Wimbledon: Federer ellen a 236 km/órás bomba sem elég

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.04. 16:54
null
Roger Federernek négy szett kellett a továbbjutáshoz (Fotó: Action Images)
Irdatlan bombaszervák ide vagy oda, az ausztrál ütőgép Sam Grothnak nem volt esélye a wimbledoni centerpályán Roger Federerrel szemben: a svájci világklasszis négy játszmában lépett a negyedik fordulóba. Babos Tímea női párosban és vegyes párosban is továbbjutott. Jelena Jankovics búcsúztatta a női egyes címvédőjét, Petra Kvitovát.

Pedig Groth mindent megtett, ami erejéből telt, az első szettben odapörkölt egy 236 km/órás adogatást is – ez minden idők második leggyorsabb szervája, amelyet Wimbledonban feljegyeztek. A rekordot Taylor Dent tartja 2010 óta, egy 238 km/órás adogatással. Federer így is 6:4-re nyerte meg az első két szettet, majd a harmadikban problémái támadtak: a rövidítésben egy kettős hibával „helyzetbe hozta” Grothot, aki egy újabb hibának köszönhetően kihasználta második szettlabdáját és szépített.

Groth 236 km/órás szervája

Groth vitézkedése idáig tartott, Federer 6:2-re megnyerte a negyedik játszmát, így a mérkőzést is – a svájci legfeljebb azért bosszankodhat, mert ha jobban koncentrál a harmadik szett rövidítésében, időt és energiát takarít meg a következő fordulóra.

A huszonkettedik kiemelt szerb Viktor Troicki négy játszmában legyőzte az előző körben Rafael Nadal felett diadalmaskodó német Dustin Brownt, így a hatalmas raszta hajkoronájú közönségkedvenc búcsúzott a wimbledoni tenisztornától. Szintén a negyedik fordulóba jutott a huszadik kiemelt spanyol Roberto Bautista-Agut, aki egy szoros és két nagyon sima szettben győzte le a grúz Nikoloz Baszilasvilit. Bautista-Agut lesz Federer következő ellenfele.

A maratoni hosszúságú wimbledoni mérkőzésekkel már jó barátságot ápoló John Isner döntő szett 10:10-ről folytatta Marin Cilic ellen, hogy villámgyorsan elbukjon két játékot, így a mérkőzést is 7:6, 6:7, 6:4, 6:7, 12:10-re.

Ivo Karloviccsal sosem jó rövidítésbe keveredni, ennek igazságát most Jo-Wilfried Tsonga tapasztalta meg: a francia három szettet is 7:6-ra bukott el (az utolsóban 11–9 lett a rövidítés vége), a 41 ászt szóró horvát Andy Murray és Andreas Seppi mérkőzésének győztesével találkozik.

A „szerencsés nyertes” Murray: két sima játszma után úgy tűnt, a skót nagyon hamar végez Andreas Seppivel, ám az olasz megnyerte a harmadik szettet, a hazai kedvenc pedig ápolásra szorult a negyedikben. Ez újabb fordulatot hozott: hat, zsinórban megnyert Seppi-játék után Murray feltámadt, és valósággal elsöpörte az olaszt.

„Rendben van már a vállam. A második játszma vége felé éreztem, hogy elkezd bekeményedni, az ápolás után jobb lett. Karlovic ellen nagyon más jellegű mérkőzésre számítok, kiválóan kell fogadnom, ha meg akarom nyerni a meccset” – értékelt Murray a BBC-nek.

A brit közönség nagy bánatára óriási meccsen kiesett James Ward, akit döntő szett 8:6-ra győzött le a kanadai Vasek Pospisil.

A 18. helyen rangsorolt Gaël Monfils hatalmasat küzdött Gilles Simonnal. A francia több mint három órán keresztül harcolt a nyolcaddöntőért – a meccsüket félidőben át is kellett tenni a centerpályára, mivel csak ott volt megfelelő világítás –, végül azonban Simon 6:2-vel behúzta az ötödik szettet, így nem maradt vasárnapra a döntés.

NŐI EGYES

Jankovics hazaküldte a címvédő Kvitovát (Fotó: AFP)
Jankovics hazaküldte a címvédő Kvitovát (Fotó: AFP)

Női egyesben nagyon könnyedén lépett tovább Caroline Wozniacki, búcsúzott Wimbledontól azonban a tizedik kiemelt német Angelique Kerber, aki a spanyol Garbine Muguruza Blancón akadt fenn. Bacsinszky Tímea nem pazarolt el sok energiát Sabine Lisicki ellen, Agnieszka Radwanska hasonlóan simán jutott tovább.

A címvédő Petra Kvitová státusához méltón kezdett Jelena Jankovics ellen, és huszonkilenc perc alatt 6:3-ra meg is nyerte az első szettet, méghozzá igen meggyőző játékkal.

Vezetett a másodikban is, ám visszaengedte a meccsbe Jankovicsot, a megingás után pedig nem is talált magára, és 7:5-re elveszítette a szettet. Ez volt az első játszma, amelyet Kvitová elbukott a 2015-ös tornán.

Idegőrlő csata jött a harmadik játszmában, Jankovics és Kvitová fej-fej mellett haladt, a címvédő közel két óra után a mérkőzésben maradásért szervált. A cseh teniszező 30:30-nál megremegett, ismét hosszút ütött, így Jankovics meccslabdához jutott. Kvitová folytatta a hibasorozatot, a hálóba vágta a labdát – a 2011-es és 2014-es győztes elbúcsúzott Wimbledontól!

A wimbledoni tornán a női egyes címvédője 2006 óta nem esett ki ennyire korán – akkor Venus Williams szintén a 3. körben vérzett el. Az ellenfél? Jelena Jankovics...

NŐI PÁROS

Kétjátszmás, 6:4, 6:4-es győzelmet aratott Babos Tímea és Kristina Mladenovic duója a román, ukrán Monica Niculescu, Olha Szavcsuk páros felett.

Niculescu pályafutása során először bejutott egyesben a negyedik fordulóba Wimbledonban, de a Kristyna Plísková elleni 6:3, 7:5-ös, 1 óra 42 perces csata visszaütött: a párosra finoman fogalmazva sem volt pihent a román teniszező…

Babosék jól kihasználták ellenfelük bizonytalanságát az adogatójátékok során: a rivális páros nyolc kettős hibával nehezítette meg saját dolgát, szervahatékonysága pedig a közelébe sem ért a magyar, francia duónak. A Babos, Mladenovic páros négy bréklabdát ki is használt a nyolcból, így még az is belefért, hogy két szervagémet ők is elvesztegessenek. Hetvennyolc perc után 6:4, 6:4 állt az eredményjelzőn, Babos és Mladenovic a 3. fordulóban a tizennegyedik kiemelt Michaëlla Krajicek és Barbora Strycová ellen folytatja.

VEGYES PÁROS

Babos délutáni női páros mérkőzését követően este az osztrák Alexander Peyával az oldalán közel két óráig izzadt Philipp Oswald és Belinda Bencic duója ellen. Babosék 6:2-re megnyerték az első játszmát, hogy aztán a másodikban eljussanak a rövidítésig, de 7–5-re elveszítsék azt. A döntő szettben is a végsőkig fárasztották egymást a mérkőző felek, végül Babos és Peya 7:5-re nyerte meg a játszmát, így a mérkőzést is.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ
Federer (svájci, 2.)–Groth (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:7, 6:2
Cilic (horvát, 9.)–Isner (amerikai, 17.) 7:6, 6:7, 6:4, 6:7, 12:10
Troicki (szerb, 22.)–Brown (német) 6:4, 7:6, 4:6, 6:3
Bautista-Agut (spanyol, 20.)–Baszilasvili (grúz) 7:6, 6:0, 6:1
Karlovic (horvát, 23.)–Tsonga (francia, 13.) 7:6, 4:6, 7:6, 7:6
Pospisil (kanadai)–J. Ward (brit) 6:4, 3:6, 2:6, 6:3, 8:6
Murray (brit, 3.)–Seppi (olasz, 25.) 6:2, 6:2, 1:6, 6:1
Simon (francia, 12.)–Monfils (francia, 18.) 3:6, 6:3, 7:6, 2:6, 6:2

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Wozniacki (dán, 5.)–Giorgi (olasz, 31.) 6:2, 6:2
Muguruza (spanyol, 20.)–Kerber (német, 10.) 7:6, 1:6, 6:2
Bacsinszky (svájci, 15.)–Lisicki (német, 18.) 6:3, 6:2
Niculescu (román)–Kr. Plísková (cseh) 6:3, 7:5
Govorcova (fehérorosz)–Rybariková (szlovák) 7:6, 6:3
Keys (amerikai, 21.)–Maria (német) 6:4, 6:4
A. Radwanska (lengyel, 13.)–Dellacqua (ausztrál) 6:1, 6:4
Jankovics (szerb, 21.)–Kvitová (cseh, 2.) 3:6, 7:5, 6:4

NŐI PÁROS, 2. FORDULÓ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 4.)–Niculescu, Szavcsuk (román, ukrán) 6:4, 6:4

VEGYES PÁROS, 2. FORDULÓ
Peya, Babos (osztrák, magyar, 5.)–Oswald, Bencic (osztrák, svájci) 6:2, 6:7, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik