezdetekor a német állt az élen. Betlehem sajnos leszakadt.

A hajrában Wellbrock erősített, és magabiztosan lett aranyérmes. Mögötte Rasovszky és a másik német, Oliver Klemet hatalmas harcot vívott még az utolsó métereken is az ezüstért. Rasovszky jobban taktikázott, és legyűrte Klemetet, másodikként megérintve a célt.

Rasovszky Kristóf történelmi ezüstérmet szerzett, hiszen korábban magyar úszó még nem nyert világbajnoki érmet az olimpiai távon. Ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

Betlehem a 16. helyen ért célba.

„Megvan a kvóta, nem kell azzal foglalkozni, hogy medencében vagy nyílt vízi versenyen értem-e el – értékelt Rasovszky Kristóf az M4 Sportnak. – Az volt a cél, hogy benne legyek az első háromban, így most már nyugodtan lehet készülni az olimpiára. Éreztem, hogy van erőm. A hajrában Wellbrock elment, de mondtam magamnak, hogy a második helyet nem adom! Az utolsó húsz méteren ugyanannyira kemény voltam, mint amennyire a franciák szoktak lenni. Azt mondták nekem a verseny előtt, hogy legyek olyan kemény, amennyire csak tudok. Hát megcsináltam! Nagyon örülök az éremnek, olimpiai számban ilyen még nem volt, de annak még inkább, hogy van egy év nyugalmam az olimpiáig.”


VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, FUKUOKA
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
Férfi 10 km

1. Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40.30
2. Rasovszky Kristóf +18.70
3. Oliver Klemet (Németország) +20.50

16. Betlehem Dávid +2:50.60

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik