Úszás: Betlehem és Mihályvári-Farkas a 10 km bajnoka a medencés ob-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 18:56
Betlehem Dávid megvédte címét Veszprémben (Fotó: Árvai Károly)
Betlehem Dávid megvédte címét a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon Veszprémben 10 km-en – a nőknél Mihályvári-Farkas Viktória győzött.

 

Rasovszky Kristóf nélkül rendezték pénteken Veszprémben a 10 kilométeres versenyt a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon – világbajnokunk beteg, távollétében pedig valamivel könnyebb dolga volt Betlehem Dávidnak, aki megvédte bajnoki címét.

Ha választani kell, inkább ezt az ob-t hagyja ki, mint bármelyik másik versenyt” – mondta edzője, Szokolai László, aki két órával később elégedetten konstatálta, hogy másik tanítványa, Betlehem Dávid remek úszással simán behúzta az elsőséget.

Az elején mindenki próbált belehúzni, de azért az volna a lényeg, hogyha keményen elkezdjük, akkor bírjuk is végig – nyilatkozta Betlehem Dávid. – Sajnálom, hogy Rasó nem volt itt, másként nézett volna ki az egész. Én edzésből jöttem, csütörtökön még »odacsaptunk« háromezer méter pillangót többek között, ehhez képest nem volt rossz ez az úszás.” 

Az ezüstérmet a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon már több váltóaranyban főszerepet játszó Hambardzumyan Arshak szerezte meg, akit érezhetően feldobott az a szenzációs hír, hogy az Egyesült Államok egyik legmenőbb egyetemén, a Yale-en kapott ősztől ösztöndíjat.

A nőknél alapesetben talán Fábián Bettina lett volna a favorit, ám a februárban olimpiai kvótát szerző kiválóság a világbajnokság, és az azt megelőző betegség miatt egyhetes pihenőt kapott, majd utána könnyített edzéseket végzett, így ezúttal harmadikként ért a falhoz.

Edzője, Kutasi Gergely azonban így sem volt elégedetlen, a győzelmet másik tanítványa, Mihályvári-Farkas Viktória szerezte meg – ez remélhetőleg azt jelenti, hogy a 2022-es Európa-bajnok talán rátalált újra a jó útra:

Nagyon tetszett így a verseny, hogy együtt úsztunk a fiúkkal, az elején óriási volt a kavalkád, csak kapkodtam a fejem, mire összeállt minden. Végre jól érzem magam minden tekintetben, ráálltunk a jó útra, edzésben is, a versenyekre nem befeszülve állok oda, hanem hogy gyerünk, ússzuk le – azon vagyok, hogy ez így menjen most már végig.”

MEDENCÉS HOSSZÚTÁVÚSZÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, VESZPRÉM 
10 km. Férfiak. Országos bajnok: Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 1:47:37.61, 2. Hambardzumyan Arshak (UTE) 1:48:51.46, 3. Barabás Imre (Balaton ÚK Veszprém) 1:51:31.24. Nők. Ob: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC, e: Kutasi Gergely) 1:57:26.53, 2. Balogh Vivien (FTC) 1:59:51.36, 3. Fábián Bettina (FTC) 2:00:00.11

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik