Úszás: Kapás Boglárka két egyéni számban indul a dohai vb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 15:43
Török AttilaKapás Boglárka két egyéni számban indul a dohai vb-n (Fotó: Török Attila)
Bár eredetileg úgy volt, hogy csak A-szinttel rendelkezők úszók indulhatnak a februári dohai világbajnokságon, győzött a józan ész, no meg a korábbi eredménylista, így Kapás Boglárka is utazik Katarba – világbajnok és Európa-bajnok úszónk a 200 pillangó mellett 400 vegyesen is indul a vb-n.


A nevezés lezárult a vb-re, így rögzíthetjük, hogy kilenc férfi és hat női versenyző indul, váltókban pedig további hét úszót nevezett a szövetség. 

A kilenc férfiversenyző között ismét ott lesz a nyílt vízi csapat két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, akik az első héten a tengerbe vetik magukat, ezt követően pedig a medencében is nekiveselkednek a hosszabb távoknak.

A 200 hát világbajnoka, Kós Hubert nem védi meg címét, ahogy az korábban már napvilágot látott, Bob Bowman edző „nem ereszti” a magyar aranyérmest, így a BVSC úszója az olimpiáig a tengerentúlon készül. 

Hogy lesz-e magyar érem Dohában, a jövő zenéje. 

„Ez egy extrém időpontban rendezett világbajnokság, amelynek a két legjobbunk nélkül megyünk neki, úgyhogy látnunk kell: most nem reális az éremszerzés – közölte Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól, arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban, és persze remélem, további olimpiai szintek is születnek.”

A speciális versenynaptárra való tekintettel a dohai világbajnokság kínálja az utolsó esélyt a váltók számára a párizsi kvalifikációra: a fukuokai vb első három helyezettje mellett a két vb (fukuokai és dohai) összevetésében további 13 legjobb időt elérő váltó szerez indulási jogot. 

„Végignéztük-elemeztük a lehetőségeket, úgy gondolom, a vegyes csapatok váltóikivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre, de bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk” – összegzett a kapitány.

Dohában az úszóversenyek február 11-én kezdődnek: az első héten a nyílt vízre figyelhetünk, ahol a csapatban nincs változás, így az egyéni számokban, vagyis 5 és 10 kilométeren Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, valamint Fábián Bettina és Szimcsák Mira indul, és jó eséllyel ők négyen alkotják majd a váltót is. 

Medencés világbajnoki csapat. Férfiak: Betlehem Dávid (800 és 1500 m gyors), Holló Balázs 200 és 400 m vegyes), Jászó Ádám (50 és 100 m hát), Kovács Benedek (100 és 200 m hát), Márton Richárd (200 m pillangó), Németh Nándor (100 és 200 m gyors), Rasovszky Kristóf (400, 800 és 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 és 100 m gyors, 50 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát). Nők: Kapás Boglárka (200 m pillangó, 400 m vegyes), Késely Ajna (400, 800 és 1500 m gyors), Molnár Dóra (200 m hát), Pádár Nikolett (100, 200 és 400 m gyors), Sebestyén Dalma (100 és 200 m pillangó, 200 m vegyes), Szabó-Feltóthy Eszter (100 és 200 m hát). Váltókban indulnak: Mészáros Dániel, Sós Dániel, Ábrahám Minna, Békési Eszter, Komoróczy Lora, Senánszky Petra, Ugrai Panna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik