Tokió 2020: lassú, gyenge és kiszámítható támadójáték a pólósoktól

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.07.25. 07:57
null
Märcz Tamás önkritikusan értékelt (Fotó: Dömötör Csaba – archív)
Mint beszámoltunk róla, a magyar férfi vízilabda-válogatott 10–9-re kikapott a görögöktől az olimpiai vízilabdatorna első fordulójában. A találkozó után a Märcz Tamás szövetségi kapitány és a játékosok is igen önkritikusan értékeltek.

TOKIÓ 2020, FÉRFI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 10–9 (2–3, 4–3, 3–2, 1–1)

Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Zwart (holland), Putnikovics (szerb)
GÖRÖGORSZÁG: ZERDEVEASZ – Szkumpakisz, Kapocisz 1, FUNDULISZ 3, Kolomvosz, JENIDUNIASZ 2, VLAHOPULOSZ 2. Csere: Papanasztasziu 2, Derviszisz, Argiropulosz, Murikisz, Juvecisz. Szövetségi kapitány: Thodorisz Vlahosz
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Manhercz 1, ERDÉLYI 3, VARGA DÉNES 3, Mezei, Vámos, Jansik Sz. Csere: Angyal D. 2, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 11/8, ill. 11/4
Gól – kettős emberelőnyből:
1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Derviszisz (14. p.), Hárai (28. p.), Szkumpakisz (29. p.), Argiropulosz (32. p.)

– Történt bármi meglepő, például, hogy a vártnál is több kiállítást ítéltek?
– Nagyon jól indultunk, koncentráltak voltak a játékosok pörögtek, de már ekkor is akadtak elpuskázott helyzeteink – kezdte értékelését a szövetségi kapitány, Märcz Tamás. – Persze sosem egyszerű a görögök ellen, akik jól is pólóztak, különösen szépen építették fel a második félidőt. Sokkal jobban használták ki a helyzeteiket, mégis úgy vélem, naggyá tettük a kapusukat, mert a lövéseink nagy része nem jó ütemben érkezett, nem volt pontos, ami ajándék. Szépen végig megtarthattuk volna a fonalat, amit az elején felvettünk, de a görögök sosem adják fel és belőtték a fórjaikat. Az előnyöket mi is megkaptuk, ám gyenge lett a statisztika. Végig hajtott a csapat, de ez elvárható, mindenképpen javulnunk kell.

– Konkrétan mikben?
– Bizonyos játékfázisokban lassúnak éreztem a labdajáratást, pedig még közben is kértem, hogy picit gyorsabban járjon a labda, hogy ne legyen ilyen könnyen lekövethető a védőknek és a kapusnak. Ezzel nem lehetek elégedett.

– Az otthon említett, csoportkörre elvárt nyolcvan-nyolcvanöt százalékos pörgésből mennyit láttunk?
– A pörgéssel nem volt gond, két métertől két méterig a felúszás, visszaúszás gyorsaságával nem támadt probléma, a bemozgásaink is megvoltak, stabilan és kulturáltan pólóztunk és a fórokat is megkaptuk. Annyin múlott a vereség, hogy a helyzetkihasználásunk lassú és gyenge, kiszámítható volt. Látjuk az előrelépési pontokat.

– Kell ápolni a lelkeket?
– Senkinek sem esik jól a vereség, főleg nem a nyitó meccsen. Ugyanakkor tudjuk, hogy a miénk is lehet komplikált csoport, sokféle végeredmény kialakulhat. Egy pillanatra sem szabad megnyugodni, sőt, legyünk e vereségtől kicsit mérgesek, és a jövőben még nagyobb odafigyeléssel játsszunk! Még nagyon az elején járunk.

A három gólig jutó Erdélyi Balázst nem vigasztalta, hogy neki jól ment a játék, az nem sokat ér, ha a csapat nem tud győzni.

„A játék képe alapján öt-kettőnél sem volt három gól a csapatok között. Ugyanakkor benne volt a győzelem, még akkor is, ha jól működtek a görög fórok. A mi támadójátékunk volt impotens: rettenetesen lassan járt a labda, ezen felül a lövéseink sem voltak az igaziak, ez pedig kizárta a győzelmet. Számítottunk arra, hogy előny-hátrány játék lesz a meccsből, de ennyire nem: a végére olyan őrület kerekedett, hogy a centernek semmit sem kellett tennie, jött az ítélet. Nagyon rosszul éltünk a lehetőségeinkkel, abszolút a mi hibánk ez a vereség. Kétségbeesni nem kell, de odafigyelni igen, mert nehéz ellenfeleink vannak a csoportban is, hatalmasat hibáznánk, ha félvállról vennénk bármelyiket. Nem vigasztal, hogy jól játszottam: jó formában érzem magam, ám ez mit sem ér, ha nem győzünk, főleg az olimpián” – fogalmazott Erdélyi.

Hasonlóan vélekedett Manhercz Krisztián is, aki nehéz első meccsről beszélt, de hozzátette, időben jött a pofon, és van lehetőség javítani.

„Valamikor a harmadik negyed környékén volt tízből nyolc az emberelőnyös hatékonyságuk, ilyen hátrányos védekezéssel nem lehet nyerni. Akadozott a játékunk, főleg támadásban: noha helyzeteket ki tudtunk alakítani, pontatlanul lőttünk. Nyögvenyelős első mérkőzés lett, de az olimpia hosszú, még csoportmeccsből is van négy. Idejében jött pofon, kielemezzük a hibáinkat, és jobban folytatjuk” – ígérte Manhercz.

A válogatott kapusa, Nagy Viktor elismerte emberelőnyben jobbak voltak a görögök, és neki személy szerint is problémája van a saját teljesítményével.

„Egyszerű a történet: úgy lehetett volna tompítani a görög emberelőnyös játékot, ha többet blokkolunk vagy többet védek… Ismerjük a görögöket, mindig is az volt jellemző, hogy fórban erősek, ezért nekünk kedvezőtlen, hogy sok volt a kiállítás. Nagy hiányérzetem van magamat, a védekezésünket illetően is. Viszont az élet megy tovább, igyekszünk ezt kijavítani, meccsről meccsre jobban teljesíteni és készen állni a negyeddöntőre, ami igazán számít” – jelentette ki a kapus.

Pásztor Mátyás is az emberelőnyök kihasználása mellett a háromgólos vezetésünknél elmulasztott lélektani előny kihasználásának elmulasztásáról is szót ejtett.

„A görögök belőtték az előnyeiket, mi pedig kapkodtunk. Nem tudtunk élni a plusz háromnál keletkező lélektani előnyünkkel, és azt sem mondhatnánk, hogy bármely csapat hátszélben pólózott volna. Furcsa ez a Covidlimpia, hiszen nincs néző, erre senki sem lehet felkészülve, csak próbáljuk megszokni, ha nem sikerül, rossz szájízzel utazhatunk haza. De messze a vége” – fogalmazott Pásztor.

A válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes szerint a vereség ellenére is változatlan cél a továbbjutás kiharcolása.

„Értelemszerűen a vereség nem ideális kezdés, ám ettől még életben tartható az első cél, a továbbjutás a csoportból. Én úgy élesítem magam és a csapatot, hogy a negyeddöntőben játsszunk az addigi legjobban, majd az elődöntőben és döntőben, ami más téma. Most sem voltak akkora fegyelmezetlenségek, hogy csapatkapitányként szólnom kelljen, de a sok blokk mögé kapott gól, azt tudatosítani kell, hogy egyéni hiba, és egy görög stílusú csapat ellen vereséget eredményez. Ezt át kell értékelnünk” – jelentette ki a szintén három gólig jutó Varga.

A görög szövetségi kapitány, Thodorisz Vlahosz is biztos benne, hogy a legnagyobb különbség a két csapat között az emberelőnyök kihasználásában volt és ennek köszönhetően győzött csapata.

„Nyilvánvalóan a fórjátékunk jelentette a különbséget. Olyan erős és főleg támadásban kreatív csapat ellen, mint a magyar, mindig az a cél, hogy minél kevesebb gólos legyen a meccs, ezt nagyjából elértük. Éltünk és jókor használtuk ki a lehetőségeinket, és nem ijedtünk meg attól sem, hogy előnybe kerültünk” – értékelt Vlahosz kapitány.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik