Képek: Vereczkei Zsolt nemcsak úszik, főz is kezek nélkül

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.10.25. 11:28
Baja büszkesége a halászlé és természetesen Hosszú Katinka mellett Vereczkei Zsolt, aki hét paralimpiáról hét érmet hozott haza Magyarországra, s az idén Prima Primissima-díjas lehet.
Vereczkei Zsolt nemcsak úszik, főz is kezek nélkül – A KÉPGALÉRIÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG! (Fotók: Dömötör Csaba)
Vereczkei Zsolt nemcsak úszik, főz is kezek nélkül – A KÉPGALÉRIÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG! (Fotók: Dömötör Csaba)

 

Kezek, sőt alkarok nélkül született Vereczkei Zsolt – mégis képes majdnem mindenre, amit a legtöbben az ujjaik segítségével csinálnak, például a saját szemünkkel láthattuk, amint autót vezet, mobiltelefonba pötyög vagy halászlét főz. Ez utóbbit speciel a kedvünkért csinálta szerdán Baján, ahol médianapot tartottak annak alkalmából, hogy a helyiek 41 éves büszkeségét – 2000-ben a Város Sportjáért-díjat kapott – az idén Prima Primissima-díjra jelölték.

Talán mert éppen annyi olimpiai, illetve esetében paralimpiai aranya van, mint földijének, Hosszú Katinkának, akivel sokáig az edzőjük is közös volt Pass Ferenc személyében, és aki most mellette kampányol az egyik legnagyobb internetes közösségi portálon, hogy minél több közönségszavazatot kapjon. Mintegy életműdíj lehetne ez Vereczkeinek, aki eddig hét paralimpián indult – igen, nem tévedés, az elsőn még 1992-ben, 15 évesen –, és mind a hétről éremmel tért haza.

A három elsőség mellett négy alkalommal lett harmadik kedvenc versenyszámában, az 50 méteres hátúszásban az S5-ös sérültségi kategóriában, amelyben úgy egy évtizeden át szinte egyeduralkodó volt, mármint az egész világon, és még ma is a legjobbak közé tartozik. Ha ez így lesz jövőre is, elképzelhető, hogy a nyolcadik(!) paralimpiáját is elvállalja 2020-ban Tokióban – ezt még nem döntötte el, de nyilván van már egy szint, amely alá nem adja.

Érthető. Miként az is, hogy Baján milyen sokat szeretik, értékelik.

„A bográcsozás összehoz” – mondta, miközben maga fűszerezte a tűz fölött rotyogó ételt. Nagyot néztünk mi, kétkezi médiamunkások, és közben megállapítottuk, milyen igaza van. Hősökre, példaképekre pedig mindenhol szükség van, és példaértékű, amit ő eddig véghez vitt. Nemcsak a versenyeken, a mindennapi életben is. Aki egyetért ezzel, szavazzon rá a +36 70 707 7000-as telefonszámon, amelyre SMS-ben a 24-es kódot kell elküldeni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik