Tokió 2020: Agyonvert szívünk életre keltett minket – Elek Gábor

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2021.08.02. 11:49
A női kézilabdatorna csoportkörének utolsó fordulójában a magyar válogatott legyőzte Svédországot, és bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben Norvégia lesz az ellenfél. Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya büszke a csapatra, amely ki tudott mászni a gödörből a gyenge kezdést követően.
Elek Gábor szerint a feltámadásunk borzasztóan értékes (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Elek Gábor szerint a feltámadásunk borzasztóan értékes (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

– Mi volt a svédek elleni győzelem kulcsa?
– A végjátékot azzal tudtuk megnyerni, hogy nem lőttek könnyű gólokat – válaszolta Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Amikor az első félidőben átvették a vezetést, akkor sorozatban kaptuk a gyors találatokat, ebben most a norvégokkal egy szinten vannak. Látni kell, hogy nagyon fáradtak vagyunk, ráadásul az utolsó tíz percre elveszítettük az egyik legfontosabb játékosunkat, de a mindennek elmondott és agyonvert szívünk életre keltett minket. Koncentrációban azért többet várok.

– A továbbjutással lekerült a teher a csapatról?
– A célunk az volt, hogy bemenjünk a legjobb nyolc közé, és azért négy nappal ezelőtt nem biztos, hogy erről beszélhettünk volna. Büszke vagyok a csapatra, hogy ebből így ki tudtunk mászni. A feltámadásunk borzasztóan értékes.

– Milyen állapotban várhatjuk a Norvégia elleni negyeddöntőt?
– Két irányítót elvesztettük, és most még nem tudjuk, Tomori piros lapjának lesz-e bármilyen következménye. Sok energiát elvitt, hogy az utolsó fordulóban ekkorát harcoltunk, és bár lehet, kívülről nem mindig úgy tűnt, de az első három meccsen is ott voltunk a pályán. Azonban a világ legjobb formájában levő csapata lesz az ellenfelünk.

VÉLEMÉNYEK

Szöllősi-Zácsik Szandra, a magyar válogatott balátlövője:
„Nagyon akartuk a győzelmet, mindenki tudta, azon fog múlni, mennyire tudjuk végrehajtani a taktikánkat. Örülök, hogy nem görcsösen mentünk fel a pályára, A hajrában lőtt hetes gólommal talán sikerült lökést adnom a csapatnak, mert előtte leragadtunk 23 találatnál. Büszke vagyok, hogy mélyről felállva is kiharcoltuk a továbbjutást. Bízom benne, hogy a norvégok ellen még jobbak leszünk, és kiélezett meccset tudunk játszani. A gyerekek valószínűleg nem örülnek, hogy még maradnom kell pár napot, de a család többi része biztos boldog.”

Márton Gréta, a magyar válogatott balszélsője:
„A jó védekezésünk volt a kulcs, amit sikerült feljavítanunk az első találkozókhoz képest. Támadásban türelmesek voltunk, a második félidőben tudat alatt lassítottuk is a játékot, amire nem készültünk, de ezzel takarékoskodni is tudtunk az erőnkkel. A végletekig kijátszottuk az akciókat, és mindig megtaláltuk a svéd védelem gyenge pontját. Fontos volt, hogy ne adjunk sok labdát a kezükbe, mert abból villámgyorsan indulnak. A világ egyik legjobb csapata lesz az ellenfelünk. Az olimpia előtt játszottunk itt velük Tokióban egy felkészülési mérkőzést, és vegyesek az élményeim. Voltak benne jó és rossz elemek is, de a hibákat biztos ki fogjuk elemezni.”

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa:
„A védelem is kellett a jó teljesítményemhez, olyan helyzetben kellett lőnie a svédeknek, ami számomra kedvező volt. Sokat beszéltük róla, hogy a svédek lerohanásait, gyors középkezdéseit kell megakadályoznunk. Akadtak hibák, de többnyire jól megoldottuk. Lélektanilag nekik más volt a meccs, mert csoportelsőként érkeztek, mi meg tudtuk, hogy a többi meccs eredménye kedvezően alakult, így a saját kezünkben van a sorsunk. Bennem van a tüske az első három meccs miatt, azokból többet is kihozhattunk volna, és akkor most nem a norvégokkal találkoznánk a negyeddöntőben. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mire számíthatunk tőlük, de egyébként is szinte minden évben találkozunk velük.”

Háfra Noémi, a magyar válogatott balátlövője:
„Arra készültünk az edzésen is, hogy a dinamikus cselekkel szétszedhető a svéd védelem. Mind ültek, amit Vámos Petrával játszottunk. Tudtuk, hogy futni fognak, szerencsére egy rövid időszaktól eltekintve, amikor fordítani is tudtak, jól megoldottuk a visszarendeződést. A norvégok ellen is bátornak kell lenni, és vissza kell velük futni.”

TOKIÓ 2020
NŐI KÉZILABDA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 26–23 (15–15)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok,
zárt kapuk mögött. Vezette: Garcia, Paolantoni (argentínok)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 4, TOMORI 2, Vámos P. 3, Kisfaludy, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 4 (1), MÁRTON G. 4. Csere: Szikora (kapus), HÁFRA N. 4, Klujber 4 (2), Bordás, Helembai F. 1, Kiss N. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
SVÉDORSZÁG: Bundsen – Lundström, Lagerquist, Lindqvist, Strömberg 1, ROBERTS 4, Hansson 3. Csere: Ryde (kapus), CARLSON 5, Westberg 3 (3), Dano 1, Thorleifsdottir 1, Petrén, HAGMAN 5. Szövetségi kapitány: Tomas Axner
Az eredmény alakulása. 6 p.: 2–2. 11. p.: 7–4. 14. p.: 10–6. 24. p.: 13–10. 27. p.: 13–14. 40. p.: 21–15. 44. p.: 22–19. 53. p.: 24–20.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/3, ill. 5/3

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország 5 3 1 1 152–133 +19 7
2. Orosz csapat 5 3 1 1 148–149 –1 7
3. Franciaország 5 2 1 2 139–135 +4 5
4. MAGYARORSZÁG 5 2 3 142–149 –7 4
5. Spanyolország 5 2 3 135–142 –7 4
6. Brazília 5 1 1 3 133–141 –8 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik