Paralimpia 2020: arany, ezüst: megint dupláztak a magyarok

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.09.03. 04:21
null
Kiss Péter Pál 18 évesen a legfiatalabb paralimpiai parakajak-kenubajnok lett (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Két szép magyar siker született Tokióban, kajak-kenuban Kiss Péter Pál aranyat, az úszó Pap Bianka ezüstöt szerzett a paralimpián, küldöttségünk már tizenöt éremnél jár.

Egyértelműen a világ legjobbja lett versenyszámában a kajakos Kiss Péter Pál, aki 200 méteren a KL1-es kategóriában magabiztosan nyert a Tokióban, így tizennyolc éves korára paralimpiai, világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát. Ilyen fiatalon még senki sem nyert aranyat ebben a versenyszámban a paralimpián, mint ahogy kajakban sem győzött még sosem magyar versenyző.

Köszönőzóna – paralimpiai napló
Japánban, mint a világ egyik leginkább hagyománytisztelő országában kiemelt szerepe van a viselkedésnek, különösen egymás üdvözlésének és az ezzel járó meghajlásnak. Naponta akár százszor is meg kell hajolnia annak, aki mindenkinek vissza akar köszönni. Ennek megfelelően meglátásom szerint létezik egy ún. „köszönőzóna”, amelybe ha az ember belép, már fogadhatja is a meghajlásokat, amiben nagyon nehéz megelőzni a japánokat. Az ember túl hamar sem akar meghajolni, mert hogy néz már ki, hogy még le sem ért a lift, de már buzgón köszön a recepciósnak, ezért általában a rutinosabb hazaiak felén pattog a labda. Megpróbáltam felvenni a versenyt velük „előreköszönésben”, de hiába voltam lelkes és gyors, esélyem sem volt. Ők lelkesebbek és gyorsabbak.

A Bp. Honvéd kajakosát már a tokiói verseny előtt is a legesélyesebbnek tartották az aranyra, és már a csütörtöki, esős előfutamban megmutatta, miért: a saját versenyét több mint egy hajóhossznyi előnnyel nyerve a mezőny legjobb idejével jutott a fináléba. A pénteki döntőben szinte kirobbanva a rajtból azonnal megelőzte két érdemi riválisát, a brazil Carlos Luis Cardoso da Silvát és a francia Rémy Boulle-t, és ezúttal nem tartalékolt, mint az előfutamban, így újabb paralimpiai rekorddal (45.447) nyerte meg saját első és a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a tokiói játékokon.


A mellette lévő pályán egy másik magyar versenyző, Juhász Tamás versenyzett, aki a hatodikként ért célba. Amilyen szépen kezdődött, annyira jól zárult az utolsó előtti versenynap magyar szempontból Tokióban, ugyanis az előző napon aranyérmet szerző úszó, Pap Bianka mintha szárnyakat kapott volna attól, hogy a dobogó felső fokán neki játszották a Himnuszt, és 200 vegyesen igazi örömúszást mutatott be. Az első hossz a pillangó még nem ment neki olyan jól, nyolcból hatodikként fordult fő erősségére, a hátúszásra, amelyen viszont ötven méter alatt feljött az első helyre.

Ekkor lépett meg a mezőnytől a dobogós hármas, a 21 éves magyar úszó mellett a két holland, Chantalle Zijderveld és Lisa Kruger – előbbi négy, utóbbi három érmet szerzett a vegyes döntője előtt Tokióban –, és míg az előző hölgy több mint egy másodperccel vezetve, világrekorddal elsőként csapott a célba, Pap Bianka a hajrában, gyorsúszásban magabiztosan előzte meg Krugert, és ugyanakkora előnnyel ért célba előtte.

Ezzel Konkoly Zsófiával együtt a magyar csapat legeredményesebbje lett a paralimpián, egy arany- és két ezüstérmet szerezve. Szombaton a XVI. paralimpiai játékok utolsó versenynapján két magyar éremesély is lesz, Varga Katalin odaérhet a dobogóra kajak-kenuban, a távolugrásban már aranyérmes Ekler Luca pedig szinte biztos érmes a 400 méteres síkfutás döntőjében, noha ő a világcsúcstartó, várhatóan óriási harc lesz az érmekért.

KISS PÉTER PÁL, PARALIMPIAI BAJNOK
– A legnagyobb esélyese volt a versenyszámnak. Könnyű vagy nehéz volt így versenyezni?
– Azért nehéz volt így is, nem ilyen időjárási körülményekre számítottam, inkább napra és sokkal melegebbre, hiszen egész végig így készültünk a nyáron. Szerintem ez egy kicsit visszavett a teljesítményemből. És az is, hogy volt egy könyöksérülésem, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy izgultam azért, többször is megcsúszott a kezem a lapáton, ami nagyon csúszós, vizes volt.

– Hogyan vágott neki élete első paralimpiai döntőjének?
– Teljesen kikapcsoltam, a rajtra és csak a saját pályámra koncentráltam. A jól sikerült rajt után elkaptam a fonalat, és akkor már tudtam, hogy itt nagy baj nem lehet.

– Tegnap fájlalta a bal bicepszét. Rendbe jött?
– Nem, most is fájt egy kicsit, de összeszorítottam a fogamat, és túl lendültem ezen.

– Tizennyolc évesen már paralimpiai, világ-, és Európa-bajnok. Mi lehet a következő cél?
– Ezt most szeretném egy kicsit megélni, kipihenni magam, szerintem már az is nagy szó, hogy ezt elértem. Utána két hétre rá lesz a világbajnokság, úgyhogy sok időm nem lesz pihenni, de ott azért már nem fogok ilyen teljes gázzal menni, jó lesz, ahogy sikerül. Utána hosszú távlatokban pedig ott van a 2024-es párizsi paralimpia.

– Mennyi munka volt ebben az aranyéremben?
– Rengeteg. 2019-től jöttek a sikerek, de ezt már jóval előtte elkezdtük az edzőmmel, Pruzsina Istvánnal, akivel már hat éve készülünk. Ha nem is kifejezetten erre, hanem arra, hogy nemzetközi szinten is versenyezhessek. Szerencsére szinte mindig jól kijött a lépés. Hihetetlen érzés, még nem igazán tudom felfogni, de szerintem még nem is kell. Elégtételt nem érzek, inkább örömet, hogy sikerült, amiért küzdöttem. A világbajnokság és az Európa-bajnokságok után mindenféleképpen szerettem volna, hogy a paralimpia is jól sikerüljön. Előre ezt nem mondtuk ki, de nem szerettem volna a végén egy banánhéjon elcsúszni.
VÉLEMÉNYEK
PAP Bianka, paralimpiai ezüstérmes úszó
Nehéz volt az előző napi aranyérem után erre a versenyre is koncentrálni, még reggel is sírtam örömömben. Az előfutamban kicsit pihentem, de a döntőben kihoztam magamból a maximumot, fáradt, félig ünneplős hangulatomban is egy másodperccel megdöntöttem az egyéni csúcsomat. Nem tudtam, mi lesz a vége, nagyon egyforma időkkel érkeztünk, de jól jöttem ki belőle. Tudtam, a hollandok ott lesznek az elején, de az ausztrállal és a kanadaival is számolni kell. Nem érzékeltem, hol állok a versenyben, pillangón nyeltem egy kis vizet, de gyorson láttam, hogy a mellettem úszó lány megfogható. Előtte gondolkoztam, jó lenne egy bronz, hogy teljes legyen kollekció, de azért ez ezüstöt nem cserélném el!

JUHÁSZ Tamás, paralimpiai 6. kajakos
A rajt nem az erősségem, sokat kell még rajta dolgozni. A középfutamban is egy hajóval lemaradtam, de igazából a kenuban is mindig a végén jön meg az erő, és amikor a többiek lassulnak, akkor tudom behozni a lemaradásomat. A döntőben annyira kaptam a hullámokat a mellettem lévőktől, jobbra-balra ment a hajó orra, egyszerűen nem tudtam erőt beleadni, igyekeztem korrigálni. Nálunk a kormány be van állítva egyenesbe, így a hullámok igazából a hajó orrát viszik el. Ezt persze gyakoroltuk edzéseken, de ott a végén kaptam a vizet, itt meg már nyolcvan méternél. Nagyon megerősödött a mezőny, nagyon sok olyat beraktak, aki jó erős. Egyébként a kenura fektettem nagy hangsúlyt, meglátjuk, abban holnap mi lesz.
A MAGYAROK PROGRAMJA
Szombat (utolsó versenynap). Férfiak. 2.30: parasportlövészet, vegyes sportpisztoly 50 m, alapverseny (Gurisatti Gyula). 2.58: para kajak-kenu, VL2 200 m, középfutam (Juhász Tamás). 5.15: parasportlövészet, vegyes sportpisztoly 50 m, döntő. 11.20: para kajak-kenu, VL2 200 m,döntő. Nők. 2.30: para kajak-kenu, KL1 200 m, középfutam (Pulai Erika). 2.30: parasportlövészet, vegyes sportpisztoly 50 m, alapverseny (Dávid Krisztina) 2:44: para kajak-kenu, KL2 200 m, középfutam (Varga Katalin). 3.48: para kajak-kenu, KL1 200 m, döntő. 4.04: para kajak-kenu, KL2 200 m, döntő. 5.15: parasportlövészet, vegyes sportpisztoly 50 m, döntő. 13.38: paraatlétika, 400 m, döntő (Ekler Luca)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik