Tokió 2020: Elek Gábor érezte, bármi történik, nem fogunk kikapni

Vágólapra másolva!
2021.07.31. 15:37
Elek Gábor, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy érezte, bármi történik, csapata nem fog kikapni a spanyoloktól a tokiói olimpia csoportkörének negyedik fordulójában. Végül igaza lett, hiszen a mieink végig vezetve négygólos, 29–25-ös győzelmet arattak.
Elek Gábor érezte, a mieink nem veszíthetik el a spanyolok elleni meccset (Fotó: Tumbász Hédi)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Elek Gábor érezte, a mieink nem veszíthetik el a spanyolok elleni meccset (Fotó: Tumbász Hédi) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Már közelített ahhoz a mutatott játékunk, amire az olimpia eleje óta készültünk?
– Nagyot léptünk előre, az igaz, de azért ne legyünk telhetetlenek. Az orosz és brazil meccsen nagyon nem tetszett, amit a pályán láttam. Most harcosak voltunk, elöl és hátul is megvoltak a vezérek, érezni lehetett a közös akaratot. Régen vagyok a pályán, általában pontosan tudom, mikor van esélyünk meccset nyerni egy velünk azonos szintű vagy kicsit jobb csapat ellen, és mikor nincs. A franciák ellen nem éreztem, hogy van bennünk elég lelkierő a fordításhoz, most meg éreztem, hogy bármi történik, nem fogunk kikapni.

Mivel sikerült ezt előhozni a játékosokból az elmúlt két napban?
– Vannak olyan dolgok, amiket nem szeretnék kivinni az öltözőből. Annyit talán elmondhatok, hogy megértettük a lányokkal, a szakmai stáb nem tudja helyettük megoldani azokat a problémákat, amivel küszködünk – hogy odafigyeljünk, ne adjuk fel és ne hajtsuk le a fejünket. A meccs előtt is azt hangsúlyoztam, a fogadkozásból elég, most már a pályán kell bizonyítani.

Talán csak egy kisebb hullámvölgy volt a játékunkban, a második félidőben.
– Amikor kijöttek zavaró védőbe, többször is magunkat hoztuk nehéz helyzetbe. Amikor nagy bajban voltunk, jött Blani (Bíró Blanka – a szerk.) három védéssel, és ezzel átlendített minket. Amint megtaláltuk a játékunkat a spanyol védekezés ellen, már rendben voltunk.

Mire lehet számítani a svédektől?
– Ha a torna elején kérdezik, akkor az első helyre tettem volna őket játékerőben a csoportunkban, most azonban azt látom, kicsit visszaestek. Ezzel együtt őket látom a legjobb formában, de nem biztos, hogy a mi játékunk passzol nekik. Sokat fognak kapura lőni, egy-egyezni, kevés az úgynevezett szervezett kézilabda náluk, inkább az egyéni képességekre építenek. Olyan nehéztüzéreik vannak, akik egy pillanatig sem gondolkodnak, hanem lőnek. Megint az lesz a kérdés, meg tudjuk-e oldani az ellenük való védekezést. A lerohanásaikat is meg kell állítani, mert abban ők a legjobbak a csoportban.

VÉLEMÉNYEK

Klujber Katrin, a magyar válogatott jobbátlövője: – Ezek vagyunk mi, telesen más volt a támadójátékunk és a védekezésünk is. Megvolt a tempó, a sebesség, ugyanakkor a keménység is, és nem volt akkora hullámvölgy a játékunkban, mint máskor. Örülök, hogy a második félidőben, amikor feljöttek a spanyolok a nyitott védekezéssel, a jobb szélről fontos gólt tudtam szerezni. Figyelemben, akaratban, küzdésben sokat fejlődtünk, minden gólunknak, jó védekezésünknek örültünk, nagyon együtt volt a csapat.

Tomori Zsuzsanna, a magyar válogatott jobbátlövője: – Ma mindenben jobbak voltunk a spanyoloknál, és végre meg tudtuk azt csinálni, amire készültünk. Jól kezdtük el a meccset, nem féltünk attól, hogy hibázni fogunk. Támadásban is tudtunk fel-le mozogni, nem álltunk le birkózni, ez egy jó alap a folytatásra. Számítottam rá, hogy tíz-tizenöt percet be kell segítenem irányítóban, de közben a nyitott védekezés megfogott minket, mert kevés gyors lábú játékosunk maradt. Volt egy kisebb hullámvölgyünk, de ettől nem estünk össze, hanem váltani tudtunk.

Vámos Petra, a magyar válogatott irányítója: – Úgy éreztem, egész jól beilleszkedtem a rendszerbe, és voltak periódusok, amikor egész jól kezeltem a karmesteri pálcát. Akadtak pillanatok, amikor elkélt a többiek segítsége, rengeteget biztattak a kispadról. A védekezést kellett rendbe tennünk, támadásban mindig megtaláltuk a megoldást.

Nerea Pena, a spanyol válogatott irányítója: – A magyar csapat jól felkészült erre a meccsre, létfontosságú volt számukra a két pont. Nekünk is jól jött volna, de nem tudtuk hozni az igazi játékunkat. A zavaró védekezéssel változtatni tudtunk a játék képén, de nem éltünk a kínálkozó lehetőségekkel, Bíró Blanka több ziccerünket is megfogta. Az utolsó körre ki kell javítanunk a hibákat.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

KÉZILABDA, NŐK
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
B-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 29–25 (14–11)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V:
Fonseca, Santos (portugálok)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 1, TOMORI 2, VÁMOS P. 6, KISFALUDY 2, Szöllősi-Zácsik 2, MÁRTON G. 5. Csere: Háfra N. 3, KLUJBER 6 (3), Bordás 2, Kiss N., Schatzl Nadine. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
SPANYOLORSZÁG: Navarro – Martín 5 (1), Rodríguez 2, Hernández 1, L. GONZÁLEZ 4, Barbosa, J. López. Csere: CASTELLANOS (kapus), Pena 2 (1), Cesáreo 3, Fernández, GUTIÉRREZ 5, M. López 3, M. González. Szövetségi kapitány: Carlos Viver
Az eredmény alakulása. 3 p.: 3–0. 10. p.: 7–2. 16. p.: 9–4. 20. p.: 9–6. 26. p.: 12–7. 29. p.: 14–9. 33. p.: 14–13. 37. p.: 18–14. 41. p.: 23–16. 49. p.: 23–21. 52. p.: 24–23. 57. p.: 28–23.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE AZ OLIMPIÁN
Augusztus 2. (hétfő), 9.15:
Magyarország–Svédország
Az időpont magyar idő szerint értendő.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 4 3 1 129–107 +22 7
2. Orosz csapat 4 2 1 1 114–118 –4 5
3. Spanyolország 4 2 2 104–108 –4 4
4. Brazília 4 1 1 2 111–112 –1 3
5. Franciaország 4 1 1 2 110–113 –3 3
6. MAGYARORSZÁG 4 1 3 116–126 –10 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik