Férfi pólósaink követték a nők példáját – megvan a bronz!

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló, Tokió)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló, Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.08. 07:45
A harmadik helyen, bronzérmesként végzett Tokióban a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután a „kisdöntőben” 9–5-re győzött Spanyolország ellen. Az olimpiai bajnoki címet Szerbia szerezte meg, miután a döntőben 13–10-re legyőzte Görögországot.
Magyarország bronzérmes (Fotó: Mirkó István) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Magyarország bronzérmes (Fotó: Mirkó István) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


TOKIÓ 2020

FÉRFI VÍZILABDA, BRONZMECCS
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 9–5
(3–3, 2–2, 1–0, 3–0)
Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Vojvogyin (orosz), Sztavridisz (görög)
MAGYARORSZÁG:
NAGY V. – MANHERCZ 1, Jansik Sz. 1, Varga Dénes 1, Mezei, VÁMOS 2, Zalánki 1. Csere: ANGYAL 1, Hárai 1, HOSNYÁNSZKY 1, Pásztor, Erdélyi. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
SPANYOLORSZÁG:
LÓPEZ PINEDO – Granados, Perrone 1, MUNARRÍZ 2, DE TORO 1, Famera, Larumbe. Csere: Mallarach, Sanahuja, TAHULL 1, Bustos, F. Fernández. Szövetségi kapitány: David Martín
Gól – emberelőnyből:
4/4, ill. 11/4
Gól – kettős emberelőnyből:
2/2, ill. 3/1
Kipontozódott:
Zalánki (25. perc), Hosnyánszky (27. perc), Pásztor (29. perc), Varga Dénes (30. perc)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az utolsó napra már nem változtattak a mesterek a formulán, megtartották a több mezőnyjátékost a kispadon, úgyhogy a két veterán, a 41 esztendős Daniel López Pinedo, illetve a 37 éves Nagy Viktor tempózott a gólvonalra – alighanem utolsó olimpiai és talán válogatott mérkőzésére is, a többiről ne is beszéljünk... –, míg a cseréjük felült a lelátóra.

Viszont mindenki más ment a vízbe: eddig ugyan inkább az volt a szabály, hogy csak a kezdő hetes ugorhat be a ráúszás előtt, most tucatnyian vetődtek a habokba, a mieink össze is álltak egy hangos csatakiáltásra.

Persze erről még a spanyol válogatott nem lett gyengébb, sőt, a negyed- és az elődöntő nagyjából egy-egy negyedét leszámítva szinte végig tökéletesen pólózó csapat elvitte a labdát, és kétszer is vezetett az első negyedben, amely csakis emberelőnyös találatokat hozott, kettő-kettő szimplát és egy-egy kettőst (3–3).

Ugyanígy ikszre álltunk félidőben is, miután folytatódott a kiállítások eszetlen osztogatása: két negyed után a mezőny kétharmadának volt személyi hibája, négy embernek kettő is, szóval nagyjából úgy haladtunk, hogy a végén majd az játszik, aki marad. A kispadon éppenséggel megfogyatkoztunk, mert a spanyolok negyedik találatát feltehetőleg két méteren belül posztolva szerezte Miguel de Toro, amit a mieink nyilván reklamáltak, méghozzá a spori megítélésre szerint Németh Zsolt másodedző olyannyira hevesen, hogy piros lapot adott neki. Ezért aztán Mátéfalvy Csaba kapusedző vette át a statisztikázás feladatkörét, amúgy hömpölygött tovább a rangadó (5–5).

A harmadik negyed igazán góldúsan alakult: egyetlen találat született, az is fórból és megpattanóból – de legalább mi szereztük (6–5). Egyébként a partról igyekeztek szorosan tartani az állást, a nyakunkba varrtak kiállításokat – úgyhogy bekkelt már a portás bácsi is –, kontrákat, kivideózták Angyal Dániel kapufás ejtését, ám nem adták meg, szóval idegtépően alakult a meccs, de hát végül is az éremért ment, mitől lett volna nyugalmas?!

Vámos Márton két gólt is szerzett kulcspillanatokban (Fotó: Mirkó István)
Vámos Márton két gólt is szerzett kulcspillanatokban (Fotó: Mirkó István)

Kis higgadtságot a mesterek igyekeztek ráerőltetni a játékosaikra, a záró negyed közepe felé mindketten kikérték az idejüket egy-egy fór előtt, csak mi be is lőttük, pontosabban Vámos Márton szétbombázta a kaput, először ékelve kétgólnyi különbséget a felek közé (7–5).

Ráadásul közben szenzációsan ment a védekezés, sokasodtak a blokkok, Nagy Viktor is kapkodta le a labdákat, amiket meg nem, azt a mieink szorításában a kapufára bikázták a spanyolok, akik már kockáztattak is, ám az üres kapuval ismét mi jártunk jobban: Magyari Alda tegnapi egész pályás gólja után Varga Dénes csupán harmadpályásat tett hozzá (9–5)!

Idegesíteni persze maradtak a bírók, akik egymás után pontozták ki az embereinket, a záró két percre egyetlen cserénk maradt. Csakhogy találatot az utolsó 16 perc 53 másodpercben már nem kaptunk, így pedig lehet olimpiai érmet szerezni!

A vasárnap délelőtti döntőben Szerbia szinte végig vezetve 13–10-re legyőzte Görögországot, ezzel megvédte olimpiai bajnoki címét.

TOKIÓ 2020
VÍZILABDA, FÉRFIAK
HELYOSZTÓK
DÖNTŐ
Szerbia–Görögország 13–10
(6–3, 2–4, 2–2, 3–1)
Az 5 helyért
Horvátország–Egyesült Államok 14–11
(2–3, 4–2, 4–2, 4–4)
A 7. helyért
Olaszország–Montenegró 14–14
(3–2, 4–5, 5–4, 2–3) – ötméteresekkel: 4–3

PERCRŐL PERCRE

IV. NEGYED

VÉGE! MEGVAN A BRONZ!
8. perc:
Ez innen már meglesz, érzi az egész csapat, nem is nagyon jövünk előre. Jansik azért lő még egyet, a spanyol kapus véd, de nem kapkod, nem hozza játékba a labdát, úszkál vele.
7. perc: Hárai próbálkozik egy csavarással, mellé.
Nyolc játékosunk maradt.

6. perc:
Jansikot állítják ki. Aztán Varga Dénest. Ő is kipontozódik. Kettős fórban a spanyolok, Perrone lő, Nagy Viktor EZT IS KIVÉDI!
6. perc:
A spanyolok kapus nélkül jönnek előre, De Toróra kapunk egy kontrát! Gyors akció, Varga Dénes pedig belövi az üres kapuba! 9–5 (Mallarach kapta előtte a piros sapkát, cserekapus lett ezzel.)
6. perc:
Manhercz passzol balra, Angyal meglóbálja, majd visszahúzza védhetetlenül a rövidre! 8–5
6. perc:
Perrone lövését Manhercz blokkolja! Mezei begyűjti a labdát, hazaadja Nagy Viktornak, aki indíthatja a támadást!
5. perc:
Pásztor is kipontozódott.
5. perc: Perrone próbálkozik meg egy ejtéssel szabaddobás után, Nagy Viktor lehúzza ezt is! A közönség soraiban ülő magyar olimpikonok rákezdenek a kapus nevét skandálva!
4. perc: Pásztor dob kapufát, de visszapattan hozzánk a labda. Erdélyi lóbál, Vámos kapja, lő is, kapufa megint!
4. perc: Nagy Viktor megfogja Famera lövését hátrányban!
4. perc:
Hosnyánszky is kipontozódott.
3. perc: Vámos!
Vámos kapja a labdát kissé jobbra a kaputól, 6 méterre attól, lóbál egyet, majd jobbról, a blokk mellett a rövid felsőbe vágja! A meccsen először kétgólos különbség – nekünk! 7–5
3. perc: Időkérés nálunk!
3. perc: Fórban megjáratja a labdát a spanyol csapat, végül Famera lő középről, 6-7 méterről, a kapufa segíti ki Nagy Viktort.
2. perc: Időt kértek a spanyolok.
2. perc:
Zalánki lövése lejön a kapufáról, menne a labdáért, szabálytalan. Ez a harmadik személyi hibája, bosszantó, vége a meccsének.
1. perc: 3 másodperc a támadóidőből, szabaddobást kapnak a spanyolok, Munarríz lövését fogja Nagy Viktor.
1. perc: Negyedszer is elhozták a labdát a spanyolok... Ennél nagyobb örömük ma már ne legyen!

III. NEGYED

8. perc: Vége a 3. negyednek!
8. perc:
Hárait látják szabálytalannak, kontrafault, bő 15 másodperc marad a negyedből, jönnek a spanyolok, Perrone lövését magabiztosan fogja Nagy Viktor.
8. perc: Granados lövése megy a magyar kapu mellé.
7. perc: Mallarach lő a támadóidő szorításában jobbról, jó 8 méterről, fölé!
7. perc: Végre kapunk egy kontrát! Erdélyi, Varga, Erdélyi a labda útja, utóbbi balról próbálkozik, de nem tudja meglepni a spanyol kapust...
6. perc: Nézték vagy két percig, aztán arra jutnak, ami nyilvánvaló volt előtte is: nem gól.
6. perc: Angyal próbálkozik egy ejtéssel jobbról, a kapufa menti meg a spanyolokat. Utólag megvideózzák, de egyértelmű, nem volt benn. (Mondjuk a horvátok ellenünk megadott gólja után akár benn is lehetne...)
6. perc: Ezek Nagy Viktor nagy pillanatai...
5. perc:
Az orosz újabb kontrafaultot ad a spanyoloknak, az akció végén megint Nagy Viktor véd nagyot, Mallarach nem tudta megtréfálni.
4. perc: Zalánkit állítják ki (a második nála is), jó a centerpassz a spanyoloktól, Nagy Viktor azonban zseniálisan emelkedik ki és szabályosan kifejeli a lövést. Miranda volt az elkövető.
4. perc:
Angyal úszik középen be, de nem sikerül megjátszani, 4 mp vissza a támadóidőből, fújnak ellenünk egy kontrát.
4. perc: Zalánki védekezik jól Perronéval szemben hátrányban. Kiegészülünk, Perrone dob egy oldalhálót.

3. perc: Vámos jobb kézzel elhúzza a blokkerdő mellett a labdát, majd bár a spanyol kapus belekap a lövésbe, az a kapu bal alsó sarkában köt ki! 6–5.
2. perc: Mallarach bejátszása pontatlan, Manhercz szerez labdát. Angyal próbálkozik meg távolról, a spanyolok jól szorították hátra a magyarokat, a lövést López Pinedo védi.
1. perc: Manhercz lövését blokkolják, elég távolról kellett próbálkoznia a támadóidő végén...
1. perc: A spanyolok hat, mi 11 kiállításnál járunk...
1. perc:
Harmadszor is a spanyolok hozzák el a labdát.

II. NEGYED

8. perc: 2 mp hátra a negyedből, Zalánki gyorsan még megpróbál egy lövést, messze kapu fölé száll a labdája. Ez a negyed vége!
8. perc: Perrone passza után Sanahuja próbálkozik meg egy ejtéssel, kapufa!
8. perc: Manhercz néhány lóba után távolról lepné meg a spanyol kapust, de a labda elszáll a bal felső mellett!

7. perc: Hárait is kiküldik másodszor a meccsen, Munarríz váltja gólra a fórt! 5–5
7. perc: Manhercz úszik fel a labdával, Varga is felúszik, 7 másodperc hátra a támadóidőből, jön Vargától a lövés, de fölé!
6. perc: Most pedig Pásztort küldik ki a játékvezetők, a spanyolok megjáratják a labdát, aztán Varga Dénest is kiküldik (a második hiba), újabb passzjáték, Pásztor kiállítása letelik, és azon nyomban labdát tudunk szerezni! Sikerül megúszni a kettős emberhátrányt!
6. perc: Pásztor lövése hal el a blokkon.
5. perc:
Mezei harcol ki kiállítást. Manhercz lopja a távolságot, róla is kapunk egy kiállítást, Hosnyánszky pedig pillanatokon belül befejezi az akciót, 5–4.
5. perc: Németh Zsoltot elküldik a kispadtól...
4. perc: Balról jön a spanyol bejátszás, Nagy Viktor elsőre óriásit véd, ám a labda De Toro elé kerül, aki ballal közelről bepaskolja a magyar kapuba a labdát, 4–4.
4. perc: De Toróról szórják ki Vargát, az előnyből dobnak egy kapufát, épp kiegészülnénk, erre kiküldik Hárait, közben Famera lő a kapu fölé.
4. perc: Manhercz labdaszerzése után akciózunk, a figura Manherczre jön ki pont a végén, kissé balról próbálkozik egy pattintott lövéssel, kapu mellé.
3. perc: Hosnyánszky próbálkozik meg egy átlövéssel a kézerdőn át, de kapu fölé megy.
2. perc: Sanahuja dobja fejbe az emberét 5 másodperccel a támadóidő lejárta előtt. Újrakezdik az akciót a spanyolok, jön egy centerezés, Nagy Viktor kimozdul a kapujából és elhalássza a labdát!
2. perc: Mezeiről fújnak egy kontrafaultot.
2. perc: Megjáratják a spanyolok, Perrone jobbra teszi, Sanahuja próbálkozik jobbról, 4 méterről, Nagy Viktort azonban nem tudja átlőni.
1. perc: Jansik
ejti át kiválóan a spanyol kapust 6 méterről, ez az első nem fórból született gól! 4–3
1. perc: Munarríz lövése száll el a kapu mellett.
1. perc
: A második ráúszást is a spanyolok, Famera révén, nyerik.

I. NEGYED

8. perc: Sikerül Nagy Viktornak elhalászni a labdát a spanyol centerezés után, 15 másodperc marad hátra, jön egy távoli lövés, de a spanyol kapus simán védi. Vége az első negyednek!

8. perc: Manherczről kiállítják Bustost, megjáratjuk, majd a jobb kapufánál Hárai vágja a kapuba a labdát, 3–3.
7. perc:
Most a spanyolok kapnak kettős emberelőnyt, Tahull centerből bevágja a labdát a kapunkba. 2–3
6. perc: Manhercz lövését tolja szögletre López Pinedo.
6. perc:
Nem tartott sokáig a magyar előny, Pásztort kiszórják a centerrel szemben, majd egy keresztpassz után Perrone balról egyenlít. 2–2
5. perc:
Kettős emberelőnybe kerülünk, Varga lopja a távolságot, Zalánkinak passzol, aki 5 méterről átlövi a falat, a kapus bal kezéről pedig beperdül a labda, 2–1.
5. perc: Hosnyánszkyt küldik ki, ez a harmadik spanyol fór, de addig passzolgatnak, lejár a támadóidő...
5. perc: Kapufára kapufa a válasz, Munarríz lövését tolja ujjheggyel a kapufára Nagy Viktor.
4. perc: Hosnyánszky próbálkozik meg jó 7 méterről, kissé balról egy lövéssel, López fölé tolja.
3. perc: Angyal kiállítása után fórban járatja meg a labdát a spanyol csapat Mallarach lő jobbról, Nagy véd!
3. perc: Megvan az első védés Nagy Viktortól! A magyar ellentámadás végén Mezei lő, de kissé kicsúszik a kezéből, így kapu fölé száll a labda.
2. perc: Manhercz
fórból egyenlít, 1–1.
1. perc: Munarríz
jobbról a rövidbe vágja a labdát, ezzel előnyben a spanyol válogatott. 0–1
1. perc: A spanyolok hozták el a labdát a ráúszásnál.

A magyar válogatott kimaradója ezúttal is a második számú kapus, Vogel Soma.

Lementek a himnuszok, már medencében a kezdők!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Manhercz Krisztiánra és a magyar férfi pólóválogatottra Spanyolország vár a bronzmérkőzésen (Fotó: Mirkó István)

A magyar válogatott a görögöktől kapott ki az elődöntőben, a spanyolok pedig a címvédő szerbekkel szemben maradtak alul.

„Mindenképpen nehéz lesz, ahogy mi csalódtunk, az ellenfelünk is – nyilatkozta a bronzmeccsről a görögök elleni 9–6-os vereség után Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Most viszont már kezeljük úgy, hogy megadatik a lehetőség, hogy bronzérmet szerezzünk, aminek óriási értéke van a játékokon. Száz vagy annál is több százalékot kell nyújtanunk, mindenre szükségünk lesz: erőre, figyelemre, gyorsaságra, vállalkozókedvre, amit csak össze tudunk kanalazni. Ki kell kaparnunk ezt a bronzérmet!”

A MAGYAR VÁLOGATOTT
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert, (Budapesti Honvéd SE), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló MKB-Euroleasing)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik