N. T. 2019.07.21 12:13 Frissítve: 2019.07.21 13:25

FINA: megkaptuk! Budapest 2027-ben újra vizes vb-t rendez

Budapest 2017 után 2027-ben ismét házigazdája lesz a világ egyik legfontosabb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak – jelentette a jelenleg is zajló vb helyszínéről, a dél-koreai Kvangdzsuból tudósítónk, Csurka Gergely. A döntésről később a nemzetközi (FINA) és a magyar szövetség (MÚSZ) is beszámolt.


Julio C. Maglione, a FINA elnöke a borítékbontás után (Fotók: Derencsényi István)

A végső szavazást megelőző döntő prezentációt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár és Szántó Dávid, a Magyar Úszószövetség nemzetközi vezetője tartotta angol nyelven.

 
Gyárfás Tamás is ott van Dél-Koreában, a vizes vb-n – fotó

A pályázati bizottság társelnökeként jelen volt Wladár Sándor olimpiai bajnok, a MÚSZ elnöke, továbbá a bizottság tagjaként vett részt az eseményen Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Kemény Dénes, szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző, és a munkában részt vett Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is – áll a Magyar Úszószövetség és a Fürjes Balázs vezette magyar pályázati csapat hivatalos, lapunkhoz eljuttatott közleményében,

A döntés kapcsán Julio C. Maglione, a FINA elnöke emlékeztetett rá, a magyar főváros a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte két évvel ezelőtt, és semmi kétsége afelől, hogy a bizalmat ismét meghálálja.

A FINA Bureau tagjai figyelik a magyar prezentációt

Fürjes Balázs elmondta, hogy a FINA döntése a bizalomról szól. A világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi sport szervezete megbízik a magyarokban, megbízik Budapestben, sokra tartja Magyarországot. A siker elsősorban a magyar bajnokok, a magyar sport és Budapest sikere – derül ki a közleményből. 

A pályázat során olyan országokkal versenyeztünk, mint Kína, Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia vagy Ukrajna, bár az amerikai Greensboro visszavonta jelentkezését. 

„A vizes vb-re tízezrek érkeznek külföldről, tömegével jönnek a tehetős, sokat költő vendégek. Emellett a nagyvilágban százmilliók látják Budapest legszebb arcát a televízióban, újságokban, online felületeken, ami felbecsülhetetlen reklámértékkel bír. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb lesz. Újra együtt szurkolhatunk a magyar győzelmekért, ami összekovácsolja a nemzetet, erősíti a magyarok önbecsülését és az összetartozást” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Gyurta Dániel a prezentáción (Fotó: Derencsényi István)

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes megtisztelőnek nevezte, hogy Budapest a sikeres 2017-es vb után tíz évvel újra otthont adhat a világ egyik legrangosabb sporteseményének. Emlékeztetett rá, hogy a budapestiek azóta is rengetegen keresik fel az előző vb alkalmával megszépített Margitszigetet, sportolók, családok, gyerekek százai és ezrei használják nap mint nap a felújított Császár-Komjádi uszodát, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, a világ egyik legjobb versenyuszodájának bizonyult Duna Arénát.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint a magyar úszósportnak komoly lökést ad az újabb rendezés: „Versenyzőink a világ mindent tájáról érmekkel térnek haza, de a saját közönség, rokonok, barátok buzdítása hatalmas plusz motivációt jelent. Rengeteg fiatal ugrik medencébe akár már holnap annak a reményében, hogy ezt egy vizes vb-n sportolóként is átélje” – zárul a közlemény.

A 2021-es vb Fukuokában lesz – a japán város is másodszor lesz házigazda 2001 után –, 2023-ban pedig Doha a rendező. A 2025-ös vb-nek is egy „újrázó”, az oroszországi Kazany adhat otthont. 

Budapest – amely tavalyelőtt Balatonfüreddel közösen rendezte meg a vizes sportágak csúcseseményét – Perth (1991, 1998), Róma (1994, 2009), Barcelona (2003, 2013), Fukuoka (2001, 2021) és Kazany (2015, 2025) után a hatodik olyan város lesz, amely két vb-nek is otthon ad.

 

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest) 

Fürjes Balázs, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Gyurta Dániel
A rendezésről szóló szerződés aláírása
2021.10.15 18:10:15

Úszás KOVÁCS ERIKA

Gyurta Dániel és Kapás Boglárka után Milák Kristóf is mesterének választotta a 43 éves edzőt.

2021.10.01 19:59:25

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Kezdem megérteni és elhinni, mit értem el” ● „Haragszom Turi Györgyre!” ● „Szerettem úszni”.

2021.09.25 20:45:16

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A harmadik évezred professzionális versenysportja azonban nem a harmónia világa, hanem testet-lelket folyamatos próbára kényszerítő, kimerítő hajsza, ami óhatatlanul konfliktusokat szül.

2021.09.20 11:24:53

Úszás SZABÓ GÁBOR

Az olimpiai bajnok Csik Ferenc nagy hatású beszéde az 1938-as eucharisztikus kongresszuson.

2021.09.11 21:10:42

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kötelező gratuláción túl egyetlen szót sem ejtett a legyőzőjéről, saját magáról ellenben kijelentette: bár eredetileg úgy tervezte, visszavonul, de ezt vesztesen nem teheti meg, folytatja az atlantai olimpiáig.