Tokió 2020: izgalmas meccs, spanyol siker a svédek ellen

Vágólapra másolva!
2021.08.03. 07:51
null
A spanyolok nagy csatában gyűrték le a svédeket (Fotó: AFP)
Spanyolország izgalmas mérkőzésen 34–33-ra legyőzte Svédországot a tokiói olimpia férfi kézilabdatornájának negyeddöntőjében, ezzel a riói ezüstérmes franciákat követve bejutott a legjobb négy közé. Jordi Ribera csapata az elődöntőben Dániával vagy Norvégiával csap majd össze.

 

SVÉDORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

A svédek két nappal ezelőtt, a csoportkör utolsó fordulójában legyőzték a regnáló olimpiai és világbajnok dán válogatottat, de így is „csak” a harmadik helyen végeztek a B jelű hatosban, mert az egymás közti minitabellán a hozzájuk hasonlóan nyolc ponttal záró Dánia és Egyiptom is megelőzte őket jobb gólkülönbséggel. A spanyolok ugyancsak 4–1-es mutatóval (négy győzelem, egy vereség) jutottak tovább a csoportjukból, ők a franciákkal szemben szenvedték el egyetlen vereségüket.

Spanyolország és Svédország ezt megelőző hat egymás elleni mérkőzéséből a svédek egyet sem tudtak megnyerni, tétmeccsen legutóbb 2009 januárjában verték meg hispániai riválisukat. Most nem jártak tőle messze, de a meccs utolsó negyedében elkövetett hibáik – védekezésben és támadásban egyaránt – végzetesnek bizonyultak.

A gólzáporos első félidőben 10–9-ig csak a spanyolok vezettek, de a szünetre Svédország vonulhatott kétgólos előnnyel (20–18). Jordi Ribera együttese a második játékrészben is sokáig csak rohant az eredmény után, a 46. percben Hampus Wannéék még négy góllal vezettek (29–25).

Ekkor azonban megakadtak a svédek, lövőiket elbizonytalanította a hajrában több bravúros védést is bemutató Gonzalo Pérez de Vargas. Csaknem nyolcperces gólcsendjük nem maradt büntetlenül, a spanyolok felzárkóztak rájuk, sőt egy 8–1-es szériával Raúl Entrerríosék meg is fordították az állást (30–33). A skandináv együttes ezt követően még felzárkózott egy gólra, de az egyenlítéshez már nem volt labdája (33–34).

Spanyolország így tizenhárom év után először játszhat éremért az olimpián; Londonban a nyolc között búcsúzott a csapat, a riói játékokra pedig ki sem jutott. Ellenfele a négy között Dánia vagy Norvégia lesz két nap múlva.

FRANCIAORSZÁG–BAHREIN

A legutóbbi három olimpián döntős francia együttes a keddi első negyeddöntőben fölényes, 42–28-as győzelmet aratott a bahreini csapat felett. Kentin Mahé, a Telekom Veszprém irányítója tíz lövéséből kilenc gólt szerzett. A franciák az elődöntőben a Németország–Egyiptom összecsapás győztesével találkoznak.

TOKIÓ 2020
KÉZILABDA, FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ

Dánia–Norvégia 31–25
Ld:
Hansen 8, Holm 8, ill. Sagosen 8

Franciaország–Bahrein 42–28 (21–14)
Ld: Mahé 9, ill. al-Szajjad 5
Svédország–Spanyolország 33–34 (20–18)
Ld: Wanne 10, ill. A. Gómez 8
Németország–Egyiptom 26–31 (12–16)
Ld: Golla 6, Kuhn 6, ill. Omar 5


AZ ELŐDÖNTŐBEN
Augusztus 5.

Franciaország–Egyiptom
Spanyolország–Dánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik